Odp: Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Na mój chłopski rozum grade A 5+8ms jest lepsze niż A+ 11+3ms (13 <14).
W szczególności, kiedy użytkownicy nie wysysają łącza nawet na 10-20%.
Oczywiście każdy ma inne potrzeby ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W szczególności, kiedy użytkownicy nie wysysają łącza nawet na 10-20%.
Oczywiście każdy ma inne potrzeby ![]()
Ten pierwszy parametr (ping w spoczynku) nie jest zbyt istotny (w teście bufferbloat).
Jak ktoś mieszka blisko Warszawy i pinguje do serwera pod Warszawą, to 5 ms jest ok.
Jak ktoś mieszka blisko Gdańska i pinguje do serwera we Frankfurcie (przez Warszawę), to nawet 23 ms też jest ok (ja tak mam).
Dlatego ważny jest drugi (i trzeci parametr), bo informuje jak wzrasta ping przy obciążeniu.
Dlatego Grade A 5+8ms jest GORSZE niż A+ 11+3ms (+8 > +3). Przy teście do konkretnej, tej samej lokalizacji geograficznej (nie IP).
Oczywiście powyższe jest słuszne, gdy korzystamy z IP anycast jak np. z waveform.com czy 1.1.1.1 (czyli Cloudflare).
Dla niebiznesowych klientów T-Mobile serwer 1.1.1.1 jest w Niemczech, a dla klientów innych polskich operatorów 1.1.1.1 jest w Polsce.
Wszystko zależy od routingu i lokalizacji serwerów gier (lub serwerów testowych, jak w tym przypadku).
Rzeczywiście, muszę przyznać Ci rację.
A ja muszę przyznać Ci rację, że jeśli użytkownicy wykorzystują łącze na 10-20%, to nie będzie dużych wzrostów pingu pod takim obciążeniem.
Czym mamy szybsze łącze np. 1-2Gbps, tym trudniej jest osiągnąć Grade A+ (przy maksymalnej szybkości).
Dlatego przydaje się SQM (np. do ograniczenia pasma dla gier), ale wtedy trzeba wyłączyć flow offloading, co wymaga bardzo silnego sprzętu.
Tak czy inaczej, dobry internet, to nie tylko cyferki marketingowe 900/300, ale też routing i inne parametry, a do tego trzeba sprzętów z wysokim taktowaniem, 4-rdzeniowych przynajmniej.
Schody zaczynają się przy łączach 2+...Gbps, ja T-56 kupiłem do łącza 600/100Mbps (max.1Gbps-w zależności od konstrukcji ofert operatora). Bo niestety te miniPC z kartami WiFi przy łączach 5-10Gbps z PPPoE zbliżą się z opłatą za prąd do wartości abonamentu internetowego.
Schody zaczynają się przy łączach 2+...Gbps, ja T-56 kupiłem do łącza 600/100Mbps (max.1Gbps-w zależności od konstrukcji ofert operatora). Bo niestety te miniPC z kartami WiFi przy łączach 5-10Gbps z PPPoE zbliżą się z opłatą za prąd do wartości abonamentu internetowego.
No niestety. Tendencje są takie, że bierzesz sprzęt operatora z calym dobrodziejstwem inwentarza (99 procent użytkowników), albo rzeźbisz po swojemu.
Na dzisiaj najlepsza opcja przy duzych prędkościach to mini pc z odpowiednią dystrybucją jako master i dowolne routery (nawet na oryginalnym sofcie) jako dump AP/mesh.
Co byś nie zrobił, to na "prądzie" i tak nie przycebulisz.
Nie chce mi się liczyć, ale wszystkie moje drobne graty to na pewno zużywają ok. 20-25 kWh jak nie więcej energii miesięcznie.
Kiedyś też miałem fetysz na tym punkcie. Teraz mam juz wywalone, bo te pseudo oszczędności w skali miesiąca, to jedno piwo, ćwierć kebaba, itp. Szkoda zycia na takie pierdoły.
Oszczędności na pradzie, to mozna robic na odpowiednim ustawieniu biegow pomp c.o., c.w.u., zaworów mieszajacych itp., a nie na jakimś routerku z max. poborem mocy 30W ![]()
Z resztą zasada od zawsze jest ta sama. Nie posmarujesz, nie pojedziesz ![]()
Co byś nie zrobił, to na "prądzie" i tak nie przycebulisz.
Jedyną opcją jak to nazywasz na przycebulenie jest sprzęt od operatora (max. z optymalizowany pod względem wydajności i zużycia energii.
Nie chce mi się liczyć, ale wszystkie moje drobne graty to na pewno zużywają ok. 20-25 kWh jak nie więcej energii miesięcznie.
Kiedyś też miałem fetysz na tym punkcie. Teraz mam juz wywalone, bo te pseudo oszczędności w skali miesiąca, to jedno piwo, ćwierć kebaba, itp. Szkoda zycia na takie pierdoły.
Moje pewnie x2, ale jest o co walczyć
/skoro ludzie rzucają się na 5-10 zeta upustu wybierając gorsze oferty internetowe (czasami nieświadomie/a później jest płacz-bo np. stracili publiczny, darmowy adres-pół biedy jak jest dostępny odpłatnie, jakość łącza jest o wiele niższa od poprzedniego ISP... ).
Oszczędności na pradzie, to mozna robic na odpowiednim ustawieniu biegow pomp c.o., c.w.u., zaworów mieszajacych itp., a nie na jakimś routerku z max. poborem mocy 30W
Z resztą zasada od zawsze jest ta sama. Nie posmarujesz, nie pojedziesz
To słabo jesteś zorientowany w tym temacie
/ otóż sprawność nowych rozwiązań w tej dziedzinie jest bdb/są w stanie zużywać mniej energii od super wydajnych routerów, a pracują średnio pewnie 0,5 roku, a routery 24/24h przez 365 dni w roku.
Używam Lenovo M710q Tiny z i5-7500T jako firewall i router Opnsense. Ma 2gą karte lan wstawiona w msce wifi. Cudy z Openwrt robi za AP i zarzadzalny switch.
Lenovo ustawione ma wszystkie parametry tak, by w spoczynku bralo jak najmniej.
Obsluguje ok 20 urzadzen, 3 podsieci, IDS/IPS, adblock i vpny, w tym jeden staly site2site.
Żre 10.8 -13.6W
Lenovo ustawione ma wszystkie parametry tak, by w spoczynku bralo jak najmniej.
Obsluguje ok 20 urzadzen, 3 podsieci, IDS/IPS, adblock i vpny, w tym jeden staly site2site.
Żre 10.8 -13.6W
Pisałem o ofertach powyżej 2Gbps (detalicznie dostępne 5 i 8Gbps). Twój sprzęt jest w stanie obsłużyć łącze 8Gbps w PPPoE na WAN? Masz takie zużycie energii ze switch 10Gbps?
M920x ma mozliwosc wlozenia karty 10G
Ludzie deklarują, że wyciagaja powyzej 6Gbps na tym sprzecie z i7 (światłowód)
Na M710q moge wstawić karte 2.5G od realteka czy intela. Teoretyczna przepustowośc szlotu M2 A+E w tym modelu to 4Gbps, jak kiedyś znalazłem.
Najczęściej w nim montowane są karty
1G: Intel i210AT, Realtek 8111f obie śmigają pod wszystkim, nawet ten model RT pod BSD nie robi juz problemów
2.5G Intel 226v, Realtek 8125B (tu z RT bywa rozwnie)
czytalem też o
5G: Realtek 8126, ale opinie były mieszane (pod BSD).
Ale pytanie, na ile wydoli CPU, jeśli odpalisz na tym vpny, ids/ips i inne cuda wianki
Na M710q moge wstawić karte 2.5G od realteka czy intela. Teoretyczna przepustowośc szlotu M2 A+E w tym modelu to 4Gbps, jak kiedyś znalazłem.
Najczęściej w nim montowane są karty
1G: Intel i210AT, Realtek 8111f obie śmigają pod wszystkim, nawet ten model RT pod BSD nie robi juz problemów
2.5G Intel 226v, Realtek 8125B (tu z RT bywa rozwnie)
Można dołożyć kartę 2.5Gbps, podłączyć sesję WAN-PPPoE 2Gbps i ww zużycie skoczy x2, dołożyć QoS i VPN/dojdą kolejne %.
M920x ma mozliwosc wlozenia karty 10G
Ludzie deklarują, że wyciagaja powyzej 6Gbps na tym sprzecie z i7 (światłowód)
Jak nie obsługuje łącza z zapasem/to nie warto sobie nim zawracać głowy, bo przy włączeniu kolejnych usług będzie tylko gorzej-nie obsłuży łącza Orange 8Gbps, a energii potrzebuje trochę
The Lenovo ThinkCentre M920q Tiny generally consumes between 12-15W at idle and can spike to around 71W under heavy load, often using 65W, 90W, or 135W external power adapters. Optimized setups can drop idle power below 5-6W, making it a popular choice for low-power, high-performance home labs.
Typical Power Consumption Profiles
Idle: ~12W - 15W (as low as 4-6W optimized).
Typical Load: ~20W - 30W.
Maximum Load: Up to ~71W (during intensive AVX2 tasks).
Power Adapter Options
65W: Often used for lower-end configurations.
90W: Standard for many M920q configurations.
135W: Used for higher-end CPUs and more demanding configurations.
Factors Affecting Power Usage
CPU: Models with 35W TDP processors (e.g., i5-8500T, i7-8700T) are more efficient than 65W models.
Components: Multiple storage drives (NVMe + SATA) and maximum RAM (up to 64GB DDR4-2666) increase consumption.
Usage: Heavy compute tasks or utilizing all USB ports for accessories will increase power draw. .
@jarek7714
Ja jako firewalla i routera używam Opnsense, do AP stosuję Openwrt.
6+Gbps odnosiło się do tej platformy.
Do Openwrt ludzie spokojnie zapinają pełne 10G. Także nie przekreślałbym tej platformy.
Karty, jakie stosuja to chociażby X520, x540, X550. Chwalą też sobie AOC-STGN-I2S
"No issues with 10G-BaseT X540’s nor any of the SFP+ Mellonox 2’s or 3’s "
"You can get full bandwidth easily enough. I use the supermicro AOC-STGN-I2S dual port cards - they're physically no longer than the 8x PCIe interface they use, half-height and leave space for additional cooling under the lid vent if you need it. "
https://www.reddit.com/r/homelab/commen … _10gb_nic/
BSD jest niestety 'cieższy' od Linuxa i inaczej rozkłada obciążenie na poszczególne rdzenie (moim zdaniem gorzej).
Należy też pamiętać. ze Openwrt jest naprawdę bardzo wydajne i lekkie samo w sobie.
Przyklad: Linuxowy IPfire na Raspberry Pi4 nie poleci powyżej 500mbit, gdzie na Openwrt ludzie zamykali gigabit.
@jarek7714
Ja jako firewalla i routera używam Opnsense, do AP stosuję Openwrt.
6+Gbps odnosiło się do tego systemu..
Do Openwrt ludzie spokojnie zapinają pełne 10G. Także nie przekreślałbym tej platformy.
Karty, jakie stosuja to chociażby X520, x540, X550. Chwalą też sobie AOC-STGN-I2S
"No issues with 10G-BaseT X540’s nor any of the SFP+ Mellonox 2’s or 3’s "
"You can get full bandwidth easily enough. I use the supermicro AOC-STGN-I2S dual port cards - they're physically no longer than the 8x PCIe interface they use, half-height and leave space for additional cooling under the lid vent if you need it. "
https://www.reddit.com/r/homelab/commen … _10gb_nic/
BSD jest niestety 'cieższy' od Linuxa i inaczej rozkłada obciążenie na poszczególne rdzenie (moim zdaniem gorzej).
Należy też pamiętać. ze Openwrt jest naprawdę bardzo wydajne i lekkie samo w sobie.
Przyklad: Linuxowy IPfire na Raspberry Pi4 nie poleci powyżej 500mbit, gdzie na Openwrt ludzie zamykali gigabit.
a tam siejecie ferment, ktoś kogo stać na łącze 5Gbps + stać przecież na porządny router i nie będzie na popierdółce najważniejszego urządzenia w sieci robił... no chyba, że się uczy dopiero.
8 Gbps w Orange można "ustrzelić" za średnio ok. 80-85 zł/m-c (12 m-cy free), więc nie jest to raczej opcja "tylko dla bogatych".
8 Gbps w Orange można "ustrzelić" za średnio ok. 80-85 zł/m-c (12 m-cy free), więc nie jest to raczej opcja "tylko dla bogatych".
No właśnie, sam chciałem wziąć ale u mnie się nie da ![]()
Musiałem wziąć niewiele tańsze 2000/600 (75 przy przedłużeniu, 6 miesięcy za free a później 100), bo jedynie tyle po gponie zwykłym poleci a raczej prędko u mnie nie rozbudują na XGS-PON
Z drugiej strony nie musiałem ulepszać sieci, jedynie skończyło się na switchu 2.5G bo sieciowki miałem, zyxela jako router miałem i ONT leoxa na 2.5G też miałem, więc odpadło trochę kosztów
A ja się cieszę że mam 1000/100 za 129 zł
Od Orange miałbym 80/8 ![]()
Eh, za późno dołączyłem do pociągu Zyxela
Ja swojego kupiłem w Holandii za około 360zł razem z przesyłką, niemniej to wciąż atrakcyjna oferta za urządzenie z 2x 2,5Gbit. Docelowo ma zastąpić jednego AX3600 i celem jest przebicie 1Gbit po WiFi
AX3600 potrafił, ale oczywiście limitował uplink 1Gbit.
Tak na uboczu, gdy kupiłem AX3600 w 2021 roku, okolica była dużo mniej zabudowana i na jego fabrycznym fw osiągałem transfer rzędu 1,7Gbit kopiując pliki z dwóch gigabitowych źródeł jednocześnie przez SMB. Obecnie takie wyniki są nie do osiągnięcia, na openwrt widuję prędkości rzędu 1200-1300Mbps testując za pomocą librespeed-go, który raczej działa na zasadzie "best-case scenario", transfery po SMB utykają w okolicach 1Gbit.
Jestem bardzo ciekaw co zobaczę na T-56 (bo takiego zamówiłem).
Eh, za późno dołączyłem do pociągu Zyxela
Ja swojego kupiłem w Holandii za około 360zł razem z przesyłką, niemniej to wciąż atrakcyjna oferta za urządzenie z 2x 2,5Gbit. Docelowo ma zastąpić jednego AX3600 i celem jest przebicie 1Gbit po WiFi
AX3600 potrafił, ale oczywiście limitował uplink 1Gbit.
Tak na uboczu, gdy kupiłem AX3600 w 2021 roku, okolica była dużo mniej zabudowana i na jego fabrycznym fw osiągałem transfer rzędu 1,7Gbit kopiując pliki z dwóch gigabitowych źródeł jednocześnie przez SMB. Obecnie takie wyniki są nie do osiągnięcia, na openwrt widuję prędkości rzędu 1200-1300Mbps testując za pomocą librespeed-go, który raczej działa na zasadzie "best-case scenario", transfery po SMB utykają w okolicach 1Gbit.
Jestem bardzo ciekaw co zobaczę na T-56 (bo takiego zamówiłem).
O ile nie masz jakiś dużych zakłóceń to na 160mhz na spokojnie się uda przebić ten gigabit, u mnie leci ok 1.5Gbit na kliencie z mimo 2x2 wiec jakbym mial 4 polaryzacje w kliencie to myśle, że nawet dwójke dałoby się osiągnąć
360 to w porownaniu do 600 za mt6000 to i tak niezła cena, choć boli to że kiedyś dało się po 200-250 z polski bez łaski kupić(sam zakupiłem za 200)...
Dziwi mnie to, że nikt z Inea ani z Netii tych routerów nie sprzedaje, wiem że to własność ISP ale Funboxy od Orange ludzie wystawiają za chore pieniądze...
Klient od tego 2021 roku się nie zmienił - to wciąż ThinkPad E15 Gen 2 AMD z sieciówką Intel AX200, więc 160MHz obsługuje
mam mieszkanie w szeregówce więc nie ma tragedii, ale okoliczne bloki są bardzo blisko.
zagrałem właśnie openwrt od Cezarego na swojego t56, bazowałem od początku na obrazach z lokalnej sekcji download, musiałem przez to zmienić rozmiar partycji recovery do 12MB - nie spowoduje to później problemów w użytkowaniu?
apk add --repositories-file /dev/null --allow-untrusted --force-non-repository /tmp/kmod-mtd-rw-6.12.71.2021.02.28~e8776739-r1.apk
insmod mtd-rw i_want_a_brick=1
ubidetach -p /dev/mtd5; ubiformat /dev/mtd5 -y; ubiattach -p /dev/mtd5
ubimkvol /dev/ubi0 -n 0 -N ubootenv -s 128KiB
ubimkvol /dev/ubi0 -n 1 -N ubootenv2 -s 128KiB
ubimkvol /dev/ubi0 -n 2 -N recovery -s 12MiB
ubiupdatevol /dev/ubi0_2 /tmp/luci-25.12-snapshot-r32702-5b66b10095-mediatek-filogic-zyxel_ex5601-t0-ubootmod-initramfs-recovery.itb
mtd write /tmp/luci-25.12-snapshot-r32702-5b66b10095-mediatek-filogic-zyxel_ex5601-t0-ubootmod-preloader.bin bl2
mtd write /tmp/luci-25.12-snapshot-r32702-5b66b10095-mediatek-filogic-zyxel_ex5601-t0-ubootmod-bl31-uboot.fip fip
sysupgrade -n /tmp/luci-25.12-snapshot-r32702-5b66b10095-mediatek-filogic-zyxel_ex5601-t0-ubootmod-squashfs-sysupgrade.itbi pytanie odnośnie portów - czy da się jakoś sensownie utworzyć port wan na którymś porcie lan 1 Gb, tak żeby mieć do dyspozycji 2x lan 2.5 Gb?
W openwrt możesz sobie dowolnie wykorzystywać porty do czego chcesz. Po prostu zmień w konfigu wan na coś innego
Cześć
Zaktualziwałem dziś zyxel t-56 do openwrt 25.12 z 24.10. Wszystko poszło bez problemu natomiast pojawił się jeden problem. Jeden z modułów ESP (z zainstalowanym esphome) odpowiedzialnych za otwarcie bramy zaczął gubić pakiety i ma bardzo wysokie pingi
--- 192.168.68.106 ping statistics ---
31 packets transmitted, 26 received, 16.129% packet loss, time 30722ms
rtt min/avg/max/mdev = 48.944/4404.082/9262.813/2679.052 ms, pipe 10Router stoi w tym samym miejscu - zmieniło się tylko oprogramowanie.
Próbowałem zmienić kanały nic to nie dało.
Sam zasięg urządzenia nie jest zły (wacha się -73/71)
Macie jakieś pomysły co mogło spowodować taką sytuacje?
czy da się jakoś sensownie utworzyć port wan na którymś porcie lan 1 Gb, tak żeby mieć do dyspozycji 2x lan 2.5 Gb?
Czy dobrze kombinuję?
Lan4 zostanie wan'em.
Zmiana w /etc/config/network:
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'lan3'
list ports 'wan' # ← WAN staje się LAN
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
list ipaddr '192.168.5.1/24'
option ip6assign '60'
config interface 'wan'
option device 'lan4' # ← LAN4 staje się WAN
option proto 'dhcp'
config interface 'wan6'
option device 'lan4' # ← IPv6 też na LAN4
option proto 'dhcpv6'Dokładnie tak.
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel T-56 (EX5601-T0, EX5601-T1) uwagi, opinie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc