Odp: Konfiguracja OpenVPN / OpenWRT 19.07 / LuCi nie tylko dla orłów
Na jakim sofcie? Jak 23.05 z libopenssl 3.x to sobie zaktualizuj easy-rsa do 3.1
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Konfiguracja OpenVPN / OpenWRT 19.07 / LuCi nie tylko dla orłów
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na jakim sofcie? Jak 23.05 z libopenssl 3.x to sobie zaktualizuj easy-rsa do 3.1
OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19977-6cd1035d8d / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.339.35241-4ca7a8d
A to nie. Dni zmień w vars, jak nie masz pliku to skopiuj zawartość z vars/example Powinieneś zmienić
set_var EASYRSA_CERT_EXPIRE 825 na inną liczbę.
No i odkomentuj, bo jest domyślnie komentarzem.
zmieniłem vars w lokalizacji /etc/easy-rsa/vars
na 3650 i nie pomogło dalej generuje na 825
ech...
a odkomentowanie już
sprawdzam
Aktualizacja: Działa dziękuję Cezary - chodząca encyklopedio.
Szukałem w necie z 2h i nigdzie o tym nie wspomniano skad Ty bierzesz te info to dziw bierze
to w openssl-easyrsa.cnf zmień default_days
cokolwiek bym tam nie wpisał w openssl-easyrsa.cnf nie działa
Ale tak jak napisałem odkomentowanie wartości (w pliku vars) którą wskazałeś i wstawienie swojej i ogień leci po mojemu ![]()
Jak dodać w routerze drugiego klienta. W sensie router już jestem klientem i jest połączony z serwerem x a ja chcę żeby teraz on był klientem kolejnego serwera. To, że IP wirtualne w openvpn musi być inne to wiem. Ale gdzie mam dodać nową konfigurację. W tej chwili mam w /etc/config/openvpn ustawione tak:
config openvpn custom_config
# Set to 1 to enable this instance:
option enabled 1
# Credentials to login
#option username 'login'
#option password 'password'
# Password for client certificate
#option cert_password 'cert_password'
# Include OpenVPN configuration
option config /etc/openvpn/my-vpn.conf
No i w /etc/openvpn stworzony config cert i hasło
W którym miejscy trzeba dodać nowego klienta?
Dodaj kolejną sekcję
config openvpn custom_config1
option enabled 1
option config /etc/openvpn/tu-inny-konfig.conf
Działa. Dziękuję
Do tej pory działanie vpn z maskarada mi nie przeszkadzało ale nadszedł dzień, ze chciałbym widzieć adres IP clienta który np łączy się z rejestratorem video, który jest za router ZTE mf286d który jest klientem vpn do innego routera netgear 7800 który stoi na publicznym ip i na którym działa server vpn. Oba sprzęty latają na CezareOs. Jak wyłączę maskaradę na r7800 no to w ogóle nie mogę się połączyć z klientem. Jest na to jakiś sposób. W necie piszą i nawet AI pisze, że się da ale jest to tak lakonicznie napisane, ze ja tego nie mogę zrozumieć. Zamiast dać na przykładzie to tylko ple ple. Ktoś coś?
Zapytaj AI o konkretne ustawienia UCI dla openwrt. Pewnie powie że wyłączyć maskaradę a zrobić jakiegoś SNAT'a na pakietach. I tak pewnie to nie będzie działało, bo zrobisz maskaradę w inny sposób.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Konfiguracja OpenVPN / OpenWRT 19.07 / LuCi nie tylko dla orłów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc