476

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji

luci-app-mini-disk-manager fajne, czytelne. Może jest szansa żeby w easyconfig się pojawiło?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

477

krynio napisał/a:

luci-app-mini-disk-manager fajne, czytelne. Może jest szansa żeby w easyconfig się pojawiło?.

easyconfig nic z dyskami nie ma wspólnego, co najwyżej mogę czytać czujniki temperatury i stan dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

478

Buildów weekendowych nie będzie ze względu na https://forum.openwrt.org/t/cve-2026-31431/249587/12 - fajnie by było żeby podbili kernel w miarę szybko. W kolejce czeka też łatka do mbedtls która rozwiązuje pewien problem z kompatybilnością wersji TLS, ale czy to zrobić czy nie to trudno powiedzieć. Zawsze można później złożyć nowy obraz z nową wersją pakietów.

479

Cezary szukałem na forum openwrt postów o tym problemie "port flapping" . Nie mogę znaleźć wątku żeby się podłączyć ze swoim problemem. Rzucił Ci się w oczy?

480

Issue na openwrt było na pewno.

481

Thx. Będę wieczorem patrzył.

482

a kiedy planujesz nową aktualizację.?

Redmi AX6000

483 (edytowany przez Camis 2026-05-01 19:01:24)

Cezary napisał/a:

Issue na openwrt było na pewno.

Tak nawet moje:

https://github.com/openwrt/openwrt/issues/19808

I kogoś innego: https://github.com/openwrt/openwrt/issues/22665

Poza tym m.in na forum OpenWRT zarzucali mi że mam uszkodzony kabel, mimo to na 24 i wcześniejszych wszystko chodzi bez nawet 1 błędu od wielu lat. Na każdej wersji 25 mam port flapping.

484

chojny napisał/a:

a kiedy planujesz nową aktualizację.?

W gałęzi głównej już jest. Jak to włożą do 25.12 to będę kompilował.

485

Cezary napisał/a:

fajnie by było żeby podbili kernel w miarę szybko

https://i.imgur.com/FeFncVS.png

486

Tak, tak, dyskusja była o tym. Ale już i tak poczekam  na zmiany.

487

Witam.
Mam bpi-r3 chciałem zainstalować BanIP ale niestety brakuje jednego pakietu libncursesw6 który jest niedostępny. Co ciekawe na innym routerze X6000R pakiet już występuje. Czy przy następnej budowie możesz zwrócić uwagę na ten pakiet?

Dzięki

488

libncurses zainstaluj. Ten pakiet dostarcza libncursesw z ABI_VERSION=6

489

Mam zainstalowany ten pakiet, ale niestety nadal pokazuje niedostępne libncursesw6. Co ciekawe jak dałem zainstaluj to poszło bez błędu. Chyba działa. Dzięki.

490

Kończy się kompilować, więc pewnie wieczorem będą dostępne następne buildy. W tzw międzyczasie zdążyli już poprawić libmbedtls, wyszło nowe oficjalne wydanie 25.12.3, a także dyskutują o aktualizacji pakietów ze względu na security. Wyszedł (ale jeszcze nie do openwrt) nowy dropbear który coś tam złego też miał i poprawili, zgłoszona została także poprawka która (mówiąc oględnie) powoduje że binarki które wychodzą z kompilacji OpenWrt będą trochę mniejsze. Szykuje się więc trochę kolejnych zmian w systemie.

A wracając do bieżącej kompilacji - znów wyleciało kilka modeli w ath79/generic, tych z 8M flash i na szczęście mniej popularnych.

491 (edytowany przez Bruno 2026-05-05 20:06:45)

Pierwszy sprzęt już z'owut'owany smile Niestety jeszcze nie naprawili tego flapingu lan2 na ramips/mt7621, ale może przy następnym kernelu się uda.

Dziękuje Cezary za update smile

492

U mnie c200p na najnowszy poszedł, choć znowu musiałem odinstalować Attended i zainstalować ponownie, wtedy "złożył obraz".
Przy okazji, mam zaznaczoną opcję, że ma szukać nowego wydania przy wejściu do Overview, ale nie widzi nowszych obrazów, dopiero jak dam w Attended, to się pokazuje.

493

To coś które jest przy overview szuka nowej wersji po numerkach - znajdzie np. jak masz 25.12.01 i wyjdzie 25.12.02. Ale u mnie budowane jest to zawsze z gałezi stabilnej i jest to zawsze... 25.12-SNAPSHOT więc z jego punktu widzenia to cały czas jest ta sama wersja pod względem numerycznym. Jak się ukaże 26.coś-tam-SNAPSHOT to powinien zareagować.

494 (edytowany przez lexmark3200 2026-05-05 20:18:10)

@Cezary, dziękuję za wyjaśnienie.
@Bruno.
Mam er-x jako router i c200p jako switch z poe, na żadnym nie mam problemu z portem.

495 (edytowany przez Bruno 2026-05-05 20:21:19)

U mnie cały czas jest problem, ale polecenie:

ip link set lan2 down
ip link set lan2 up

załatwia problem do następnego reboota smile

Cierpliwie czekam, aż naprawią:

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/22647

496

Ale to jak masz po drugiej stronie klienta na 100Mb.

497

Tak, bo to są głośniki MusicCast Yamahy 2 szt., ale problem występuje tylko na jednym porcie Lan2

498

Cezary, zrobiłem nowy obraz 25.12 dla GL-MT3000, ale gdy próbuję go wgrać mam błąd image verification check failed, no space left on device, mimo że mam 200mb wolnego miejsca. Coś było też o sysupgrade.tar, ale nie pamiętam co.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

499

lukasz3134 napisał/a:

Cezary, zrobiłem nowy obraz 25.12 dla GL-MT3000, ale gdy próbuję go wgrać mam błąd image verification check failed, no space left on device, mimo że mam 200mb wolnego miejsca. Coś było też o sysupgrade.tar, ale nie pamiętam co.

Zły /dev/null: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 88#p330888

500

Zaobserwowałem dziwne zachowanie routera po ostatnim upgradzie 25.12 przez Attended Sysupgrade: serwer Samba4 oraz serwer ntp nie wstały automatycznie, zorientowałem się dopiero, jak urządzenia zaczęły zgłaszać brak synchronizacji czasu. Model BPI-R4, nie przypominam sobie aby wcześniej się to zdarzało. Po wymuszeniu startu obydwu serwisów wszystko działa jak należy...