126

Odp: Netgear WNDR4300 + E398 - brak informacji o kompatybilności.

Udało się znaleźć hasło OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r10731-e68d589e7b / LuCI openwrt-19.07 branch git-19.326.61751-179c5e8 (niepotrzebnie skasowałem wpis na Twoją odpowiedź)
Czy w tym przypadku siec domowa jest golasem, nie ma znaczenia czy mam pakiet ESET Internet Security czy w ogóle zakupię VPN?
Czy tylko nowy router z najnowszym oprogramowaniem może to zmienić?
Z mojego punktu widzenia wszystko działa wybornie, do strony programisty pewnie to źle.
Dosłownie nic się przez tę dekadę nie działo, nie wiem czy z Twoje punktu widzenia ma znaczenie że to region wiejski, bardziej liczy się sam dostęp do internetu w ogóle.

127

Co ty z tym VPN'em. Zadam Ci pytanie: korzystasz z routera z modem i łączysz się przez naszego operatora do swojego banku. I teraz do tego zestawu kupujesz jakiegoś randomowego VPN'a, łączysz się do jakiegoś serwera gdzieś na świecie do którego mają pewnie dostęp wszystkie trzyliterowe służby i uważasz że cokolwiek zwiększy ci bezpieczeństwo? Inna sprawa jak jesteś gdzieś na wakacjach, łączysz się do kompletnie nieznanego wifi, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy ufasz temu wifi czy ufasz vpn który kupiłeś i łączy cię gdzieś tam w świat.

A to czy potrzebujesz antywirusa kompletnie nie ma nic wspólnego z VPN'em. Jak coś klikniesz źle to i tak złapiesz, niezależnie od tego czy będziesz miał VPNa czy nie.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo samego routera na starym sofcie - tam jest kilka dziur których juz nikt nie łata bo software nie jest utrzymywany. Idealnie by było żebyś przeszedł na ostatnią wersję, a jak nie to sobie odpowiedź na pytanie czy i kto ci się będzie łączył do tego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Dokładnie tak. Jedynie chciałem się upewnić, że mam zdanie takie jak Ty.
Wiem do czego służy VPN za granicą, ja osobiście myślałem o Proton VPN  z serwerami w Polsce, ale za granicą do aplikacji bankowych w smartfonie to wystarczy wlasnie na przykład ESET.

Netgear WNDR4300 łączy się z kilkoma urządzeniami w sieci (Chromebook, smartfony) i jednym odbiornikiem (drugi komputer) WR740N na Gargoyle.
Obecnie to wygląda tak https://www.speedtest.net/result/19108448552
W okolicy jest agregacja pasm. Czy możesz na dziś polecić router + odbiornik, czy na bieżąco przeglądąc temat z tym związany.

Przez 10 lat tego wątku zmieniłem E398 na E3372 z HiLink, i karta SIM była do wymiana bo przestała działać.
Dzięki Ci za wkład w to wszystko

129

Po taniości to kup ZTE MF286D i przerób na openwrt. Jak chcesz wydać więcej to rozejrzyj się za jakimś modelem używką z 5G - nawet jak nie będzie zasięgi to modem i tak ma lepszą kategorie LTE.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.