1 (edytowany przez krynio 2026-02-25 02:24:05)

Temat: 20 LAT FORUM eko.one.pl - Świętujemy :-)

eko.one.pl

25.02.2026 r. to 20 ROCZNICA FORUM eko.one.pl

*** 2006 – 2026 ***

20 lat pasji do IT, sieci i OpenWrt.
20 lat dzielenia się wiedzą, rozwiązywania problemów
i budowania jednej z najbardziej merytorycznych
społeczności technicznych w polskim internecie.

Forum eko.one.pl to miejsce, gdzie:
• liczy się konkret i jakość,
• problemy mają rozwiązania,
• a wiedza nie znika wraz z rebootem smile

Szczególne podziękowania dla Cezarego
za stworzenie i nieustanne rozwijanie forum,
za ogrom pracy, cierpliwość i konsekwencję,
dzięki którym eko.one.pl działa nieprzerwanie
od dwóch dekad.

Życzymy:
✔ stabilnego uptime’u,
✔ aktualnych buildów,
✔ bezproblemowych aktualizacji,
✔ i kolejnych lat rozwoju społeczności.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: 20 LAT FORUM eko.one.pl - Świętujemy :-)

Dziękuję za życzenia. Choć ktoś to musi powiedzieć wyraźnie: forum to przede wszystkim WY, wszyscy którzy poświęcają swój czas i chcą się dzielić wiedzą z innymi. Dziękuję za Waszą obecność.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Gratulacje Cezary!!!
Niesamowite jak ten czas leci...
Swoją drogą ciekawe, że w podobnym okresie, w styczniu 2006 zaczynałem przygodę w branży, w której do dzisiaj pracuję.
Była prawdziwa zima jak w tym roku, a mrozy chyba nawet większe smile

4

Życzę kolejnych 20 lat i dziękuje za obecną pomoc i wsparcie.

Asus TUF-AX4200 | AX3000T | NSA310b | PiHole

5

Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam prezes naszego forum big_smile

6

To co z tym tortem?

7

Musisz zorganizować we własnym zakresie smile

8

Życzę dużo cierpliwości dla Cezarego na następne 20 lat przy prostowaniu błędów w naszych konfiguracjach i  wdrażaniu nowych projektów na OpenWrt.

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

9

Cezary napisał/a:

Dziękuję za życzenia. Choć ktoś to musi powiedzieć wyraźnie: forum to przede wszystkim WY, wszyscy którzy poświęcają swój czas i chcą się dzielić wiedzą z innymi. Dziękuję za Waszą obecność.

Cezary, to Ty zdajesz się w większości pomagać jednak. smile Bez Twojej anielskiej cierpliwości i chęci trzymania tego przy życiu, nie byłoby miejsca w polskim internecie dla ludzi ze świata OpenWrt.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

10

100 lat. 100 lat ......

Dziękuję i sukcesów na kolejne lata smile

11

Najlepszego smile

PS.
20 lat temu to przecież jeszcze routerów nie było wink

12

Rok 2006 to czas premiery Asusa WL‑500gP v1. To był router z USB, a już wtedy dawno każdy miał za sobą przygodę z Linksysem WRT54G z sdmodem.

13

Linksysa miałem (modelu nie pamiętam) ale raczej na oryginalnym sofcie. Natomiast przygodę z Openwrt / Gargoyle raczej zacząłem od TP-Link TL-WR1043ND chyba w 2010 roku. Mam go po dzień dzisiejszy z mod Ram na 64 MB. Super zasięg miał.
Jak już wspominamy to odkopałem takie starocie https://edms.noip.pl/it to były czasy smile

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

14

Ja zaczynałem od WRTU54G-TM bo myślałem, że to to samo co WRT54G, ale jednak U było od "upośledzony".  lol

Potem 1043, to był prawdziwy game changer z rewelacyjnym radiem. Ach, piękne czasy hw modów. Ale do tej pory robi za switcha gigabitowego. A u teścia od 10 lat na dworze robi jedna sztuka, która już wtedy była stara.

Mam wrażenie, że właśnie OpenWrt wypromowało TP-Linka jako tanie i dobre.  Taki Cudy tamtych czasów.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

15

Mój pierwszy router to BlackBox, potem jakiś Pentagram i dopiero potem TP-Link TL-WR1043ND z OpenWrt smile Choć chyba kupiłem go nie wiedząc jeszcze, że jest coś takiego jak OpenWRT, ale głowy nie dam, bo pamięć jest zawodna.

16

Blackboxa czy coś podobnego to ktoś już wtedy przerabiał i dokładał nowe funkcje.

17

Cezary napisał/a:

Gratuluję 20 lat wytwałości i dziękuję za pomoc nie raz i nie dwa, a naście czy dziesiąt smile

PS. Widzę co prawda pewną wadę długowieczości forum, którą mogę ująć tak: "mamy routery z OpenWrt i resztę, ale są one mało interesujące" wink Ba, nawet NAS-a mam na Openwrt i sobie chwalę go już 3 rok z z rzędu smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

18 (edytowany przez spamsool 2026-02-26 19:36:22)

Moje pierwsze urządzenie przy którym dowiedziałem się co to w ogóle to całe OpenWRT i alternatywne oprogramowanie to La Fonera FON 2100 z 2006 roku
https://openwrt.org/toh/fon/fonera

Ah jak to wtedy szybko śmigało na OpenWRT na takim bieda jak na obecne standardy hardware. Leży godnie w szufladzie do dziś.

Architecture    MIPS 4KEc
Vendor    n/a
Bootloader    RedBoot
System-On-Chip    Atheros AR2315
CPU Speed    183 MHz
Flash size    8 MiB
RAM    16 MiB
Wireless    Integrated Atheros 802.11b/g
Ethernet    1x 8P8C
USB    No
Serial    Yes
JTAG    No

19

Piękny projekt w sumie to był.

20

Hej, la fonery 2100 (te mydelniczki z mala antenka?) leża jeszcze gdzies w pudłach (zbieracz jestem).
Testowałem na tym dd-wrt ;-)
Ja raczej zacząłem przygodę od Tomatka na Buffalo whr-hp-g54 i forum z Shibbym.
Pamiętam, że przygode z alternatywnymi softami trzeba było zacząć jak firmowe oprogramowanie na routerze Neostrady 64 zwieszało router przy limitach połączeń przy dużej ilości torrentów czy p2p - nie pamiętam to był chyba EN Speedstream 5560.
Ech Cezary szybko zleciały lata...
Dziekuje za ciągłe wsparcie! Poszła mała kawka!

21

Ale się dziś zatrwożyłem. Przez dłuższy czas eko.one.pl nie działało yikes
Biorąc pod uwagę poprzednie tematy typu "Początek końca? (przynajmniej w USA)", "Koniec forum bez-kabli.pl" oraz dzisiejszą ponurą aurę, różne myśli chodziły mi po głowie.

Na szczęście to były tylko przejściowe problemy smile

22 (edytowany przez Cezary 2026-03-29 16:56:43)

503, czyli nie moja wina, czyli są możliwe tylko dwie przyczyny:
- albo hosting miał problem (co właśnie było dziś miało miejsce)
- albo hosting mnie zablokował. Jesteśmy małym, specjalistycznym, bardzo technicznym forum. O ile normalnie jest ok 40tys unikalnych użytkowników miesięcznie (tak się mój hosting rozlicza), o tyle w grudniu 2025 *) miesiącu pykło... 400tys. W tym miesiącu mam już na liczniku chyba 210tys i co ciekawsze większość z USA, Polska to chyba tylko 11% czy coś koło tego.

*) poprawiłem dane, bo pomyliłem miesiące.

23 (edytowany przez IceG 2026-03-29 17:00:08)

Cezary napisał/a:

503, czyli nie moja wina, czyli są możliwe tylko dwie przyczyny:
- albo hosting miał problem (co właśnie było dziś miało miejsce)
- albo hosting mnie zablokował. Jesteśmy małym, specjalistycznym, bardzo technicznym forum. O ile normalnie jest ok 40tys unikalnych użytkowników miesięcznie (tak się mój hosting rozlicza), o tyle w zeszłym miesiącu pykło... 400tys. W tym miesiącu mam już na liczniku chyba 210tys i co ciekawsze większość z USA, Polska to chyba tylko 11% czy coś koło tego.

Masz Cezary może dane jak to wyglądało wcześniej? jest jakiś trend? "w zeszłym miesiącu pykło... 400tys" sporo.. ciekawe z jakim rozkładem. I co to za magia się dzieje że forum jest aż tak odwiedzane np. z USA smile.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

24 (edytowany przez kipronar 2026-03-29 16:52:31)

Świat pokochał  język Jana Kochanowskiego?
Czy jest możliwość określenia, na kogo zarejestrowana jest największa część adresów IP?
(Podejmę się sprawdzenia setki losowo wybranych IP)

25

O przepraszam, pomyliłem rzeczy. 800tys to odwiedziny i nie w zeszłym miesiącu tylko w grudniu. Dawno mnie tam nie było i pomyliłem miesiące. UU było 390tys. Poprawiłem wcześniejszy post.

Trend wygląda tak:

https://i.postimg.cc/fR95jsPd/pobrane.png

USA od października 2025 już miesiąc w miesiąc jest na pierwszym miejscu, Chiny są na drugim - trzecim w zależności od miesiąca.