326 (edytowany przez Cezary 2025-12-30 08:55:08)

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Modem to zwykły quectel, tyle ze na PCI. Więc tak, jak masz inny sprzęt który go obsłuży (np. BananaPI BPI-R4) to możesz go przekładać. One są po dość niskich cenach, więc nawet jako źrodło pozyskania modemu może się opłacać.

Co do zlepka - zrobiłem też taki numer że zdekompilowałem sobie z działającego urządzenia sam DTS, podstawiłem go do swoich źródłe i skompilowałem obraz. Nawet przez initramfs nie ruszył ten kernel ..

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

327

A znasz może jeszcze jakiś inny sprzęt? Bo BananaPI BPI-R4 jest relatywnie drogi, może przejściówka na usb 3.0?

328

No ktoś musi sprawdzić , czy modem da się przełączyć na tryb USB ,żeby się go dało w takiej przejściówce używać.

329

mvincm napisał/a:

A znasz może jeszcze jakiś inny sprzęt? Bo BananaPI BPI-R4 jest relatywnie drogi, może przejściówka na usb 3.0?

Pod openwrt to chyba jedynie banana ma pci pod modem.

330

Albo czy da się modem przełączyć na tryb Ethernet big_smile
i używać w takich przejściówkach https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 34#p327734

331

Witam wszystkich
I teraz tak
Kupilem ten sprzęt od malych raczek i chcialbym sie podzielic z wami swoimi doswiadczeniami. Otoz. Sprzet po wlozeniu karty Orange nie logował sie do sieci. Zmienilem apn na Internet ipv4 po podlaczeniu laptopa gdyz telefonem nie dalo sie zmienic apn. Nie mozna bylo zaznaczyc nowego apnu. Zrestartowalem przyciskiem z tylu i router zalogowal sie do sieci natomiast siec wifi 2.4 ghz oraz 5 ghz dzialaly tak sobie wlaczaly sie i wylaczaly. Zmienilem tylko na 2.4 ghz twardy reset i dziala wszystko. Ale sprzet po przepracowaniu 24 godz wylogowywal sie z sieci diody wszystkie swiecily na zielono oprocz 5g nie mam zasiegu. Jednak jak wszedlem na strone routera to karta byla nie zalogowana. Trzeba robic twardy Reset i sprzet dziala upierdliwe. Postanowilem zaktualizowac sprzet. Zostalo 5 mb wolnego sporo tego bylo. Noi sprzet zaczol zamulac zrywało polaczenie wogole porazka. No to przywrocenie ustawien fabrycznych z tylu szpilka 10s i czekam. Sprzet wstal na fabrycznych ustawieniach i teraz niespodzianka. APN WOGOLE NIE USTAWIANY IROUTER ZALOGOWANY DO SIECI I WSZYSTKO DZIALA. PDP ipv4/ipv6 Apn Auto siec wifi 2.4ghz oraz 5ghz dzialaja razem i mam wrazenie ze polepszyl sie zasieg wifi.

Na ta chwile tyle w temacie jak cos zaobserwuje to sie podziele informacja.

332

Kylo, te APNy są trzymane na modemie, jak klikasz sobie w LUCI to tam pod spodem odpalają się komendy AT. Jak robisz factory reset w openwrt to resetujesz samo OpenWRT, a modem zostaje tak jak został wyklikany.

333 (edytowany przez c#Hunter 2026-01-05 15:46:26)

No i mamy post 332 a jak czytam ostatnie wątki to robi się dokładnie to co napisałem w 217 ( w szczególności patrzcie fragment o opkg upgrade).  Mogę dodać, że u mnie działa rock stable, nie mam żadnych problemów z WiFi czy modemem.

334

Witam,

Chętnie przetestowałbym alternatywne oprogramowanie stworzone przez Cezarego, lecz link zdechł...
Macie coś skompilowanego fajnego pod te urządzenie? Szczerze mówiąc to 14,89mb całej przestrzeni dla użytkownika to kicha hmm

Pozdrawiam

335

Nie żadnego czystego opewrt który mógłbyś wgrać.

336

Cezary napisał/a:

Nie żadnego czystego opewrt który mógłbyś wgrać.

Jak się pewnej nocy zabrałem, żeby skompilować własny to ciężki temat, ciągle się wysypywało wszystko.
Czyli na ten moment trzeba czekać smile

Pozdrawiam

337

Nie nawet nic co mógłbyś samodzielnie skompilować.

338

Panowie wielka prośba o pomoc. Otóż nabyłem router jak w temacie. Włożyłem kartę z t-mobile (na telefonie działa) i za nic w świecie nie mogę się połączyć z internetem. Miga dioda 5g, świecą mesh wifi i power. W zakładce modem mam status karty sim nie zalogowano do sieci. Próbowałem na innej karcie (z play) i jest podobnie. Jakieś rady, sugestie co robić?
Z góry dziękuję za każde pomysły i rady

339

ricki_75 napisał/a:

Panowie wielka prośba o pomoc. Otóż nabyłem router jak w temacie. Włożyłem kartę z t-mobile (na telefonie działa) i za nic w świecie nie mogę się połączyć z internetem. Miga dioda 5g, świecą mesh wifi i power. W zakładce modem mam status karty sim nie zalogowano do sieci. Próbowałem na innej karcie (z play) i jest podobnie. Jakieś rady, sugestie co robić?
Z góry dziękuję za każde pomysły i rady

Trzeba zmienić APN na "internet" i PDP na IPv4 żeby całość działała. Menu: Modem, QModem, zakładka APN Settings, edytuj, ustawienia zaawansowane i zmienić rodzaj PDP na IPv4. Potem trzeba zrestartować router.

340

ricki_75 napisał/a:

W zakładce modem mam status karty sim nie zalogowano do sieci. Próbowałem na innej karcie (z play) i jest podobnie.

Karty bez PINu? Sieć domowa? Żadnych ustawień sieci nie zmieniałeś? Dla pewności zrób reset do ustawień fabrycznych, wyłącz (przyciskiem lub z gniazdka) i sprawdź, czy faktycznie wrócił do ustawień fabrycznych a jak tak, to czy nie pomogło.

I w Play, i w t-mobile mi odpalało bez żadnych zmian w ustawieniach. W Orange LTE też poszło bez problemu, choć niektórzy twierdzą, że trzeba ręcznie wpisać APN. Ale 5g nie chciało ruszyć (usługa aktywna). Dopiero odpalenie karty na chwilę w 5g na telefonie "odblokowało" 5g na routerze.

341 (edytowany przez ricki_75 2026-02-03 15:43:22)

Co ciekawe rozłączyłem router z kompem (który był podłączony po lanie) i router wstał z martwych. Działa wszystko. Jak cokolwiek podłącze pod wyjście lan od razu miga tylko dioda 5g i netu brak. Pewnie coś z ustawieniami jest nie halo ale nie wiem jak to poustawiać

Edyta: sprzęt działa jak chce. Teraz mam problem żeby go zresetować do ustawień fabrycznych. Próbuje szpilką reset i włączam i ciągle mam ustawienia takie jakie miałem, co gorsza teraz już mimo że wifi widzi nie mogę się połączyć z routerem po lanie jest podobnie. Więc tylko reset do ustawień fabrycznych pozostał tylko jak to zrobić? Sprzęt raczej mnie przerósł i trzeba będzie oddać

342 (edytowany przez Kaizen 2026-02-04 09:44:21)

ricki_75 napisał/a:

Więc tylko reset do ustawień fabrycznych pozostał tylko jak to zrobić

System --> Backup / Flash Firmware --> Perform reset
Albo przytrzytmaj na włączonym 10s reset.
Wciśnięty reset przy włączaniu wprowaza w tryb flashowania przez 192.168.1.254. Jak wgrasz firmware to też wróci do ustawień fabrycznych.

343

Dzięki. Tak zrobiłem i wstał. Natomiast znowu mam migającą diodę i znowu lipa z dostępem do netu

344

ricki_75 napisał/a:

Dzięki. Tak zrobiłem i wstał. Natomiast znowu mam migającą diodę i znowu lipa z dostępem do netu

Pewny  jesteś, że ustawienia się zresetowały?
Jak tak, to dziwny objaw. Sprawdź przez WiFi albo z innym sprzętem - inny kabel, inny komputer, inne gniazdo LAN w routerze.

345 (edytowany przez ricki_75 2026-02-04 17:51:42)

Bardzo dziwny jest ten router. Chińczyk mi odpisał że do T-Mobile potrzeba APN internet ustawić (dane z tej strony https://apn.how/pl/t-mobile )
Jego ustawienie nic u mnie nie zmienia. Sprzęt zamontowałem u kumpla i u niego diody łącznie z 5g świecą na zielono.
Natomiast router jest bardzo niestabilny i często rozłącza połączenie wi-fi (wifi ma ustawione szyfrowanie wpa2 jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie. Sam już nie wiem może trzeba coś ustawić?

346

Ustawiałem parę dni temu też pod t-mobile.

Rodzaj PDP
IPV4

APN
internet

Typ uwierzytelniania
NONE

Na T-mobile i na Orange z tymi samymi ustawieniami działa, wifi nie rozłacza.

347 (edytowany przez ricki_75 2026-02-05 06:51:17)

Dzięki dziś podejmę ostatnią próbę jak nie pójdzie odeślę. Trochę będzie szkoda bo bebechy za tę cenę ma dobre. A jeszcze jedna kwestia jakie masz zabezpieczenia sieci wifi? Wpa2 czy jakieś inne?

348

Z tego co wiem to T-mobile blokuje czasami routery może tu leży problem - spróbuj z inną karta.

Zabezpieczenia WPA2 PSK.

349 (edytowany przez ricki_75 2026-02-05 10:28:39)

A można to u nich jakoś odblokować? Czy blokują ot tak i nic nie poradzisz?

350

Blokują, bo przykładowo kart używanych do połączeń,sms itd na codzień nie można używać w routerze - trzeba wziąć nowy abonament na internet.

W modemie jest możliwość zmiany IMEI.