1

Temat: Roaming Wi-Fi i zrywanie połączenia Wi-Fi Calling

Walczę z roamingiem Wi-Fi i Wi-Fi Calling. Problem polega na tym, że przy zmianie AP rozmowa się przerywa. W logach mam:

Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.err hostapd: nl80211: kernel reports: key addition failed
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: binding station to interface 'phy1-ap0'
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: authentication OK (FT)
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx MLME: MLME-AUTHENTICATE.indication(xx:xx:xx:xx:xx:xx, FT)
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: association OK (aid 5)
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.info hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: associated (aid 5)
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.notice hostapd: phy1-ap0: AP-STA-CONNECTED xx:xx:xx:xx:xx:xx auth_alg=ft
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx MLME: MLME-REASSOCIATE.indication(xx:xx:xx:xx:xx:xx)
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx IEEE 802.11: binding station to interface 'phy1-ap0'
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx WPA: event 6 notification
Tue Jan  6 11:09:04 2026 daemon.debug hostapd: phy1-ap0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx WPA: FT authentication already completed - do not start 4-way handshake

Przypuszczam, że powodem zrywania połączenia jest ten błąd: daemon.err hostapd: nl80211: kernel reports: key addition failed. Nie potrafię się go pozbyć. Moja wyjściowa konfiguracja była taka:

config wifi-device 'radio0'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/soc/18000000.wifi'
    option band '2g'
    option channel '6'
    option htmode 'HE40'
    option country 'PL'
    option cell_density '0'

config wifi-iface 'default_radio0'
    option device 'radio0'
    option network 'lan'
    option mode 'ap'
    option ssid 'nazwa'
    option encryption 'sae-mixed'
    option key 'hasło'
    option ieee80211r '1'
    option ft_over_ds '0'
    option ieee80211k '1'
    option bss_transition '1'
    option ocv '2'
    option max_inactivity '90'

config wifi-device 'radio1'
    option type 'mac80211'
    option path 'platform/soc/18000000.wifi+1'
    option band '5g'
    option channel '100'
    option htmode 'HE160'
    option country 'PL'
    option cell_density '3'

config wifi-iface 'default_radio1'
    option device 'radio1'
    option network 'lan'
    option mode 'ap'
    option ssid 'nazwa'
    option encryption 'sae-mixed'
    option key 'hasło'
    option ieee80211r '1'
    option ft_over_ds '0'
    option ieee80211k '1'
    option ocv '2'
    option max_inactivity '90'

Od tego czasu zmieniłem szyfrowanie na psk2. Przełączałem ft_over_ds, ft_psk_generate_local. Dodawałem pmk_r1_push. Jawnie zadeklarowałem: mobility_domain, nasid, r1_key_holder.  Zmieniłem cell_density i ocv na 0. W odruchu desperacji dodałem nawet:

option time_advertisement '2'
    option time_zone 'CET-1CEST,M3.5.0,M10.5.0/3'
    option wnm_sleep_mode '1'
    option wnm_sleep_mode_no_keys '1'

Miałem zainstalowane wszystkie pełne wersje wpad: wpad-mbedtls, wpad-openssl, wpad-wolfssl. Oczywiście nie wypróbowałem wszystkich możliwych kombinacji, ale nie mam już siły na błądzenie we mgle. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało  mu się goo rozwiązać? Mój sprzęt to: GL.iNet GL-MT6000 oraz Xiaomi Mi Router AX3000T jako dumb AP.

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

2

Odp: Roaming Wi-Fi i zrywanie połączenia Wi-Fi Calling

Nie, logi pokazują ze FT się udało. Powinieneś mieć ustawione mobility_domain i nasid.

Jakiego klienta używasz do sprawdzenia?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MiG25 2026-01-06 12:10:59)

A na WPA3 (sae-mixed) to działa ? Pamiętam ,że trzeba było mieć WPA2 ,żeby to działało , no ale to dawno było i może od tego czasu wiele się zmieniło i to nie prawda....
W każdym razie ja mam tylko tak:

option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xxxxxxx'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key 'xxxxxxxxxxxxxxx'
        option ieee80211r '1'
        option ieee80211k '1'
        option ft_over_ds '0'
        option ft_psk_generate_local '1'
        option nasid 'xxxxx'

I wydaje się działać od dawna...

4

MiG25 napisał/a:

A na WPA3 (sae-mixed) to działa ? Pamiętam ,że trzeba było mieć WPA2 ,żeby to działało , no ale to dawno było i może od tego czasu wiele się zmieniło i to nie prawda....
W każdym razie ja mam tylko tak:

option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'xxxxxxx'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key 'xxxxxxxxxxxxxxx'
        option ieee80211r '1'
        option ieee80211k '1'
        option ft_over_ds '0'
        option nasid 'xxxxx'

I wydaje się działać od dawna...

to u mnie nie dziala chyba nie mam pelnego pakietu zeby to zadzialalo

5

Domyślny wpad który jest w obrazach jest wystarczający dla "R" jak chcesz więcej parametrów to zainstaluj pełną wersję wpad

6

Cezary napisał/a:

Domyślny wpad który jest w obrazach jest wystarczający dla "R" jak chcesz więcej parametrów to zainstaluj pełną wersję wpad

wiem wiem, no i roaming dziala prawidlowo, nie ma sensu, moze z tym bbs by dzialal jescze lepiej, ale nie nazekam, czasami nie przalacza miedzy pasmami ale jest ok

7 (edytowany przez spamsool 2026-01-06 14:12:14)

To jest mój config i mi nie rozłącza Wi-Fi calling

option device 'radio1'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'NazwaAP'
        option encryption 'psk2'
        option key 'HasloTajne'
        option ieee80211r '1'
        option ft_over_ds '0'
        option ieee80211k '1'
        option time_advertisement '2'
        option time_zone 'CET-1CEST,M3.5.0,M10.5.0/3'
        option wnm_sleep_mode '1'
        option wnm_sleep_mode_no_keys '1'
        option proxy_arp '1'
        option nasid '5C:92:5E:A3:02:94'
        option mobility_domain '5b5d'

Jako nasid podaje macaddress tego konkretnego radia, inny dla 2.4 i inny dla 5 Ghz
a mobility domain mam na każdym AP taką samą
By te powyższe opcje działały musisz usunąć wpad-basic-mbedtls i zainstalowac wpad-mbedtls, na basic się nie da.

8

Wi-Fi Calling testowałem na 2 Androidach różnych producentów. Po pytaniu Cezarego sprawdziłem 2 iPhone-y i okazało się, że na nich nie zrywa. W logach różnicy między Androidem i iOS nie ma.

9

Czyli problemem jest sam klient...

10 (edytowany przez lexmark3200 2026-01-06 17:38:25)

A co to za telefony na Android?
Zrób inny test...
Wyłącz wifi na Android. Włącz, zmierz prędkość. Najlepiej zainstaluj wifiman. Tam możesz obserwować czy fast roaming działa.
Najważniejsze. Robisz speed test na pierwszym pkt z Wi-Fi. Przechodzisz dalej, patrząc, czy przełączył Cię na FT, czy zerwał połączenie. Jak płynnie przełączył, to zrób test, czy masz pełną prędkość, czy jest mocno okrojona. Jeśli okrojona, to wyłącz wifi i włącz ponownie oczywiście na Androidzie na którym robisz test. Zrób znowu test i zobacz czy wskoczył na pełną (lub zdecydowanie wyższa prędkość). Zrób ten sam test w drugą stronę czyli od AP do wifi z routerem.
Daj znać.

11

Androidy to Honor Magic6 Pro i Realme 14 Pro+. WiFimana mam i używam do testów FT. Na aplikacji wszystko wygląda OK, telefon gładko przełącza się między AP. Spadków prędkości nie zauważyłem. Ale jak wrócę do domu zrobię test dokładnie wg. Twojej instrukcji.

12 (edytowany przez lexmark3200 2026-01-07 09:47:45)

Sprawdź.
Oba na Qualcom.
No to sprawdź, bo może się okazać, że problem tkwi właśnie w sterowniku do wifi.
Miałem tak z Xiaomi 11T na WAC510. Xiaomi to mediatek. Na org. sterownikach z obrazów openwrt, zapina się na max, wyciska max z radia, ale warunek jest taki, że nie przełączył się w międzyczasie z innego AP - krótko mówiąc nie korzystał z FT.
Gdy korzysta z FT - pomimo, że FT działa, płynnie przełącza, i pomimo, że jest zapięty na max 866/866 w odległości ok 1-2m wyciska max 12-13Mbps, dopiero rozłączenie wifi (włącz/wyłącz) i ponowne zapięcie pozwala na korzystanie z max prędkości radia ipq40xx.
Tutaj więcej nt.:
https://forum.openwrt.org/t/802-11r-ft- … exmark3200

a tutaj w skrócie co się okazało i jak temu "zaradziłem"
https://forum.openwrt.org/t/802-11r-ft- … exmark3200

13

hej mi to przypomina to co pisałem z AX3000t i sterownikami z openwrt (kiedyś, nie wiem jak jest teraz). Jak miałem kilka AP z openwrt to mimo przejscia z jednego do drugiego AP miałem kiepski transfer, rzeczywiscie pomagał restart wifi w komorce. Problemu nie ma na sterownikach nieopenwrt - mam na cudakach i ichniejszego mesha pelen transfer i FR. Takze troche do domowego wifi strasznie mnie to denerwowało.

14

U mnie taki problem nie występuje. Po przełączeniu AP w dowolną stronę mam pełną prędkość. Nawet udało mi się zmierzyć prędkość w trakcie przemieszczania się od jednego AP do drugiego. Widać było jak prędkość płynnie spada, a po przełączeniu rośnie.

15

Mam ten sam problem, laptop bez problemu sobie przełącza sieć, telefony często potrzebują wyłączenia i włączenia wifi, telefony uzywane to Pixel 9, Redmi Note 13 Pro.

16

Ale nikt WPA3 przy FT nie używa ?

17

dla mnie to było dziwne, ale podstawowym testem jest komórka, przecież nie biegam z laptopem po mieszkaniu.
Natomiast dosyć ciekawym jest problem mt76 vs mt_wifi - te same urządzena (na cudy jest stockowy openwrt w starej wersji).

18

MiG25 napisał/a:

Ale nikt WPA3 przy FT nie używa ?

ja mam sieci WPA2 dla starszych sprzętów i WPA3 dla nowszych (w tym telefony) z WPA3 SAE (CCMP)

Roaming działa bez problemu, bez Wi-Fi callingu umarłbym w butach przy granicy zasięgów BTS ;-)