351

Odp: Własny serwer sysupgrade (ASU, Attendedsysupgrade)

Obecne wydanie nie nadaje się dla urządzeń wymienionych przez ciebie które mają tylko 32M ramu. Nie mówiąc już o tym że nie złożysz żadnego obrazu żeby wszedł do 4M bez skalpela i upychania tego łyżką do butów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

352

Tak ale w części w nich można wymienić/powiększyć pamięć RAM i Flash. 1043 zmodowany na 16MB został osobno uwzględniony ale inne routery które też mają taką możliwość już nie jak wspomniany TL-703 który u mnie obecnie ma 16/64MB i bodajże 23.05 LuCI którego kiedyś skleciłem i również śmiga jedynie "nieco" ociężale działa LuCI.

Tak jak rozumiem że nie ma sensu dla wszystkich ruterów o wszystkich możliwych konfiguracjach przygotowania tysięcy binarek tak skonfigurowanie samego już ASU aby umożliwiał wygenerowanie takiej binarki na żądanie i pod daną specyfikację nie powinno chyba być dużym problemem a pewnie nie tylko ja ucieszyłbym się z takiej możliwości.

353

O tym dyskutowaliśmy już tu - można powiększyć flash i ram,.ale udostępniając takie obrazy jednocześnie powoduję że mniej świadomi ludzie wgrywają takie obrazy i uwalają routery.

354

Nie wgrają i nie uwalą, nawet ściągając do 1043 v2 16MB nie chciał mi się wgrać przez niezgodność i musiałem wymusić instalacje. Na takiej samej zasadzie można powiedzieć że ktoś może pobrać obraz od innej wersji, modelu a nawet producenta, wgrać i uwalić. Są ostrzeżenia i jeśli ktoś na etapie przygotowywania systemu je zignoruje a później przy wgrywaniu jak dostanie komunikat że obraz z routerem jest niezgodny i i tak to obejdzie no to cóż...

355

Uwalają, uwierz. W czasie kiedy zrobiłem wersję 16M kilka lat temu wielu ludzi wgrało bo myślało że cudownie odblokowuje to jakiś wiekszy flash (albo wgrywało bo to był jedyny już dostępny obraz) i tym samym nadpisywało sobie ART'a.

356

Zastanawiam się jaki jest sens bawić się i wymieniać kości pamięci, w tak leciwym już routerze?
Rozumiem wszech obecna eko i ruchy zielonych, ale nie popadajmy w skrajności...

357

Kilka lat temu nie były powszechne modele z dużym nandem, więc robiło się flashmody. Teraz w sumie po taniości masz routery z dużymi kościami flash.

358 (edytowany przez lexmark3200 2026-04-01 14:18:00)

Dokładnie w pkt Cezary.
Kiedyś nie było dostępnego niczego sensownego, więc można było robić jakieś modyfikacje, ale teraz to chyba sensu nie ma...
Kilka piw mniej i nowy lub używany sensowny router już jest.
lol
Jeszcze jak trafisz, taki co to nie trzeba rozbierać żeby do konsoli się dostać.... To już sztos.
Choć ja uważam, że decydując się na openWRT można by całkowicie wywalić większość softów producentów. Bo często nie ruszane są partycje i taki np. d-link mający 128MB flash pod openWRT raptem ma 20-30.

359

Jeśli nie potrzeba nic więcej to po co kupować nowe tym bardziej że taki TL-703 u mnie zamykał się w okolicy 5V 0,05-0,1A a przy 1043 v2 gniazdko raportowało mi ok 3W. GL.iNety mi się mega podobają ale to jeszcze przyjdzie kiedyś czas i zastosowanie... wink

Nad czymś jeszcze kombinuję (w kontekście 1043 v2) i raczej niedługo jeden temat na forum poruszę ale jeszcze zbieram dane

360

@Cezary dorzuć proszę jeśli możliwe aby Twój ASU budował też obrazy dla XikeStor SKS8300-8X/ONTi ONT-S508CL-8S (realtek/rtl930x).
Dzięki w góry.

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

361

Ja nie kompiluje w ogóle realteka.

362

Szkoda ... sad , a można wiedzieć czemu?

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

363

Nie używam ten platformy/nie mam takiego urządzenia/nie mogę kompilować całego openwrt.

364 (edytowany przez Cezary 2026-04-15 16:56:41)

Śmieszna sprawa, ale zdajecie sobie sprawę że to już rok i 4 miesiące działania ASU?

Dziś zrobiłem gruntowy remont serwera, nazbierało się kilka poprawek i należało go w końcu zaktualizować.

EDIT: Dzień po. Pochwaliłem się, a tu znów następne zmiany.

365 (edytowany przez spamsool 2026-04-16 10:16:29)

Nieźle, masz może jakieś statystyki użycia? Ja to przyznam się bez bicia że dopiero niedawno zacząłem używać ASU zwłaszcza owut, po wymianie Twojego serwera na nowszy i opcji dodania własnych paczek do obrazu. Wcześniej jakoś nieufnie podchodziłem, chyba niepotrzebnie.

366

Na dl.eko.one.pl jest asu.htnl, tak samo jak wejdziesz na sysupgrade.eko.one.pl to masz dane bieżące