1 (edytowany przez BGT 2026-04-21 12:37:29)

Temat: Cudy WR3000 v1

Witam,Potrzebuje waszej porady forumowicze. Przesiadłem się z wr3500v1 na rzecz wr3000v1 aby móc zainstalować OpenWRT lub Gargoyle aby móc używać wtyczki SQM Qos. Posiadam providera neta jakim jest vectra i ich modem używam w trybie bridge. Chcę osiągnąć jak najniższy bufferbload https://www.waveform.com/tools/bufferbloat
Udało mi się wgrać na niego narazie czystego OpenWRT i skonfigurować tak że działa internet (tak wiem sukces). Bez ustawionego qos'a bufferbload wychodzi na poziomie b-c. Pobrałem wtyczke sqm qos i chciałbym ją poprawnie skonfigurować aby prędkość neta była w okolicy 450mb/s i 40mb uploadu. i tutaj pojawiają się schody, bo jaką prędkość bym nie wpisał maksymalnie idzie mi ok 400mb i wychodzi bufferbload Grade A. Przy czym w windowsie musze mieć włączone TCP Tuning na normal. A do gry cs2 preferowane jest wyłączenie TCP Tuning wtedy prędkość spada do ok 350mb/s. Czy jest w stanie mnie ktoś nakierować co musiałbym zmienić lub wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? Próbowałem bawić sie zmiana scriptu z cake na fq i niby to coś poprawiło ale jednak nie do końca.
Specyfikacja Neta z vectry to 600mb/55mb.
Zdjecia ustawień z routerka.
https://ibb.co/QvRQX28s
https://ibb.co/N6fQgbmR

Drugie pytanie: w jaki sposób sprawdzić które pakiety aplikacji nie są używane żeby móc je usunąć w jakiś sposób. Delikatnie mówiąć pokazuje mi sie tylko 6.06mib pamieci flash do dogrywania aplikacji a już 89% zajete.
PS: zastanawiam się też dlaczego pamieć temp nagle ma 101mb a flash tylko 6 sad

Pozdrawiam

2

Odp: Cudy WR3000 v1

QoS masz ustawić na ok 90% swojego łącza - faktycznej przepustowości którą jesteś w stanie osiągnąć w najgorszym momencie dnia. W takiej postaci on nie jest adaptacyjny (na forum openwrt możesz poszukać inne rowiązania). Inaczej jeżeli ustawisz za dużo w stosunku do tego co aktualnie łącze potrafi to kolejki mogą się dławić i może być jeszcze gorzej niż przed włączeniem qos.

Jaki wybierzesz algorytm to już zależy od tego który będzie u Ciebie najlepiej działał.

Do do flash - po prostu usuń pakiety których nie potrzebujesz a później przez interaktywną aktualizację zaktualiuj sobie system - złoży CI obraz tylko z tego co masz zainstalowane, więc zostanie więcej wolnej pamięci. Przeczytaj też faq na górze tej strony - zwykłe odinstalowanie pakietu nie zwolni miejsca we flash, dlatego musisz przebudować obraz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedz QoS udało mi sie skonfigurować po twojej poradzie. W jaki sposób mogę sprawdzić jakie pakiety nie są używane, lub które są używane? Jest jakaś specjalna komenda,zeby mi nie zdechła jakaś usługa.?

4

Nie ma czegoś takiego. Jak nie używasz np. nlbwmon to go odinstaluj itd.

5 (edytowany przez adreskontaktowy 2026-04-23 13:13:49)

Aby włączyć SQM i aby działało poprawnie, trzeba wyłączyć flow offloading (pozbawiając się najczęściej pełnej prędkości sieci lub kupić wydajny router 4 rdzeniowy za min. 350 zł).
Przy wyłączonym flow offloading prędkość może faktycznie nie móc przekroczyć 400 Mb/s na tym Cudy.

Ja mam, co prawda, światłowód 900/300 od T-Mobile i test bufferbloat do waveform.com nie jest zbyt obiektywny, bo T-Mobile kieruje do serwera we Frankfurcie, ale u siebie zrobiłem eksperyment na Xiaomi AX3000T i jak wyłączyłem flow offloading i ustawiałem w SQM np. limit 350-420 Mb/s, to mam Grade A+ (16ms, +2ms/+3ms do serwera w Niemczech a nie w Polsce, jak od innych operatorów), bez jakichkolwiek kombinacji z parametrami (można faktycznie ustawić polecane cake+piece_of_cake).

Jeśli masz internet HFC, to ciężko będzie osiągnąć jakieś rewelacyjne wyniki.
Poza tym, po co w ogóle walczyć o jakiś wysoki Grade, jeśli chyba nigdy nie używamy podczas grania równocześnie wysokich transferów, rzędu kilkuset Mb/s?

PS: Równie dobrze (no prawie) można zainstalować na Windowsie NetLimiter i ustawić limit na 300 Mb/s i też będzie lepszy wynik bufferbloat.

6 (edytowany przez ovax 2026-04-23 16:02:42)

a są jakieś sposoby na ograniczenie wysyłania przy uruchomionym flow offloading? w nju mam mega wielki problem z tym.
https://www.waveform.com/tools/bufferbl … 124549c744
oczywiście sqm pomaga, mam ont
offload musi zostać bo używam WED pod NAS'a

7

Cześć, udało mi sie ustawić Fq_codel i tbf. dostosowałem po poradnikach i odpowiedzi Cezarego. Otrzymuje Grade A+ za każdym razem przy wyłączonym tcp tuning i prędkość na poziomie 500MB/40MB. Wiec udało się super(flow offloading jest domyślnie wyłączone jak tylko uruchomie moduł SQM. Teraz zostało zawalczyć z pakietami aplikacji które można usunąć. Bo juz kilka razy coś usunąłem to zdechł moduł wifi.

adreskontaktowy napisał/a:

Aby włączyć SQM i aby działało poprawnie, trzeba wyłączyć flow offloading (pozbawiając się najczęściej pełnej prędkości sieci lub kupić wydajny router 4 rdzeniowy za min. 350 zł).
Przy wyłączonym flow offloading prędkość może faktycznie nie móc przekroczyć 400 Mb/s na tym Cudy.

Ja mam, co prawda, światłowód 900/300 od T-Mobile i test bufferbloat do waveform.com nie jest zbyt obiektywny, bo T-Mobile kieruje do serwera we Frankfurcie, ale u siebie zrobiłem eksperyment na Xiaomi AX3000T i jak wyłączyłem flow offloading i ustawiałem w SQM np. limit 350-420 Mb/s, to mam Grade A+ (16ms, +2ms/+3ms do serwera w Niemczech a nie w Polsce, jak od innych operatorów), bez jakichkolwiek kombinacji z parametrami (można faktycznie ustawić polecane cake+piece_of_cake).

Jeśli masz internet HFC, to ciężko będzie osiągnąć jakieś rewelacyjne wyniki.
Poza tym, po co w ogóle walczyć o jakiś wysoki Grade, jeśli chyba nigdy nie używamy podczas grania równocześnie wysokich transferów, rzędu kilkuset Mb/s?

PS: Równie dobrze (no prawie) można zainstalować na Windowsie NetLimiter i ustawić limit na 300 Mb/s i też będzie lepszy wynik bufferbloat.

8

ovax napisał/a:

a są jakieś sposoby na ograniczenie wysyłania przy uruchomionym flow offloading? w nju mam mega wielki problem z tym.
https://www.waveform.com/tools/bufferbl … 124549c744
oczywiście sqm pomaga, mam ont
offload musi zostać bo używam WED pod NAS'a

Albo offloading albo sqm. sqm nie działa za dobrze przy włączonym offloadingu.

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2026-04-23 21:06:29)

ovax napisał/a:

A nie można użyć limitera na komputerze/serwerze?

A jeśli musi być na routerze (np. dla NAS), to może wydajniejszy router + SQM?

10

Reguły nftables lub "stary" nft-qos który jest jeszcze u mnie w repo