126 (edytowany przez ovax 2026-03-11 08:32:03)

Odp: Cudy WR3000P v1 - ktos juz moze testowal

Pewnie tak, ale to standardowa konfiguracja. Skrętka z ont do wan, do tego tylko 1G. Nigdy nie przytrafiło mi się coś podobnego na starych sprzętach na wersjach stabilnych. Problem występuje przy całkowicie wyłączonym hardware offloadingu oraz WED

127

Kilka dni temu chciałem spróbować SQM Qos. W jednym z punktów w poradniku było przełączenie sterowania pakietami na wszystkie CPU w globalnych ustawieniach interfejsów. Jakież było moje zdziwienie kiedy po włączeniu tej opcji i próbie obciążenia sieci router przestaje pingować. Pomaga tylko restart. Czy to problem platformy filogic?

128 (edytowany przez adrianszymanski242 2026-03-11 20:40:36)

zakk87 napisał/a:

Kilka dni temu chciałem spróbować SQM Qos. W jednym z punktów w poradniku było przełączenie sterowania pakietami na wszystkie CPU w globalnych ustawieniach interfejsów. Jakież było moje zdziwienie kiedy po włączeniu tej opcji i próbie obciążenia sieci router przestaje pingować. Pomaga tylko restart. Czy to problem platformy filogic?

na zyxelu t-56(filogic 830) włączyłem packet steering na wszystkie rdzenie i probowałem iperfem i speedtestem obciązyć i nic,pingi przechodzą normalnie, regularnie miałem włączony ale nie na wszystkie rdzenie i chodziło ciągle
potestuje dłużej, ale predzej jest to kwestia tego cudy niż całej rodziny prockow filogic

129 (edytowany przez ovax 2026-03-12 08:21:17)

Wygląda na to że ten cudy słabo działa, dodatkowo mam z końcówką s jako ap i niestety też mi padł przy zabawie z ustawieniami. Za to ax3000t jest stabilny. Zaczynam się interesować jak wgrać na te cudy oficjalne sterowniki mediateka bo już mam dosyć problemów. Ktoś się tym już interesował?

130

ovax napisał/a:

Wygląda na to że ten cudy słabo działa, dodatkowo mam z końcówką s jako ap i niestety też mi padł przy zabawie z ustawieniami. Za to ax3000t jest stabilny. Zaczynam się interesować jak wgrać na te cudy oficjalne sterowniki mediateka bo już mam dosyć problemów. Ktoś się tym już interesował?

A  u mnie odwrotnie, CUDY P jest stabiniejszy od AX3000t, ma wiecej ram, to czyni go naprawde wydajnym sprzetem, obciazenia minimalne, zasieg duzo lepszy same + zero = a jak sa to ja ich jeszcze nie zaobserwowalem.

131 (edytowany przez ovax 2026-03-13 11:27:25)

testowałeś 25.12?
Zasięg jest ten sam a mam wr3000p, s i xiaomi.
Każdy stoi w tym samym miejscu, tylko na innym piętrze. Różnicę widzę jedynie między kanałem 100, na którym moc to 26 dBm, a kanałem 36, gdzie jest tylko 20 dBm

do poprawy zaięgu to tylko to https://git01.mediatek.com/plugins/giti … wrt-feeds/

132

ovax napisał/a:

testowałeś 25.12?
Zasięg jest ten sam a mam wr3000p, s i xiaomi.
Każdy stoi w tym samym miejscu, tylko na innym piętrze. Różnicę widzę jedynie między kanałem 100, na którym moc to 26 dBm, a kanałem 36, gdzie jest tylko 20 dBm

do poprawy zaięgu to tylko to https://git01.mediatek.com/plugins/giti … wrt-feeds/

Mam 25.12 Cezarego

133

roblad napisał/a:

A  u mnie odwrotnie, CUDY P jest stabiniejszy od AX3000t, ma wiecej ram, to czyni go naprawde wydajnym sprzetem, obciazenia minimalne, zasieg duzo lepszy same + zero = a jak sa to ja ich jeszcze nie zaobserwowalem.

A jaki masz Grade w https://www.waveform.com/tools/bufferbloat przy wyższych prędkościach np. powyżej 600 Mbps?
Czy router może działać z pełną wydajnością bez flow offloading przy np. 600 Mbps?

134 (edytowany przez adrianszymanski242 2026-03-14 12:31:39)

adreskontaktowy napisał/a:
roblad napisał/a:

A jaki masz Grade w https://www.waveform.com/tools/bufferbloat przy wyższych prędkościach np. powyżej 600 Mbps?
Czy router może działać z pełną wydajnością bez flow offloading przy np. 600 Mbps?

Gdzieś przy 600mbps bez offloadingu zapewne będzie max filogic 820, skoro na 830 ledwo chodzą okolice gigabita
Gdyby nie mieć pppoe to zapewne byłoby sporo lepiej

135 (edytowany przez ovax 2026-03-23 18:04:30)

Odpaliłem dla testów stare sqm cake to wpadło w okolice 340. Jest w nowych wersjach cake_mq może wypadnie lepiej.
Przy samym NAT okolice 500, wr3000p

136

Jest błąd w nowym Gargoyle. Na czystym obrazie nie działa USB. Zaczyna działać po dograniu kmod-usb3.

137

Ponieważ domyślnie moduł do obsługi usb dodali do definicji tego cudy 19 stycznia 2026 a samo gargoyle bazuje na źródłach openwrt z 5 stycznia. Więc siłą rzeczy nie ma tego; będzie wraz z następnymi buildami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

138 (edytowany przez w3t3ran 2026-03-27 22:25:56)

Zrobiłem z WR3000P głupiego AP, zasilanego ze switcha POE. WAN przełączony na LAN i tutaj narodziła się idea:
Z racji  braku harmonogramu POE w switchu Keeplink, czy istnieje możliwość wyłączania zasilania POE w samym routerze (wgrany świeży OpenWrt 25.12 z luci Cezarego), stworzenia harmonogramu?

139

Nie. Takie routery nie mają możliwości sterowania swoim zasilaniem

140

Cezary napisał/a:

Nie. Takie routery nie mają możliwości sterowania swoim zasilaniem

Jasna sprawa, dziękuję.

Jeszcze jedno pytanie:
po przełączeniu WAN do LAN (zasilanie POE) przestała działać dioda LED od statusu WAN. Wszystkie inne działają prawidłowo (według moich ustawień), ale tej nie mogę w żaden sposób w tej konfiguracji (głupi AP) ożywić. WAN dodany do br-lan i ustawiony w interfejsach jako niezarządzany.
Jak to ugryźć?
Lubię jak LED miga lub świeci - jak jest w urządzeniu smile

141

Nie wiem czy to nie przez poe ale generalnie powinna działać, bo ona jest obsługiwana programowo w /etc/config/system. Tak samo jak diody od lanu.

142

Cezary napisał/a:

Nie wiem czy to nie przez poe ale generalnie powinna działać, bo ona jest obsługiwana programowo w /etc/config/system. Tak samo jak diody od lanu.

Dzięki, powalczę jeszcze, ale światełka w tunelu nie widzę.

143

Zobacz czy masz tą konfigurację ledów od wanu

144

Cezary napisał/a:

Zobacz czy masz tą konfigurację ledów od wanu

Wszystko jest w systemie (pełna konfiguracja LED-ów w Luci), tylko ta dioda jest prawdopodobnie sterowana hardwarowo i po wyłączeniu WAN, nie mogę jej zapalić. Obszedłem to po swojemu i to co chciałem zrobiłem obok, na LED od USB (którego nie używam). Ot takie sobie rozwiązanie "po mojemu".

145

Programowo: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … 1_leds#L81

146 (edytowany przez lukasz3134 2026-03-28 19:25:10)

Dioda WAN jest chyba źle zdefiniowana w dts'ie, bo u mnie nie działa ona od samego początku. Chyba złe GPIO jest przypisane.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

147

Zrób sobie echo w odpowiednie /sys/class/leds i zobacz czy się zapali

148

Cezary napisał/a:

Zrób sobie echo w odpowiednie /sys/class/leds i zobacz czy się zapali

Niestety nie zapala.

149

Więc problem może faktycznie jest w dtsie a nie ustawieniach.

150

Cezary napisał/a:

Więc problem może faktycznie jest w dtsie a nie ustawieniach.

Czy to już tak zostanie, czy mogą to jednak poprawić developerzy OpenWRT od Cudy-iego?