1

Temat: HYSTOU FMP07-N3160-1C

Kilka lat temu ten portal opierał się o Alixa od PC Engines. Niestety wymagania rosły i w 2018 roku pojąłem decyzję o kupnie następnego sprzętu. Siłą przyzwyczajenia skierowałem swój wzrok ku APU2 od PC Engines, ale były problemy z dostępnością czy coś takiego, więc zdecydowałem się na zakup prosto z Chin komputera mini PC model HYSTOU FMP07-N3160-1C. Tak, sama firma HYSTOU nic mi wtedy nie mówiła, a ten sprzęt wydawał się całkiem fajny, więc zakupiłem i po miesiącu czekania dostałem go do rąk. I był fajny. I nadal jest, bo jeszcze kilka dni temu pełnił dzielnie swoją rolę (obecnie zastąpiony został przez GMKtec NucBox M5 Plus).

https://eko.one.pl/files/images/hystou/fmp07-n3160-1C-1.jpg

https://eko.one.pl/files/images/hystou/fmp07-n3160-1C-2.jpg

Pierwotne cele które stawiałem przed nim to:
- robienie za router smile
- udostępnianie skompilowanych obrazów OpenWrt

Ostatecznie hostował witryny, robił pod dockerem i podmanem, miał bazę danych, działało na nim kilkadziesiąt różnych usług. Po prostu taki domowy koń pociągowy.

Sprzęt jest z 2018 roku, choć konstrukcja zagościła na rynku chyba już w 2017. Kupiłem go z 8GB ramu (do routera! w 2018 roku!) czego kompletnie nie żałuję, choć kosztowało to dość sporo. Procesorem jest Intel Celeron N3160 @2GHz a całość pobiera ok 8W-10W mocy (w zależności od dysków) i jest całkowicie pasywne chłodzona - nie ma żadnych wentylatorów.
Interfejsy zewnętrzne to jack audio, dwa porty LAN 1Gbps, display port, dwa HDMI, zasilanie 12v, dwa porty USB 3.0, cztery porty USB 2.0 oraz port RS232C (który się parę razy przydał). System umożliwia uruchomienie od razu po podaniu zasilania, choć oczywiście ma włącznik.

https://eko.one.pl/files/images/hystou/fmp07-n3160-1C-3.jpg

W środku jest miejsce na jeden slot pamięci (DDR3L), jeden slot miniPCIe pod kartę wifi i jeden slot miniPCIe pod kartę MSATA lub modem z USB. Na płytce jest slot SIM dla modemu. Cała obudowa to składane kawałki aluminium, nie ma tam plastiku, więc z boku obudowy są otwory na gniazdka antenowe jeżeli ktoś chciał by używać wewnętrznych kart. Ja akurat nie używałem więc zostały one zaślepione odpowiednimi końcówkami.

No i dochodzimy m.in do powodu zmiany sprzętu - storage. Jak widać na obrazku jest możliwość włożenia tam dysku 2.5", niezależnie od tego można też dodać na płycie też dysk MSATA SSD (w tamtych czasach te dyski były jeszcze popularne). Zaczynałem od skromnych 32GB mSATA aby skończyć na tandemie 256GB mSATA + 1TB SATA). I tu zaczynało być ciasnawo, a kierunek rozbudowany to inwestycja w mało popularny już standard mSATA lub/i zwykłe SATA które ciężko już znaleźć nawet w laptopach. I tylko to było powodem zmiany sprzętu, bo jako router trudno było mu coś zarzucić.

Karty WiFi nie używałem w nim - stał w miejscu gdzie WiFi nie miało sensu, a jeden port ethernetowy wystarczał do switcha i dodatkowych AP. Do drugiego był doprowadzony internet. Wkładałem modem do niego - sprawdziłem chyba ze dwa razy, działał, zaś mSATA długo było intensywne używane. Niestety jest albo modem albo mSATA. Sprzętowo więc był jak najbardziej wystarczający do normalnego codziennego użytku (i Wy też z niego korzystaliście).

Na razie sprzęt jeszcze trzymam w razie czego jak by NucBox nie dał rady; w czasie świąt go wyczyszczę, zmienię dyski na inne i poleci na Allegro by dalej komuś dzielnie służył. Opisuję go, bo to kolejny etap historii tego portalu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.