4,476

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Tak, musi być zarządzany i trzeba sobie najpierw te vlany na nim "zrobić".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4,477

nicefile napisał/a:

nie nie .OpenWrt bedzie smigał podlaczony jednym portem 10Gbit sfp+ w ktorym beda szly VLAN na WAN i VLAN na LAN .A zarządzany switch będzie rozdzielał te VLAN na fizyczne porty. Zadziała to tak ?

Sprawdziłem z ... raspberry pi 3b+ (pozdrowienia dla darczyńczy!). Kiedyś działało, działa i teraz: https://eko.one.pl/?p=openwrt-dsa#siela … ednymkablu

4,478 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-06 09:09:40)

Ma ktoś i używa może Cudy wr3000s? Chce u znajomych podmienić za dir-2150. Ten dir-2150 spisuje się bardzo dobrze, ale potrzebuje dołożyć AP i w sumie, może wziąłbym tego Cudy wr3000s jako główny a tego dir2150 jako AP ze switchem.
Chyba, że coś podobnego w podobnej cenie. Obecnie światełko 350/50 może w przyszłości w 600/100.
Dir-2150 pracuje jako typowy router, nic poza tym. I takie ma mieć przeznaczenie Cudy.
Pozdrawiam

4,479

A są jakieś promocje na wr3000s? Bo jak nie to za niewielką dopłatą jest wr3000p https://www.amazon.pl/Cudy-zasilaniem-d … B0FG3D2SDY dodatkowe 4% można urwać w ZEN i wyjdzie niecałe 180 zł.

https://i.ibb.co/6RjtMz1x/Whats-App-Image-2025-12-18-at-17-34-25.jpg

4,480

Ok. Zerkne. Ten 3000s za coś ok 150-160 na Allegro

4,481 (edytowany przez zakk87 2026-02-06 13:53:59)

Bardzo fajny sprzęt. Używam od kilku miesięcy jako dumb AP, teraz wrzuciłem wr3000P jako główny i na obu wgrałem openwrt.
Ogólnie 1Gb/s zamyka po LAN na laptopie. Zasięg jest lepszy niż na poprzednim DIR-1960.
Jeszcze jakbyś znalazł aukcję z gwarancją najniższej ceny, zakupił i zgłosiłbyś że na amazon jest taniej dostaniesz po tygodniu kupon. Ja tak właśnie kupiłem wr3000p i chyba niecałe 170zł wyszło.

4,482

Panowie szukam routera do nauki (zaczne od pihole i wireguard) Myślę o nakładce luci bo nie jestem obeznany w konsolach. Polecane przez was flint 2 jest dla mnie zbyt drogi Ten Wr3000p (usb się przyda napewno) czy może polecany zyxel t-56(znalazlem tylko na allegro za 300zl) ? Okolice 300zł są optymalne) Jesli mialbym sie skupic na parametrach to zalezy mi na predkosci ssl (wireguard). Z góry serdecznie dziękuję żeby nie spamować

4,483

Kup tego t-56, jest całkiem niezły z parametrami

4,484 (edytowany przez ambrozy5 2026-02-12 22:47:09)

A byly na olx niedawno, wystawiłem niedawno jedną sztukę za 280 to poszedł migusiem, jednak wds nie chodzil mi.na dwóch takich tak jakbym chciał.

Na forum openwrt jest dyskusja o tym, że aktualizacja softu odido blokuje mtk_uartboot i trzeba się gimnastykować, ale potem dalej mtk_uartboot nie działa więc moze vyć problem jak się u-boot wykrzaczy.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4,485 (edytowany przez 8850 2026-02-13 12:05:19)

Mój lokalny operator światłowodowy daje łącze po PPoE, przesiadam się na 1 GB. Który router wybrać z latwowrzucalnym LUCI lub gotowy wgranym gdzie w domu nowoczesne smartfony  i laptopy i dużo miejsca na przyszłościowe pakiety i bezproblemowe działanie z OW?

4,486 (edytowany przez szyper 2026-02-13 12:16:40)

To zależy, ale jeśli chcesz mieć transfery pod 1Gbit to coś na filogicu bierz. Ok, juz jarzę OW. ;-)

4,487

szyper napisał/a:

coś na filogicu bierz. Ok,

Znajomy ma jakąś wersje Cudy 3600  na zwykłym firmware i wyciąga 900 MB/s na 5ghz z smartfona i i laptopem w domu. Czy to poziom niższy niż sprzęt na filologic. Polecasz tylko Zyxele? Coś co łatwo wrzucić firmware LUCI?

4,488 (edytowany przez smereka 2026-02-13 14:42:07)

ambrozy5 napisał/a:

A byly na olx niedawno, wystawiłem niedawno jedną sztukę za 280 to poszedł migusiem, jednak wds nie chodzil mi.na dwóch takich tak jakbym chciał.

Na forum openwrt jest dyskusja o tym, że aktualizacja softu odido blokuje mtk_uartboot i trzeba się gimnastykować, ale potem dalej mtk_uartboot nie działa więc moze vyć problem jak się u-boot wykrzaczy.

Napisz proszę coś więcej o tym WDS co Ci nie działa.

Musze teraz w jednej lokalizacji zrobić most bo stare ubiquiti już tak popękało, ze woda leje się strumieniami big_smile

Wiem że mają już oni AC gen 2 itp ale mnie interesuje coś na ax i zastanawiałem się właśnie czy nie zrobić takiej patologii, że zamknąć w dwóch puszkach t56 i sprawdzić jak będą śpiewały ze sobą. Odelgłość 300m widoczność optyczna. W strefie fresnela raczej czysto.

Ewentualnie co jeszcze dobrego polecacie na openwrt żeby poszło coś ponad 600mbit/s. Wiem, że jest ubnt i mikroticzek ale ja chcę mieć to na openwrt.

4,489 (edytowany przez ambrozy5 2026-02-13 15:42:11)

no na 24 to działało na jednym wydaniu, po aktualizacji przestały się łączyć albo rozpinały, przy braku aktywności potrafiły czasy rosnąc do sporych wartości i można było poznać, że coś jest niehalo bo iot nie odświeżały się jak trzeba. kupiłem kawałek światłowodu i połączyłem oba punkty, problem zniknął, siorka zadowolona, odleglosc 30m okno okno . mikrotik wypuścił coś nowego, na linki p2p to raczej mt bym pakował ale to z przyzwyczajenia. SXTsq 5 ax takie dwa bym chętnie przetestował.

lub kit mikrotika na 60GHz jak masz dobrą widoczność bo to i mniej zakłóceń i niższe czasy pakietów.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4,490

No mam tą 60ghz i działa luksusowo nawet a backupem na 5GHz ale nigdy tak się nie stało. Dobry sprzęt ale chyba parka ponad 1000 kosztowała. Jeszcze żeby openwrt na to było to może może.

4,491 (edytowany przez 8850 2026-02-15 16:27:53)

@Szyper: Dzięki. Zamówiłem Zyxela T-56 z Allegro od sprzedawcy oferującego kilka sztuk i wgrywającego OW, planuję sfleszować OpenWRT bez UART, licząc, że opis jest dla tego modelu i aktualny. Jest gdzieś pułapka, robiłeś?

Flashing OpenWrt ubootmod on Zyxel EX5601-t1 (T-56 Odido) (NO SERIAL) 
https://forum.openwrt.org/t/adding-open … 155914/815

4,492

Ja robiłem bo trafiła się sztuka która miała zablokowany serial. Generalnie da się, choć serialem to była chwila tu było trochę dłużej, przynajmniej dopóki nie zrozumiałem co oni właściwie chcieli osiągnąć.

4,493

@Cezary: przeczytałem kilka pozytywnych opinii pod ta aukcja allegr.. ludzi którzy wygrali openwrt po LAN i za cenę 300 PLN skusiłem się czytając poradnik fleszownia. Najwięcej roboty to chyba okolofleszowej aby dorwać hasło roota. W sumie też Twooja wina bo jak cos polecasz  to jest to najlepszy stosunek możliwości do ceny  i zawsze warto spróbować .

Ciekaw jestem czy ktoś z tego forum uwalił tak router i ożywił serialem .

4,494

Widzisz, trzeba było uderzyć do mnie, mam wersję z wgranym już OpenWrt.

Jak uwalisz go przez zmianą bootloadera to nie odzyskasz bo nie ma komunikacji po serialu. A jak już zdążyłeś wgrać bootlaoder to jest to wersja z openwrt, wiec robisz co chcesz.

4,495

@Cezary: Wysłałem Ci priv  w sprawie T56

4,496

8850 napisał/a:

@Cezary: Wysłałem Ci priv  w sprawie T56

To EX5601 T0...

4,497 (edytowany przez aldo 2026-03-04 11:33:40)

Witam, szukam jakiegoś budżetowego routera z openwrt, który ma służyć jako główny router dla 2 routerów GL.iNet GL-B3000. Łacze światłowodowe symetryczne 1 Gbit/s. Od Isp mam HG8010H w trybie bridge. Do tej pory używałem R6220, ale chyba już czas na zmianę na coś z WIFI 6.
Poradzicie na jakich modelach warto skupić poszukiwania?
Pozdr.

4,498

Zyxel T-56, Xiaomi AX3000T. W sumie większość sprzętów na obecnym mediateku.

4,499 (edytowany przez adreskontaktowy 2026-03-04 21:47:00)

To chyba już nieaktualne.

T-56 nawet na OLX wyginęły.
Nowy wypust AX3000T RD03v2 ma już inna architekturę i nie wspiera Openwrt.
Można szukać używek.

Pozostaje Cudy wr3000s lub wr3000h.

4,500

Czy możecie polecić sprzęt z pełnym wsparciem OpenWrt o niskim zużyciu energii, zasilanym POE, który będzie służył jako głupi AP? Czy jest coś takiego dostępne? Najlepiej z portem 2.5 Gb.
Mam obecnie Beryla AX i Comfasta podróżnego, ale brak POE. Coś bym jeszcze potestował za niewielkie pieniądze.