1 (edytowany przez Cezary 2025-12-26 16:26:18)

Temat: Wsparcie dla serwera ASU

Już prawie rok temu powołałem do życia własny serwer ASU. Po kilku przeróbkach i ulepszeniach działa on i składa dla chętnych nowe obrazy, dając nowy poziom user experience użytkowników moich obrazów.
Ostatnio kupiłem specjalnie pod serwer ASU nowy sprzęt który od następnego wydania stabilnego (a może i już teraz?) ma domyślnie składać obrazy dla wszystkich użytkowników moich buildów.

Niestety piętą achillesową całe mojego systemu jest pojemność nośnika na którym leży cały dl.eko.one.pl - nieustannie, powoli wyczerpuje się wolne miejsce na dyskach które mam obecnie i stoję przed wyborem usunięcia starych obrazów lub dokupieniem dodatkowego nośnika. Sprzęt który zakupiłem zawiera miejsce na dodatkowy dysk NVME i miło by było w końcu pozbyć się problemów z brakiem miejsca, skonsolidować wszystkie dane z dysków usb i innych msata w jedno miejsce.

Dobrze by było zakupić więc dodatkowy dysk NVME o dużej pojemności. 2TB to minimum, choć fajnie było by celować w 4TB, i koniecznie musi to być dysk o jakimś dużym TBW - wg np. x-komu byłby to dysk pokroju Kingstona KC3000 lub Lexara NM790 i w górę. Niestety koszt takiego dysku to min. 1500  - 1800zł i więcej, w zależności od wybranego modelu.

I tu właśnie moja prośba - jeżeli uważasz że warto, postaw mi wirtualną kawę, z której środki będą przeznaczone za zakup wspomnianego dysku. Jeżeli zaś masz znajomości lub pracujesz w marketingu jednego ze znanych producentów nośników i całkiem przypadkiem chciał byś mi przysłać kilka sztuk dysków na święta - nie krępuj się, informacje o paczkomacie znajdziesz w zakładce kontakt.

Jeżeli uzbierało by się więcej środków to nadwyżka np. zostanie przeznaczona na utrzymanie hostingu na którym stoi eko.one.pl i całe forum.

EDIT:
Na chwilę edycji tego posta, otrzymałem wiele wpłat na łączną sumę 1896zł - za co serdecznie dziękuję.

Cel został osiągnięty. Jeżeli ktoś będzie nadal wpłacał - poleci już na hosting, bo dysk jest już za co kupić.

Dysk został zakupiony, informacje o nim są w dalszej części wątku. Dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Wsparcie dla serwera ASU

ja bym zrobiłem jak czyzyk który zbierał na routery zyxel ,zrób w excelu bazę online i udostępnij ,wpisuj kto wpłacił po nicku a koniec ile brakuje. Wpłata blikiem na tel. który podasz i wg. mnie najszybszy sposób na sfinansowanie dysku bez prowizji.

To jest tylko moja propozycja i nikt nie musi się z nią zgadzać !

3

Wyłożyłem kawę na ławę wink
Czy jest szansa w przyszłości na łopatologiczny poradnik A-Z jak przygotować własny obraz z indywidualną konfiguracją? Mam serwer na Ubuntu który posiada zapas mocy którego chciałbym użyć do tego zadania.

4 (edytowany przez tomciu 2025-12-06 00:03:31)

janusz07 napisał/a:

ja bym zrobiłem jak czyzyk który zbierał na routery zyxel ,zrób w excelu bazę online i udostępnij ,wpisuj kto wpłacił po nicku a koniec ile brakuje. Wpłata blikiem na tel. który podasz i wg. mnie najszybszy sposób na sfinansowanie dysku bez prowizji.

To jest tylko moja propozycja i nikt nie musi się z nią zgadzać !

Pamiętam tę sytuację i tam był problem aby uzbierać (strzelam, bo nie pamiętam) okolo 200 zl na zrzutce organizowanej przez czyzyk na tego gratisowego zyxela t-56 dla Cezarego. Cos tam doplacalem razem z czyzyk bo brakowało.

Teraz rozegralbym to w taki sposób, ze Cezary robi prostą listę z wpłatami bez nicków, ewentualnie pierwszy i ostatni znak wraz z kwotą wpłaty.
Wtedy każdy widzi ile brakuje do osiągnięcia celu.
Cos na zasadzie tego scamu z "siepomaga", zrzutka itp.
Kto chce, to wplaci. Ja swoje zrobiłem i nie potrzebuję do tego jakiś wyróżnień, list wdzięczności itp.

Edit:
@Cezary
Ja na twoim miejscu dorzucilbym jeszcze krótkie info w jezyku angielskim na temat tej zbiorki.
Sam wiesz, ze dużo osob spoza Polski tu zaglada.

5

Zawsze możecie jakieś graty nabyć od Cezarego wink

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6 (edytowany przez tomciu 2025-12-06 00:44:35)

ambrozy5 napisał/a:

Zawsze możecie jakieś graty nabyć od Cezarego wink

Czekamy na Ciebie. Ty zawsze wszystko wiesz na tym forum i jesteś pierwszy po Bogu do komentowania pierdół, ale jak przychodzi do konkretów,  to dziwnym trafem "giniesz w akcji" No ale pewnie wiesz, że nie o to chodzi. Prawda? wink

7 (edytowany przez Cezary 2025-12-06 06:43:18)

Odpowiem zbiorczo - publikować list i nicków czy mejli nie będę. Niektóry to lubią, niektórzy nie, ja należę do osób które raczej nie przepadają za takim postawieniem sprawy i wolę po prostu podsumować ile tego było. Nie będę wytykać kto dał, kto nie dał itd. W pierwszym poście będę publikować podsumowanie tego. Jestem mile zaskoczony odzewem i jeżeli tak dalej będzie to uda się to dopiąć w krótkim czasie.
Dysk i tak bym kupił, raczej później niż wcześniej bo budżet przed świętami jest bardzo napięty, ale dzięki Waszej pomocy może to nastąpić wcześniej. Dziękuję.

I kolejna pomoc od Was: co kupić? Osobiście skłaniał bym się ku KC3000 - sam model (choć w mniejszych pojemnościach) miałem już okazję wkładać i używać do różnych laptopów, innych maszyn i sprawował się zacnie. Ale na pewno macie też inne typy i swoje doświadczenia, może macie namiar na sklep gdzie jakieś promocje będą - piszcie co myślicie o poszczególnych modelach.

8

_michal napisał/a:

Wyłożyłem kawę na ławę wink
Czy jest szansa w przyszłości na łopatologiczny poradnik A-Z jak przygotować własny obraz z indywidualną konfiguracją? Mam serwer na Ubuntu który posiada zapas mocy którego chciałbym użyć do tego zadania.

Są takie poradniki: o kompilacji: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja o składaniu obrazu imagebuilderem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-imagebuilder a o zrobieniu serwera asu to na stronie projektu: https://github.com/openwrt/asu

9

@Cezary co do wyboru dysku to te dwa które podałeś w pierwszym poście są na różnych kontrolerach.
I tak Phison E18 (KC3000) jest wydajniejszy przy ciągłym zapisie, ale jest mniej wydajny energetycznie i na pewno bardziej się grzeje.
MAP1602A (NM790) jest to nowy kontroler który w połączeniu z 232-warstwową pamięcią flash daje świetne rezultaty przy kopiowaniu dużej ilości małych plików. Jest bardziej wydajny energetycznie.

10 (edytowany przez IceG 2025-12-06 10:50:33)

Niewiele bo niewiele, ale też się dorzuciłem. Cezary robisz niesamowitą robotę, dziękuję.

Od siebie dodam, że postaram się podoklejać do pakietów dla Lucyny zakładkę dot. wsparcia, tak aby była informacja o autorach i ewentualnych formach wsparcia. Coś takiego dodałem do luci-app-modemdata, nie wiem czy coś to dało, czy ktoś to widział, ale opcja jest. Byłoby miło jakby tą sekcję zostawiali, nie usuwali, nie kradli (tu piszę w kontekście całych pakietów, bo to też widziałem).

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

11

https://amzn.eu/d/5a8cNfG
https://www.techpowerup.com/ssd-specs/t … 4-tb.d1466

Też wydaje się dobrą opcją i do tego wmiare tani. Do trzymania , odczytu obrazów i niezbyt częstego budowania to i tak tbw nie zrobi więcej jak kilkadziesiąt TB.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

12

Poszła podwójna kawa, też dla lubej smile
Co do NVME 4TB, to proponuję: Kingston KC3000, Kingston Fury Renegade, Hynix P41 Platinium, WD SN850X, PNY CS3140, Crucial T500, który znajdziesz najtaniej.

13

No to pasuje peppera przeglądać bo promki wpadają.

14

Poszła stowka na weekendowa kawę z podwójnym pączkiem.

15

jaketherake napisał/a:

Co do NVME 4TB, to proponuję: Kingston KC3000, Kingston Fury Renegade, Hynix P41 Platinium, WD SN850X, PNY CS3140, Crucial T500, który znajdziesz najtaniej.

Te wszystkie modele zużywają dość sporo energii co przekłada się na wydzielanie sporej ilości ciepła. W tak małej obudowie to nie będzie plus.

Tutaj można znaleźć porównanie dysków względem zużycia energii na różnych kontrolerach: https://theoverclockingpage.com/2024/04 … 2/?lang=en

16

Wpłaciłem 50 zł.

17

Focus napisał/a:

Wpłaciłem 50 zł.

I jak zwykle że wspaniałym adresem email smile. Dzięki.

Jak wrócę to zrobię kolejne podsumowanie, ale Panowie - jak tak dalej będzie to cel uda się zrealizować jeszcze przed świętami. Jesteście najlepsi.

18

@Cezary a myślałeś o innych serwisach do przekazywania wpłat? buycoffee.to pobiera 10%.
Jeszcze szybciej byś uzbierał smile

19

Tak, mam świadomość tego że biorą 10%. I lekkie przerażenie jak miał bym innym jeszcze przekazywać dane konta bankowego i pesel.

20

W sumie ważna uwaga odnośnie temperatury dysku w obudowie. Można przestudiować: https://www.techpowerup.com/review/cors … -tb/7.html Do laptopów zawsze wybieram dyski z najniższym poborem mocy w idle.

21

Poszło. Jakby tak chociaż z 10% ludzi korzystających z pracy Cezarego wpłaciła kilka złoty to uzbierałoby się na pewnie na cały nowy serwer.

22

Taka mała uwaga odnośnie Kingston KC3000. Grzeje się i to dość sporo. W małej obudowie może być problem.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

23

ja proponuje Dysk SSD M.2 NVMe WD BLACK SN850X Heatsink 4 TB
5 lat gwarancji   . WD przejął SanDiska  - a sandisk robi najlepsze karty SD  wiec  maja  pewnie jakieś dobre wzorce , ewentualnie Samsung  , ale samsung  znacznie odbiega cenowo

24

ad2014 napisał/a:

ja proponuje Dysk SSD M.2 NVMe WD BLACK SN850X Heatsink 4 TB
5 lat gwarancji   . WD przejął SanDiska  - a sandisk robi najlepsze karty SD  wiec  maja  pewnie jakieś dobre wzorce , ewentualnie Samsung  , ale samsung  znacznie odbiega cenowo

2400TBW. Dobrze, choć szału nie ma.

25 (edytowany przez spamsool 2025-12-06 19:49:29)

Czy po zakupie tego dysku byłaby możliwość wystawienia online buildera w stylu jak https://firmware-selector.openwrt.org/ tyle, że z Twoimi bieżącymi obrazami plus ewentualnie Gargoyle?
Oczywiście z przyjemnością również się dołożę się do dysku.