301

Odp: Własny serwer sysupgrade (ASU, Attendedsysupgrade)

Cezary napisał/a:

Masz zainstalowane

ucode-2026.01.16~85922056
ucode-mod-uci-2026.01.16~85922056
....

ucode-mod-uclient-2026.02.20~7a0aa2e4

Powinny być raczej w tej samej wersji, ale co będzie jak to ruszysz (bo i zależności zaktualizuje) to już tego nie jestem w stanie powiedzieć.

Jak składasz obraz od początku to wszystko masz w tej samej wersji na czas składania obrazu, więc działa.

U siostry na mini pc zaryzykuję i mogę to ruszyć. W razie problemów instalacja od nowa.
Proszę o dalsze instrukcje co mam zrobić żeby spróbować to odkręcić.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

302

Najprościej to

apk upgrade
reboot

Bardziej skompilowanie to apk upgrade ucode-mod-coś tam, pewnie jeszcze libuclient, może jakiś ubox. Możliwe że po których aktualizacjach pakietów zacznie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

303

Wieczorem zrobię kopię konfigów i spróbuję ratować.
Aktualizację całości apk upgrade wolałbym zostawić na koniec jako ostateczność. Jeśli miałbym to zrobić to co lepiej apk upgrade czy apk upgrade --available (metoda na zachowanie spójności zależności, szczególnie dla bibliotek takich jak libucode czy libubox).

Od czego proponujesz zacząć
Wersja 1.

apk update
apk add --upgrade ucode-mod-*
apk add --upgrade libuclient ucode-mod-uclient libubox ubox

Wersja 2.

apk update
apk add --upgrade ucode libucode ucode-mod-uci ucode-mod-ubus ucode-mod-uloop ucode-mod-uclient
TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

304

Tylko ostrożnie. Jak coś pójdzie nie tak z libuboxem to system leży. Jak coś pójdzie nie tak z libclientem to stracisz uclient-fetch i możliwość pobierania plików przez apk.

305 (edytowany przez Payti 2026-03-10 17:35:41)

@Cezary chciałem dziś skompilować z dodatkowymi pakietami obraz 25.12 z ASU dla Xiaomi AX3000T i mam błąd w STDERR:

/builder/build_dir/target-aarch64_cortex-a53_musl/root-mediatek/etc/init.d/usteer: line 10: /lib/functions/network.sh: No such file or directory
/builder/build_dir/target-aarch64_cortex-a53_musl/root-mediatek/etc/init.d/usteer: line 11: /usr/share/libubox/jshn.sh: No such file or directory
/builder/build_dir/target-aarch64_cortex-a53_musl/root-mediatek/etc/init.d/usteer: line 12: /lib/functions.sh: No such file or directory
./etc/init.d/usteer: line 10: /lib/functions/network.sh: No such file or directory
./etc/init.d/usteer: line 11: /usr/share/libubox/jshn.sh: No such file or directory
./etc/init.d/usteer: line 12: /lib/functions.sh: No such file or directory
Pseudo file "dev" exists in source filesystem "/builder/build_dir/target-aarch64_cortex-a53_musl/root-mediatek/dev".
Ignoring, exclude it (-e/-ef) to override.
11479+1 records in
11480+0 records out
11755520 bytes (12 MB, 11 MiB) copied, 0.0178953 s, 657 MB/s
/builder/staging_dir/host/bin/tar: Option --mtime: Treating date '@1772285875' as 2026-02-28 13:37:55

A pakiety do kompilacji dodane są takie: GUI LuCI PL + to co poniżej:

uhttpd luci luci-mod-dashboard luci-i18n-base-pl luci-i18n-dashboard-pl luci-i18n-firewall-pl luci-i18n-opkg-pl luci-i18n-attendedsysupgrade-pl libubox jshn base-files usteer luci-i18n-usteer-pl bmon mc luci-app-vnstat2 luci-app-statistics luci-i18n-statistics-pl lm-sensors collectd-mod-sensors collectd-mod-thermal nano htop iperf3 i2c-tools libstdcpp6

Czego brakuje dla usteer'a lub w czym jest problem, bo jakoś nic do głowy mi nie przychodzi ... ?
Ogólnie to image 'sysupgrade' się stworzył no ale nie wiem czy jest ok ...

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt NSS SNAPSHOT, kernel 6.12.92)
OpenWRT NSS builds for Xiaomi AX3600 by @Payti

306

Zignoruj. Makefile dołącza pliki bezpośrednio i nie oprogramowali tego że to budowane jest jako pakiet; próbują uruchamiać /etc/init.d/usteer na etapie składania pakietu. Wszystko jest jak powinno być.

307

Ok, to fajnie ... dzięki za info ...

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt NSS SNAPSHOT, kernel 6.12.92)
OpenWRT NSS builds for Xiaomi AX3600 by @Payti

308

Cezary napisał/a:

...Masz to na x86; teoretycznie możesz polecieć z apk upgrade, ale nie wiem ile to rzeczy zepsuje ci w systemie. Więc jak nie masz czasu na zabawę to raczej tego nie ruszaj.

Dopytam. A dlaczego apk upgrade miałoby coś zepsuć. Wiem że Openwrt to nie raspberry. Aczkolwiek na raspberry upgrade działało dobrze.
Decydując się na upgrade zastosować apk upgrade czy apk upgrade --available O ile jest taka opcja w Openwrt, bo to jest podpowiedź z Ai a z tym bywa różnie.

309

Prosty przykład. Program aaa jest skompilowany z biblioteką xxx o wersji X1 i wykorzystuje jej jakieś specyficzne funkcje. Robisz aktualizacje,  biblioteka się aktualizuje bo jest nowy pakiet, ale sam program aaa juz nie bo jeszcze nie zdążyli go przekompilowac. I nie chce działać z biblioteką z nowej wersji.

Tak masz teraz.

310

Sprawdziłem u siebie na mini pc OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, r32537-6afff2039b i tutaj póki co nie zainstalowałem owut.
I co teraz. Jak zainstaluje owut to będzie ten sam problem co u siostry?.

311

Aż takim jasnowidzem to nie jestem. Sprawdź.

312

Cezary napisał/a:

Prosty przykład. Program aaa jest skompilowany z biblioteką xxx o wersji X1 i wykorzystuje jej jakieś specyficzne funkcje. Robisz aktualizacje,  biblioteka się aktualizuje bo jest nowy pakiet, ale sam program aaa juz nie bo jeszcze nie zdążyli go przekompilowac. I nie chce działać z biblioteką z nowej wersji.

Tak masz teraz.

Próbuję na razie u siostry.
Openwrt apk nie pozwala cofnąć ucode-mod-uclient wprost, bo w systemie jest już nowsza wersja (2026.02.20~7a0aa2e4-r1), która łamie “world dependencies”.
Gdzie znajdę konkretnie w tej wersji pakiet ucode-mod-uclient-2026.01.16~85922056-r1_x86_64.adb
Ai radzi tak. Pobierz zgodną wersję ucode-mod-uclient z repo dla Twojego SNAPSHOT-u
Zainstaluj ręcznie pakiet w wersji 2026.01.16~85922056-r1, np. przez apk add <url_do_pakietu.adb>
Przykład:

apk add https://downloads.openwrt.org/releases/25.12-SNAPSHOT/packages/x86_64/base/ucode-mod-uclient-2026.01.16~85922056-r1_x86_64.adb

To nadpisze nowszą wersję bez usuwania innych pakietów
Zachowasz spójność wszystkich modułów ucode

313

Nie mam takiej wersji. To co kompilowałem jest od razu 2026.02.20

314

Na moim mini pc to samo. Po zainstalowaniu owut, owut check wisi.
U siostry próbowałem to i owo i mówiąc szczerze nie mam już na to pomysłów. Wygląda na sytuację bez wyjścia.
Piszą że Openwrt 25.12 doczekało się wersji stabilnej. Masz w najbliższych planach wypuścić obrazy w wersji stabilnej?.

315

Przecież moje jest skompilowane właśnie na jeden dzien przed ogłoszeniem wydania stabilnego....

316

To nie jest kwestia wyrównania wersji ucode-mod-client, ja ma w obrazach dokładnie tą samą wersje i to działa. To kwestia jakieś innej biblioteki.

317

Wybacz przemęczony jestem i może nie trybie.
Widzę Twoje 2026-03-02 OpenWrt 25.12-SNAPSHOT
Ale piszą że OpenWrt 25.12.0 - Stable Release https://forum.openwrt.org/t/openwrt-25- … ase/247228
U Ciebie brakuje zera 0 ?.

318

Wiesz że pytasz się o to już chyba trzeci raz? I nieustannie odpowiadam Ci to samo - ja nie kompiluję konkretnego wydania. Ja kompiluję z gałęzi wydania stabilnego. Skompilowałem w poniedziałek, a oni we wtorek oznaczyli to 25.12.0 i to jest wydanie stabilne z ".0" na końcu. Jak za rok zapytasz się jeszcze raz to przypomnę Ci ten post.

319

Pamięć masz dobrą. Faktycznie pytałem. Problem był u mnie ze zrozumieniem.
Ale jest pozytyw tego posta. Na początku wywołał uśmiech na twarzy, a potem rumieńce.

320 (edytowany przez krynio 2026-03-14 23:16:42)

Na mini pc PCA u siostry i PCB u siebie mam 3 partycje.
1 boot
2 rootfs powiększony do 1024
3 multimedia czyli pozostały obszar dysku

Różnica pomiędzy PCA i PCB to taka że na PCA jest COMBINED-EFI (EXT4) i tam nie ma boot. A na PCB jest zwykłe COMBINED (EXT4)

Na obydwu mini pc na 3 partycji "multimedia" są wszystkie rzeczy dodatkowe. Czyli instalacje dockerowe (nginx proxy manager, supla itd.), katalogi "domowe" dla ftp, www, samba itp.

Pytanie czy poniższa metoda naprawy / aktualizacji zadziała. Nie rozwali mi obecnego układu partycji?.

1. Na mini pc odczytam / zapiszę listę używanych pakietów apk info | sort > /tmp/pakiety_do_imagebuilder.txt
2. Za pomocą imagebuilder zbuduję obraz z ROOTFS_PARTSIZE 1024 (tak robiłem poprzednio), i dodatkowo dopiszę całą listę pakietów z pliku pakiety_do_imagebuilder.txt włącznie z owut, żeby nie było rozbieżności między wersjami.
3. Na obydwu mini pc w pliku /etc/sysupgrade.conf mam zdefiniowane co ma się zachować podczas aktualizacji.
4. Czy w przypadku vsftpd również mam dodać do /etc/sysupgrade.conf (/etc/passwd, /etc/shado, /etc/group) żeby zachowały się konta / hasła użytkowników. Mam 1 użytkownika na hasło i dostęp anonimowy, tylko do odczytu.
5. Robiłem zmiany również w pliku /etc/samba/smb.conf.template Zostanie on automatycznie zachowany czy dodać do /etc/sysupgrade.conf

Mając zbudowany obraz przez imagebuilder z ROOTFS_PARTSIZE 1024 uwzględniając powyższe. Następnie standardowo.
Na PCA  sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4-efi.img
Na PCB  sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4.img

321

Ideologicznie jest to poprawne i tak, musisz dopisać wszystkie pliki które chcesz zachować. Łącznie z passwd, shadow, plikami samby czy czy czertyfikatami.

322

Hej.
Przy próbie aktualizacji za pomocą Attended.... dla C200P-switch dostaję:

Get overview failed:
https://sysupgrade.eko.one.pl/api/v1/overview
SyntaxError: JSON.parse: unexpected character at line 1 column 1 of the JSON data 

adres mam https://sysupgrade.eko.one.pl
Coś u mnie nie halo?? Obraz kilka minut temu zbudowany via Wyszukiwarka prawidłowo.

323

Nic, dane zwracane przez https://sysupgrade.eko.one.pl/api/v1/overview są prawidłowym jsonem. Ponów, może coś przerwało w trakcie.

324 (edytowany przez krynio 2026-03-15 00:35:01)

krynio napisał/a:

Na mini pc PCA u siostry i PCB u siebie mam 3 partycje.
1 boot
2 rootfs powiększony do 1024
3 multimedia czyli pozostały obszar dysku

Różnica pomiędzy PCA i PCB to taka że na PCA jest COMBINED-EFI (EXT4) i tam nie ma boot. A na PCB jest zwykłe COMBINED (EXT4)

Na obydwu mini pc na 3 partycji "multimedia" są wszystkie rzeczy dodatkowe. Czyli instalacje dockerowe (nginx proxy manager, supla itd.), katalogi "domowe" dla ftp, www, samba itp.

Pytanie czy poniższa metoda naprawy / aktualizacji zadziała. Nie rozwali mi obecnego układu partycji?.

1. Na mini pc odczytam / zapiszę listę używanych pakietów apk info | sort > /tmp/pakiety_do_imagebuilder.txt
2. Za pomocą imagebuilder zbuduję obraz z ROOTFS_PARTSIZE 1024 (tak robiłem poprzednio), i dodatkowo dopiszę całą listę pakietów z pliku pakiety_do_imagebuilder.txt włącznie z owut, żeby nie było rozbieżności między wersjami.
3. Na obydwu mini pc w pliku /etc/sysupgrade.conf mam zdefiniowane co ma się zachować podczas aktualizacji.
4. Czy w przypadku vsftpd również mam dodać do /etc/sysupgrade.conf (/etc/passwd, /etc/shado, /etc/group) żeby zachowały się konta / hasła użytkowników. Mam 1 użytkownika na hasło i dostęp anonimowy, tylko do odczytu.
5. Robiłem zmiany również w pliku /etc/samba/smb.conf.template Zostanie on automatycznie zachowany czy dodać do /etc/sysupgrade.conf

Mając zbudowany obraz przez imagebuilder z ROOTFS_PARTSIZE 1024 uwzględniając powyższe. Następnie standardowo.
Na PCA  sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4-efi.img
Na PCB  sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4.img

Cezary napisał/a:

Ideologicznie jest to poprawne i tak, musisz dopisać wszystkie pliki które chcesz zachować. Łącznie z passwd, shadow, plikami samby czy czy czertyfikatami.

krynio napisał:
Na mini pc PCA u siostry zrobiłem aktualizację jak wyżej i wygląda że się udało smile. W szoku jestem.
Układ partycji zachowany, owut check działa...
A czy wszystko działa okaże się w trakcie.
Zastanawia mnie 1 plik /etc/config/openssl
U siostry jest pusty.

A u mnie plik /etc/config/openssl ma taką zawartość.

config provider 'legacy'
    option enabled '1'

Poniżej log z procesu sysupgrade

root@PCA-mini-pc-ultra-5:~# sysupgrade -v /tmp/my-generic-ext4-efi.img
Sat Mar 14 22:49:24 CET 2026 upgrade: Image metadata not present
Sat Mar 14 22:49:24 CET 2026 upgrade: Reading partition table from bootdisk...
Sat Mar 14 22:49:25 CET 2026 upgrade: Extract boot sector from the image
Sat Mar 14 22:49:25 CET 2026 upgrade: Reading partition table from image...
Sat Mar 14 22:49:25 CET 2026 upgrade: Saving config files...
etc/board.json
etc/config/attendedsysupgrade
etc/config/ddns
etc/config/dhcp
etc/config/dockerd
etc/config/dropbear
etc/config/easyconfig
etc/config/firewall
etc/config/fstab
etc/config/irqbalance
etc/config/network
etc/config/openssl
etc/config/php8-fastcgi
etc/config/rpcd
etc/config/samba4
etc/config/stubby
etc/config/system
etc/config/uhttpd
etc/config/wireless
etc/crontabs/root
etc/dnsmasq.conf
etc/domains/xxx.yyy.pl.pem
etc/domains/xxx.yyy.pl.pem.key
etc/domains/xxx.yyy.com.pem
etc/domains/xxx.yyy.com.pem.key
etc/dropbear/authorized_keys
etc/dropbear/dropbear_ed25519_host_key
etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key
etc/group
etc/hosts
etc/inittab
etc/lighttpd/conf.d/10-auth.conf
etc/lighttpd/conf.d/20-auth.conf
etc/lighttpd/conf.d/20-authn_file.conf
etc/lighttpd/conf.d/30-cgi.conf
etc/lighttpd/conf.d/30-fastcgi.conf
etc/lighttpd/conf.d/30-openssl.conf
etc/lighttpd/lighttpd.conf
etc/lighttpd/mime.conf
etc/lighttpd/password
etc/nftables.d/10-custom-filter-chains.nft
etc/nftables.d/README
etc/owut.d/pre-install.sh
etc/passwd
etc/php.ini
etc/php8/15_openssl.ini
etc/php8/20_ctype.ini
etc/php8/20_curl.ini
etc/php8/20_dom.ini
etc/php8/20_gd.ini
etc/php8/20_iconv.ini
etc/php8/20_mbstring.ini
etc/php8/20_pdo.ini
etc/php8/20_pdo_sqlite.ini
etc/php8/20_phar.ini
etc/php8/20_session.ini
etc/php8/20_simplexml.ini
etc/php8/20_sqlite3.ini
etc/php8/20_xml.ini
etc/php8/20_zip.ini
etc/profile
etc/profile.d/00-passwordless-root.sh
etc/profile.d/99-sysinfo.sh
etc/profile.d/apk-cheatsheet.sh
etc/profile.d/busybox-history-file.sh
etc/profile.d/prompt.sh
etc/profile.d/sys_bashrc.sh
etc/rc.local
etc/samba/secrets.tdb
etc/samba/smb.conf
etc/samba/smb.conf.template
etc/samba/smbpasswd
etc/sensors.d/custom.conf
etc/shadow
etc/shells
etc/shinit
etc/sysctl.conf
etc/sysupgrade.conf
etc/tmp/get-certs.sh
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/id_dropbear
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/id_dropbear.pub
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/known_hosts
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/id_dropbear
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/id_dropbear.pub
etc/tmp/ssh-xxx/.ssh/known_hosts
etc/xattr.conf
root/.ssh/id_dropbear
root/.ssh/id_dropbear.pub
root/.ssh/known_hosts
root/android.privkey
root/android.pubkey
root/free.privkey
root/free.pubkey
root/pca.privkey
root/pca.pubkey
root/pcb.privkey
root/pcb.pubkey
root/resize-root.sh
root/tv_1.privkey
root/tv_1.pubkey
root/tv_2.privkey
root/tv_2.pubkey
root/tv_3.privkey
root/tv_3.pubkey
root/tv_4.privkey
root/tv_4.pubkey
usr/lib/easyconfig/easyconfig_statistics.json.gz
Sat Mar 14 22:49:25 CET 2026 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.
Command failed: Connection failed

I efekt końcowy.

root@PCA-mini-pc-ultra-5:~# owut check
ASU-Server     https://sysupgrade.eko.one.pl
Upstream       https://dl.eko.one.pl
Target         x86/64
Profile        generic
Package-arch   x86_64
Version-from   25.12-SNAPSHOT r32702-5b66b10095 (kernel 6.12.71)
Version-to     25.12-SNAPSHOT r32702-5b66b10095 (kernel 6.12.71)
1 packages are out-of-date
There are 0 missing and 1 modified default packages
It is safe to proceed with an upgrade (re-run with '--verbose' for details)

325

Więc masz aktualną wersję. Tak trzymaj.