Temat: Wsparcie dla serwera ASU
Już prawie rok temu powołałem do życia własny serwer ASU. Po kilku przeróbkach i ulepszeniach działa on i składa dla chętnych nowe obrazy, dając nowy poziom user experience użytkowników moich obrazów.
Ostatnio kupiłem specjalnie pod serwer ASU nowy sprzęt który od następnego wydania stabilnego (a może i już teraz?) ma domyślnie składać obrazy dla wszystkich użytkowników moich buildów.
Niestety piętą achillesową całe mojego systemu jest pojemność nośnika na którym leży cały dl.eko.one.pl - nieustannie, powoli wyczerpuje się wolne miejsce na dyskach które mam obecnie i stoję przed wyborem usunięcia starych obrazów lub dokupieniem dodatkowego nośnika. Sprzęt który zakupiłem zawiera miejsce na dodatkowy dysk NVME i miło by było w końcu pozbyć się problemów z brakiem miejsca, skonsolidować wszystkie dane z dysków usb i innych msata w jedno miejsce.
Dobrze by było zakupić więc dodatkowy dysk NVME o dużej pojemności. 2TB to minimum, choć fajnie było by celować w 4TB, i koniecznie musi to być dysk o jakimś dużym TBW - wg np. x-komu byłby to dysk pokroju Kingstona KC3000 lub Lexara NM790 i w górę. Niestety koszt takiego dysku to min. 1500 - 1800zł i więcej, w zależności od wybranego modelu.
I tu właśnie moja prośba - jeżeli uważasz że warto, postaw mi wirtualną kawę, z której środki będą przeznaczone za zakup wspomnianego dysku. Jeżeli zaś masz znajomości lub pracujesz w marketingu jednego ze znanych producentów nośników i całkiem przypadkiem chciał byś mi przysłać kilka sztuk dysków na święta - nie krępuj się, informacje o paczkomacie znajdziesz w zakładce kontakt.
Jeżeli uzbierało by się więcej środków to nadwyżka np. zostanie przeznaczona na utrzymanie hostingu na którym stoi eko.one.pl i całe forum.
EDIT:
Na chwilę edycji tego posta, otrzymałem wiele wpłat na łączną sumę 1896zł - za co serdecznie dziękuję.
Cel został osiągnięty. Jeżeli ktoś będzie nadal wpłacał - poleci już na hosting, bo dysk jest już za co kupić.
Dysk został zakupiony, informacje o nim są w dalszej części wątku. Dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do tego.