Odp: Cudy WR3000P v1 - ktos juz moze testowal
Czy ktoś z WR3000p z S/N serii 2518xxxxx dał radę z sukcesem wgrać do niego OpenWRT?
Tak ja wgralem bez zadnego problemu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Cudy WR3000P v1 - ktos juz moze testowal
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś z WR3000p z S/N serii 2518xxxxx dał radę z sukcesem wgrać do niego OpenWRT?
Tak ja wgralem bez zadnego problemu.
re: testy wydajności po zmianie portu WAN <-> LAN
Wyniki tak przy włączonym NAT jak i przy wyłączonym NAT przy ruch "lan <-> wan" gdzie port LAN4 ustawiony jako wan/wyjście do internetu a oryginalny port WAN dołączony do bridge a fizycznie wpięty do lokalnego switch 1Gbit PoE. Testy poprzez iperf 3.20 zamykają port 1Gbit. Tak przy jednym jak i kilu połączeniach (testowałem od 1 do 8 połączeń iperf). Niestety maksymalnie jak mogłem przetestować to 1Gbit/s (brak kart sieciowych w tym wifi > 1 Gbit/s).
Ergo przy takim setup (czyli do 1Gbit/s) nie ma znaczenia czy porty ethernet to jeden czy nie switch chip.
Pakiet bridger na ostatnim snapie powoduje bootloopa.
Jak dokładnie działa funkcja Wireless Ethernet Dispatch (WED) HW Acceleration?
u mnie nie ma zadnych problemow, byly jak niechcacy odpalilem na routerze ale jako AP nie ma zadnych problemow, zreszta tylko w AP tzw glupim, bridger ma sens.
https://www.reddit.com/r/openwrt/commen … _ethernet/
Stoi za tym kawałek krzemu który wspomaga przewalanie pakietów do wifi.
Openwrt chyba tego nie wspiera, gargoyle ma latki na to. Po co niby chcesz dzielić na 80mhz?
No ale nie zrobisz dwa razy na tym samym paśmie. Tak to nie działa.
Witam,
drodzy forumowicze- rzuciłem sie na wielką wodę i utonąłem, chyba za stary już jestem. Jestem amatorem w IT , najarałem sie na openwrt bo tak wszyscy chwalą ale utonąłem z VLAN. Ani filmiki ani chat nie pomaga-zawsze kończy się resetem routera bo nie działa.kupiłem wr3000p jako główny i wgrałem wersję 25.12.snapschot.drugi wr3000s ma być jako AP i dodatkowy switch.Wstawię zdjęcia, to może ktoś ma podobnie i udostepni jak ma wyglądać poprawny wpis w /config/network
https://zapodaj.net/plik-HU8oARF3r1
https://zapodaj.net/plik-meC0edsmzi
Ale o jakich vlanach tam piszesz? Po prostu podłącz jedno z drugim i tyle. Nic o żadnych vlanach nie napisałeś że potrzebujesz.
Pisałem, że próbowałem ale coś robię żle, chcę oddzielic porty 1,2,3 od 4 aby 4 nie miała dostępu do innych. wstawiłem pomysł połączenia i co jest w moim surowym sofcie. wszędzie piszą aby to oddzielic potrzebne vlany i dupcia
A gdzie tam jakie vlany. Po prostu wyjmuj port ze bridge br-lan i zrób sobie inną sieć na porcie 4. No możesz też zrobić to na vlanach tylko po co? To tak jak byś chciał zjeść kanapkę i kupił byś młyn żeby mąkę na chleb mieć.
po 50 dniach bezustannej pracy (LuCI openwrt-24.10 branch 25.313.53093~ae2aec8) zaczał mi rozłączać po kolei porty
Sun Jan 4 22:16:11 2026 daemon.notice netifd: Network device 'lan4' link is down
Sun Jan 4 22:16:11 2026 kern.info kernel: [ 726.216213] br-lan: port 4(lan4) entered disabled state
Sun Jan 4 22:16:11 2026 kern.info kernel: [ 726.216323] mt7530-mdio mdio-bus:1f lan4: Link is Down
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.763578] mt7530-mdio mdio-bus:1f lan4: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.763606] br-lan: port 4(lan4) entered blocking state
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.776900] br-lan: port 4(lan4) entered forwarding state
Sun Jan 4 22:16:13 2026 daemon.notice netifd: Network device 'lan4' link is up
i tak po kolei, port 1, potem port 2, port 3 i 4
wykonałem restart. port 4 (jedyny aktywny obecnie) rozłączył się 3 razy i obecnie jest spokój. link jest UP.
miał ktoś podobne zdarzenie?
edit: 100Mbps jest ok, to jest akurat dekoder Vectry na 4tym porcie.
ten Cudy robi z AP + switch zarządzalny z Vlanami
Poki co problem rozłaczania po kolei portów cudego nie powrócił.
Obserwuję i czekam
po 50 dniach bezustannej pracy (LuCI openwrt-24.10 branch 25.313.53093~ae2aec8) zaczał mi rozłączać po kolei porty
Sun Jan 4 22:16:11 2026 daemon.notice netifd: Network device 'lan4' link is down
Sun Jan 4 22:16:11 2026 kern.info kernel: [ 726.216213] br-lan: port 4(lan4) entered disabled state
Sun Jan 4 22:16:11 2026 kern.info kernel: [ 726.216323] mt7530-mdio mdio-bus:1f lan4: Link is Down
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.763578] mt7530-mdio mdio-bus:1f lan4: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.763606] br-lan: port 4(lan4) entered blocking state
Sun Jan 4 22:16:13 2026 kern.info kernel: [ 727.776900] br-lan: port 4(lan4) entered forwarding state
Sun Jan 4 22:16:13 2026 daemon.notice netifd: Network device 'lan4' link is upi tak po kolei, port 1, potem port 2, port 3 i 4
wykonałem restart. port 4 (jedyny aktywny obecnie) rozłączył się 3 razy i obecnie jest spokój. link jest UP.
miał ktoś podobne zdarzenie?edit: 100Mbps jest ok, to jest akurat dekoder Vectry na 4tym porcie.
ten Cudy robi z AP + switch zarządzalny z Vlanami
u mie mam raz na jakis czas restart samoczynny juz z 2 x zaobserwowalem ale na AX3000T tez tak mam czyli to problem albo architektury albo zamoego wydania openwrt
u mie mam raz na jakis czas restart samoczynny juz z 2 x zaobserwowalem ale na AX3000T tez tak mam czyli to problem albo architektury albo zamoego wydania openwrt
ale masz rozlaczanie i zalaczanie ponowne portów LAN?
zastanawiam sie nad ustawieniem na sztywno przez ethtool.
czytałem o problemach na Openwrt (z BananaPi 4), Glinetach i miniPC, które miały switche/porty 2.5GB i notowały 'port flapping'
tylko, że tu, switch jest 2.5GB, ale z portów tylko WAN
Settings for eth0:
Supported ports: [ MII ]
Supported link modes: 2500baseT/Full
Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
Supports auto-negotiation: Yes
Supported FEC modes: Not reported
Advertised link modes: 2500baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Advertised FEC modes: Not reported
Link partner advertised link modes: 2500baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric
Link partner advertised auto-negotiation: No
Link partner advertised FEC modes: Not reported
Speed: 2500Mb/s
Duplex: Full
Auto-negotiation: on
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Current message level: 0x000000ff (255)
drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
Link detected: yes
Settings for wan:
Supported ports: [ TP ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
2500baseT/Full
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
2500baseT/Full
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 1000Mb/s
master-slave status: master
Port: Twisted Pair
PHYAD: 6
Transceiver: external
MDI-X: Unknown
Current message level: 0x000000ff (255)
drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
Settings for lan2:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 1000Mb/s
master-slave cfg: preferred slave
master-slave status: master
Port: Twisted Pair
PHYAD: 2
Transceiver: external
MDI-X: Unknown
Supports Wake-on: d
Wake-on: d
info dla potomnych
ethtool rozwiazal problem z 'flapping ports'
info dla potomnych
ethtool rozwiazal problem z 'flapping ports'
a jaka komenda
nadal coś na tym MT7981BA.
Dokupiłem kolejnego jako AP, WED + bridger i dziala.
issue jest takie że mam zużycie cpu w idle bez niczego wpiętego do wifi na poziomie 50% dla /usr/sbin/bridger.
Zastanwiam się czy to normalne zachowanie, czy ktoś ma z tym doświadczenie?
Mam bridger na AX3000T, zero obciążenia procka.
Mam bridger na AX3000T, zero obciążenia procka.
u mnie tez zero
Dzięki, po resecie tak samo. Ciekawe na jak długo, sprawdzę dokładniej jak się znowu pojawi. Ogólnie kurde jestem w szoku że sprzęt za 160zl ogarnia gigabita po WiFi
Dzięki, po resecie tak samo. Ciekawe na jak długo, sprawdzę dokładniej jak się znowu pojawi. Ogólnie kurde jestem w szoku że sprzęt za 160zl ogarnia gigabita po WiFi
to cos slabo ja mam 2.3
ovax napisał/a:Dzięki, po resecie tak samo. Ciekawe na jak długo, sprawdzę dokładniej jak się znowu pojawi. Ogólnie kurde jestem w szoku że sprzęt za 160zl ogarnia gigabita po WiFi
to cos slabo ja mam 2.3
używasz openwrt z innymi sterownikami wifi? kiedyś testowałem x-wrt nawet to dobrze działało ale nie tak dobrze jak u ciebie
edit. bo widze ze w x-wrt sporo sie pozmieniało, ciekawe czy to coś faktycznie daje tak w porównaniu do gołego openwrt
https://deepwiki.com/ptpt52/natflow
https://deepwiki.com/ptpt52/natcap
podobno nawet sqm działa z tym
@roblad
ethtool -s lan2 speed 1000 duplex full autoneg on
To akurat dla lan2
Hej, jestem tu nowy ![]()
Zainstalowałem openwrt na wr3000p i chciałbym przy nim pozostać.
Zmienił mi się dostawca internetu na Orange i potrzebuję zrobić VLAN 35 (tylko net, bez iptv).
Gadałem z różnymi czatami i poradnikami, ale zawsze gdzieś poległem.
Czy mogłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co trzeba zrobić?
W taki sposób: https://eko.one.pl/?p=openwrt-dsa#definiowanevlanwnawan
A łopatologicznie - sieć, interfejsy, wan, edycja, tam będzie interfejs o nazwie "wan". Wpisz tam "wan.35". Zapisz, zapisz, zrestartuj.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Cudy WR3000P v1 - ktos juz moze testowal
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc