Na mini pc PCA u siostry i PCB u siebie mam 3 partycje.
1 boot
2 rootfs powiększony do 1024
3 multimedia czyli pozostały obszar dysku
Różnica pomiędzy PCA i PCB to taka że na PCA jest COMBINED-EFI (EXT4) i tam nie ma boot. A na PCB jest zwykłe COMBINED (EXT4)
Na obydwu mini pc na 3 partycji "multimedia" są wszystkie rzeczy dodatkowe. Czyli instalacje dockerowe (nginx proxy manager, supla itd.), katalogi "domowe" dla ftp, www, samba itp.
Pytanie czy poniższa metoda naprawy / aktualizacji zadziała. Nie rozwali mi obecnego układu partycji?.
1. Na mini pc odczytam / zapiszę listę używanych pakietów apk info | sort > /tmp/pakiety_do_imagebuilder.txt
2. Za pomocą imagebuilder zbuduję obraz z ROOTFS_PARTSIZE 1024 (tak robiłem poprzednio), i dodatkowo dopiszę całą listę pakietów z pliku pakiety_do_imagebuilder.txt włącznie z owut, żeby nie było rozbieżności między wersjami.
3. Na obydwu mini pc w pliku /etc/sysupgrade.conf mam zdefiniowane co ma się zachować podczas aktualizacji.
4. Czy w przypadku vsftpd również mam dodać do /etc/sysupgrade.conf (/etc/passwd, /etc/shado, /etc/group) żeby zachowały się konta / hasła użytkowników. Mam 1 użytkownika na hasło i dostęp anonimowy, tylko do odczytu.
5. Robiłem zmiany również w pliku /etc/samba/smb.conf.template Zostanie on automatycznie zachowany czy dodać do /etc/sysupgrade.conf
Mając zbudowany obraz przez imagebuilder z ROOTFS_PARTSIZE 1024 uwzględniając powyższe. Następnie standardowo.
Na PCA sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4-efi.img
Na PCB sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4.img
TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270