1 (edytowany przez 8850 2026-01-07 09:36:16)

Temat: OpenWrt nie chce działać z Multimedią

W sieci światłowodowej Multimedia w mieszkaniu na osiedlu u znajomego do modemu białego Multicolor  podłączony jest po LAN stary router TPlink WR841N który sieje wifi po domu. Wymieniłem Tplink na nowszy router Xiaomi Mi z 5GHZ z openWRT i Internet na nim nie działa po wifi i po LAN. 

Ten openWRT działa od razu po wpięciu w 2 innych sieciach światłowodowych (Orange i Netia) na tej samej konfiguracji bez żadnych zmian. Dzwoniłem do Multimedia stwierdzili że nic nie blokują na swoim modemie Multicolor widzą i stary router i próby podpinania nowego. Rozkładają ręce, nie potrafią pomóc. 

Po każdym podpinaniu OpenWRT oczywiście główny modem Multimedi restartuję prądowo. Próbowałem na WAN openWRT ustawiać i DCHP i na sztywno co było na TPlinku. Bez efektów, nie potrafię zrozumieć problemu, pomóżcie.

Nowszy router Xiaomi Mi Router 3G:
OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28280-2f60e7f006
MediaTek MT7621 ver:1 eco:3

Stary router Tplink z WAN otrzymuje:
89.229.100.XXX
255.255.240.0
89.229.96.1

2

Odp: OpenWrt nie chce działać z Multimedią

A co nowy ma na wanie? I czy możesz pingowac z niego np. 8.8.8.8?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez 8850 2026-01-07 09:52:48)

Na nowym Xiaomi MI z OpenWRT nie mogę pingować 8.8.8.8. Na WAN w przypadku podpięcia do Multimedii nie mam żadnych parametrów które wskazują ruch (czy jest stałe IP te z TPLINK czy DHCP), w przypadku podpięcia do innych sieci jak w tej chwili bo na nim pracuję -  jest to po niżej. Wygląda jakby Multimedia niedopuszczała OpenWRT do sieci lub on nie jest w stanie pobrać IP:

Protokół: Klient DHCP
Czas pracy: 0h 19m 37s
MAC: 40:31:XX:XX:XX:XX
RX: 12.74 MB (14367 Pktw.)
TX: 3.51 MB (7966 Pktw.)
IPv4: 192.168.2.207/24

Myślałem że jest coś nie tak z DNS, dlatego na podpiętym laptopie do OpenWRT  w tamtej sieci Multimedia na karcie sieciowej ustawiłem na sztywno DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4 ale to nie pomogło. Teraz wpadłem jeszcze na pomysł aby przenieść adres MAC WAN z starego TPlinka na nowy OpenWRT jeśli będę u znajomego ale to nie powinno mieć znaczenia skoro restartuję modem. Obsługa techniczna Multimedii sprawdziła firmware swojego modemu Multicolor, błędy zdalnie i nie potrafi pomóc twierdząc że u nich wszystko OK i to powinno działać wskazując że stary TpLink działa poprawnie, obwiniając OpenWRT za niezgodność. Gdzie może leżeć problem?

4

Multimedia może pamiętac adres MAC. Tak, zrób klona adresu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Siostra ma internet z multimediów. Około rok temu zmieniałem u niej stary "router" na nowy, który podłączony jest po LAN do modemu z multimediów. Wszystko poszło bez problemów. Jedynie co kojarzę to w przypadku modemu multimediów ma znaczenie w który port LAN należy podłączyć swój router. Siostra ma publiczny adres IP, który jest dostępny na konkretnym porcie LAN.
Kiedyś w multimedia publiczny IP było standardem, a od pewnego czasu opcją.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

6

krynio: rozumiem, w tym przypadku brak wogóle internetu na jakimkolwiek porcie modemu Multimedii w połączeniu z routerem na OpenWRT

7 (edytowany przez steel_rat 2026-01-07 16:55:46)

Coś jest nie tak z połaczeniem lub podaj ręcznie IP w nowym routerze.
Piszesz że na WAN TP-Link ma:
89.229.100.XXX
255.255.240.0
89.229.96.1

a na nowym jest na WAN
MAC: 40:31:XX:XX:XX:XX
RX: 12.74 MB (14367 Pktw.)
TX: 3.51 MB (7966 Pktw.)
IPv4: 192.168.2.207/24
Prawdopodobnie klient nadaje adres z DHCP ale powinieneś mieć adres z mostu czy tam z bridga.
Może też podłączasz do innego lanu niż był ten TPLink, podłącz do tego samego.
A nie masz na tym WAN mieć ustawione  PPPoE?

8 (edytowany przez 8850 2026-01-08 11:52:12)

Wypróbowałem wiele opcji z podmieną MAC na WAN, konfiguracja stałych IP, zmiennych, podpinane różne porty, kable, różne konfiguracje. Wisiałem kilka razy na infolinii Multimedii, restartowałem ok. 40 razy urządzenia po konfiguracjach. Każdy mój kolejny dojazd do znajomego (było ich już x4) i poświęcony czas obecnie przewyższa koszt tego routera i moje koszty generując poważne straty finansowe, logistyczne i czasowe dla mnie. Nie  chce mieć doczynienia z tym sprzętem i wystawię go na sprzedaż bo świetnie działa z każdą inną siecią również u mnie, bez żadnych problemów od strzała. Już nic z nim nie zamierzam robić.

Xiaomi Mi Router 3G z OpenWRT idzie na sprzedaż. Dziękuję za sugestie.