Odp: XUNISON Exigo D50 5G
Kartę mam tylko do netu i ona działa tyle że niestabilnie
I druga rzecz czy próbował ktoś dołożyć jakąś antenę żeby polepszyć zasięg? Jaki typ złącza pasuje do tego routera?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
I druga rzecz czy próbował ktoś dołożyć jakąś antenę żeby polepszyć zasięg? Jaki typ złącza pasuje do tego routera?
Działa w paśmie częstotliwości 700-4900 MHz i wykorzystuje interfejs antenowy TS9. Siłę sygnału można znacząco poprawić jedynie poprzez zastosowanie anteny zewnętrznej (np. anteny kierunkowej skierowanej na stację BTS lub anteny pełnofalowej zamontowanej na dachu). Podczas instalacji wewnątrz pomieszczeń należy umieścić antenę z dala od routera i unikać umieszczania metalowych siatek lub dużych urządzeń elektrycznych w pobliżu routera.
Bardzo wszystkim dziękuję za informacje póki co działa czas. Mam tylko pytanko jaki band ustawić w ustawieniach umts jeśli wiem że nadajnik 5g pracuje z częstotliwością 2600? Mam do wyboru umts 1,2,3,4,5,6,8 i 19
Na UMTS może łączyłeś się jakimś starym modemem
Sieć 5G pracuje w NSA i LTE.
Blokowanie pasma się używa jak ktoś ma problemy z przepustowością na dość przeciążonym BTS, wyraźnie gorszą prędkość wtedy się szuka bardziej wolnego pasma.
Spoko wszystko już wiem na APN internet chodzi bez zacięć. Fajny sprzęt. Dziękuję wszystkim za porady.
Pozdrawiam serdecznie
Tak na marginesie, bo co jakiś czas pojawiają się tutaj rady żeby zmieniać APN na IPv4 w Orange:
W tej konfiguracji Orange Flex normalnie przydziela klientom IPv6, a dla IPv4 router robi 464xlat:
config main 'main'
option enable_dial '1'
option try_preset_pcie '1'
option modem_count '1'
config modem-slot '5g_pcie'
option type 'pcie'
option slot '0000:01:00.0'
option alias '5g_pcie'
option associated_usb '1-1'
option default_metric '10'
config modem-device '0000_01_00_0'
option alias '5g_pcie'
option path '/sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/'
option data_interface 'pcie'
option enable_dial '1'
option pdp_type 'ipv4v6'
option extend_prefix '1'
option iface_464xlat '0'
option state 'enabled'
option metric '10'
option name 'rm500q-ae'
option network 'rmnet_mhi0'
option manufacturer 'quectel'
option platform 'qualcomm'
option define_connect '1'
option at_port '/dev/ttyUSB1'
option auth 'none'
option auth2 'none'
option apn 'internetipv6'
list modes 'qmi'
list modes 'gobinet'
list modes 'mbim'
list valid_at_ports '/dev/ttyUSB1'
list ports '/dev/mhi_DUN'
list ports '/dev/ttyUSB0'
list ports '/dev/ttyUSB1'
list ports '/dev/ttyUSB2'A jak używam czasami dwóch kart operatorów to jak powrócić do ustawień z ustawieniami pod ipv4??
Może skrobnąć wątek dla tego urządzenia na forum OpenWrt (o ile jeszcze nie ma)? Po forumowych (znaczy moich) postępach czarno widzę dorobienie wsparcia.
Tak na marginesie, bo co jakiś czas pojawiają się tutaj rady żeby zmieniać APN na IPv4 w Orange:
W tej konfiguracji Orange Flex normalnie przydziela klientom IPv6, a dla IPv4 router robi 464xlat:
config main 'main' option enable_dial '1' option try_preset_pcie '1' option modem_count '1' config modem-slot '5g_pcie' option type 'pcie' option slot '0000:01:00.0' option alias '5g_pcie' option associated_usb '1-1' option default_metric '10' config modem-device '0000_01_00_0' option alias '5g_pcie' option path '/sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/' option data_interface 'pcie' option enable_dial '1' option pdp_type 'ipv4v6' option extend_prefix '1' option iface_464xlat '0' option state 'enabled' option metric '10' option name 'rm500q-ae' option network 'rmnet_mhi0' option manufacturer 'quectel' option platform 'qualcomm' option define_connect '1' option at_port '/dev/ttyUSB1' option auth 'none' option auth2 'none' option apn 'internetipv6' list modes 'qmi' list modes 'gobinet' list modes 'mbim' list valid_at_ports '/dev/ttyUSB1' list ports '/dev/mhi_DUN' list ports '/dev/ttyUSB0' list ports '/dev/ttyUSB1' list ports '/dev/ttyUSB2'
Dla 464xlat masz option iface_464xlat '0'.
Za to option pdp_type 'ipv4v6', option apn 'internetipv6', sugeruje że masz "dual stack".
ip addr show, jeżeli jest tylko inet, inet6, to nie masz 464xlat.
clat4 to 464XLAT.
Z tym Orange i IPv6 to różnie bywa. Na tym samym modemie i tych samych ustawieniach w jednej lokalizacji działa ok , a winnej są problemy. Takze zależeć może od tego kto konfigurował BTSa ![]()
Ja tak mam. U mnie w domu ipv6 na Orange nie działa. W sumie chyba nigdy nie działał.
Ustawiłem ipv6, wystarczy zmienić w ustawieniach APN na "internetipv6" i PDP na "ipv4/ipv6" - nie wiem czy jest jakaś różnica miedzy tym sposobem, a użytkownika Rebus - w info jest podane, że połączono w ipv4 i ipv6.
Na moim wiekowym już laptopie połączonym z siecią wifi 2.4G - wyraźnie szybciej otwierają strony przeglądarki.
Używam ipv6 na orange flex w wielu urządzeniach (telefon, tablet, dwa routery z quectel ec25 + openwrt, teraz też router z tematu) z 464XLAT/CLAT - działa zawsze i wszędzie - często sprawdzam bo mam wystawione parę rzeczy tylko po ipv6 jak np. home assistant.
Używam ipv6 na orange flex w wielu urządzeniach (telefon, tablet, dwa routery z quectel ec25 + openwrt, teraz też router z tematu) z 464XLAT/CLAT - działa zawsze i wszędzie - często sprawdzam bo mam wystawione parę rzeczy tylko po ipv6 jak np. home assistant.
Tylko jak połączyć z tym 464XLAT/CLAT - wystarczy samo uruchomienie ipv6??
w tym routerze clat robi qmodem, więc wystarczy dodać dodatkowy interfejs, który dostaje ipv6 (a w czystym openwrt dodaje się osoby interfejs clat)
config interface '5g_pcie'
option modem_config '0000_01_00_0'
option proto 'dhcp'
option defaultroute '1'
option metric '10'
option ifname 'rmnet_mhi0.1'
option device 'rmnet_mhi0.1'
config interface '5g_pciev6'
option modem_config '0000_01_00_0'
option proto 'dhcpv6'
option ifname '@5g_pcie'
option device '@5g_pcie'
option metric '10'
option extendprefix '1'ifconfig wygląda u mnie tak
rmnet_mhi0.1 Link encap:UNSPEC HWaddr 02-50-F4-00-00-01-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
inet addr:192.0.0.2 Mask:255.255.255.224
inet6 addr: 2a00:f41:1111:1111:1111:c107:740:c7c4/64 Scope:Global
UP RUNNING NOARP MTU:1472 Metric:1
RX packets:4803867 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2099140 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5586037492 (5.2 GiB) TX bytes:880499040 (839.7 MiB)w tym routerze clat robi qmodem, więc wystarczy dodać dodatkowy interfejs, który dostaje ipv6 (a w czystym openwrt dodaje się osoby interfejs clat)
i wtedy wszystkie urządzenia są połączone przez ipv6??
bo teraz jak ustawiłem w ustawieniach to łączy parę urządzeń przez ipv4 i resztę przez ipv6
Jeszcze jakbyś napisał który plik trzeba edytować i w jaki sposób, znajomość SSH już znam bo usuwałem jakieś błędy kernelu - poprzedni router to huawei - przez 10lat i jedyne co robiłem to czasami odłączałem zasilacz od sieci ![]()
i wtedy wszystkie urządzenia są połączone przez ipv6??
bo teraz jak ustawiłem w ustawieniach to łączy parę urządzeń przez ipv4 i resztę przez ipv6
Jeszcze jakbyś napisał który plik trzeba edytować i w jaki sposób, znajomość SSH już znam bo usuwałem jakieś błędy kernelu - poprzedni router to huawei - przez 10lat i jedyne co robiłem to czasami odłączałem zasilacz od sieci
ten plik powyżej to /etc/config/qmodem, aby openwrt rozdawało adresy ipv6 na interfejsie `5g_pciev6` musi być widoczne ipv6-pd: <adres ipv6>/64 oraz w /etc/config/dhcp powinieneś mieć opcje:
config dhcp 'lan'
option interface 'lan'
[...]
option dhcpv6 'server'
option ra 'server'w tym routerze clat robi qmodem, więc wystarczy dodać dodatkowy interfejs, który dostaje ipv6 (a w czystym openwrt dodaje się osoby interfejs clat)
ifconfig wygląda u mnie takrmnet_mhi0.1 Link encap:UNSPEC HWaddr 02-50-F4-00-00-01-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 inet addr:192.0.0.2 Mask:255.255.255.224 inet6 addr: 2a00:f41:1111:1111:1111:c107:740:c7c4/64 Scope:Global UP RUNNING NOARP MTU:1472 Metric:1 RX packets:4803867 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2099140 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:5586037492 (5.2 GiB) TX bytes:880499040 (839.7 MiB)
A pingi przechodzą z IPv6 na IPv4?
ping -I rmnet_mhi0.1 8.8.8.8
ping6 -I rmnet_mhi0.1 2001:4860:4860::8888Dla 464xlat masz option iface_464xlat '0'.
Za to option pdp_type 'ipv4v6', option apn 'internetipv6', sugeruje że masz "dual stack".
ip addr show, jeżeli jest tylko inet, inet6, to nie masz 464xlat.
clat4 to 464XLAT.
Na uplinku IPv4 router przydziela sobie 192.0.0.2, więc napewno xlat. Potwierdzam, że przy iface_464xlat stoi 0 - nawyraźniej odbywa się to na innej warstwie.
Z tym Orange i IPv6 to różnie bywa. Na tym samym modemie i tych samych ustawieniach w jednej lokalizacji działa ok , a winnej są problemy. Takze zależeć może od tego kto konfigurował BTSa
Orange od dłuższego czasu na wszystkich kartach domyślnie podaje apn ipv6, więc biorąc pod uwagę, że nie ma w internecie płaczu, że nic nie działa, to nie sądzę by zależało to od BTS.
Co mogę potwierdzić, to że w roamingu za granicą napewno nie działa hotspot na ipv6 i trzeba wracać na ipv4 (ale APN do hotspota domyślnie jest przez Orange ustawiony na ipv4)
Nie ma płaczu , bo jest proste rozwiązanie , wyłączyć IPv6 .
Na forum bez-kabli od razu to była pierwsza diagnoza , i średnio raz na tydzień właśnie ktoś się o to pytał...
Ja nie używam w ogóle Orange to też trudno mi od razu mówić , ale skoro nawet @Cezary tak twierdzi ,że u niego nie działa , to chyba testował i wie ![]()
Ostatnio to próbowałem z pół roku temu. Przyniosę sobie kart Orange i sprawdzę jutro czy nadal nie działa.
Elo,
Cezary bedziesz jeszcze probowal dorobic wsparcie?
Na razie nie. Nie miałem czasu na to, odesłałem tego którego miałem.
Ja zmieniłem strategię na ten router/modem. Trochę kombinowania ale myślę, że na razie tak będzie u mnie działać. Detal konfiguracji w postcie w innym wątku. Generalnie modem wyjęty z D50 ![]()
Kupowales moze jakas antene? Jak sie sprawdza?
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc