51

Odp: Openwrt na x86 instalacja

smereka napisał/a:

Ok. Czyli rozumiem, że biorę  x86/64 COMBINED-EFI (EXT4)  wypakowuje to bezpośrednio na dysk nvme. Wkładam do maszynki i po odpalaniu jest gdzieś jakiś skrypcik który dam mi 1024MB przestrzeni na pakiety i inny szajs. Inaczej pisząc jak wejdę w zakładkę w lucynie "oprogramowanie" to tam powinien widzieć te 1024MB tak?

Tak pobierasz i metodą jak potrafisz wypakowujesz to bezpośrednio na dysk nvme.

Domyślnie skrypt w /root o nazwie chyba resize coś tam (piszę z pamięci). Nie zrobi 1024MB lecz powiększy na cały pozostały obszar dysku. O ile pamiętam można edytować skrypt i na sztywno zadać jaką wielkość partycji ma zrobić. Ale nie wiem jak się to ma to partycji 1024MB utworzonej  imagebuilder-em. Jeśli będzie jakakolwiek różnica to później przy aktualizacji owut z opcją ROOTFS_PARTSIZE 1024, rozwali Ci Twój układ partycji i stracisz dane. Bezpieczniej partycję 1024MB "zrobić" instalując wcześniej tak przygotowany obraz, o czym pisałem w poprzednim poście.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

52

Tak. Choć nie musisz wyjmować dysku, uruchom go z USB, ściągnij obraz, rozpakuj i nagraj na nvme.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

To jak szczegółowo zrobić żeby potem przy aktualizacji nie rozwalił systemu partycji. Co dokładnie w tym skrypcie wybrać?

54

Ten skrypt z /root bym sobie odpuścił. Jestem w pracy, odpiszę później. Chyba że już wcześniej dostaniesz odpowiedź...

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

55

W moim skrypcie nic nie wybierasz. Sam zmienia partycje ma 100% dostępnej wielkości.

Ale to ci zmieni tylko jednorazowo. Lepiej zainstaluj obraz, ustaw opcje w konfigu owut na ile chcesz mieć wielką partycje, niech zlozy i zainstaluje obraz jeszcze raz. Wtedy przy takim ustawieniu partycja przetrwa aktualizacje

56 (edytowany przez ad2014 2026-03-23 17:03:25)

Należy pamiętać, że maksymalna dozwolona wartość rootfs_size jest funkcją serwera ASU. Na przykład maksymalny rozmiar partycji rootfs na oficjalnym serwerze kompilacji wynosi 1024 MB. . Należy zweryfikować wartość, przeglądając różne serwery sysupgrade, zostanie ona wymieniona jako Maximum requested root filesystem size: w sekcji Konfiguracja serwera na dole strony. Zobacz alternatywna lista serwerow na dole   = to informacja  ze strony openwrt   jaki jest u ciebie Cezary 1024MB ???

Ps . stnieje kilka alternatywnych serwerów ASU, niektóre zapewniają oficjalne kompilacje OpenWrt, inne zapewniają forki. Oto lista znanych działających serwerów; jeśli znasz inne, które powinny zostać uwzględnione, dodaj je tutaj lub opublikuj na stronie wątek wsparcia na forum.

https://sysupgrade.openwrt.org - oficjalny serwer OpenWrt Sysupgrade. Ma partycję rootfs max 1024 MB stan na 15.08.2025; max uci-defaults wynosi 20480 bajtów.
https://sysupgrade.guerra24.net - Serwer Guerra24 Sysupgrade jest lustrem oficjalnego serwera OpenWrt. Maksymalna wartość Rootfs wynosi 4096 MB od 15.09.2025 r. w przeciwnym razie odzwierciedla oficjalne kanały serwerów i pakietów.
https://sysupgrade.antennine.org - serwer LibreMesh Sysupgrade. Obsługuje oficjalne kompilacje OpenWrt, ale dodaje także kanały pakietów LibreMesh (użyj curl polecenie poniżej, aby zobaczyć szczegóły).
https://sysupgrade.kyarucloud.moe - serwer ImmortalWrt Sysupgrade. Obsługuje kompilacje z forka ImmortalWrt, z własnymi kompilacjami i kanałami pakietów. Maksymalna wartość Rootfs wynosi 4096 MB stan na 2025-08-15.
===========jak widac  niektóre dają 4096

PS .  jeszcze tu  fajnie opisali na stronie openwrt

Mam duży miniPC jako router. Dlaczego nie mogę utworzyć obrazu za pomocą --rootfs-size 120000 i użyj wszystkich moich 128 GB prowadzić?

????: Górna granica wynosi 1024 MB przez serwer ASU ze względów praktycznych. Sposób tworzenia partycji na niektórych urządzeniach wymaga utworzenia pełnowymiarowego obrazu, a następnie jego skompresowania, co wymaga: dużo pamięci RAM, dysku i czasu.

Jako test wykonałem kilka uruchomień imagebuildera z partycjami rootfs w zakresie od domyślnej (dla x86) 104 MB do 20000 MB żeby zobaczyć, ile czasu to zajmie.

ROOTFS_PARTSIZE=    prawdziwy    użytkownik    rozmiar img
104    26s    18s    12M
512    48s    25s    13M
1024    74s    33s    13M
10000    11m47s    4m36s    32M
20000    28m15s    13m9s    32M
Te dwa ostatnie wiersze powinny dość jasno wyjaśniać, dlaczego zwiększenie górnego limitu jest niewykonalne, dopóki proces kompilacji nie zostanie przerobiony w celu skrócenia czasu potrzebnego na utworzenie większych obrazów.

Uwaga: wszystkie powyższe testy przeprowadzono na procesorze AMD R9 7950x 5,8 GHz z 64 GB pamięci RAM CL6000 i dyskiem SSD PCIe 4, który jest zazwyczaj 3 razy szybszy od sprzętu serwera ASU, więc liczby te są następujące: dobrze poniżej, co można zobaczyć, korzystając z serwera ASU.

57 (edytowany przez krynio 2026-03-23 17:40:27)

smereka napisał/a:

To jak szczegółowo zrobić żeby potem przy aktualizacji nie rozwalił systemu partycji. Co dokładnie w tym skrypcie wybrać?

Ja budowałem obraz o wielkości ROOTFS_PARTSIZE="1024 imagebuilder-em pod dyktando Cezarego wg tego poradnika https://eko.one.pl/?p=openwrt-imagebuilder
Istotne jest żebyś w poleceniu dodał to co pogrubiłem.

make image PROFILE="generic" ROOTFS_PARTSIZE="1024" PACKAGES="ath10k-board-qca9887 ath10k-board-qca9888... i dalej pakiety wg. uznania".

ASU Cezarego obsługuje max ROOTFS_PARTSIZE="1024", chyba że coś się zmieniło i nie jestem na bierząco.

Aczkolwiek, jak teraz czytam co Cezary napisał to chyba nie potrzebujesz bawić się imagebuilder-em.
1. Pobierasz standardowy obraz x86/64 jaki Cię interesuje, z Luci lub bez itd.
2. Instalujesz na dysk wg sposobu jaki potrafisz. Po instalacji będziesz miał standardową "małą" partycję ROOTFS.
3. Uruchamiasz Openwrt i robisz uci set attendedsysupgrade.owut.rootfs_size=1024 i uci commit
4. Zaglądasz tu /etc/config/attendedsysupgrade i upewniasz się że masz tam jak poniżej.

config server 'server'
    option url 'https://sysupgrade.eko.one.pl'

config client 'client'
    option upgrade_packages '1'
    option auto_search '0'
    option advanced_mode '0'

config owut 'owut'
    option rootfs_size '1024'

Jeżeli wszystko jest dobrze to można robić
5. apk update
6. owut check
7. owut download
8. owut upgrade --force
Po tym "przeinstaluje" się wszystko od nowa i ROOTFS_PARTSIZE będzie miał "1024 MB". Ja nie robiłem tym sposobem. Daj znać jak Ci poszło.
A z pozostałej niewykorzystanej przestrzeni dysku robisz kolejną partycję jak potrafisz. np. gparted lub fdisk itd.

Jak już wszystkie partycje będziesz miał na gotowo. To kolejne aktualizacje robisz owut upgrade bez --force i układ Twoich partycji powinien być zachowany.

58

Jeżeli użyjesz samego imagebuildera to oczywiście można sobie wygenerować filesystem jaki się chce - kwestia czasu i zasobów. ASU, jak zostało wspomniane, ze względów praktycznych jest ograniczone, ja też mam ograniczenie żeby serwerka nie przekręcić.

Temat już był parę razy poruszany na forum openwrt, szkoda że nie zrobili autoresize jak jest w raspberrypi, bronią się przed tym jak tylko mogą.

59

Przetestuję niebawem opis krynia. Dysk mogę orać ile chcę razy to nie problem. Najważniejsze jest osiągniecie celu aby mieć więcej miejsca na pakieciki. Za jakiś czas do drugiego slotu pójdzie drugi dysk nvme na potrzeby FTP. Czy coś nowego szybszego wyszło poza vsftpd-tls? Mam na myśli FTP szyfrowanego bez znaczenia czy to będzie SFTP czy FTPs czy jeszcze coś innego może na openwrt wymyślili w miarę żwawego.

60

Samo SCP ci nie wystarczy?

61

Ale FTP jest szybszy przynajmniej jak testowałem vsftpd z scp.

62

No SCP masz warstwę szyfrująca. Chcesz super szybko to FTP bez szyfrowania.

63

A może zamiast FTP trochę inne rozwiązanie?.
Docker i w docker Filebrowser. Bardzo fajny lekki prosty manager plików, bez zbędnych bajerów. Po https (jak masz certyfikat ssl) umożliwia udostępnianie katalogów / plików na hasło, konfigurację zapis / odczyt, tworzenie kont itp. oraz prosta przeglądarka zdjęć. Mogę udostępnić sprawdzony konfig jakbyś był zainteresowany. Wspomnę, że sugeruję zainstalować docker NIE na partycji ROOTFS. Lecz na innej partycji, dysku.

64

A ten docker i filebrowser mają swoje gui czy wszystko z konsolki tudzież grzebanie w plikach konfiguracyjnych?

65 (edytowany przez krynio 2026-03-24 10:35:03)

Dla luci jest dodatek do zarządzania docker. Nie używam, nie widziałem ale wiem że jest.
Do zarządzania używam portainer (bardzo łatwa instalacja), ma swoje gui do zarządzania "dockerami". Instalacja filebrowser z poziomu portainer z kliknięcia. Filebrowser ma swoje proste gui.
Instalacja docker z konsoli (innej opcji nie ma) jest opisana tu na forum. A portainer to opcjonalny dodatek do zarządzania. Możesz używać tego z Luci, lub ręcznie z konsoli.
Nie w tym bym upatrywał problemów. Lecz czy masz certyfikaty ssl ?, odpowiednie przekierowania itp.
Ja w tych celach posiłkuję się Nginx Proxy Manager, również instalacja docker z poziomu portainer z kliknięcia.

66 (edytowany przez smereka 2026-03-24 14:24:33)

Dobra przemaglowałem sposób opisany przez krynia. Przed jego zrobieniem ustawiłem adres na 192.168.220.1/24. Po przemaglowaniu powrócił do 192.168.1.1/24. Rozumiem, że to jednarazowo powrócił i już następna aktualizacja bez force nie będzie mi przywracał adresu do 192.168.1.1 tak?

P.S rozmiar ma rzeczywiście teraz 1024 :-) gdzie dla użytkownika jest 933,75MB

67

To nie jest mój sposób lecz metoda, którą Cezary napisał Ci wcześniej. Ja tylko rozwinąłem opis wink.
Adres IP 192.168.220.1 powinien pozostać nie zmieniony. Chyba że opcja force ma taką moc. Ale nie kojarzę żeby zmieniło mi IP.
Wykonaj polecenie sysupgrade -l służy do wyświetlenia listy plików i katalogów, które zostaną zachowane podczas aktualizacji oprogramowania.
Na pewno zachowuje się cały /etc/config/ czyli także /etc/config/network w którym zmieniłeś adres IP.
Ewentualnie dopisz sobie do /etc/sysupgrade.conf co ma się dodatkowo zachować.

68

Ja nigdzie nie napisałem, że to Twój sposób. Napisałem jak wyżej czyli sposób opisany przez krynio a nie że stworzony przez krynio ;-)

Przemaglowałem dziadka jeszcze raz ale tym razem nadałem mu po factory reset hasło i teraz poszło i zapamiętał dane. Chyba to, że nie nadałem na początku hasła było problemem. Lecę z tematem dalej...

69

Po wejsciu do pukntów montowania w luci widze coś takiego na dole:

UUID: 311df756-99c4-46ea-b30e-2f0a96d5d8e8 (nieobecny)    /overlay    auto    defaults   
    UUID: 1234-abcd (/dev/nvme0n1p1, 16.00 MiB)    /boot    auto (vfat)    defaults   
    UUID: af17bb17-3f710237-1d202412-bec4b5bb (nieobecny)    /rom    auto    defaults   

1. Czy te nieobecne mogę bez konsekwencji usunąć czy one robią coś ważnego tyko tak zostały nazwane?
2. Jak przy nvme użyć pakietu fdisk żeby zrobić z pozostałej cześci dysku kolejną partycję. Wg poradnika Cezarego fdisk /dev/sda no ale u mnie czegoś takiego nie ma... Jest jakieś polecenie żeby sprawdzić jak ten dysk się nazywa?

70

Ale masz za to /dev/nvme0n1. To ty nie wiesz jak się dyski nvme nazywają czy to pierwsze spotkanie z nvme?

Nic nie usuwaj z konfiga. Zostaw je w spokoju.

71 (edytowany przez smereka 2026-03-25 13:55:05)

Jeśli chodzi o nvme to prawda pierwsze spotkanie pod openwrt. Wziąłem fdisk /dev/nvme0n1, wybrałem "n" potem "p" dałem to co domyślnie czyli 2048 i do końca jaka tam wartość pokazał potem "w" żeby zapisał i po reboocie nie wstaje. Na ekranie brak bootowalnego dysku.

72

2048 początkowe sektory. Wiec źle. Najpierw sobie wyświetl wszystko i zobacz gdzie się kończy ostatnia partycja.

73

Czy to jest normalne?

Command (m for help): F

Unpartitioned space /dev/nvme0n1p1: 15 MiB, 15728640 bytes, 30720 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes

Start   End Sectors Size
2048 32767   30720  15M

Command (m for help): p
Disk /dev/nvme0n1p1: 16 MiB, 16777216 bytes, 32768 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000

Command (m for help):

74

Jakie 16M? Na 16M byś openwrt nie zainstalował. Jesteś pewien że nie masz tam dwóch nośników?

75 (edytowany przez smereka 2026-03-26 12:05:24)

Jeden nvme 256Gb kioxii excerii robione krynia opisem