501

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

W forku masz sterownik rmnet-nss, on wspiera akceleracje sprzętową i to on przerzuca większość pracy sieciowej na co-procesor nss. W czystym openwrt tego nie ma, więc wszystkie zadania sieciowe spadają na główny CPU. To jest to samo co w ipq80xx na AW1000, jak zrobisz sobię obraz z paczkami nss.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

502

Przepraszam, ale do tej pory problemem było samo wgranie OpenWrt, nie analizowałem dogłębnie forkowych pakietów. Jeżeli to prawda i dedykowany procesor sieciowy w OpenWrt nic nie robi poza pokazywaniem swojej temperatury to nie ma co się dziwić że chodzi to tak słabo.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

503

Niestety, dokładnie tak jest i będzie, bo na ipq5018 nss nie działa poza oprogramowaniem które robią producenci.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

504

Wiemy ze bez nss predkosci beda mocno takie sobie, ale tak z ciekawosci zapytam.. ktos wgrywal moj obraz/testowal/uzywa?

Postaw kawę

505

Chińczyk wszystko pousuwał.  O tym routerze dowiedziałem się od tego  przemiłego gościa( lubię go) z  Youtube: Globuz.
Mam kartę Orange mikro e-sim. Dopiero niedawno zaktualizowali koło mnie stacje BTS
Orange do 5G, są w zasięgu ok. 300m. Wcześniej było tylko 4G.
Dlatego zakupiłem ten tańszy Exigo D50 5G, reklamowany przez Globuz-a.
Cenna była uwaga: w sieci Orange trzeba zmienić APN na Internet i PDP na IPV4, żeby całość
działała. Menu: Modem,Qmodem, zakładka APN Settings, edytuj, ustawienia zaawansowane, zmienić rodzaj PDP na IPV4, ustawić w pobliżu tego miejsca pin karty!!!.  Potem zrestartować.
Czy w tym miejscu ustawić też nr telefonu tej karty? (9cyfr bez +48?)
Miałem  extra-szalone  problemy z ustawieniem sieci Wi-Fi. (siedziałem nad tym trzy DNI)
i musiałem przerwać z powodu extremalnego wyczerpania (kłopoty z zabezpieczeniami - chyba muszę spróbować starych WPA-2 .Testy były z laptopem z przebrzydłym Windowsem 10.
Nie mogłem użyć nowszych komputerów Hp z linuxem z powodu czasowego remontu domu.
Może mi ktoś podpowiedzieć, co jeszcze zrobić, aby ten router działał bezproblemowo???

506

Na razie nic nie możesz zrobić, bo OpenWrt (o którym tu rozmawiamy)  dopiero raczkuje, a i sam modem sprawia problemy. Na razie kupiłeś sprzęt który jest taki sobie i nic więcej na bieżącą chwilę nie osiągniesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

507

Prośba o podpowiedź jakie ustawienia  dla Orange   Router Exigo D50 5G AX5400 WiFi 6. (karta mikro e-sim)

508

Tak jak napisałeś - do połączenia z internetem potrzebujesz apn i pdptype. Żadnych numerów telefonów nie musisz wprowadzać.

509

wojciech.rozpara napisał/a:

Chińczyk wszystko pousuwał.  O tym routerze dowiedziałem się od tego  przemiłego gościa( lubię go) z  Youtube: Globuz.
Mam kartę Orange mikro e-sim. Dopiero niedawno zaktualizowali koło mnie stacje BTS
Orange do 5G, są w zasięgu ok. 300m. Wcześniej było tylko 4G.
Dlatego zakupiłem ten tańszy Exigo D50 5G, reklamowany przez Globuz-a.
Cenna była uwaga: w sieci Orange trzeba zmienić APN na Internet i PDP na IPV4, żeby całość
działała. Menu: Modem,Qmodem, zakładka APN Settings, edytuj, ustawienia zaawansowane, zmienić rodzaj PDP na IPV4, ustawić w pobliżu tego miejsca pin karty!!!.  Potem zrestartować.
Czy w tym miejscu ustawić też nr telefonu tej karty? (9cyfr bez +48?)
Miałem  extra-szalone  problemy z ustawieniem sieci Wi-Fi. (siedziałem nad tym trzy DNI)
i musiałem przerwać z powodu extremalnego wyczerpania (kłopoty z zabezpieczeniami - chyba muszę spróbować starych WPA-2 .Testy były z laptopem z przebrzydłym Windowsem 10.
Nie mogłem użyć nowszych komputerów Hp z linuxem z powodu czasowego remontu domu.
Może mi ktoś podpowiedzieć, co jeszcze zrobić, aby ten router działał bezproblemowo???

Ten router ma specyficzne ustawienia ze względu na inne pakiety w fork.
Poprawnie działające wifi najlepiej ustawić z encryption 'psk2+ccmp', ewentualnie dodać sae '1' oraz sae_pwe '0', żeby starszy klient złapał.
W sieci orange kombinacja apn 'internetipv6' z pdp 'ipv4v6' i reboot modemu, a jeśli nie załapie konfiguracji to apn 'internet' z pdp 'ipv4'.

510 (edytowany przez bacz7 2026-05-04 20:34:20)

IceG napisał/a:

Wiemy ze bez nss predkosci beda mocno takie sobie, ale tak z ciekawosci zapytam.. ktos wgrywal moj obraz/testowal/uzywa?

Fajnie że udało się to postawić.
Zainstalowałem u siebie najnowszą wersję i działa... ale za mocno nie sprawdzałem.

W Orange osiąga 180/20 Mbps i CPU dochodzi do 80%.
Łącze wydaje 400-500+/40-50 Mbps (na innym routerze 5G).

W info połaczenia:
PCC: B7
SCC1: B3
SCC2: N78.
Wyniki takie jakby działał tylko w LTE.

Na wifi dla 5GHz łaczy się tylko w trybie N300, pomimo że jest ustawiony AX.

Tyle zauważyłem jak na razie.
Jak na wersję beta nie jest najgorzej.

511

bacz7 napisał/a:

Fajnie że udało się to postawić.
Zainstalowałem u siebie najnowszą wersję i działa... ale za mocno nie sprawdzałem.

W Orange osiąga 180/20 Mbps i CPU dochodzi do 80%.

Dzięki za wstępne testy:)

Te wyniki są z włączonymi tymi opcjami?

Network > Firewall > Flow offloading type > (software)
Network > Interfaces > Global network options > Packet Steering > Enabled all CPUs
Network > Interfaces > Global network options > Steering flows (RPS) > 128
Postaw kawę

512 (edytowany przez bacz7 2026-05-05 01:26:36)

IceG napisał/a:

Te wyniki są z włączonymi tymi opcjami?

Network > Firewall > Flow offloading type > (software)
Network > Interfaces > Global network options > Packet Steering > Enabled all CPUs
Network > Interfaces > Global network options > Steering flows (RPS) > 128

Po zmianie opcji 1 i 3-ej internet wydaje maks. 230/30.
CPU bliski 100% przy DL.
Te same 3CA.

Dla samego LTE (B7/B3/B8) wydaje 130/25.
CPU max. 65%.

513 (edytowany przez lukasz3134 2026-05-05 06:59:29)

Udało mi się skompilować obraz z pakietami od QModem, i co ciekawe na tym obrazie podczas speed-testu pobierania zużycie procka to ok. 80 procent. Nie dobija do 90-100 procent jak na tych moich pakietach od Quectela. Także, to na pewno wina skopanego quectel-cm.

EDIT:

Ten pakiet QModem jest znacznie lepszy. Z włączonym hardware offloadingiem, zużycie CPU to 65-75 procent podczas speed-testu i udało mi się dojść do 550 download.

514

lukasz3134 napisał/a:

Udało mi się skompilować obraz z pakietami od QModem, i co ciekawe na tym obrazie podczas speed-testu pobierania zużycie procka to ok. 80 procent. Nie dobija do 90-100 procent jak na tych moich pakietach od Quectela. Także, to na pewno wina skopanego quectel-cm.

EDIT:

Ten pakiet QModem jest znacznie lepszy. Z włączonym hardware offloadingiem, zużycie CPU to 65-75 procent podczas speed-testu i udało mi się dojść do 550 download.

O fajnie, czyli jest nadzieja na ciut lepsze wyniki. Ja musze sobie skolowac podstawke aby wyciagnac wejscia anten dla modemu na zewnatrz, mam duzo gorszy sygnal niż na zbt, a tam tez pod 550 na usb wyciagne. Czyli nastepna kompilacja bedzie z qmodem. Ale kombinowania..

Postaw kawę

515

Najbardziej to mnie wkurza ten luci-proto-quectel. Nie działa to z żadną inną wersją quectel-cm. Sam quectel-cm-5g-m, bo tak to się nazywa w qmodem, można wyjąć i kompiluje się bez problemu. Natomiast to luci-proto-quectel, nawet jak się skompiluje, to nie widać protokołu w luci...

516

Czyli to co mialem ja, a potem wielkie zdziwienie ze chce dorabiac nowe pakiety do quectel-cm..

Swoja droga jakby sie dalo wyjac tylko quectel-cm i dobre sterowniki to ja i tak bym sie pozbyl qmodem i zrobil cos swojego.. bo pakiet jak dla mnie jest przeladowany.

Postaw kawę

517

Da się wyjąć spokojnie, tylko trzeba lekko zmodyfikować Makefile, bo teraz jest to powiązane z całym qmodem. Swoją drogą, w forku też to jest quectel-cm-5g-m.

518

A wy wiecie że licencja quectel-cm zabrania modyfikowania kodu? smile

519

Cezary napisał/a:

A wy wiecie że licencja quectel-cm zabrania modyfikowania kodu? smile

Akurat ja nic nie modyfikowalem i nie mam tego w planach, chce tylko kompilowac dzialajace minimum z qmodem (pytanie ile zmienili oni).

Ogolnie malo kto sie przejmuje licencjami. Ja juz dostawalem maile od firm trzecich ze np. nie zycza sobie udostepniania na moim githubie ich oprogramowania do modemow Quectela (usunalem linki), ale ich soft dalej jest dostepny w sieci u innych uzytkownikow.

Postaw kawę

520 (edytowany przez bacz7 2026-05-07 13:05:26)

IceG napisał/a:

Czyli to co mialem ja, a potem wielkie zdziwienie ze chce dorabiac nowe pakiety do quectel-cm..

Swoja droga jakby sie dalo wyjac tylko quectel-cm i dobre sterowniki to ja i tak bym sie pozbyl qmodem i zrobil cos swojego.. bo pakiet jak dla mnie jest przeladowany.

Nie jest źle, bo na "fabrycznym" sofcie max to dla UL: 30Mbps, więc w trybie 3CA raczej więcej nie pójdzie.
W testach routera ZTE G5TS na 3CA pokazał mi 550/30, więc w mojej lokalizacji to pewnie już sufit.

Podobno modem wspiera 5CA.
Gdyby udało się go otworzyć na 5CA to być może mógłby przyspieszyć.

W 5CA inny router u mnie wyciąga 550/50 Mbps.
To byłoby już spoko.

Dobra wiadomość: pingi daje świetne, na poziomie 12-15 ms.

PS:
Używam Mercusys MB520-5G od ok. pół roku, przy dość słabej jakości sygnału (RSRP <= -100dBm) sprawdza się u mnie ponad dobrze, lepiej niż inne sprzęty.
Zalety to złącza do anten zewnętrznych, mocny CPU i integracja 5G-NSA w 5CA.
Podobno to odpowiednik NX600 tp-linka, a jest prawie 2x tańszy.
Co ciekawe, u mnie jest ok. 20% wydajniejszy niż routery ZTE na chipie SDX62 (takie jak mc888 ultra, czy mc888b)
Jako zapasowy router 5G może być całkiem solidną opcją.

521

@lukasz3134 jak mozesz przetestuj te pakiety (quectel_CM_5G_M + quectel_MHI + luci-proto-quectel)
https://filebin.net/xrs4bmnxiil62m7t

Esencja z FUjr/QModem. Albo ja cos zle robie lub to nie tylko to, nie wiem.. szalu predkosci nie widze.

Postaw kawę

522

Dopiero teraz miałem czas aby zrobić obraz i przetestować. Twoje paczki są lepsze w tym, że przypisują DNS-y operatora, to po pierwsze, po drugie, obciążają oba rdzenie jednocześnie, więc super. Co do prędkości to o 16.50 w Play, miałem 390-400 download, a upload był 100-110. Także jak dla mnie super. Te paczki są zdecydowanie lepsze od moich co ci podesłałem smile

523

lukasz3134 napisał/a:

Dopiero teraz miałem czas aby zrobić obraz i przetestować.

Nie pali sie poczekalbym wink

lukasz3134 napisał/a:

Twoje paczki są lepsze w tym, że przypisują DNS-y operatora, to po pierwsze, po drugie, obciążają oba rdzenie jednocześnie, więc super. Co do prędkości to o 16.50 w Play, miałem 390-400 download, a upload był 100-110. Także jak dla mnie super. Te paczki są zdecydowanie lepsze od moich co ci podesłałem smile

Chwile nad tym posiedzialem aby wszystko ze soba dzialalo. Bardziej sie zastanawialem czy z dobrego qmodem wyciagnalem pakiety, bo u mnie predkosci rozne. Skoro zestaw OK to bedzie mozna szykowac nowa kompilacje do testow.

Postaw kawę

524

Witam
Czy ten router może zakłócać bramę wjazdowa zdalnie sterowanie bo mi sąsiad chce inspekcje częstotliwości powiadomić.Pytanie laika.

525

Router korzysta z ogólno dostępnych, nielicencjonowanych pasm. Jak każdy inny router, myszka i mikrofalówka.