1 (edytowany przez marcinsz0 2026-01-31 16:12:08)

Temat: Uszkodzony AX3600 po zmianie firmware z 24.10 na 25.12

Witam
Postanowiłem zmienić oprogramowanie w moim Xiaomi AX3600 z 24.10 na 25.12 ,router działa u mnie w trybie mostu przekaznikowego połaczonego przez Wifi jako klient innej sieci ,niestety po zmianie pojawił się problem tzn. po połaczeniu się w trybie klienta z siecią Wifi i zapisaniu ustawień router ciągle się resetuje ,po kilku godzinach walczenia z problemem odpusciłem temat i postanowiłem wrócić do 24.10 który działał poprawnie ...Niestety po aktualizacji pod Luci do 24.10 problem z Wifi pozostał tzn.po konfiguracji Wifi i zapisaniu zmian router resetuje się i nie pamięta wprowadzonych zmian,stare oprogramowanie,stara konfiguracja,kilka resetów do ustawień fabrycznych nie rozwiazała problemu.....,probowałem cofnąc się do 24.10 przez interfejs Luci oraz pod SSH ,bezskutecznie,coś gdzies siedzi w pamięci i wszystko psuje .....
Proszę o pomoc i z góry dziekuję za wszystkie porady.

Jeszcze jedna opcja to cofnięcie się do chinskiego oprogramowania i wrzucenie Openwrt od nowa ....
Pozdrawiam

2

Odp: Uszkodzony AX3600 po zmianie firmware z 24.10 na 25.12

Zrób aktualizację bez zachowania konfiguracji. Jeżeli nie zachowałeś to nie ma gdzie zostać konfig, wszystko jest nadpisane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez marcinsz0 2026-01-31 16:21:34)

Pierwsze przejscie z 24.10 na 25.12 zrobilem z zachowaniem ustawien,ale wysypało się całkiem i musiałem wgrywać oryginalny chinski firmware ,kazda kolejna aktualizacja była bez zachowania ustawien ...

4

Więc nic ci w systemie nie zostało z poprzedniej instalacji. Cokolwiek teraz się stało to jest przyczyną bieżącego softu lub/i jakieś problemu sprzętowego.

5

Wczoraj przed instalacja 25.12 radia działały prawidłowo, soft mam dokładnie ten na którym działało wszystko prawidłowo.... W jakiś magiczny sposób coś gdzieś musiało zostać co powoduje problemy, nie podejrzewam żeby zmiana softu spowodowała fizyczne uszkodzenie radia, to chyba mało prawdopodobne, tym bardziej że teraz na 24.10 radio działa ale nie zapisuje konfiguracji.

6

Wgrywasz na czysto - wszystko jest zakładane i formatowane od nowa. Nie ma się gdzie coś ukryć.

7 (edytowany przez marcinsz0 2026-01-31 20:31:07)

Wrzuciłem ponownie od nowa chinski soft,potem Openwrt ,dokladnie ta sama sytuacja co wczesniej,po zalogowaniu sie do sieci WIFI w trybie klienta nastepuje ciągły reset ,nie mam juz pomysłu....Uszkodzone fizycznie  radio przez zmianę softu ???

Siedze dalej i sie bawię ...Dziwna sprawa ,mam w domu 2 sieci wifi do których mogę się podłaczyć ax3600 ,podłaczając za pomocą tego samego radia  do sieci nr1 w trybie klienta wszystko jest ok, gdy podłacze się do sieci nr2 nastepuje ciągły restart do momentu przywrócenia ustawien fabrycznych..... Obie sieci są tak samo skonfigurowane z tą różnicą ze na jednej mam zainstalowane Openwrt 25.12 (tu się wiesza) a na drugiej 23...

To jest napewno bląd oprogramowania ale o co chodzi.....

8

może to nieistotne ale czy fizycznie odłączałeś podczas tych aktualizacji czy pomiędzy nimi router od zasilania? czasami jakiś state zostaje i powoduje problemy, które hard reboot (tj usunięcie zasilania na jakiś czas, żeby zeszło z kondensatorów itd) "naprawi".

z drugiej strony żeby to zdiagnozować przydały by się też logi - chociażby syslog z LuCi do momentu restartu.

9

Podczas aktualizacji nie odłaczałem zasilania na dłuzej tylko na parę sekund aby odpalić failsafe ,z logami bedzie ciężko ,reset nastepuje odrazu po zatwierdzeniu zmian w opcji WIFI

To są jaja  ,router resetował się do czasu az wyłączyłem wifi w routerze nadrzednym z którym probował się łaczyć ,po wyłaczeniu uszkodzony router zaskoczył i mozna sie było zalogować,po właczeniu wifi w routerze nadrzędnym  ponownie router łapie zawieszki....

10

no bez logów trudno będzie to zdiagnozować. nie wiem jak to działa w OpenWRT - może ktoś lepiej zaznajomiony z OpenWRT poradzi Ci jak przekierować logi sysloga na konsolę do podglądu na żywo - widzę że jest jakiś logd odpalony w tle na 24.10, w /var/log nie widzę nic co odpowiadałoby dmesg, może jest jakiś sposób żeby logd przekierował dane do pliku -_^ albo na żywo do konsoli a'la tail -f /var/log/dmesg ^^ - i wtedy zobaczyć może wywali tuż przed restartem jakiś błąd?

to co piszesz brzmi dziwnie tak sobie myślę - próbowałeś podmienić zasilacz? czy tylko przy ustawieniu karty w APC na tryb client się wywala? czy jeśli podnosisz tam interfejs wifi jako np AP to też następuje reset?

11

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … ychdopliku

choć to może być za mało i tu już potrzebna jest konsola szeregowa żeby zobaczyć co się faktycznie dzieje.

12

to co piszesz brzmi dziwnie tak sobie myślę - próbowałeś podmienić zasilacz? czy tylko przy ustawieniu karty w APC na tryb client się wywala? czy jeśli podnosisz tam interfejs wifi jako np AP to też następuje reset?

Jutro bede probował z innym zasilaczem ale nie mam do tego przekonania bo problem ewidentnie wyskoczył po zainstalowaniu w  25.12 ...   
Wifi działa poprawnie w trybie AP,mozna sie łaczyć i robic co się chce ,problem pojawia się dopiero w momencie ustawienie połaczenia WIFI w trybie klient do routera z openwrt 25.12 , za to moge się bez problemu połączyć z siecią  WIFI do routera z openwrt 23.05 ,ustawienia wifi,zabezpieczenia itp mają oba routery ustawione tak samo ,probowałem wrzucic do nadrzednego routera z 25.12 oprogramowanie 24.10 ale problem pozostał

Podsumowywujac problem pojawił się po zmianie softu w czwartek na obu połaczonych ze sobą routerach w trybie mostu przekaznikowego na  25.12 i pomimo cofnięcia się do starego oprogramowania w podrzednym routerze mam zawieszki , z 3 routerem na 23.05 którego nie aktualizowałem bo jest za stary na nowy soft moge łaczyć się bez problemu i wszystko działa....

13

Jeśli używasz trybu sta to jest nadal nierozwiązany problem w nowych wydaniach. Już tutaj ktoś o tym wspominał: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 13#p328813

14

To właśnie @marcinsz0 napisał smile

15

@Cezary możesz dodać fix'y na to do siebie:
- https://github.com/openwrt/openwrt/pull/21575
- https://github.com/openwrt/openwrt/pull/21570

16

Dopiero w następnej kompilacji. Ta właśnie dochodzi do końca, jak zacznę ją od nowa to dwa dni będą w plecy.

17

Panowie sprawa rozwiązana,zajeło mi to kolejne kilka godzin ..... okazało się że przyczyna lezy w ustawieniu w nadrzednym routerze  sieci WIFI w trybie AX ,coś  się w tym trybie oba routery gryzły,dziwne jest to że wczesniej na 24.10 na obu routerach siec działała w tym trybie a po przejsciu na 25.12 i powrocie na obu do 24.10 juz powodowało blędy ,nie rozumiem tego ,robiłem kilka razy czyste instalacje....
Teraz mam na obu 25.12 ,sieć WIFI z którą łaczy się podrzędny router w trybie N i wszystko działa poprawnie......

Dziękuję za pomoc i uwagę

Pozdrawiam

18

To przestaw na samo AC i zobacz czy będzie działało.

19

Na 2.4Ghz mam tryb wifi legacy, N oraz AX. Na N wszystko działa.

Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

Pozdrawiam