Temat: MF286D - kilka pytań
Ufffff, ło matko - właśnie przeczytałem cały temat 155 stron https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847 - chyba ze 4 dni to czytałem ![]()
Ludzie, zakładajcie nowe tematy z danym problemem - tego się nie da czytać - za dużo postów i ciężko znaleźć konkrete rzeczy !!! Cezary moderuj trochę. W tych 155 stronach na temat wgrywania OpenWrt jest może kilka, kilkanaście postów ale porozrzucane cenne informacje iż cięzko znaleźć ![]()
Nie cytujcie też całych postów i nie umieszczajcie pełnych logów na forum - od tego jest np. pastebin.com
1. Kupiłem router z Nordic_MF286D_B12 i cały czas pojawia się, że pobrano nowe firmware (pewnie B14) i pytanie czy aktualizować i tego nie robię i zdaje się iż dobrze bo wyczytałem iż qmi czy coś nie działa w OpenWrt 24.10.
Jaka jest najlepsza wersja OpenWrt na dzień dzisiejszy na B12 bo znalazłem takie info:
Używam oficjalnej wersji stable OpenWrt 23.05.5 od około 1 tygodnia z modemem podbitym do B12 i całość śmiga jak złoto.
2. Czy stockowe firmware obsługuje wysyłanie kodów USSD bo coś nie mogę wysłać?
3. Czy OpenWrt obsługuje wysyłanie kodów USSD na tym routerze - jeśli tak to jak?
4.
Nie możesz przywrócić. Nie ma jak. Wgrywasz oryginalny soft, później uruchamiasz framework zeby przywrócić B02 na modemie. Wgrywasz openwrt i albo używasz z B02, albo podbijasz do B12 i na nim zostajesz.
Nie znamy metody obniżenia softu modemu do niższej wersji.
Czy dobrze rozumiem czy coś pomyliłem?
oryginalny soft - Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.zip
framework - jeszcze raz to samo ale z podmienionymi plikami OpenWRT for Framework.ZIP
wgrywasz OpenWrt - wersja sysupgrade jakaś nowsza (bo już w tym momencie jest starsza wgrana tak?)
podbijasz do B12 - pliki z megaupload z folderu Nordic Modem Update (up to B12)