26

Odp: Wsparcie dla serwera ASU

spamsool napisał/a:

Czy po zakupie tego dysku byłaby możliwość wystawienia online buildera w stylu jak https://firmware-selector.openwrt.org/ tyle, że z Twoimi bieżącymi obrazami?
Oczywiście z przyjemnością również się dołożę się do dysku.

Tak, byłby też dostępny online.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Być może ktoś z przedstawicieli producentów lub dystrybutorów  przegląda to forum i mógłby sprezentować taki dysk hmm  .  To będzie bardzo dobry poligon dla działania takiego nośnika , każdy kto sam kompiluje , ma środowisko  które dla jednego routera zajmuje ok 20-30 GB i  wykonywał kopię takie folderu  to wie jak wymagające jest to zadanie  dla danego nośnika . To będzie bardzo ciekawe , a jaka pójdzie reklama  - tak tak  ten nośnik "katowany "  co dziennie  daje rade  , lub  antyreklama padł po 2 latach smile

28

Czekaj, czekaj, czekaj. On nie może "paść". Bo to oznacza że system przestanie działać...

I tak będę musiał robić backup, jeżeli wywalę rzeczy które można ponownie skompilować to mam nadzieję że taki kastrat zmieści się na 1TB. Ale całości systemu nie postawię bo już się nie zmieści.

29

No to dlatego to będzie prawdziwy poligon  , bo w domowych warunkach takie dyski się w ogóle nie przemęczają . Kompilacja używa bardzo wielu plików  , bedzie to robić  wielokrotnie  , do tego  wykonwyanie regularnej kopii  - czyli odczyt . Z tego co pamietam to już jeden padł u Ciebie smile  , to ze jest to NVME  to jeszcze o niczym nie świadczy  też może sie wysypać  dla tego to bedzie wiarygodny test .

30 (edytowany przez ambrozy5 2025-12-06 20:37:10)

a to nie chcesz systemu mieć na jednym a na drugim katalog roboczy ? pod slot na kartę wifi możesz podpiąć adapter na trzeci dysk jak byś nie używał wifi. plus jakiś dysk na usb na bakup czy coś .

można by do goodrama i kingstona napisać maila czy chcieli by zasponsorować smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

31

Ależ tak raczej będzie - jeden na system i drugi na resztę.

32

Jesteście niesamowici. Sądziłem że to zajmie ze dwa miesiące. Po 26 godzinach jest w sumie mniej więcej połowa kwoty.

33

Ode mnie poszło parę złotych.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

34

BTW - jak już ktoś zdążył napisać - mam na zbyciu różnorodne sprzęty, może ktoś nie chce tak po prostu "dawać", to może potrzebuje jakiegoś sprzętu? Co prawda nie jest on najnowszy, większość to reanimowane trupy, czasami niekompletne, ale nadające się do normalnego działania. Nie wszystko mam wymienione na stronie więc jak coś to pytajcie indywidualnie na mejla. Zysk by był podwójny: jak pozbywam się sprzętu który zalega w pudłach i już nie wiadomo co z nim zrobić a to z kolei zasiliło by pulę o dodatkowe środki.

35

ambrozy5 napisał/a:

można by do goodrama i kingstona napisać maila czy chcieli by zasponsorować smile

Jak będziesz pisał tego maila to weź kilka sztuk, dla mnie i dla innych z forum.
A tak na serio to sypnąłeś chociaż kilka groszy?

36

Focus napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Jak będziesz pisał tego maila to weź kilka sztuk, dla mnie i dla innych z forum.
A tak na serio to sypnąłeś chociaż kilka groszy?

+1
Szkoda, że kod forum nie pozwala na plusowanie.

37

Poszła kawka smile

38

Co do dysków to może warto wybrać Goodram PX700? Jest oparty na MAP1602A, nie powinien się mocno grzać, ma dość wysokie IOPS i 5 lat gwarancji.

39

Na x-komie pisze że lexar się bardziej grzeje niż KC3000. Goodram - nie analizowałem go nawet bo on ma TBW na 2400, może warto zrobić analizę i takich dysków mimo wszystko.
PS. kazałem AI zrobić małe podsumowanie dysków i wyszło na to że wiele modeli jest już wycofanych i zostaje na rynku dosłownie kilka modeli które aktualnie są w sprzedaży. Coś się dzieje na świecie z dyskami i mnie ominęło?

40

Generalnie ceny SSD i RAM lecą irracjonalnie w górę przez bańkę AI i popyt na te podzespoły.
Producenci wiedzą o tym i nie spieszą się ze zwiększeniem produkcji.
Sytuacja mo się jeszcze pogorszyć  w ciągu kilku miesięcy, a poprawa i obniżka cen nie nastąpi nawet do kilku lat w wypadku RAMów.
Tak więc lepiej kupić wcześniej niż czekać.

41

O pamięciach ram to wiem, nawet było to tutaj wspominane.

Więc poszukiwania trwają, wymagania: duży TBW, małe zużycie prądu i małe nagrzewanie.

42

Cezary napisał/a:
spamsool napisał/a:

Czy po zakupie tego dysku byłaby możliwość wystawienia online buildera w stylu jak https://firmware-selector.openwrt.org/ tyle, że z Twoimi bieżącymi obrazami?

Zrobiłem to (ale jeszcze tego nie widzicie) i nawet działa. Z pewnymi ograniczeniami:
- budowane możliwe jest tylko dla obrazów które moje asu potrafi złożyć (czyli 24.10 i w górę), starszych wersji nie
- niestety nowa wersja tego czegoś wymaga pobierania pewnych danych w json których nie mam dla starych buildów, więc tym samym nie widzi starych obrazów i nie wspiera pobierania starych obrazów. Coś tu muszę wymyślić żeby było dobrze.

43 (edytowany przez MakaanPL 2025-12-07 19:14:11)

Jeśli chodzi o TBW, to prostym sposobem na bardzo mocne podwyższenie jest duży overprovisioning, w skrócie pozostawienie na dysku sporej wolnej przestrzeni bez żadnej partycji. Soft np. Samsunga to umożliwia, ale równie dobrze można zrobić to samo ręcznie. Albo poszukać dysków o zmniejszonej fabrycznej pojemności, np. 1,92 TB zamiast 2 TB.

Na przykład serwerowe Micron 7450 występują nie w wersji 4 TB, tylko 3,84 TB Pro i 3,2 TB Max. Przekłada się to na 1 DWPD w okresie gwarancji (pojemność x 365 x 5 lat), a w wersji Max aż 3, choć technicznie oba dyski są identyczne. Swoją drogą niebezpiecznie się grzeją nawet w idle, do gołych M.2 radiator + ekstra wentylator są niezbędne. Producent najwyraźniej przewiduje ciągły nadmuch powietrza prosto na dysk, jak to w serwerze.
Można jednak rozważyć tego rodzaju dysk w formacie U.2 (2.5") na zewnątrz obudowy komputerka z przejściówką na M.2.

44 (edytowany przez MakaanPL 2025-12-07 19:13:51)

O, tu jest np. serwerowy Samsung PM983 w formacie U.2 w niezłej cenie - 1,3 DWPD przez 3 lata.
https://smicro.pl/samsung-ssd-3-8tb-2-5 … ls-00007-3
Wyniki benchmarków zapisu będą raczej niskie, bo w serwerowych dyskach raczej nie ma mowy o "buforze SLC" jak w dyskach konsumenckich, ale w zamian te parametry po prostu nie spadają przy pracy ciągłej.

45

Cezary napisał/a:
Cezary napisał/a:
spamsool napisał/a:

Zrobiłem to (ale jeszcze tego nie widzicie) i nawet działa. Z pewnymi ograniczeniami:
- budowane możliwe jest tylko dla obrazów które moje asu potrafi złożyć (czyli 24.10 i w górę), starszych wersji nie
- niestety nowa wersja tego czegoś wymaga pobierania pewnych danych w json których nie mam dla starych buildów, więc tym samym nie widzi starych obrazów i nie wspiera pobierania starych obrazów. Coś tu muszę wymyślić żeby było dobrze.

A dałoby się dołożyć też Gargoyle? Wiem że nowe wersje wychodzą dość rzadko ale wciąż... smile

46

Szczerze mówiąc to nie wiem. Gargoyle robi trochę rzeczy po swojemu, nigdy nie sprawdzałem czy da sie tak po prostu złożyć obraz i będzie wszystko grało. Do sprawdzenia w późniejszym czasie.

47

Skromnie też dorzuciłem się do MegaBajtów na dysku wink
Może warto dodać link do możliwości wsparcia w MiFi (niekoniecznie na tę akcję wsparcia ale po prostu)?

48 (edytowany przez Cezary 2025-12-08 11:51:20)

Ja mogę napchać linków do forum i dotacji ile wejdzie. Ale osobiście patrzę z dużym obrzydzeniem jak ktoś wali całe bloki sponsorskie w sofcie. Szczególnie to widać np przy  pluginach dla Wordpressa. Może coś skromnego, link i tyle.
Właśnie sobie pomyślałem że można też by było pchać reklamy online. Tego chyba by nikt nie chciał?

49

Super pomysł z tym miniPC i porządnym dyskiem do niego.
@Cezary cieszę się, że też mogłem wesprzeć Twoje nowe ASU...

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

50

Ciegiełki lecą jak szalone, za co dziękuję jeszcze raz.

Ale nie wiem co kupić. Dysk zewnętrzny i adapter jak wspomniał MakaanPL raczej odpada - nie chciał bym kabli i zewnętrznego dodatkowego pudełka. Nic ciekawego o dużym TBW nie widzę w sklepach co rusz jakieś porównanie robię i cały czas mi zostają na polu bitwy Kingston KC3000 i Lexar NM790. Oba grzeją się wspaniale, trzeba chłodzenie im dać. KC3000 ma DRAM czego nie ma Lexar, za to Lexar wykazuje się ponoć mniejszym zużyciem energii (i jest tańszy).

Czy ktoś czasami nie używa takiego Lexara np. w PS5? Ktoś miał w rękach i może coś powiedzieć? Obniżając wymagania co do TBW mamy jeszze Lexara NQ790 z czego on też nie ma DRAMu i są opisie żeby go unikać oraz WD Black SN850X - tu z kolei zużcie energii jest szalone - 1.1W w idle (Lexar NM970 ma 0.04W). Chcę dobrze, chcę jak najlepiej. Ale właściwie co kupić?