Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Wiec użyj owut z konsoli.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wiec użyj owut z konsoli.
Czy da się jakoś ustawić żeby po wydaniu komendy reboot albo użycie reboot w Luci najpierw wykonał się dany skrypt?.
Mam monitoring Ap, routerów, VM itp, chciałbym żeby router przed rebootem użył skryptu z API i ustawił chwilowo monitoring na tryb maintenance. Teraz robię to ręcznie, mam już skrypty które po wstaniu sprzętu wychodzą z trybu maintenance. Ale przydałoby się jeszcze to zautomatyzować.
Zmien reboot na reboot.bin i zrób swój własny skrypt pod nazwą reboot. Na końcu skryptu wołaj reboot.bin
Jak coś zrobiłem aktualizację repo apk, co by ułatwić instalację pakietów / budowanie obrazów.
Wykaz pakietów w repo:
"atinout": "0.9.1", "luci-app-3ginfo-lite": "1.0.76-r20260202", "luci-app-atinout": "1.0.2-r20250106", "luci-app-backupandrestore-apk": "1.0.3-r20260201", "luci-app-crontab-wizard": "1.0.4-r20250924", "luci-app-drive-status-mini": "0.5-r20250106", "luci-app-easyconfig-transfer": "1.0.17-r20260101", "luci-app-internet-detector": "0.4-r1", "luci-app-ledcontrol": "1.0.1-r20250106", "luci-app-lite-watchdog": "1.0.17-r20250920", "luci-app-mini-diskmanager": "1.0.26-r20260131", "luci-app-modemband": "1.0.30-r20260120", "luci-app-modemdata": "1.0.27-r20260112", "luci-app-ports-status-mod": "1.0.3-r20260131", "luci-app-qfirehose": "1.0.0-r1", "luci-app-sms-manager": "1.0.8-r20260126", "luci-app-sms-tool-js": "2.0.33-r20260126", "luci-app-used-channels": "1.0.2-r20260101", "luci-i18n-3ginfo-lite-de": "0", "luci-i18n-3ginfo-lite-it": "0", "luci-i18n-3ginfo-lite-pl": "0", "luci-i18n-3ginfo-lite-ru": "0", "luci-i18n-3ginfo-lite-zh-cn": "0", "luci-i18n-atinout-pl": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-de": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-fr": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-it": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-pl": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-ru": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-vi": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-zh-cn": "0", "luci-i18n-backupandrestore-apk-zh-tw": "0", "luci-i18n-crontab-wizard-pl": "0", "luci-i18n-drive-status-mini-pl": "0", "luci-i18n-easyconfig-transfer-pl": "0", "luci-i18n-internet-detector-pl": "0", "luci-i18n-internet-detector-ru": "0", "luci-i18n-ledcontrol-pl": "0", "luci-i18n-lite-watchdog-pl": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-de": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-fr": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-it": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-pl": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-ru": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-vi": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-zh-cn": "0", "luci-i18n-mini-diskmanager-zh-tw": "0", "luci-i18n-modemband-pl": "0", "luci-i18n-modemband-zh-cn": "0", "luci-i18n-modemdata-it": "0", "luci-i18n-modemdata-pl": "0", "luci-i18n-modemdata-ru": "0", "luci-i18n-modemdata-zh-cn": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-de": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-fr": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-it": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-pl": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-ru": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-vi": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-zh-cn": "0", "luci-i18n-ports-status-mod-zh-tw": "0", "luci-i18n-qfirehose-pl": "0", "luci-i18n-qfirehose-zh-cn": "0", "luci-i18n-sms-manager-de": "0", "luci-i18n-sms-manager-fr": "0", "luci-i18n-sms-manager-it": "0", "luci-i18n-sms-manager-pl": "0", "luci-i18n-sms-manager-ru": "0", "luci-i18n-sms-manager-vi": "0", "luci-i18n-sms-manager-zh-cn": "0", "luci-i18n-sms-manager-zh-tw": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-de": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-fr": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-it": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-pl": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-ru": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-vi": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-zh-cn": "0", "luci-i18n-sms-tool-js-zh-tw": "0", "luci-i18n-used-channels-pl": "0", "modemband": "20251215-r3", "modemdata": "20251216-r1", "qfirehose": "1.5.1-r1", "webconsole": "1.000-r1"Warning: Could not create port configuration file.
Cos jest mocno zepsute zainstalowalem port status, pozniej odinstalowalem i mi wyswietla czaly czas luci
Port customizations will not be saved.
Check /etc directory permissions
Save Error
Cannot save port configuration. Directory /etc may be read-only or insufficient permissions. Try running: chmod 755 /etc && touch /etc/user_defined_ports.json && chmod 644 /etc/user_defined_ports.json
Original error: Odmowa zezwolenia
jak to zreperowac
Cos jest mocno zepsute zainstalowalem port status, pozniej odinstalowalem i mi wyswietla czaly czas luci
Nie jest zepsute, pakiet przy instalacji skryptem zmienia pliki, ale usuwanie pakietu nie odwraca tych dzialan, usuwa tylko dodane pliki.
Naprawienie to reczne cofniecie poczynionych zmian plus wyczyszczenie cache.
rm /www/luci-static/resources/view/status/include/29_ports.js >/dev/null 2>&1
mv "/www/luci-static/resources/view/status/include/29_ports.bak" "/www/luci-static/resources/view/status/include/29_ports.js"
rm /etc/user_defined_ports.json >/dev/null 2>&1
rm /etc/user_defined_ports.json.bak >/dev/null 2>&1
rm -rf /tmp/luci-indexcache >/dev/null 2>&1
rm -rf /tmp/luci-* >/dev/null 2>&1
rm -rf /tmp/luci-modulecache/ >/dev/null 2>&1@IceG: będziesz utrzymywał repo dla apk? Jeżeli tak to dodam to asu, niech będzie możliwość budowania obrazów z tymi pakietami.
@IceG: będziesz utrzymywał repo dla apk? Jeżeli tak to dodam to asu, niech będzie możliwość budowania obrazów z tymi pakietami.
Zrobilem aktualizacje repo apk i zawiera ostatnie/aktualne wersje pakietow, wiec tak bede Cezary je utrzymywal.
Oki, to przebrobie wieczorem systemy.
Cezary napisał/a:@IceG: będziesz utrzymywał repo dla apk? Jeżeli tak to dodam to asu, niech będzie możliwość budowania obrazów z tymi pakietami.
Zrobilem aktualizacje repo apk i zawiera ostatnie/aktualne wersje pakietow, wiec tak bede Cezary je utrzymywal.
Dodałem Twoje repo do ASU, można już budować obrazy z tymi pakietami. Nie zmieniaj nazwy repo ani nazwy certyfikatu bo się rozjedzie.
Dodałem Twoje repo do ASU, można już budować obrazy z tymi pakietami. Nie zmieniaj nazwy repo ani nazwy certyfikatu bo się rozjedzie.
Jak zawsze z Mojej strony zmienne beda jedynie wersje pakietow.
Cezary: zupgrade'owałem wszyskie AP w domu do wersji 25.12 i poszło sprawnie, wygląda że wszystko działa.
Przyszła pora na router BPI-R4: owut pokazuje, że można zrobić update i nawet obraz powstał, ale wywala poniższy błąd:
Build succeeded in 110s total = 0s in queue + 110s to build:
Image saved : /tmp/firmware.bin
ERROR: sysupgrade validation failed:
stderr =
Fri Feb 6 13:42:12 CET 2026 upgrade: The device is supported, but the config is incompatible to the new image (1.0->1.1). Please upgrade without keeping config (sysupgrade -n).
Fri Feb 6 13:42:12 CET 2026 upgrade: The non-switch ports were renamed to match the board/case labels
Image check failed.
Robienie całej konfiguracji od zera nie uśmiecha mi się
Co mogę zrobić?
Cezary: zupgrade'owałem wszyskie AP w domu do wersji 25.12 i poszło sprawnie, wygląda że wszystko działa.
Przyszła pora na router BPI-R4: owut pokazuje, że można zrobić update i nawet obraz powstał, ale wywala poniższy błąd:Build succeeded in 110s total = 0s in queue + 110s to build:
Image saved : /tmp/firmware.bin
ERROR: sysupgrade validation failed:
stderr =
Fri Feb 6 13:42:12 CET 2026 upgrade: The device is supported, but the config is incompatible to the new image (1.0->1.1). Please upgrade without keeping config (sysupgrade -n).
Fri Feb 6 13:42:12 CET 2026 upgrade: The non-switch ports were renamed to match the board/case labels
Image check failed.Robienie całej konfiguracji od zera nie uśmiecha mi się
Co mogę zrobić?
zmien numerek
option compat_version '1.1'
option compat_version '1.0'
W /etc/config/system
Przynajmniej do momentu kiedy zmiana będzie na tyle poważna że zachowanie bieżących konfigów wywali cały system w kosmos. Robiąc powyższe trzeba mieć tego świadomość, compat_version nie powstał dlatego żeby wkurzać userów tylko żeby ostrzegać że coś się zmieniło na tyle że trzeba mieć tego świadomość.
Przynajmniej do momentu kiedy zmiana będzie na tyle poważna że zachowanie bieżących konfigów wywali cały system w kosmos. Robiąc powyższe trzeba mieć tego świadomość, compat_version nie powstał dlatego żeby wkurzać userów tylko żeby ostrzegać że coś się zmieniło na tyle że trzeba mieć tego świadomość.
obawiam sie ze nie ma innego wyjscia
A gdzie mógłbym sprawdzić, co się dokładnie zmieniło dla BPI-R4 między compat_version 1.0 a 1.1? Podejrzewam, że chodzi o nazewnictwo portów SPF+: teraz to eth1 i eth2, a w nowej wersji chyba sfp1 i sfp2. Jeśli by tylko o to chodziło, to chyba można by było zrobić backup aktualnej konfiguracji, wgrać upgrade do 25.12 bez zachowania konfiguracji, przerobić konfigurację w z backupu przez zamianę nazw portów i wgrać backup do wersji 25.12, bez konieczności ręcznego klepania wszystkiego od nowa? Czy źle myślę?
W githubie
"The non-switch ports were renamed to match the board/case labels"
Znalazłem: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … f9a9622baf
Wychodzi na to, że "eth1" to w compat_version 1.1 "sfp-lan", a "eth2" to "sfp-wan".
Czy poniższa procedura:
1) backup aktualnej konfiguracji 24.10
2) update przez owut do 25.12 bez zachowania konfiguracji
3) edycja plików backupu, tak aby zamienić nazwy portów
4) wgranie poprawionego backupu konfiguracji do 25.12
ma szansę na powodzenie?
Mniej więcej powinno zadziałac.
warto już się przesiadać na 25 ?
Pewnie, czemu nie.
Do repo OpenWrt 25.12 dodali luci-app-wifihistory

Coś co easyconfig ma prawie od samego początku - po prostu zbiera do pliku json informacje o podłączonych klientach bezprzewodowych dając info kto i kiedy połączył się pierwszy i ostatni raz. Dane trzymane sa w ramie (w /var/lib/wifihistory/history.json) więc zniknie po restarcie, chyba że będziemy go sobie backupować. Ciekawe czy będzie to rozwijane.
Do repo OpenWrt 25.12 dodali luci-app-wifihistory
Coś co easyconfig ma prawie od samego początku - po prostu zbiera do pliku json informacje o podłączonych klientach bezprzewodowych dając info kto i kiedy połączył się pierwszy i ostatni raz. Dane trzymane sa w ramie (w /var/lib/wifihistory/history.json) więc zniknie po restarcie, chyba że będziemy go sobie backupować. Ciekawe czy będzie to rozwijane.
nie widze
Jak poczekasz aż repo się przebuduje to zobaczysz.
rozumiem że z dummy AP nie będzie potrafił pobrać informacji ?
Absolutnie nie. Odczytuje z ubusa aktualnych klientów i tyle.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc