1

Temat: WR3000S a może coś innego?

Aktualny sprzęt to Routerstation PRO, który działa już od wielu lat pod kontrolą OpenWRT, niestety to już zabytek na mini PCI, więc ciężko o dobre radio do niego.
Warto zmienić go na WR3000S, ewentualnie na WR3000P? (Z tym pierwszym już miałem styczność, ale na razie na stockowym sofcie w trybie AP, pod iperfem wynik zadowalający.)

Ewentualnie jaki inny sprzęt, gdzie na 100% będzie wspierane HW? Bo przy tych WR3000 czytałem, że może być problem ze zmienioną kością flash.

2

Odp: WR3000S a może coś innego?

Zawsze warto - nowszy sprzęt, wydajniejsze wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez admin2 2025-12-09 21:35:15)

Odp: WR3000S a może coś innego?

Tego WR3000S na razie testuję w roli AP z OWRT.
Pierwsze obserwacje, przy "Associated Stations" pokazuje mi IPv6 mimo że teoretycznie mam je wyłączone i na tym AP i na głównym (RSPRO), druga rzecz jakieś natrętne obce urządzenia próbują mi się łączyć i też wiszą na liście jako połączone ale bez IP. Jest jakiś sposób żeby je rozróżniać z prawidłowo połączonymi po WPA2?

PS Szkodników zidentyfikowałem po MAC jako urządzenia znanej rodziny T..ya, na razie dodane MACi do listy blokowanych.
Jak próbuję łączyć się kompem czy telefonem, to w "Associated Stations" dane urządzenie pokazuje się na chwilę i odpuszcza, a tamte wisiały cały czas.

Iperf3 pokazuje 695 Mbits/sec download i 501 Mbits/sec upload z karty Intel AC8265, gdzieś jeszcze leży Intel AX200 do testów, może będzie coś lepiej, ale na tą chwilę wyniki mi odpowiadają.