1

Temat: Samba, VLAN i FastRoaming

Dzień dobry, Pytania dotyczą OpenWRT 24.10 pracującego w trybie mostu i routera D-Link DIR-2660 A1:

1. Na routerze jest obecnie uruchomiona Samba4. Jeżeli teraz uruchomię na nim VLANY (na wejściu WAN będą dwa tagowane VLANY, na samym moście nastąpi ich rozszycie na gniazda LAN, ewentualnie WiFi) to w jaki sposób należy skonfigurować sambę aby była przypisana do konkretnego VLANu - jak przeglądam internet to nie mogę sobie wyrobić zdania jak to zrobić.

2. Współpraca MikroTik/RouterOS z OpenWRT w kwestii FastRoamingu. Mimo ustawienia tych samych nazw sieci, haseł, poziomów bezpieczeństwa, mobility domain w obu systemach to FastRoaming pomiędzy RouterOS a OpenWRT nie zachodzi; wewnątrz świata RouterOS wszystko działa, a w OpenWRT nie jestem tego w stanie sprawdzić bo mam tylko jedno urządzenie. Używam pakietu wpad-mbedtls, używanie DAWN lub USTEER niczego nie zmienia.

2

Odp: Samba, VLAN i FastRoaming

W konfigu samby podaje się interfejs na którym na słuchać - logiczna nazwę sekcji. Domyślnie jest lan. Jak zrobiłeś inna sieć o innej nazwie to ją po prostu podaj w konfigu.

Nie jest powiedziane że ft będzie działało ze sterownikami innymi niz te które sa w openwrt. Więc może po prostu nie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.