Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Broadcom jakoś zły? Czytając https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24515 widzę, że ludzie chwalą zasięg.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 177 178 179 180 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Broadcom jakoś zły? Czytając https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24515 widzę, że ludzie chwalą zasięg.
T-56 nie jest broadcomem, jest mediatekiem.
i asus AX4200 na MediaTek
Ten T56 wygląda kusząco, tylko te anteny wewnątrz...
Teraz w MM AX3000 jest w promocji:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- … -ax3000-v2
Anteny wewnątrz to nie problem . Rozbierz "patyka" poczytaj trochę o konstrukcji anten na konkretne pasmo to przekonasz się , że ... jakby to powiedzieć nie jest to kosmiczna technologia.
Ale... Ten Asus za 199zł to sztos . Jeśli mesh działa tak jak działał na serii AC to będzie hicior.
Poszukuje Access Pointów do nowego nowego ze wsparciem dla openwrt (mam dobre doświadczenie z openwrt na Zyxel EX5700 (Telenor) stąd mój wybór)
Moje wymagania minimalne:
- Wifi 6 (idealnie jak by było Wifi 7)
- zasilany po PoE
- wsparcie dla WPA3-Enterprise (mile widziane dla WPA3-EAP 192-bit mode)
- 2.5GbE
Póki co moim faworytem (oczywiście dzięki temu forum!) jest cudy AP3000 ale oczywiście jestem otwarty na nowe propozycje.
Obecnie na Amazonie w dobrej cenie (284 zł) mają Zyxel NWA50AX Pro.
Poszukuje Access Pointów do nowego nowego ze wsparciem dla openwrt (mam dobre doświadczenie z openwrt na Zyxel EX5700 (Telenor) stąd mój wybór)
Moje wymagania minimalne:
- Wifi 6 (idealnie jak by było Wifi 7)
- zasilany po PoE
- wsparcie dla WPA3-Enterprise (mile widziane dla WPA3-EAP 192-bit mode)
- 2.5GbEPóki co moim faworytem (oczywiście dzięki temu forum!) jest cudy AP3000 ale oczywiście jestem otwarty na nowe propozycje.
NWA50AX PRO
+1 dla NWA50AX (NWA90AX też jest wspierany) - zdecydowanie mniejszy niż AP3000
NWA50AX PRO a NWA50AX - to dwa różne AP.
Witam,
pewnie już było gdzieś na forum, ale nie znalazłem nic aktualnego.
Jestem na etapie zmiany sprzętu pod OpenWrt i zakupiłem Flint 2 (obecnie sieć moja oparta jest na Tp-Link Omada, fajne toto, ale cholerstwo jest strasznie prądożerne jak na domowe warunki). Potrzebuję dobrać do mojego Flinta przełącznik z co najmniej 8-oma portami 2.5Gb POE (nie musi być zarządzalny, ani pod kontrolą OpenWrt) mile widziane SFP+ i oczywiście jak najmniejsze zużycie prądu.
Może ktoś ma doświadczenie w tej materii i mógłby podpowiedzieć konkretny egzemplarz (egzemplarze).
Potrzebuję dobrać do mojego Flinta przełącznik z co najmniej 8-oma portami 2.5Gb POE (nie musi być zarządzalny, ani pod kontrolą OpenWrt) mile widziane SFP+ i oczywiście jak najmniejsze zużycie prądu.
Możesz np kupić XikeStor SKS3200-8E2X-P. Jest on oparty na układzie MaxLiner MxL86282S. Jest tam interfejs webowy z prostym zarządzaniem.
Ma niskie zużycie prądu.
w3t3ran napisał/a:Potrzebuję dobrać do mojego Flinta przełącznik z co najmniej 8-oma portami 2.5Gb POE (nie musi być zarządzalny, ani pod kontrolą OpenWrt) mile widziane SFP+ i oczywiście jak najmniejsze zużycie prądu.
Możesz np kupić XikeStor SKS3200-8E2X-P. Jest on oparty na układzie MaxLiner MxL86282S. Jest tam interfejs webowy z prostym zarządzaniem.
Ma niskie zużycie prądu.
Dziękuję, a co myślisz o tym KeepLinku KP-9000-9XHPML-X ?
Dziękuję, a co myślisz o tym KeepLinku KP-9000-9XHPML-X ?
Prawdopodobnie jest oparty na układzie RTL8373.
Jeden i drugi układ to budżetowe rozwiązania. Układ MaxLiner jest trochę wydajniejszy i nowszy ale konfiguracja jest specyficzna.
w3t3ran napisał/a:Dziękuję, a co myślisz o tym KeepLinku KP-9000-9XHPML-X ?
Prawdopodobnie jest oparty na układzie RTL8373.
Jeden i drugi układ to budżetowe rozwiązania. Układ MaxLiner jest trochę wydajniejszy i nowszy ale konfiguracja jest specyficzna.
Dziękuję jeszcze raz. Mam nadzieję, że sobie poradzę.
Dziękuję jeszcze raz. Mam nadzieję, że sobie poradzę.
A jak chcesz wydać 2 razy więcej to możesz kupić Zyxel XMG1915-10EP na RTL9302C gdzie może będzie wsparcie OpenWrt w przyszłości.
w3t3ran napisał/a:Dziękuję jeszcze raz. Mam nadzieję, że sobie poradzę.
A jak chcesz wydać 2 razy więcej to możesz kupić Zyxel XMG1915-10EP na RTL9302C gdzie może będzie wsparcie OpenWrt w przyszłości.
Pozostanę jednak przy XikeStor SKS3200-8E2X-P, potestuję i zobaczymy.
w3t3ran napisał/a:Potrzebuję dobrać do mojego Flinta przełącznik z co najmniej 8-oma portami 2.5Gb POE (nie musi być zarządzalny, ani pod kontrolą OpenWrt) mile widziane SFP+ i oczywiście jak najmniejsze zużycie prądu.
Ma niskie zużycie prądu.
Czy w tym webowym GUI da się zmienić domyślny adres IP? Czytałem, że w podobnych switch-ach był z tym problem.
Czy w tym webowym GUI da się zmienić domyślny adres IP? Czytałem, że w podobnych switch-ach był z tym problem.
Tak da się, ja używam DHCP i działa poprawnie. Zauważalnie wolniej działa po https.
Problem jest chyba taki, że nie działa zarządzanie switch'em z innych VLAN'ów.
Pozostanę jednak przy XikeStor SKS3200-8E2X-P, potestuję i zobaczymy.
Dasz proszę znać?
Ciekawostka vs pozostałe switche z Chin, ma 2x SFP i 8 portów (pozostałe mają 9, może jest jakiś kompromis techniczny tutaj).
Problem z tymi switchami (tanimi, nie wiem jak ten) jest taki że nie mają szansy wydzielenia sieci management (vlan 1 np.) i można dobijać się do panelu zarządzania z każdego VLAN...
Ja mam taki KP-9000-9XHML-XW chinach jest między 175 a 220 zł zarządzalny.
Mi się udało dostać za 120zł.
w tych tanich switchach da się odizolować port do użytku z WAN bezpiecznie? Chciałbym jeden port podpiąć do ONT a resztę używać z LAN. Oczywiście OpenWrt z obsługą VLAN zajęły by jeden port sfp+ i działał jako router.
Że niby typowy switch ma robić jako router?
Pewnie się da, ale jaki to sens... Wydajność przy NAT mizerna...
nie nie .OpenWrt bedzie smigał podlaczony jednym portem 10Gbit sfp+ w ktorym beda szly VLAN na WAN i VLAN na LAN .A zarządzany switch będzie rozdzielał te VLAN na fizyczne porty. Zadziała to tak ?
No to zwykła funkcja switcha. Tak, zadziała tak (i działa).
No ale żeby puścić na jakimś porcie nietagowany VLAN to ten switch musi być "smart".
Strony Poprzednia 1 … 177 178 179 180 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc