Temat: OpenWRT od Cezarego na LXC

Cześć
Chciałbym zrobić przesiadkę z obecnie posiadanego nazwijmy to "oryginalnego" OpenWRT na wersję od Cezarego.
Problem jaki mam to, to że chciałbym aby tak jak do tej pory OpenWRT było hostowano w kontenerze LXC na na Proxmox.
Wersja oryginalna posiada obraz o nazwie /amd64/default/20230121_11:58/rootfs.tar.xz. który u mnie świetnie działa - niestety nie udało mi się znaleść czegoś podobnego w dziale "Download". Być może coś przeoczyłem, stąd będę wdzięczny za wszelkie rady w jaki sposób mógłbym kompatybilny z LXC plik rootfs.tar.xz pobrać lub skompilować / stworzyć (na bazie tutejszej modyfikacji). Z wszystkie informacje z góry dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: OpenWRT od Cezarego na LXC

https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-23.0 … tfs.tar.gz ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Dzięki Cezary - wydląda na to że jestem ślepy.

Dla potomnych zostawiam opis jak uruchomić ten obraz na Proxmoxie bo jeszcze takiego tutorialu nie widziałem.

1. Kopiujemy obraz z linku do Proxmox -> Local storage - > CT Templates
2. W konsoli Proxmoxa wpisujemy polecenie

pct create 999 /var/lib/vz/template/cache/luci-23.05-snapshot-r24111-5332351821-x86-64-rootfs.tar.gz --arch i386 --hostname OpenWRT --rootfs local-lvm:999 --memory 128 --cores 1 --ostype unmanaged --unprivileged 1

Wyjaśnienie poszczególnych opcji:

pct create 999
Tworzy nowy kontener o identyfikatorze (ID) 999. Ten numer służy do jednoznacznej identyfikacji kontenera w systemie Proxmox.

/var/lib/vz/template/cache/luci-23.05-snapshot-r24111-5332351821-x86-64-rootfs.tar.gz
Ścieżka do pliku szablonu rootfs, który będzie bazą systemu plików dla kontenera. W tym przypadku jest to obraz systemu OpenWRT z linku powyżej.

--arch i386
Określa architekturę systemu operacyjnego kontenera. i386 oznacza architekturę 32-bitową (x86).

--hostname OpenWRT
Ustawia nazwę hosta kontenera na OpenWRTNEW, co ułatwia identyfikację kontenera w sieci.

--rootfs local-lvm:999
Definiuje urządzenie rootfs dla kontenera. local-lvm wskazuje na miejsce przechowywania danych, a 999 to rozmiar zasobu (w MB)

--memory 128
--cores 1

Przydziela 128 MB pamięci RAM dla kontenera.
Przydziela 1 rdzeń CPU do kontenera.

--ostype unmanaged
Ustawia typ systemu operacyjnego na unmanaged, co oznacza, że Proxmox nie będzie stosował żadnych domyślnych konfiguracji specyficznych dla systemu operacyjnego.

--unprivileged 1
Tworzy kontener jako nieuprzywilejowany (ang. unprivileged). Ogranicza to uprawnienia kontenera, co zwiększa bezpieczeństwo.

4

wladca_poscieli napisał/a:

--arch i386
Określa architekturę systemu operacyjnego kontenera. i386 oznacza architekturę 32-bitową (x86).

Ale dlaczego? Czemu stosujesz 32bity?

Rutyniarstwo - walnąłem z przyzwyczajenia bo dosłownie przed chwilą stawiałem kontener w tej architekturze big_smile
Dla potomnych, można też śmiało zmniejszyć dysk poniżej poprawiona komenda z architekturą 64 bitową i dyskiem 200 GB

pct create 999 /var/lib/vz/template/cache/luci-23.05-snapshot-r24111-5332351821-x86-64-rootfs.tar.gz --arch amd64 --hostname OpenWRT --rootfs local-lvm:200 --memory 128 --cores 1 --ostype unmanaged --unprivileged 1

6

Mam takie pytanko, zainstalowałem sobie na rpi4 w LXC openwrt z

https://dl.eko.one.pl/openwrt-25.12/targets/armsr/armv8/openwrt-25.12-snapshot-r32702-5b66b10095-armsr-armv8-rootfs.tar.gz

i teraz moje pytanie, czy jest jakiś sposób żeby to zaktualizować do pełnego gotowego wydania od Cezarego, ze wszystkimi pakietami jak wireguard, adblock, obsługa modemów mobilnych itp, czy trzeba teraz ręcznie sobie to wszyskto doinstalować?

7

owut'em, zachowa to co masz i złoży ci obraz gotowy.

8 (edytowany przez Kebap 2026-03-21 17:21:06)

Tylko problem że to co pobrałem to z tego co widzę jest zupełnie czyste, nawet luci nie ma, więc trzeba wszystko instalować na nowo, a skąd wezmę listę wszystkich pakietów jakie ładujesz do swoich obrazów? Ja aktualnie nie mam nic bo dopiero co zainstalowałem i po prostu miałem nadzieję, że to będzie tak jak wszystkie twoje obrazy z luci, chyba, że jest gdzieś taka gotowa już opcja, tylko ja jej znaleźć nie potrafię?

edit:
W sumie to nie ma znaczenia, bo widzę, że tym owut się nie da się nic zrobić w tym lxc na rpi4 z armsr.

9

Ale to twoja wina że pobrałeś sobie goły obraz. Weź wersję z luci to będziesz miał wszystko co daję: https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-25.12/armsr/armv8/

10

Cezary napisał/a:

Ale to twoja wina że pobrałeś sobie goły obraz. Weź wersję z luci to będziesz miał wszystko co daję: https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-25.12/armsr/armv8/

Dziękuję, faktycznie zupełnie przeoczyłem folder luci.

11

Tutaj pytanie chyba głównie do władcy pościeli, albo ogólnie dla ludzi którzy używają openwrt w lxc, czy mieliście taki problem że was odłącza od lanu po jakimś czasie? na początku mogłem się do openwrt połączyć przez 2 sekundy, potem szukając rozwiązań i zmienjaąc ustawienia na proxmoxie oraz w openwrt, udało mi się ten czas wydłużyć do minuty, a nawet ostatecznie do około 10minut, ale nieważne co zrobię, to zawsze po jakimś czasie, całkowicie mnie odłącza od całej maszynki i jedyne co pomaga (na te ~10min) to całkowity restart proxmoxa...

12

A jaki jest sens używania openwrt w kontenerze lxc? VMka pod openwrt jest leciutka - potrzebuje 0.5GB ramu i 512MB dysku, jeśli zrobi się root_size na 512M. Działa toto stabilnie jak skała. Pracuje tak u mnie od 4 miesięcy. WAN jako passthrough całej karty sieciowej i LAN jako linux bridge.

13

Tylko taka jak dla każdego kontenera LXC - nie musisz emulować całego systemu i korzystasz z tego co masz, tylko userland uruchamiasz osobno. Tak prawdę mówić to po prostu posługujesz się czym już dysponujesz - jak masz vm to nie będziesz przecież specjalnie stawiał lxc czy uruchamiał debiana w vm zeby tam lxc zrobić...

14 (edytowany przez Kebap 2026-04-08 15:09:02)

sszpila napisał/a:

A jaki jest sens używania openwrt w kontenerze lxc? VMka pod openwrt jest leciutka - potrzebuje 0.5GB ramu i 512MB dysku, jeśli zrobi się root_size na 512M. Działa toto stabilnie jak skała. Pracuje tak u mnie od 4 miesięcy. WAN jako passthrough całej karty sieciowej i LAN jako linux bridge.

Na rpi overhead jest bardzo duży, ale ostatecznie chyba i tak zrezygnuję, bo na pppoe przy necie 600mb wyciągam max 260mb...
Poza tym, skoro można i działa stabilnie jak skała, to po co stawiać vm?
Problem z rozłączaniem rozwiązany zmianą adaptera z asix na realtek  (po googlowaniu, dowiedziałem się, że to znany problem z raspberry, tak ogólnie, nie tylko jeśli chodzi o lxc i vm)

15 (edytowany przez spamsool 2026-04-08 16:12:23)

VM może i jest leciutka ale już użycie IOMMU by przerzucić mu karty sieciowe często działa tak sobie na słabszym sprzęcie, na moim cienkim terminalu HP T630 z AMD użycie IOMMU do sieciówek nawet z pt passthrough vs linuksowy bridge  i lxc poważnie dławi wydajność z 1gbps (a może i więcej ale takie mam sieciówki) do max 700-800 mbps oraz znacznie zwiększa użycue cpu więc i temperatury oraz pobór prądu. Także najlepiej mieć opcje wyboru.

16

Jak coś to dało radę wycisnąć 550mb, w lxc, używając dedykowanego obrazu pod raspberry, ale niestety nic powyżej nie idzie, jak się zainstaluje openwrt bezpośrednio to daje rade full łączę.