226

Odp: ZTE MF18A

Nie no MF18A nie ma modemu i nie ma USB ,żeby go podłączyć , chyba ,że masz na myśli ogólnie internet przez modem połączony do routera wyżej...
Zawsze włączenie Packet steering , HW Offloading i ew instalacja ipqbalance coś mogłaby pomóc...
Natomiast radio z QCA9982 jest z MIMO3x3 wiąc zestawić się może na max 1200Mbps , ale zreguły z klientami się zestawia na 866Mbps ( bo rzadko który klient to MIMO3x3 ma , przeważnie karty wifi , czy komórki mają MIMO2x2) , stąd relnie ciężko te 450Mbps przekroczyć w realnych warunkach...

227

Nie wiem dlaczego cały czas mi siedzi w głowie że MF18A ma modem wbudowany...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

228

Zestawia się na 866 ale realna prędkość to max 250Mbit wg speedtest.net.

Rozebrałem go i bieda w nim jeżeli chodzi o ilość anten. Ma tylko jedną na kabelku. Reszta na płytce PCB?

Natomiast co dziwne "iperf3" pokazuje podobne wartości dla obu urządzeń.
Między 200 a 300 Mbit.

Chyba jakiś reset zrobię i od nowa testy

229 (edytowany przez MiG25 2024-06-07 11:57:32)

Nie tyle na PCB , co w takich plastikowych klockach... Na pierwszej stronie na zdjęciu jest taki biały opisany MF18A-5G-1 , podobnych jest więcej.

Co do rędkości to już tego nie sprawdzę , ale regularnie miałem tam speedtesty w granicach 350Mbps, bo to był max mojego internetu po LTE. Nie pamiętam,żebym testował realną prędkość "po kablu"

230 (edytowany przez kacperr 2024-06-07 17:50:31)

OK.
Pytanie czy jest sens ustawiać te wszystkie parametry dla 4 rdzeniowego procka jeżeli tu nie ma routingu, NATa ani firewalla. To tylko dumb AP.

231

Odpowiedź: nie ma sensu bo to nic nie zmieniło

232

Próbuje iść śladami opisu z 1 strony tego tematu i mam problem z początkiem tzn. zatrzymaniem dalszego ładowania systemu na oprogramowaniu producenckim. Jestem podłączony przez PUTTY, router nie reaguje na klawisz ESC z klawiatury. Przy komunikacie "Press ESC..." i wciskaniu ESC z klawiatury idzie dalej. CZIP który emuluje port COM to cp2120, wydaje się, że komunikacja jest OK, ponieważ po wpisaniu znaku alfanumerycznego pojawia się echo na terminalu. Co robię nie tak (PUTTY na ustawieniach DEFAULT, szybkość 115200)?

233

Chyba cp2102? Odłącz serial WYŁĄCZ lokalne echo, złącz tx z rx i zobacz czy widzisz to co piszesz. Jeżeli tak to po stronie konwertera jest ok.
Zostaje podłączenie do płytki - sprawdź czy nie pomyliłeś kolejności pinów i czy masa jest dobrze podłączona. Sprawdź czy podczas lutowania nie uszkodziłeś ścieżek na płytce oraz czy nie brakuje jakiś elementów na torze linii rx routera (nie konwertra)

234

Dziękuje. Trywialny problem. Pomogło następujące rozwiązanie "Z reguły powinniśmy podłączyć piny RT, TX naprzemiennie, tj. RX-TX i TX-RX ale czasami oznaczenia RX/TX na adapterze USB-UART mogą już uwzględniać zamianę tych pinów i wtedy trzeba łączyć RX-RX i TX-TX." . U mnie piny trzeba łączyć naprzemiennie.

235

No oczywiście, linia nadawcza z odbiorczą. Przecież to podstawy fizyki które miałeś w w szkole smile

236 (edytowany przez _Adam_ 2026-01-05 16:13:16)

Cezary napisał/a:

No oczywiście, linia nadawcza z odbiorczą. Przecież to podstawy fizyki które miałeś w w szkole smile

Tak, tutaj lekcje fizyki spędziłem na boisku albo na wagarach.
Z dzisiaj 05.01.2026 operacja wgrania Luci OpenWrt na router ZTE Mf18A zakończona sukcesem pomimo ewidentnych braków w nauce. Dziękuję za wasz wkład.

237

Próbowałem na ten router wgrać Gargoyle, i o ile hasło do wifi jest ok o tyle nie da się zalogować do interfejsu przeglądarkowego Gargoyle . Dostaję komunikat, że hasło złe. I tu dzięki nowym umiejętnościom udało mi się zalogować na interfejs szeregowy UART i nadać hasło roota dzięki czemu problem obszedłem ale i tak czy owak jest to chyba do poprawy.

238

Hasło w gargoyle jest takie samo jak do ssh (password). Tu nie ma co poprawiać.

239

Cezary napisał/a:

Hasło w gargoyle jest takie samo jak do ssh (password). Tu nie ma co poprawiać.

Nie, żadna kombinacja nie pomaga, nie można wejść do interfejsu na tym haśle, łączy się na tym haśle tylko  do WiFi gargulca.

240

Co wyświetla przeglądarka w konsoli js w przeglądarce?

241

Cezary napisał/a:

Co wyświetla przeglądarka w konsoli js w przeglądarce?

w przeglądarce na 192.168.1.1 dostaję standardowy interfejs gargoyle i pytanie o hasło do logowania, pustego hasła nie puszcza, hasła : password też nie, cały cza skomunikat "źle hasło", tak samo przy logowaniu do konsoli po ssh, użytkownik root, hasło: password nie przechodzi.

242

Konsola js w przeglądarce. Ctrl-shift-J w chrome czy edge, firefox też pewnie ma jakiś skrót klawiszowy do tego.

Ew zrób factory reset przyciskiem reset i dopiero spróbuje.

243 (edytowany przez _Adam_ 2026-01-08 12:36:42)

Cezary napisał/a:

Konsola js w przeglądarce. Ctrl-shift-J w chrome czy edge, firefox też pewnie ma jakiś skrót klawiszowy do tego.

Ew zrób factory reset przyciskiem reset i dopiero spróbuje.

Masz rację, wszystko jest w porządku. To ja przechodząc z Luci na Gargoyle nie odznaczyłem opcji aby nie zachowywać ustawień. Ponowna próba i jest wszystko OK. Bardzo trudno mi się znaleźć w interface Luci, jest dla mnie jako laika niezrozumiały a działam w tematach sieciowych na tyle sporadycznie, że wolę jakieś prostsze podejście. Ale to moja subiektywna ocena. Pozdrawiam.