Temat: a co tu taka cisza?
cos od dluzsego czasu widze malo tematow nowych, aktywnosci, czyzby problemy z softem wszystkim sie skonczyly :-)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → a co tu taka cisza?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
cos od dluzsego czasu widze malo tematow nowych, aktywnosci, czyzby problemy z softem wszystkim sie skonczyly :-)
Może się mylę, ale ja to widzę tak że OpenWrt jest w odwrocie, producenci tak już rozwinęli original soft, że sporo ludzi siedzi na tym co dostali ze sprzętem, więc spadło zainteresowanie alternatywnym oprogramowaniem i dłubaniem aby coś uruchomić.
Może się mylę, ale ja to widzę tak że OpenWrt jest w odwrocie, producenci tak już rozwinęli original soft, że sporo ludzi siedzi na tym co dostali ze sprzętem, więc spadło zainteresowanie alternatywnym oprogramowaniem i dłubaniem aby coś uruchomić.
no nie powiem, soft cudy mnie zaskoczyl
Jedni już wiedzą wszystko, inni tak jak ja wstydzą się o wszystko pytać ????
IceG napisał/a:Może się mylę, ale ja to widzę tak że OpenWrt jest w odwrocie, producenci tak już rozwinęli original soft, że sporo ludzi siedzi na tym co dostali ze sprzętem, więc spadło zainteresowanie alternatywnym oprogramowaniem i dłubaniem aby coś uruchomić.
no nie powiem, soft cudy mnie zaskoczyl
No mnie też... Stawiałem WR3000S w jednej lokalizacji, który miał działać m.in. jako serwer Wireguard. Na oryginalnym sofcie, przez błędy, nie dało się skonfigurować serwera i wygenerować kluczy dla klientów. Nie wiem czy to naprawili. Wrzuciłem soft od Cezarego i działa sobie stabilnie od kilku miesięcy.
Nie wyobrazam sobie uzywania oryginalnego softu Cudy.
Pamiętam skąd ten producent sie wywodzi i jakie są oficjalne zobowiązania producentów Państwa Środka względem swojego kraju.
Dla mnie na AP typu SOHO jedynie OpenWRT / FreshTomato / DDWRT, jeśli org soft to UBNT lub Mikrotik. W ostatecznosci Merlin...
Na router (x86 / ARM): Opnsene / IPfire / Openwrt / Tomato64 / Sophos XG.
Dla testow zobacze sobie jeszcze Ariste / Untangle
a pomyśleć, że mój pierwszy FW to był Kerio Personal Firewall na Win98 (zdaje się)
Era tplinków robionych na prostym SoCu się skończyła. Był etap gdzie każdy poszedł w broadcomy (wczesne ax) więc nie było co robić, teraz na topie mamy nowe mediateki, lekko podchodzą jakieś nowe architektury (airoha), a i sporo switchy stało się wspieranych. Więc etap nagłego i gwałtownego rozwoju mamy za sobą, a sami developerzy nie mają deadlinów i robią wszystko w swoim tempie (co oznacza np. brak od roku następnego wydania stabilnego, dopiero niedawno wszystko przeszło na kernel 6.12, więc pewnie powoli będą myśleć nad tym).
Przede wszystkim odpadł segment modemów USB-LTE-A, 5G i mimo realnie bardzo szybkich łącz/przestało być popularne ściąganie torrentów z zawartościami AV (przy wolnych niedzielach w handlu ludzie zaczęli chodzić do kin zamiast do galerii handlowych... ), pomyśleć że na tak słabych SoC/1043ND ludzie instalowali klienta torrentów... . Osobiście używam na swoich routerach OpenWRT-Gargoyle ze względu na transparentne GUI/szybką łatwą konfigurację oraz DD-WRT na starszych routerach ze względu na dopracowaną/ transparentną obsługę radia. Co do fabrycznych softów-nie jest tak kolorowo, nawet jak mają rozbudowany soft/to w dobie wypuszczania coraz nowszych modeli-szybko zapominają o aktualizacjach softu/nawet jak są w nim błędy, luki... . P.S Producenci też nie ułatwiają instalacji alternatywnego oprogramowania/w wielu brak łatwego trybu recovery systemu... .
Do tego co piszecie mogę dodać komentarze zwykłych użytkowników np:
"po co mi Openwrt i możliwości instalowania extra ficzerów niedostępnych w budżetowych routerach, skoro do moich urządzeń jak piec C.O., gniazdka, kamery IP, itd... dostaję się przez aplikacje na Andku oraz iOS bez publicznego IP na routerze z OFW
Dawniej nie było urządzeń P2P z apkami dlatego sporo osób chciała to mieć zdalnie gdy nikt inny nie miał.
Pamiętacie na czym robiło się monitoring?
Router z USB, kamera USB i motion ![]()
Który router z OFW miał "motion" ?
A teraz rejestrator IP kosztuje parę groszy i robi cuda na kiju, nagrywa, przewija, daje różne strumienie "main" i "sub-stream"
To samo z TV. Który router z OFW miał TVHeadend?
A teraz każdy operator daje kanały TV przez Internet w cenie abonamentu.
Jak komuś coś działa to ciężko przekonać, że musi coś zmienić.
Dla tych co lubią sobie dłubać i czerpać satysfakcję z własnego konfigu, Openwrt jest idealny.
Kiedy mogłoby się to zmienić?
Pewnie jakby producenci wygasili swoje serwery i trzeba by tworzyć serwery on-premise, lub jakby producenci wprowadzili dodatkowe niemałe opłaty abonamentowe.
I tak wlasnie bylo miedzy innymi z gniazdeczkiem zdalnie sterowanym dlinka usmiercili wylaczajac serwer a na openwrt dalej smiga.Efekt kupujesz za grosze
Kamery owszem dzialaja ale leca przez azjatyckie serwery.Ja swoje i znajomych mam na swoim serwerze i wszystko pospinane vpn-em i przekierowania na poszczegolne lokalizacje.Dotatkowo blolady coby kamerom nie chcialo sie laczyc w niewiadomo czym a probuja jak tylko moga...
openwrt musi istniec
Kiedy mogłoby się to zmienić?
Pewnie jakby producenci wygasili swoje serwery i trzeba by tworzyć serwery on-premise, lub jakby producenci wprowadzili dodatkowe niemałe opłaty abonamentowe.
Nie wiem czy zmienić/ jest duża zmiana na rynku łącz stałych w ciągu ostatnich 10 lat-grubo przybyło światłowodów, gdzie jest autoryzacja PPPoE i dopiero tak naprawdę od minionego roku są dostępne budżetowe routery wspierane przez OpenWRT które są w stanie obsłużyć 0,5-1Gbps "bez wodotrysków", ba nie ma takich do obsługi 10Gbps dostępnego w Orange. A opłaty abonamentowe są już od dawna-do kamer, gniazd smart-w podstawowej wersji dostępne tylko wł/wy. Sam mam takie które bez dostępu do internetu są martwe/ od kilku już lat takich produktów nie kupuję-które nie potrafią działać lokalnie. A mając szybkie łącza/ich potencjał wykorzystujemy przez połączenie bezpośrednie/VPN, bo zewnętrzne serwery są nastawione na oszczędzanie wszystkiego, kompresję... .
Tu https://github.com/openwrt/openwrt/issues cały czas przybywa problemów. ![]()
Nie wyobrazam sobie uzywania oryginalnego softu Cudy.
Pamiętam skąd ten producent sie wywodzi i jakie są oficjalne zobowiązania producentów Państwa Środka względem swojego kraju.
Dla mnie na AP typu SOHO jedynie OpenWRT / FreshTomato / DDWRT, jeśli org soft to UBNT lub Mikrotik. W ostatecznosci Merlin...
Na router (x86 / ARM): Opnsene / IPfire / Openwrt / Tomato64 / Sophos XG.
Dla testow zobacze sobie jeszcze Ariste / Untanglea pomyśleć, że mój pierwszy FW to był Kerio Personal Firewall na Win98 (zdaje się)
Jeśli udało Ci się przetestować te wszystkie na x86 to powiedz mi który z nich ma takie ładne wykresy i statystyki z podziałem na indywidualnych klientów podobny do Gargoyle.
Sprawdziłem na szybko OPNsense i tam liczba opcji przeraża za to wykresy są marne ![]()
Zamówiłem na Ali za $3 drugą sieciówkę 1gbit Realteka na m.2 do mojego cienkiego klienta HP T630, zamontowałem działa i chodzi za mną by jego dać na główny ale już zwirtualizowany router z OpenWRT jako wirtualna maszynka na ProxMox, ale wtedy mogę też dać dowolne inne rozwiązanie dostępne na x86 zamiast obecnego starego routera z mt7621
Kolejnym powodem małej ilości postów są chaty AI Po co zawracać gitarę Cezaremu skoro w kilka sekund można uzyskać odpowiedź i to dopasowaną dokładnie pod swój przypadek. Dosyć często teraz korzystam by czat napisał mi konkretne skrypty i zazwyczaj działają, albo wymagają niewielkiej korekty. Teraz dla mnie dziwne jest jak ktoś zwraca się z prostym problemem na forum zamiast do AIi np. Cezary się obudzi i przeczyta post zamiast mieć odpowiedź w kilka sekund.
Gargoyle praktycznie nie uzywam. Wole system z Luci. Serio.
Mam tylko 2 urzadzenia z Gargulcem. Jeden to WR841v9, ktory robi za APclient dla telefonu Polycom, jeden robi za repeater w ogrodzie u kumpla (WR841 v13).
Trudno jest mi zatem odnieść się, czego szukasz. Musisz potestować.
Jesli chodzi o sieciowki to RT8111f dziala bez jąknięcia na wszystkim, co testowałem.
Co do wirtualki vs bare metal, to dla srodowiska produkcyjnego nie jestem zwolennikiem wirtualizacji. Zamiast stosowania 'pass through' wolę jednak dedykowac kompletnie urządzenie do jednej roli.
Dla środowiska testowego - jest to ok. Dzieki temu właśnie szybko i sprawnie mogę przełączać się mdzy różnymi FW i je sobie porównywać.
Jestem świadom tego, że to odwieczna dyskusja typu 'jajko czy kura'. Każdy robi, jak lubi i uważa
to jeszcze mój rant bo widzę wiele powodów tej sytuacji.
Ogromne rozdrobnienie architektur wspieranych przez dystrybucje. Brak nowego sprzętu który chodził by wydajnie bez zamkniętych własnościowych sterowników. WiFi6 jest bynajmniej na MediaTek w dobrym stanie od co najmniej 5lat. Cokolwiek szybszego jak wifi6 4x4 8x8, wifi7, tri-band , internet 2-10Gbit wymaga już otwarto źródłowych PPE (packet processing engine) bo inaczej CPU się krztusi.
Brak zainteresowania technologią 5G która na dodatek jest mocno zamknięta źródłowo. A to co jest ma problemy z wydajnością przez brak oprogramowania. Ten tort jest ogromny ale bez zaangażowania dużego producenta (mediatek??) w OSS pewnie tak zostanie.
No i ostatnie: x86 jest tanie jak barszcz, wydajne i ma dobry software oraz wsparcie nie tylko OpenWrt. Resztę się ogarnia zamknięto źródłowymi AP i zarządzalnym switchem.
btw. mój pierwszy router to i486 z dwoma kartami 10M od 3com isa i Fressco na floppku czyli wracamy do korzeni.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → a co tu taka cisza?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc