1

Temat: jak wymusić zmianę IP

Witam

Kiedyś działało mi: zmiana mac z ponownym podniesieniem wan a teraz to nie wystarcza, jednak jak podłączę inny ruter dostaje inny adres od razu a więc nie mam blokady na ONT.

Zacząłem to analizować i mam taką listę poleceń, które biorę pod uwagę:

Czy stosować dalej skrypt do zmiany mac na losowy poleceniem + cron co 24h,
przykładowe polecenia:
uci set network.wan.macaddr='a1:b2:c3:d4:e5:f6'
oraz
ifdown wan
/etc/init.d/network restart
ifup wan

czy dołożyć do tego jeszcze wykonane raz
uci delete network.wan.clientid
uci delete network.wan.vendorid
uci set network.wan.hostname='*' - tu nie rozumiem czemu gwiazdka to znaczy ze wysyła gwiazdkę czy ze nic nie wysyła? wcześniej nie musiałem tego dotykać więc mam zagadkę z tą gwiazdka jak to działa?
a może po bandzie dodać jeszcze:
uci delete system.@system[0].hostname

Bo już nie wiem czy o czymś zapominam czy coś jeszcze powinien ukryć a może lepiej zamiast ukrywania całość zmieniać na losowe za każdym razem?

2

Odp: jak wymusić zmianę IP

* oznacza w tym przypadku nie wysyłanie hostname przez dhcp. Clientid jest wysyłany wiec go też zmieniaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Liroy 2026-03-09 15:36:35)

To nie wystarczy nic nie wpisywać w clientid jak jest domyślnie lub wykasować te linijki jak pokazałem poleceniem wyżej uci delete network.wan.clientid ??? Openwrt działa teraz inaczej w tej nowej wersji ze nawet jak nic nie wpisane lub linie usunę to i tak wysyła???
Nie wiem czy lepiej robić losowe podszywanie się i uzupełniać zmieć wszystko za każdym razem, czy po prostu ustawiać to co się da aby nie wysłało nic i wtedy znów zadziała ifdown wan + prosta zmiana mac + ifup wan

a może chodzi tu jeszcze o te opcje DUID czy Prefiks ULA IPv6 ale to raczej tylko dla ipv6 używane nie trzeba tego ruszać? Albo jeszcze o czymś zapominam chce to przetestować konkretnie dlatego zbieram pomysły czy o niczym nie zapomniałem?

4

jak nic nie wpiszesz to system sam to sobie generuje.

Reboot też nie zmienia IP?

6 (edytowany przez Liroy 2026-03-09 16:05:43)

wystarczy ze zrobię jednorazowo tak:

uci set network.globals.ula_prefix=''
uci set network.globals.dhcp_default_duid=''
uci set network.wan.clientid=''
uci set network.wan.vendorid=''
uci set network.wan.hostname='*'

i potem znów zacznie działać skrypt ifdown zmiana mac na losowy ifup wan a może masz namyśli żeby dołożyć Clientid na losowy i zmieniać razem w skrypcie cron?

Czy przekombinowałem? Niby proste a się wyłożyłem na tym jak ISP cos pozmieniało przepraszam za tak lamerskie pytanie.

Teraz jak zmieniam samo mac i podnoszę wan to wcale nie dostaje ip gdzie kiedyś działało.

@adreskontaktowy nie działa reboot nawet próbowałem odłączyć od zasilania i od razu podłączyć z powrotem, odłączyć kabel fizycznie i od razu podłączyć, czy pozostawić odłączony na 5 minut nic nie działa nie wiem właśnie czy nie dodali jakiś dodatkowych identyfikacji jak kiedyś nie wymagało hostname czy clientid etc.
Jednak skoro podłączenie każdego innego rutera daje od razu inny IP wiec nie ma tu mowy o blokadzie po S/N Gpon

7

Nie wiem co operator sprawdza, wiec zmieniaj wszystko i zobacz po której zmianie będzie i działać.

8 (edytowany przez Liroy 2026-03-09 17:37:07)

az mi wstyd ale napisze dla innych co było problemem sleep miedzy
ifdown wan && sleep 5 && ifup wan

teraz zrobiłem tak:
network.globals.ula_prefix=''
uci set network.globals.dhcp_default_duid=''
uci delete network.wan.clientid
uci delete network.wan.vendorid
uci set network.wan.hostname='*'
w sumie nawet nie wiem czy to wszystko było potrzebne cos na pewno dołożyli do sprawdzania skoro przestał dziać skrypt... ale nie wiem czy konieczna była az taka lista jednak zostawię to chyba nic nie popsuje ze tyle robię?

ale teraz wystarczy (do testu robię ręcznie zmianę mac)
uci set network.wan.macaddr='bc:d3:c9:9f:55:99'
uci commit network
ifdown wan && sleep 5 && ifup wan <- i tu w tym sleep był problem nie dopisałem sleep no idiotyczny problem w ręcznym sprawdzaniu czy działa

Dzięki za pomoc wink

9

Hostname nie musisz kasować. Zostaw go w spokoju.

10 (edytowany przez Liroy 2026-03-13 10:57:55)

OK nie dotykam uci delete system.@system[0].hostname i przywrócę standardową nazwę.

Mam teraz takie pytanie zrobiłem skrypt bez crona zadziała to poprawnie?

cat << 'EOF' > /etc/config/simple_rotate.sh
#!/bin/sh
while :; do
    [ $(cat /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_count) -gt 8 ] && sleep 1800 && continue
    NEW=$(printf '%X%X' $((RANDOM%16)) $((RANDOM%4*4)))$(hexdump -n5 -e '/1 ":%.2x"' /dev/urandom)
    uci set network.wan.macaddr="$NEW" && uci commit network && ifdown wan && sleep 5 && ifup wan
    sleep 79200
done
EOF
chmod +x /etc/config/simple_rotate.sh

na koniec dodam do /etc/rc.local
/etc/config/simple_rotate.sh &

i będę musiał jeszcze wyczuć odpowiednią wartość -gt 8

Mam nadzieje ze to usunie problem profilowania u mojego ISP i utrudni im różne ograniczania wedle profilu mojego ruchu oraz średnio co 24 godziny da mi nowy adres IP

Chciałem przenieść zachowanie podobne do MAC address randomization z wifi na wan bo wiem ze to pomaga w zachowaniu optymalnego łącza u mojego ISP

11

A twój operator nie będzie narzekać ze co chwilę podłączasz "nowe urządzenie"?

12 (edytowany przez Liroy 2026-03-10 10:44:34)

Kiedyś narzekali jak robiłem to trochę inaczej cronem co 24 godziny jak wspomniałem w pierwszej wiadomości wtedy próbowali mi przypisać IP po s/n PON ale im to nie wypaliło bo nie było zgodne z umową. Jak by ISP nie odwalał ze zmieniają szybkość starym użytkownikom wieczorami a nowym dają na początku super by nie uciekli w 14 dni do tego robią segregacje na  inne trasy etc to ja bym nie kombinował. Choć się domyślam ze pewnie profil na OLT mam lekko zmieniony od standardowego przez to ale nie jest to odczuwalne jak profilowanie ruchu po IP, mac, dhcp.

Wracając do pytania chyba żadnego błędu nie popełniłem logika skryptu będzie działać?

13

Uruchom, jak działa to ok smile

14

Co to za ISP?