1 (edytowany przez dav4dav4 2026-03-10 09:50:48)

Temat: Dodanie integracji z nową bazą BTSearch

Powstaje nowy portal btsearch wykonany już w zupełnie nowych technologiach i oferujący sporo więcej funkcji -> https://openbts.sakilabs.com/

W związku z tym wysłałem request do autorów aby pozostawić działający endpoint search.php (utworzyć redirect) aby linki do wyszukiwania stacji w 3g-info mogły dalej działać. Przy okazji pojawił się pomysł integracji z bazą poprzez API - router mógłby wyświetlać nazwe stacji i jej lokalizacje np. przy poziomie sygnału smile

Podrzucam link do naszej dyskusji: https://github.com/sakilabs/openbts/issues/75

2

Odp: Dodanie integracji z nową bazą BTSearch

Pakiet dla Lucyny (luci-app-modemdata) pobiera dane z obecnego (starego API). Nowego jeszcze nie widziałem.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

3 (edytowany przez chemik89 2026-03-10 09:52:53)

brakuje w tych wszystkich mapkach podstaw, czyli wysokości i ukształtowania terenu/zabudowy. Co z tego że mam najbliższy maszt 5km dalej, jak jest za lasem i nawet go nie widać ;D

4

IceG napisał/a:

Pakiet dla Lucyny (luci-app-modemdata) pobiera dane z obecnego (starego API). Nowego jeszcze nie widziałem.

Hej, tutaj developer nowej wersji. To dopiero co nowa rzecz, która wejdzie na BTSearch na początku kwietnia. Dokumentacja API jest pod https://openbts.mintlify.app

Co to podstaw map, to chyba OpenTopoMap ma takie dane, jak nie - to chętnie wezmę sugestie jakiś podkładów i chętnie dodam smile

Jestem do waszej dyspozycji jak coś potrzeba wink

- ririxi

5 (edytowany przez Cezary 2026-03-10 10:15:51)

Z modemów idzie cellid, lac/tac, operator i podobne dane. Więc jakaś szukajka z wyświetlaniem danych jak najbardziej by się przydała (nie tylko wyświetleniem danych - niech będzie nawet punkcik na mapie)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

Z modemów idzie cellid, lac/tac, operator i podobne dane. Więc jakaś szukajka z wyświetlaniem danych jak najbardziej by się przydała (nie tylko wyświetleniem danych - nie będzie nawet punkcik na mapie)

Już jest takie coś pod https://openbts.sakilabs.com/stations. Można dodać querystring ?q=<URL encoded dane> gdzie można szukać po niemal wszystkim (wszystkie filtry itd są wskazane w dokumentacji API POST /search). Na ten moment trochę zepsute bo od razu odświeża i nie zapamiętuje tego ale jak naprawię to będzie działać w taki sposób ^^

7 (edytowany przez Cezary 2026-03-10 10:26:16)

Ok, więc spoko. Róbcie swoje, przenoście, integrujcie, jak będzie robione to przerobimy swoje pakiety żeby działały z nową funkcjonalnością. Dzięki.

PS. W celach kompatybilności, ponieważ nie każdy aktualizuje soft i pakiety, fajnie by było żeby stary link działał, nawet jak to ma być przekierowanie na coś nowego.

8

Cezary napisał/a:

PS. W celach kompatybilności, ponieważ nie każdy aktualizuje soft i pakiety, fajnie by było ze stary link działał, nawet jak to ma być przekierowanie na coś nowego.

Zrobię to przekierowane z search.php - ale to tyle mogę zrobić bo to jest nieinwazyjne w żaden sposób. W teorii nie było wcześniej API i nawet nie wiedzieliśmy że takie integracje były więc no ummm, ciężko

9

chemik89 napisał/a:

brakuje w tych wszystkich mapkach podstaw, czyli wysokości i ukształtowania terenu/zabudowy. Co z tego że mam najbliższy maszt 5km dalej, jak jest za lasem i nawet go nie widać ;D

Takie dane można znaleźć na geoportalu, nie wiem czy można je jakoś integrować na innych mapach.

10

chemik89 napisał/a:

Musialbyś podać wysokość anten modemu nad poziomem gruntu, pozycje GPS, wysokość drzew itp.

11

kmaras77 napisał/a:
chemik89 napisał/a:

Musialbyś podać wysokość anten modemu nad poziomem gruntu, pozycje GPS, wysokość drzew itp.

W sprawozdaniach na si2pem wysokość anten jest wink A co do reszty to trzeba już szukać w jakiś ogólnych bazach

12

No to masz wysokosc anten w pozwoleniach jeżeli są podane (rejestr urządzeń). Więcej nie mogę zrobić niestety

13 (edytowany przez ririxi 2026-03-19 18:59:28)

Hejka,
już tak oficjalnie dochodzimy do etapu migracji (za tydzień/półtora) więc możecie działać z API itd
- Strona https://v3beta.btsearch.pl
- Dokumentacja API https://v3beta.btsearch.pl/api/v1/docs
ps. API wymaga klucza który można stworzyć w ustawieniach użytkownika - chyba że request idzie z przeglądarki, to już wtedy nie trzeba big_smile

Miłej zabawy wink

14

Migracja zakończona wink

https://btsearch.pl/

15

I wszystko działa po staremu dopóki zostanie search.php tak jak jest teraz. Fajnie, bo przynajmniej user nie musi nic zmieniać.

16

Dokładnie wink zgłosiłem tam dziś Buga bo ten redirect na produkcji przestał działać ale już naprawione i śmiga jak powinno

17 (edytowany przez ririxi 2026-04-04 12:12:02)

I wszystko działa po staremu dopóki zostanie search.php tak jak jest teraz

a luci-app-modemdata nie pokazywała danych o stacji przypadkiem z starego BTSearcha?

18

ririxi napisał/a:

a luci-app-modemdata nie pokazywała danych o stacji przypadkiem z starego BTSearcha?

Chyba nie przeczytałeś poprzednich postów. Tak pokazuje, tak samo jak easyconfig czy dodatek do gargoyle. I korzysta z funkcji search która jest zaimplementowana w nowej odsłonie btsearch, więc działa tak samo jak działało to poprzednio.

19

Ok, wolałam dopytać

20

A możesz po prostu sprawdzić czy nadal działa smile

21

ririxi napisał/a:

Może ja dorzucę swoje dwa grosiki.

Pakiet dla Lucyny dokładnie pokazywał dane ze starej wersji i na tą chwilę przestał to robić (nie działa poprawnie otwieranie strony jak i pobieranie danych/strony). Mówię od razu nie wnikałem jeszcze w to ile się zmieniło i co muszę "popsuć" aby funkcjonalność wróciła.

Postaw kawę

22

No pobieranie na 100% nie będzie działać bo stara wersja jest wyłączone kompletnie. API dokumentacja jest tak jak pisałam (https://btsearch.pl/api/v1/docs) więc można grzebać. W tym momencie to jest poprawne REST API a nie na skryptach PHP

23

ririxi napisał/a:

No pobieranie na 100% nie będzie działać bo stara wersja jest wyłączone kompletnie. API dokumentacja jest tak jak pisałam (https://btsearch.pl/api/v1/docs) więc można grzebać. W tym momencie to jest poprawne REST API a nie na skryptach PHP

Już się o tym dowiedziałem smile że nie działa. Na ten moment mam co innego na głowie, więc będę się martwił kodem jak będę walczył o odzyskanie funkcjonalności.

Postaw kawę

24

Jezeli ktos jest zainteresowany to naprawilem pakiet luci-app-modemdata i ponownie dziala z BTSearch (dziala przechodzenie na strone oraz pobieranie danych przez curl za pomoca API).

Widzialem ze Cezary tez dostosowal Swoje pakiety wiec jest komplet.

Postaw kawę

25

Szkoda że curla do tego musisz angażować. Próbowałem wołać posta z uclient-fetch'a, ale coś nie do końca to chce to działać bo btsearch wyrzuca błąd.