Temat: OpenWrt + iot w VLAN + matter
Czy ktoś ma doświadczenie z obsługą urządzeń matter przez router z OpenWrt i VLANami? Opiszę swój przypadek.
Mam OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28627-0b392b925f z kilkoma VLANami, najistotniejszy dla sprawy jest lan (vlan.100, 192.168.1.0/24) oraz iot (vlan.5, 172.16.5.0/24). W VLAN100 mam serwer Ubuntu 24.04.3 z dockerem, Home Assistant oraz matter-server. Kupiłem gniazdko Tapo P110M w standardzie matter. Kiedy SSID Iot jest przypisana do iot (vlan.5) nie mogę w HA sparować tego gniazdka (wykrzacza się na etapie pobierania certyfikatu matter), natomiast jak SSID Iot przełączę na lan (vlan.100) bez problemu mogę dodać je do HA. Wiem zatem że po stronie serwera, serwera matter i HA jest w porządku. Ogranicznie stawia konfiguracja sieci na OpenWrt.
Znalazłem post traktujący o tym: https://community.home-assistant.io/t/c … lan/966441. Zacząłem go czytać i analizować. Wprowadziłem zmiany w network i dhcp oraz w firewallu ale to nie zadziałało - wywala na tym samym etapie. Obawiam się że to w głównej mierze firewall zawiódł ponieważ zmiany wprowadziłem do iot - nie ruszałem wpisów dotyczących lan w obawie że rozwalę działającą konfigurację. Chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką i wszelkie urządzenie IoT podłączyć do odseparowanej od internetu podsieci. Obawiam się że zrozumienie konfiguracji przerasta mnie dlatego postanowiłem tutaj napisać. Może ktoś przechodził ten proces i podpowie po kolei jak należy to poprawnie zrobić i ugryźć ipv6.
W przypadku zainteresowania wrzucę konfigurację network, dhcp, firewall.