1

Temat: Pierwszy procesor to nie Intel 4004

Trafiłem teraz na taki artykuł: https://whatnext.pl/ten-procesor-latal- … gl-poznac/

Pierwszym procesorem nie był Intel 4004 tylko układ stosowany w F-14 Tomcat. Intel miał 4 bity, potrafił dodawać i odejmować, zaś ten układ z F-14 miał 20 bitów i wyciągał sprzętowo pierwiastki kwadratowe. I to już w 1968 roku, a świat o nim nie słyszał bo to był tajny projekt (zaś intel nadrobił marketingiem). I teraz trochę ćwiczenia umysłowego - co w takim razie współcześnie jest w takich tajnych laboratoriach o czym usłyszymy za kolejne 30 czy 50 lat?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Pierwszy procesor to nie Intel 4004

Wychodzi z tego ,że to co we współczesnych samolotach smile
Czyli F35 i B21…

3

Logiczne.

Apple pięć lat temu pokazał swój procesor M1. Był to przełom, bo wydajnościowo zostawił Intele daleko w tyle, zużywając ułamek potrzebnej mocy. Intel co prawda później nadrobił to pokazując kolejną serię, ale on nadal zużywała kilkaset wat (TDP) kiedy taki M1  wymaga chyba 20parę przy pełnym obciążeniu.
Proces projektowania procesora pewnie rozpisany jest na kilka ładnych lat - trzeba zaprojektować/wymyśleć nowe technologie, zrobić nowe prototypy, wytestować itp. I niesamowite jest to że Apple rok w rok jest w stanie podbić średnią wydajność nowego procka o te 25% (uśrednijmy, bo liczby są różne w zależności od benchmarku i tego co jest mierzone). Obecnie mamy na rynku M5, więc na pewno Apple ma w testach już ze trzy czy może pięć generacji do przodu. Więc to co obecnie jest testowane jest istnym potworem jeżeli chodzi o moc obliczeniową, a my go zobaczymy juź za te właśnie trzy czy pięć lat.

4

A tak z ciekawości używasz / używacie do czegoś urządzeń apple?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5

Ja nie, linuksowy jestem. Kilka osób z rodziny używa go jako zwykłego komputera dziennego. Jeżeli składasz zaś wideo np. na YT to zostawia konkurencje daleko w tyle.

6

Cezary napisał/a:

I teraz trochę ćwiczenia umysłowego - co w takim razie współcześnie jest w takich tajnych laboratoriach o czym usłyszymy za kolejne 30 czy 50 lat?

Może to są te słynne komputery kwantowe. Strach pomyśleć co sprzętowo ogarnia taki system "Echelon".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

7

drobna  uwaga,  w 1968 roku  ludzie mieli ambicje budować  postęp, a nie być  youtuberem albo inną  e-q  z OF.  Może być  tak, że nie będzie komu najzwyczajniej wymyślać  nowych technikaliów.

8

Ja nie byłbym aż tak sceptyczny. Poprostu powszechny dostęp do internetu, do smartfonów sprawił że coś takiego jest bardziej widoczne, łatwiej na takie coś trafić.
Cytując pewien tekst(nie chodzi o Ciebie, tylko ogólnie):
Dopóki nie było internetu tylko rodzina wiedziała żeś debil

9

krynio napisał/a:

Tak, ja osoboście jestem fanem jabłek, lubie ten ekosystem. Fajnie sprawdzają się przy kodowaniu. 5 letni M1 Pro radzi sobie naprawdę nieźle. Początkowo część aplikacji nie była dostosowana do arm64, pewne kontenery dockerowe wymagały uruchamiania ich w wersji x64, ale obecnie wszystko działa tak jak powinno wink

10

krynio napisał/a:

macos w żadnej wersji i żadnym wydaniu mnie nie przekonał, wolę kombinację Linux/ Windows (tego już któryś rok z rzędu nie mogę się pozbyć),  iPhone nie powalił, ale ... iPada nie oddam smile Nie znalazłem lepszego sposobu na składanie filmów z drona / gopro / insta360 niż na iPadzie własnie. Przy czym mówię tu o max kilku minutowych filmach, a nie Oskarowych produkcjach wink

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

11

A pamiętacie o Jacaku Karpińskim?
Perceptron, K-202

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

12

Na YT znajdziesz fajny kanał mera 400, jak by nie patrzeć to też miało CPU. Kwestia definicji, ale  załóżmy że chodzi o zintegrowane chipy od których zaczęła się era "domowych" komputerów.

13

Konsumencki rynek już dawno przegonił wojskowy, nie ta skala.
Choć teraz korporacje zabrały cały sektor w związku z AI wink

Jestem użytkownikiem Apple wink

14 (edytowany przez Shoonay 2026-01-18 05:52:38)

krynio napisał/a:

Ja zawsze byłem przeciwnikiem, w czasach Amigi naśmiewaliśmy się z tego że najlepszy Mac to Amiga bo któryś (030 albo 040, już nie pamiętam) "pełny" procesor Motorola na którym można było odpalić emulator Maczka wyciągał lepsze wyniki w benchmarkach niż autentyczny Maczek z "wykastrowanym" (EC?) prockiem. Potem nadeszła era niebotycznie drogich ipodów czy ifonów na które mnie najzwyczajniej w świecie nie było mnie/nikogo stać, aż wreszcie rok temu na tubie zacząłem oglądać recki nowego Maca Mini M4 w wersji podstawowej, które przesadzały w superlatywach, brzmiały zbyt cudownie niż rozum podpowiadał, ale, okazały się prawdziwe.
Nie tylko cena całkiem niezła, 2.5k (z kodem edukacyjnym wink) ale i pobór prądu nie do osiągnięcia na moim desktopie (czy czymkolwiek do tego czasu) - który służył do gier ale z racji braku czasu w życiu osobistym był już tylko wykorzystywany do konsumpcji mediów, więc doszło do mnie ile watów zużywam na coś co powinno pobierać góra 20W jak na tiny/thin/mini/micro PC.
Przejście z Windowsa na MacOS było ciężkie bo u nich sporo rzeczy jest na opak ale podstawy weszły szybko w nawyk.