1 (edytowany przez slimax 2025-12-20 14:19:36)

Temat: Podwójny NAT FTP itp

Część,
Nie mogę obejść problemu podwójnego NAT.
Pierwszy router na Openwrt ma internet przez modem USB, server FTP.
Drugi router pracuje tak jakby AP i switch Poe.
Niestety problem jest taki że muszę wykorzystać wszystkie 4 porty LAN.
Dlatego łącze routery że sobą wykorzystując port WAN tego drugiego.
Internet działa ale nie mogę się dostać poprzez SSH do routera pierwszego czy połączyć z serwerem FTP.
Na domiar złego ten drugi router to Linksys WRT54GC. Ma on dużo opcji konfiguracji ale nie potrafię go tak skonfigurować by połączenie było możliwe do serwera FTP poprzez np. wifi. Linksys ma opcję DNZ, statyczny routing, mogę wyłączyć firewall ale to nic nie daje albo coś robię źle. Wszystkie te opcje wydają się działać tak by była możliwa komunikacja z zewnątrz przez WAN do LAN a tutaj jest potrzebna odwrotna.

Linksys ma dwa tryby pracy, jako gateway i jako router. Zaraz po starcie routera komunikacja jest możliwa ale po kilku sekundach jest blokowana.

Skoro połączenie internetowe działa, co blokuje komunikację SSH/FTP?

2

Odp: Podwójny NAT FTP itp

W końcu to on pracuje jako AP (bo tak napisałeś na początku) czy jako router? Jeżeli jako AP to nic nie robisz, bo wszystko jest w sieci lokalnej. Jeżeli jako router to musisz się odwołać do adres w lanie pierwszego który za wanem drugiego, bo za drugim masz inną adresację. Nic nie robisz innego, bo z poziomu widzenia klientów drugiego ten ftp jest po prostu za wanem "w internecie".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slimax 2025-12-20 14:32:19)

Linksys nie ma trybu pracy jako AP, jak go podłącze portem LAN z pierwszym routerem, wyłączę DHCP plus statyczny IP z zakresu pierwszego routera LANU, wszystko działa idealnie. Problem jest w tym że muszę się podłączyć WANem z pierwszym routerem sad

Router Openwrt ma adres 192.168.8.1
Linksys ma 192.168.1.1
Nie rozumiem tego co blokuje mi połączenie z ftpem 192.168.8.1 "z internetu".
Ewentualnie jak te porty odblokować.

4

Ok, więc wan przerób na lan, i przerób ma adresację na 192.168.8.x.

W nvram powineneś mieć vlan1ports i vlan2ports dodaj sobei to z vlan2 do vlan1 i vlan2 wyczyść.

5 (edytowany przez slimax 2025-12-20 15:04:31)

To jest chyba jedyny z tej serii routerów do którego nie ma OpenWrt, więc rzeźbię na stockowym firmware i chyba nie ma w nim takiej opcji...

https://ibb.co/zHRjcnr4

https://ibb.co/21DNSfmy

6

Ręczenie przez serial w nvram.