1

Temat: Bramka VoIP - pytanie na temat dostawców

Mam obecnie telefon stacjonarny na drucie miedzianym nie wiem jak to sie zwie POTS czy ISDN od orange. Płacę za to 38 zł usługa + prezentacja numeru. Kończy mi się umowa czasowa i przechodzi na bezterminową która powoduje wzrost ceny o 10 zl. Nie podoba mi się to i wolę z tego zrezygnować, w ramach jakiegoś zestawu od innego operatora. Zależy też mi na tym, żeby nowa usługa telefonu stacjonarnego była "po kablu".

Usługi internetowe pod moim adresem:
VECTRA S.A. - oferta mi najbliższa komplet + modem ma chyba wyjście na telefon stacjonarny, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
POLKOMTEL Sp. z o.o. -oferta odpada cenowo, stacjonarny gsm
SPÓŁDZIELNIA TELEKOMUNIKACYJNA OST - sam internet bez bramki voip, trzeba by dokupić + dokupić coś co powoduje telewizję internetową legalną
ELSAT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - nie wiem nowe jakieś pojawiło się, podobno z podziału multimedii
ORANGE POLSKA S.A. - oferta odpada cenowo
T-MOBILE POLSKA S.A. - oferta odpada cenowo, stacjonarka na gsm
NETIA SPÓŁKA AKCYJNA - oferta ok, ale tel na gsm
RFC INTERNET SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - oferta odpada cenowo
MULTIMEDIA POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - nie istnieje

Teraz mam pytania:

1. Te wszystkie wynalazki VoIP to firmy krzak czy to bezpieczne i szanujące prywatność.
2. Brać zagraniczne czy Polskie?
3. Vectra jest największym graczem z tego wyboru więc teoretycznie jest najbezpieczniejsza/najlepsza

4. Coś doczytać jeszcze, jakieś rady, opinie?

2

Odp: Bramka VoIP - pytanie na temat dostawców

byku napisał/a:

Mam obecnie telefon stacjonarny na drucie miedzianym nie wiem jak to sie zwie POTS czy ISDN od orange. Płacę za to 38 zł usługa + prezentacja numeru. Kończy mi się umowa czasowa i przechodzi na bezterminową która powoduje wzrost ceny o 10 zl. Nie podoba mi się to i wolę z tego zrezygnować, w ramach jakiegoś zestawu od innego operatora. Zależy też mi na tym, żeby nowa usługa telefonu stacjonarnego była "po kablu".

Usługi internetowe pod moim adresem:
VECTRA S.A. - oferta mi najbliższa komplet + modem ma chyba wyjście na telefon stacjonarny, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
POLKOMTEL Sp. z o.o. -oferta odpada cenowo, stacjonarny gsm
SPÓŁDZIELNIA TELEKOMUNIKACYJNA OST - sam internet bez bramki voip, trzeba by dokupić + dokupić coś co powoduje telewizję internetową legalną
ELSAT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - nie wiem nowe jakieś pojawiło się, podobno z podziału multimedii
ORANGE POLSKA S.A. - oferta odpada cenowo
T-MOBILE POLSKA S.A. - oferta odpada cenowo, stacjonarka na gsm
NETIA SPÓŁKA AKCYJNA - oferta ok, ale tel na gsm
RFC INTERNET SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - oferta odpada cenowo
MULTIMEDIA POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - nie istnieje

Teraz mam pytania:

1. Te wszystkie wynalazki VoIP to firmy krzak czy to bezpieczne i szanujące prywatność.
2. Brać zagraniczne czy Polskie?
3. Vectra jest największym graczem z tego wyboru więc teoretycznie jest najbezpieczniejsza/najlepsza

4. Coś doczytać jeszcze, jakieś rady, opinie?

ISP i VoIP to osobne tematy.

3 (edytowany przez byku 2026-04-11 18:29:20)

to na jakiej zasadzie dostarcza telefon stacjonarny vectra swoim klientom? jest operatorem voip czy zleca to komuś innemu? czy w modemie sam sobie podaje hasło do jakiego chcę operatora?

4 (edytowany przez smereka 2026-04-11 21:17:02)

Korzystałem z halonet i happycall na pap2t oraz w aplikacji androida na zoiperze i zacnie to działało. Potem wnieśli opłaty 5 zł za miesiąc i koniec końców zrezygnowałem. Nie doświadczyłem spamowania czy jakiś natrętnych telefonów. Numer miałem tam przeniesiony z orange czy tam jeszcze tepsy chyba

5

byku napisał/a:

to na jakiej zasadzie dostarcza telefon stacjonarny vectra swoim klientom? jest operatorem voip czy zleca to komuś innemu? czy w modemie sam sobie podaje hasło do jakiego chcę operatora?

Vectra świadczy usługę, a to oznacza, że może być operatorem ale nie musi.
Dla konsumenta nie ma większego znaczenia kto świadczy usługę, bo cały ruch VoIP i tak idzie przez internet.
Mając urządzenie od ISP z VoIP nie masz możliwości zmiany operatora w modemie.

6 (edytowany przez janusz07 2026-04-12 05:58:40)

Bierz Vectra, numer przeniesiesz za 10zl. na m-c do Voip ,Operator ci wyda router-modem z wyjściem RJ11 i podłączysz stary telefon który miałeś. Ot cała filozofia. Elsatu nie bierz bo to jest to samo co Vectra (przejęcie) a ceny są większe.

7

jeszcze jedno też ważne jak z bezpieczeństwem VoIP, ktoś poza operatorem może podsłuchać rozmowy?

8

byku napisał/a:

jeszcze jedno też ważne jak z bezpieczeństwem VoIP, ktoś poza operatorem może podsłuchać rozmowy?

Voip to są dane więc każdy o ile ma dostęp.