Odp: XUNISON Exigo D50 5G
Brawo. Tak, wiem co napiszesz, ale to za to że chciało Ci się męczyć temat, dociskać ludzi i walczyć o lepsze jutro. Brawo.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Brawo. Tak, wiem co napiszesz, ale to za to że chciało Ci się męczyć temat, dociskać ludzi i walczyć o lepsze jutro. Brawo.
super wiadomość, dzięki za informacje!
Prosze o wyrozumialosc, to moj debitu z modemem na pcie, wiec moge zadawac glupie pytania..
Moze mnie ktos oswiecic jaki protokol obsluguje modemy na pcie? Jestem skazany na MM czy sa alternatywy?
Probowalem skompilowac qmodem ale sypie bledy, mam pakiety od quectela ale po zbudowaniu nic mi nie tworza, nie mam nic z mhi, wiec albo mam slabe pakiety albo modem wymaga jakiejs zabawy skryptami.
W zależności od modemu i jego konfiguracji - zwykle jest to mbim lub qmi (tyle że urządzenie się inaczej nazywa). Jeżeli moðem jest widoczny a nie tworzy urządzeń to zwykle brakuje ci łatki do pci_generic która by definiowała czym ten modem jest.
Jeżeli moðem jest widoczny a nie tworzy urządzeń to zwykle brakuje ci łatki do pci_generic która by definiowała czym ten modem jest.
Aktualnie widzę, że są takie ancymonki:
wwan0at0
wwan0mbim0
wwan0qcdm0(...)zwykle brakuje ci łatki do pci_generic która by definiowała czym ten modem jest.
Ciekawe czego mu brakuje.. ze nie tworzy tych urządzeń od mhi, jeszcze z tym powalczę.
Masz mbim0. Zapnij na to modemmanagera lub umbin, zobacz czy demon gada z modemem.
Zaś te urządzenia /dev/mhi* to chyba też kwestia wpisów w pci_generic
Masz mbim0. Zapnij na to modemmanagera lub umbin, zobacz czy demon gada z modemem.
Zaś te urządzenia /dev/mhi* to chyba też kwestia wpisów w pci_generic
Pogadac sobie z modemem moge przez umbim, ale nic z tego nie wynika.. Na ta chwile nie jestem w stanie zmusic tego modemu do dzialania w pcie. Utworzenie interfejsu mbim i skonfigurowanie go nie powoduje ruchu i konczy sie pieknym bledem.

root@OpenWrt:~# [ 88.725107] wwan0: Failed to queue TX buf (-11)Nic sensownego sie nie zestawia. MM nie widzi modemu, wiec nie mam co ustawiac.
Moge przelaczyc modem na prace tylko w USB, wtedy widze ze modem dostaje normalnie w urzadzeniach usb opcje qmi/mbim i pojawia sie /dev/cdc-wdm0 i mozna zestawic polaczenie, ale to jest usb2.0, wiec tak slabo troche.
Na ten moment nie mam pomyslu jak to dalej posmyrac aby zrobic krok do przodu.
Tak wiem wiem
może i modem ten sam ale inna platforma pod spodem. Nie mniej jednak na adapterze m2-to-ethernet z chipsetem r8125 ale pracującym po PCIe. Aby modem ruszył po szynie PCIE musiałem zapodać takie komendy AT:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
AT+QCFG="data_interface",1,0
AT+QCFG="usbnet",0
AT+QETH="rgmii","ENABLE",1,1
no i restart:
AT+CFUN=1,1
zobacz i daj znać. U mnie bez powyższego nie szło PCIE i już.
Tyle że on działa na pci na oryginalnym sofcie.
Wcześniej to pewnie i działał , tylko ,że @IceG już używał komend AT choćby do przestawienia go w tryb USB... Może coś jeszcze się przestawiło... ( a może dopiero przestawi
)
a co Ci szkodzi wrzucić mu te AT lub sprawdzić jak są ustawione
a może gdzieś oryginalny w "locie" coś wymusza (nawet przez AT) na poziomie OS. To taki ulep, że wszystko możliwe.
Ja wyjąłem z routera naszego czyli D50, więc niby wszystko pcie śmiga, a w adapterze też z pcie nie szło... o i tyle z gotowej konfiguracji ![]()
Wcześniej to pewnie i działał , tylko ,że @IceG już używał komend AT choćby do przestawienia go w tryb USB... Może coś jeszcze się przestawiło... ( a może dopiero przestawi
)
Co jakis czas wracam do forka lub ofw aby podejrzec ich ustawienia co sprawia ze modem wraca do dzialajacych ustawien. Modem powinien dzialac normalnie na pcie czy to przez mbim czy mm, a tu czegos mi jeszcze brakuje w pcie bo modem sie usypia po starcie wiec sekwencja startu jest do poprawy. Innym problemem znowu jest brak ruchu, ciagle timeout-y wiec cos jest jeszcze programowo nie halo. Nawet jak ustawie poleceniami at wszystko i powinno sie polaczenie podniesc to jest zwiecha. Nie wiem czy nie musze jeszcze zrobic jakichs dedykowanych latek dla modemu do mhi / pcie generic.
Może przerwania mają tu też znaczenie ? Z tego co widziałem w logach na forum openwrt, na forku masz irq 96, a na czystym openwrt masz 42 ?
Może przerwania mają tu też znaczenie ? Z tego co widziałem w logach na forum openwrt, na forku masz irq 96, a na czystym openwrt masz 42 ?
Zachcialo mi sie modemu na pcie to teraz mam
rob inzynierie wsteczna i rozkladaj protokol na procesy skladowe.. uh pomalu trace cierpliwosc i zapal..
Ciezko mi powiedziec co moze miec wplyw i znaczenie, moje OpenWrt rozni sie od forka i ofw, juz sama kolejnosc jak jest modem widoczny moze przestawiac przesunac wszystko inne.
U mnie tez chyba nie ma tego parametru
Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytesalbo mi uciekl i nie zauwazylem..
No niestety, takie są uroki modemów na pci-e w openwrt. Z moim em160r na pcie też walczyłem, zmodyfikowałem pci_generic.c i jest wykrywalny, internet działa, ale tylko znowu na kernelu 6.6. Na 6.12 wszystko się wywala i tyle, też nie wiem co dalej.
Pokaż co zmieniles, może to coś wniesie do rozwiązania problemu.
Dodałem identyfikatory modemów:
/* RM500Q-AE */
{ PCI_DEVICE_SUB(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0306, PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x5002),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_rm5xx_info },/* RM520N-GL variant with Qualcomm vendor and subvendor ID */
{ PCI_DEVICE_SUB(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0308, PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x5201),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_rm5xx_info },
/* RM520N-GL AA */
{ PCI_DEVICE_SUB(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0308, PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x5201),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_qcom_sdx65_info },
/* RM520N-GL AP */
{ PCI_DEVICE_SUB(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0308, PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0308),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_rm5xx_info },
/* RM551 */
{ PCI_DEVICE_SUB(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0309, PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0309),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_qcom_sdx75_info },Dla mojego było ważne to:
{ PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0307),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_em1xx_info },{ PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_QUECTEL, 0x2004), /* EM160R-GLAP */
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_em1xx_info },A wyżej jest sekcja jakie porty udostępniają modemy:
static const struct mhi_channel_config mhi_quectel_em1xx_channels[] = {
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL(0, "NMEA", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL(1, "NMEA", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL_SBL(2, "SAHARA", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL_SBL(3, "SAHARA", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL(4, "DIAG", 32, 1),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL(5, "DIAG", 32, 1),
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL(12, "MBIM", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL(13, "MBIM", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL(32, "DUN", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL(33, "DUN", 32, 0),
/* The EDL firmware is a flash-programmer exposing firehose protocol */
MHI_CHANNEL_CONFIG_UL_FP(34, "FIREHOSE", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_DL_FP(35, "FIREHOSE", 32, 0),
MHI_CHANNEL_CONFIG_HW_UL(100, "IP_HW0_MBIM", 128, 2),
MHI_CHANNEL_CONFIG_HW_DL(101, "IP_HW0_MBIM", 128, 3),
};
static struct mhi_event_config mhi_quectel_em1xx_events[] = {
MHI_EVENT_CONFIG_CTRL(0, 128),
MHI_EVENT_CONFIG_DATA(1, 128),
MHI_EVENT_CONFIG_HW_DATA(2, 1024, 100),
MHI_EVENT_CONFIG_HW_DATA(3, 1024, 101)
};
static const struct mhi_controller_config modem_quectel_em1xx_config = {
.max_channels = 128,
.timeout_ms = 50000,
.ready_timeout_ms = 50000,
.num_channels = ARRAY_SIZE(mhi_quectel_em1xx_channels),
.ch_cfg = mhi_quectel_em1xx_channels,
.num_events = ARRAY_SIZE(mhi_quectel_em1xx_events),
.event_cfg = mhi_quectel_em1xx_events,
};Został dodany jeden timeout a drugi został zwiększony. i jeszcze zmieniłem to:
err = mhi_async_power_up(mhi_cntrl);
if (err)
goto err_unprepare;Są trzy takie linijki, w których jest zmienione sync na async. Dzięki tym zmianom, zamiast urządzeń hwip i swip mam wwan0 i mogę nawiązać połączenie. Tylko mogę używać do tego modemmanagera, bez niego nie mogę w ogólę ustanowić połączenia.
@lukasz3134 mozesz udostepnic swoje latki? Porownam i sprobuje dodac cos u siebie.
To nawet nie są moje łatki, to zbieranina róznych, jedną znalazłem na forum quectela, kolejne wziąłem z plików źródłowych rootera, jedna była podawana tu na forum. Jako że kompletnie nie znam się na robieniu łatek, to po prostu po chamsku modyfikuję plik pci_generic.c podczas kompilacji obrazu. Ale udostepnie je na filebin.
Macie tutaj : https://filebin.net/9yip1efjtfggsyrt Te, które zaczynają się na 900, są wzięte z rootera pod kernel 6.6.
Tak w ogóle, jakby cezary albo ty IceG zrobił łatkę to tego mojego modemu to było by fajnie.
{ PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_QCOM, 0x0307),
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_em1xx_info },{ PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_QUECTEL, 0x2004), /* EM160R-GLAP */
.driver_data = (kernel_ulong_t) &mhi_quectel_em1xx_info },OT:
Tak w ogóle, jakby cezary albo ty IceG zrobił łatkę to tego mojego modemu to było by fajnie.
Chcesz łatkę czy tutorial jak taką łatkę zrobić? To drugie jest proste - weź oryginalne źródła (lub plik), zrób kopię, w kopii zmodyfikuj co tam chcesz i robisz
diff -Nuar "oryginalny katalog" "zmieniony katalog" > 9999.patch
I teraz w zależności gdzie to ma być - zakładając że to łatka to kernela to wkładasz to do np. target/linux/generic/hack-6.12 i upewniasz się że środku masz identyczne ścieżki jak inne łatki np.
--- a/include/linux/module.h
+++ b/include/linux/module.hto twoje też ma mieć to a/coś tam i w drugiej linii b/coś tam, dodajesz ścieżeki ręcznie. Czy będzie miało czy nie to zalezy czy zrobiłeś diffa pliku, katalogu i którego poziomy. To robota ręcznie, bo półautomatycznie to np. QUILT: https://openwrt.org/docs/guide-develope … uildsystem
Choć pewnie i tak skuteczniej będzie to robić ręcznie, jeżeli to tylko jednorazowo.
No właśnie próbowałem to robić quiltem, ale nic mi z tego nie wyszło. Dobra, pokominuję później, koniec OT.
hi,i have a d50,this device cannot boot,Serial port display IPQ5018# .i tried upload the factory firmware and ftpboot "openwrt-ipq50xx-generic-brax_fa532-store-squashfs-nand-factory.bin”.nothing change,can you give me a backup of all mtds?so i can use my flash programmer reprogram it.thank you so much!
Nie wiem czy ktoś jeszcze śledzi wątek i jest zainteresowany, ale bardzo powoli idziemy do przodu..
Na ten moment:
- Obraz wgrany przez konsolę i nie wywraca routera
- Wi-fi działa (MAC zgodne)Do zrobienia:
- Muksowanie pcie / usb, testując na szybko modem jest na usb porty do komunikacji są ale np. brak urządzenia dla utworzenia qmi (modem może być blokowany przez inne pakiety dodane do obrazu)
- Port WAN + LED
- Obsługa u-boot web ui recovery
hi,i have a d50,this device cannot boot,Serial port display IPQ5018# .i tried upload the factory firmware and ftpboot "openwrt-ipq50xx-generic-brax_fa532-store-squashfs-nand-factory.bin”.nothing change,can you give me a backup of all mtds?so i can use my flash programmer reprogram it.thank you so much!
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc