adrianszymanski242 napisał/a:brak offloadingu ogranicza mi łącze do 940/600 przy użyciu proca na 100% także nie dla mnie opcja
Najpewniej jakoś równoważy ruch bo mam 2 sesje pppoe zrobione, dla ipv4 i ipv6, dla samej v4 miałem A
procesor sobie spi na 1-2% po kablu, na wifi już się rozpędza do 10-15% przy prędkościach ok 1600/610
Dziękuję za te wyniki, właśnie takiej informacji szukałem.
Czyli nawet Zyxel T-56 nie nadaje się do SQM przy internecie 900-1000 Mbps i więcej (100% CPU),
a dla łączy tylko z IPv4 (przy włączonym flow offlodingu) zapewne nie da się osiągnąć grade A+.
Przy T-Mobile (na łączu Orange) ruch niestety idzie do serwera testowego 'buffer bloat' do Frankturtu (> 20 ms), więc nie da się powyższych wyników z serwera w Polsce bezpośrednio porównać (> 10 ms). Nie wiem czy to coś zmienia w kontekście dostępu do serwerów gier, które zazwyczaj i tak są poza Polską na zachodzie, czyli na trasie wychodzącej T-Mobile, co może kompensować budżetowy routing w T-Mobile i finalnie wyrównywać wyniki w grach.
Ale wiadomo, 4x2Ghz będzie odczuwalnie szybsze niż 2x1.3 GHz, ale potrzeby stają się większe, już powyżej 600 Mbps.
Ciekawe, czy to ograniczenia Openwrt, czy jednak sprzętu?