Temat: logi openwrt

Mam taki wpis w logach:

Mon May  4 03:30:03 2026 daemon.warn openvpn(custom_config)[4113]: Failed to truncate status file: Read-only file system (errno=30)

Przypuszczam, że pada flash.  Cezary da się jakoś zrobić, żeby router jak zobaczy taki wpis wykonał jakieś zadanie?

2

Odp: logi openwrt

Albo go zapełniłeś na 100%. Tak czy siak rób backup - powinno się dać a potem zobacz ile wolnego jest i ew coś usuń z /overlay lub przywróć mu ustawienia  domyślne i zobacz czy ruszy

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez smereka 2026-05-04 09:39:23)

Cezary ale po reboocie ruszył i dalej działa. Będę go obserwował bo działał nieprzerwanie od 3-4 miesięcy bez błędów. Pytanie moje jest takie jak na podstawie takiego logu wykonać np reboot albo żeby to dodać co crona np co 10 minut i jak takie coś wyczai w logu to robi reboot

4

Możesz zrobić takiego watchdoga. Tyle że nie powinno to mieć miejsca.

5

Ja ze skryptów to słaby jestem. Dałbyś jakiś przykład?

6

#/bin/sh
if mount | grep "/ type overlay" | grep -q "(ro"; then
  reboot
fi

Coś w tej postaci. Zrób mount u siebie, zobacz jak to wygląda normalnie. Powinno być (rw, coś tak. Jak jest tylko do odczytu to pojawi się (ro, coś tam.

7

Dziękuję Cezary. Kurde po reboocie znowu mam błędy. Tym razem takie:

Mon May  4 11:50:01 2026 kern.err kernel: [ 6052.537778] UBIFS error (ubi0:0 pid 26587): make_reservation: cannot reserve 160 bytes in jhead 1, error -30

Jest jakiś pakiet do ubifs, który naprawia system plików coś jak fdisk?

8

Nie. Zrób ten backup i wygraj soft od nowa bez zachowywania konfiguracji, niech to sobie przeformatuje.

9

akurat tu jest extroot zrobiony na nandzie. Zdejmę extroota i zrobię od nowa. Myślisz, ze to pomoże? Sprzęt jest 300km ode mnie. Po zdjęciu extroota konfiguracja tam będąca umożliwia połączenie z serverem vpn.

10

To zobacz czym jest ubi0:0 u ciebie. Bo tak chyba nie od extroota.

11

To jest pamięć nand na pewno. Zdjąłem extroota i na spi błędów nie ma. Ponownie dałem extroota na sformatowanym nandzie i od razu po uruchomiono wali błędami. Wywaliłem i przeniosłem cały system na pendrive wsadzonego i na razi działa.