1 (edytowany przez Cezary 2025-12-03 22:19:03)

Temat: GMKtec NucBox M5 Plus

W wątku obok opisywałem że go kupiłem. No i jest, przyszedł w końcu. Nie mam zbytnio czasu aby się nim bawić, sprawdzę czy wszystko działa i trzeba będzie go konfigurować - a jego przeznaczeniem będzie robienie za serwer ASU.

https://de.gmktec.com/cdn/shop/files/M5_plus.png

Wersja którą nabyłem ma w sobie:
- AMD Ryzen 7 5825U (8 rdzeni/16 wątków)
- 32GB ramu
- 1TB dysku
- 2x RJ45 2.5Gb
- wifi 6E
- windows 11 (akurat to jest zbędne)

Dysk jest w postaci nvme 3.0x4, dostępne są dwa sloty. Cena na polskie to lekko ponad 1400zł (kupowałem oficjalnie od GMKtec z  Niemiec, płacąc w euro), ale dałem ciała bo można było urwać dodatkowe 10e czy 15e ponieważ na głównej stronie mają taką karuzelę z prezentami z losowaniem dla nowych userów. Trudno się mówi, przegapiłem to.

Czemu ten a nie inny? Chciałem sprzęt o niezłej mocy obliczeniowej (a ten Ryzen dorównuje temu co mam w laptopie, więc źle nie jest), chciałem żeby było energooszczędnie (TDP procka to 15W, sprawdziłem sprzęt i po całkowitym uruchomieniu pobiera w takiej konfiguracji jakieś 8,2W w idle), chciałem też żeby było trochę przyszłościowo - stąd też 2x ethernet 2.5G. Ten, mimo że nie jest to najnowsza konstrukcja, wydał mi się najkorzystniejszą ofertą która łączy te trzy elementy - wydajność/energooszczędność/cena w miarę sensownym stosunku.

Tak wiem, mogłem kupić Maca Mini z M4 i mieć super wydajną maszynkę - ale to niestety nie ten pułap cenowy, a do tego dochodzi jeszcze storage. 

Na razie znalazłem dwa mankamenty:
- on ma dwa wentylatory. Jeżeli w biosie nie będzie zmiany charakterystyki pracy chłodzenia to zostanie ich odłączenie, ale to zależy jak bardzo będzie się grzał przy zadaniach jakie mu dam.
- nośnik. 1TB to z ledwością starczy na to co dl.eko.one.pl ma w zasobach a i tak będę musiał upychać to łyżką albo usuwać stare obrazy. Drugi - wolny na razie slot - może w przyszłości posłużyć do usunięcia tego problemu przez dołożenie drugiego dysku nvme o jakimś dużym TBW (bo będzie tam sporo zapisów). Ale niestety rozwiązanie tego musi poczekać bo koszt takiego 4TB dysku przekracza już koszt tego komputerka. Więc to na razie zostaje odłożone w czasie (albo otworzę zbiórkę na dysk).

Po co serwerek do ASU? Obecne mój sprzęt składa obrazy w 5-10 minut, co jest ciutkę za długo. Jak będzie na tym to się okaże po konfiguracji, A że luci-app-attendedsysupgrade stał się obowiązkowym elementem LuCI to od przyszłego wydania (albo nawet już w tym) chciałbym domyślnie przestawić obrazy na możliwość takiej aktualizacji przez budowanie, a nie bazować na moich stałych buildach. Co i jak to pewnie się okaże w okolicy nowego roku, jak znajdę parę dni na spokojne doprowadzenie tego do wymaganej funkcjonalności.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez Królik 2025-12-04 12:21:04)

Odp: GMKtec NucBox M5 Plus

To w sumie niesamowite, że 5825U dalej jest królem niskiego TDP. Sam ostatnio też szukałem czegoś pod Proxmoxa z maszyną będącą NAS i nic lepszego nie znalazłem. A obliczeniowo ma możliwości podobne do mojego starego i7.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

Ja uważam, że powinieneś założyć tą zrzutkę na 4TB i nawet nie bawić się w konfigurację wszystkiego na 1TB bo to strata czasu i dodatkowa robota przy przenosinach.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

4

edass napisał/a:

Ja uważam, że powinieneś założyć tą zrzutkę na 4TB i nawet nie bawić się w konfigurację wszystkiego na 1TB bo to strata czasu i dodatkowa robota przy przenosinach.

Aż mi głupio. Brak odwagi cywilnej.

5 (edytowany przez Cezary 2025-12-05 19:57:27)

Kontynuując wątek o sprzęcie - podstawowy barebone nie ma windowsa, to co mam miało preinstalowany W11 Pro. Oczywiście już poleciał do kosza.
Bios standardowy, tekstowy, ale bardzo ubogi - z tego co tatageek pokazywał w niektórych jest mnóstwo opcji a w tym jest zaledwie kilka. Nie ma możliwości sterowania wentylatorem bezpośrednio, ale jest tryb pracy: quiet, balanced i peformance, co bezpośrednio odbija się na tym czy wentylatory normalnie pracują czy nie. Jest opcja włączenia sprzętu na stałe po podłączeniu zasilania oraz warunkowego na podstawie daty. Bios jest oczywiście EFI. GMKtec miał jakaś aferę i usnął biosy do aktualizacji (tzn oficjalnie nie ma, ale link jest dostępny jeszcze). W tym sprzęcie jest bios datowany na 9 grudnia 2024.

Sprzęt jest chiński, więc czego można się spodziewać w środku? Oczywiście chińskich podzespołów.
- dysk to 1TB nośnik nieznanej mi dotychczas firmy TWSC model TSC3AN1T0-F6Q10S. Atto disk benchmark pokazuje ok 3,2GB odczytu i 2,1GB zapisu, i takie też prędkości wychodzą w testach na internecie. Wiadomo, to przez PCI3.0 więcej się nie wykręci.
- pamięci - dwa moduły po 16GB też obcej mi firmy Rayson model RS16GS4C16. Sa to DDR4 o prędkości 3200MT/s
- sieciówki - 2x Realtek z rodziny RTL8125 (rev 05)
- wifi - RZ616 chyba, na Mediateku MT7922, karta 802.11ax zintegrowania z BT

Dwa wentylatory - z dołu do cpu i z góry do płytki, dysków i pamięci. Dysk miał już radiator.

No i obudowa - plastic fantastic. Jeżeli ktoś się spodziewał ładnego aluminium to nie. Przycisk zasilania ma w sobie diodę sygnalizującą stan włączenia. Zasilacz - typowa kostka 19V wpinana w gniazdko. Pod linuksem w idle pokazuje 6,4W.

6

Lecisz w proxmoxa i vmki czy debian i docker? Truenas scale by Ci w ramie keszowal czesto uzywane pliki ale do zfs z dwa dyski w mirror / stripe by jak znalazl były , plus jakieś dwa w mirror na usb.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Pierwotna konfiguracja to debian + podman, w podmanie biega sobie parę usług. Ale system miał tylko 8GB ramu, więc za wiele tam nie byłem w stanie osiągnąć. Teraz zaś mam pewnie pole do popisu, więc może proxmox wyląduje przynajmniej na czas zabawy i zobaczymy co się da uzyskać.

8

edass napisał/a:

Uważam podobnie! Korzystam z Twojego serwera ASU, więc ode mnie poleci zrzutka smile

9 (edytowany przez MiG25 2025-12-05 09:41:41)

Nie czekajcie na zrzutkę , tylko na głównej stronie eko.one jest link do postawienia kawy...
Jak tylko pierwszy raz Cezary wspomniał ,że zbiera na dysk to go od razu tak wsparłem ( Mam nadzieję ,że ta kawa ,to symbol jednak złotówek , bo osobiście nie lubię i nie pije kawy , i byłoby mi przykro , gdyby Cezary dostał worek ziaren kawy zamiast realnych środków smile )
Poza tym ,Cezary też już się wyrażał , na czym by mu zależało , czy ktoś nie ma znajomości ,żeby ten dysk w promocyjnej cenie mieć...

10

Warto by było wybrać też coś o wysokim TBW pod takie zastosowanie. Można się posłużyć tą stroną przy wyborze: https://www.techpowerup.com/ssd-specs/? … 99%20TBW_H

11 (edytowany przez Cezary 2025-12-05 19:53:10)

Puszczę informacje o tym w oddzielnym poście i go przypnę. Ale to wieczorem.

EDIT: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 88#p326688

12

ja tylko przypomnę to co oczywiste - nie warto kupować ssd bez bufora ram bo będzie działał jak kupa po zapełnieniu / dużym i/o .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

13

Lekko OT: zrobiłem pierwsze testy - NucBox składa obraz luci dla x86/64 w 137s. Nie jest to błyskawicznie, ale źle to też nie wygląda. Te dwie minuty na zrobienie obrazu to już można poczekać.

14

Może być mała wtopa - na stronie napisane jest że max dysku to 2TB (czy 2x2TB = 4TB). Napisałem do nich mejla z pytaniem czy zadziała 4TB, bo nie mam takiego pod ręką żeby nawet na chwilę sprawdzić czy go system widzi.
No ale nawet, dwa fizyczne też może być dobrze.

Do opisania jest za to mój aktualny HYSTOU na N3160, bo celowo pójdzie na allegro.

15

@Cezary według mnie nie ma takiego limitu tylko nie testowali większych dysków. W recenzji tego sprzętu można przeczytać: "If you can afford it, you can put 64GB of DDR4 and 16TB of SSD capacity in this machine." - https://www.techradar.com/computing/gmk … -pc-review

16

Też tak myślę, bo czemu miało by takie ograniczenie istnieć.

17

Kupiłeś fajnego malucha, za chwilę może się też okazać że z pamięcią RAM wartą więcej niż cały klocek wink

18

jaketherake napisał/a:

Kupiłeś fajnego malucha, za chwilę może się też okazać że z pamięcią RAM wartą więcej niż cały klocek wink

Jakiś czas temu kupilem crucial 32gb sodimm na promce za bodaj 220zł a dzis na ceneo 950zł...łotefok?...

19 (edytowany przez bern 2025-12-06 13:57:34)

@Cezary
Pokaż test:

iperf3 -s -D && iperf3 -c 127.0.0.1

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24253

20

bern napisał/a:

@Cezary
Pokaż test:

iperf3 -s -D && iperf3 -c 127.0.0.1

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24253

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 41#p326741

21 (edytowany przez Cezary 2025-12-07 11:47:56)

Jeżeli pamiętacie ten prymitywny test: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 50#p309250

to wychodzi tak:

real    7m29,906s
user    80m24,800s
sys    8m21,941s

EDIT:
Do testów na debianie wrzuciłem jellyfina i podłączyłem dysk na usb 3.0 z domowymi filmami. Podczas skanowania nośnika na usb zużycie prądu wzrosło do jakiś 22W, później spadło do 10W i już odtwarzanie/transkodowanie szło praktycznie bez dodatkowego poboru mocy. Okazało się że moja kieszeń z dyskiem pobiera 4W, czego nawet nie wiedziałem.

Mam 5 godzin uptime i ciągłej zabawy. Tak wyglądają temperatury po tych 5 godzinach:

# sensors
mt7921_phy0-pci-0300
Adapter: PCI adapter
temp1:        +54.0°C  

nvme-pci-0400
Composite:    +43.9°C  (low  = -273.1°C, high = +89.8°C)
                       (crit = +94.8°C)
Sensor 1:     +43.9°C  (low  = -273.1°C, high = +65261.8°C)
Sensor 2:     +49.9°C  (low  = -273.1°C, high = +65261.8°C)

amdgpu-pci-0500
vddgfx:      643.00 mV 
vddnb:       674.00 mV 
edge:         +48.0°C  
PPT:           4.00 W  
sclk:         200 MHz 

k10temp-pci-00c3
Tctl:         +49.8°C  

przy temperaturze pokojowej 21st.

22

@Cezary - coś grzebałeś z tymi wentylatorami ? bardzo irytujący hałas jest ?

23 (edytowany przez Cezary 2025-12-12 12:58:04)

Zmieniłem profil na quiet i w ogóle pod linuksem ich nie uruchomił.
Zaś przy domyślnych ustawieniach i pod windowsem kręcił normalnie nimi jak każdy komputer - w sensie ruszyłem myszą i już buczał bo procek musiał ciężko pracować.

24

quiet wink Jedna literka a robi różnicę

25

Dobija mnie ta autokorekta w telefonie.