Temat: GMKtec NucBox M5 Plus
W wątku obok opisywałem że go kupiłem. No i jest, przyszedł w końcu. Nie mam zbytnio czasu aby się nim bawić, sprawdzę czy wszystko działa i trzeba będzie go konfigurować - a jego przeznaczeniem będzie robienie za serwer ASU.

Wersja którą nabyłem ma w sobie:
- AMD Ryzen 7 5825U (8 rdzeni/16 wątków)
- 32GB ramu
- 1TB dysku
- 2x RJ45 2.5Gb
- wifi 6E
- windows 11 (akurat to jest zbędne)
Dysk jest w postaci nvme 3.0x4, dostępne są dwa sloty. Cena na polskie to lekko ponad 1400zł (kupowałem oficjalnie od GMKtec z Niemiec, płacąc w euro), ale dałem ciała bo można było urwać dodatkowe 10e czy 15e ponieważ na głównej stronie mają taką karuzelę z prezentami z losowaniem dla nowych userów. Trudno się mówi, przegapiłem to.
Czemu ten a nie inny? Chciałem sprzęt o niezłej mocy obliczeniowej (a ten Ryzen dorównuje temu co mam w laptopie, więc źle nie jest), chciałem żeby było energooszczędnie (TDP procka to 15W, sprawdziłem sprzęt i po całkowitym uruchomieniu pobiera w takiej konfiguracji jakieś 8,2W w idle), chciałem też żeby było trochę przyszłościowo - stąd też 2x ethernet 2.5G. Ten, mimo że nie jest to najnowsza konstrukcja, wydał mi się najkorzystniejszą ofertą która łączy te trzy elementy - wydajność/energooszczędność/cena w miarę sensownym stosunku.
Tak wiem, mogłem kupić Maca Mini z M4 i mieć super wydajną maszynkę - ale to niestety nie ten pułap cenowy, a do tego dochodzi jeszcze storage.
Na razie znalazłem dwa mankamenty:
- on ma dwa wentylatory. Jeżeli w biosie nie będzie zmiany charakterystyki pracy chłodzenia to zostanie ich odłączenie, ale to zależy jak bardzo będzie się grzał przy zadaniach jakie mu dam.
- nośnik. 1TB to z ledwością starczy na to co dl.eko.one.pl ma w zasobach a i tak będę musiał upychać to łyżką albo usuwać stare obrazy. Drugi - wolny na razie slot - może w przyszłości posłużyć do usunięcia tego problemu przez dołożenie drugiego dysku nvme o jakimś dużym TBW (bo będzie tam sporo zapisów). Ale niestety rozwiązanie tego musi poczekać bo koszt takiego 4TB dysku przekracza już koszt tego komputerka. Więc to na razie zostaje odłożone w czasie (albo otworzę zbiórkę na dysk).
Po co serwerek do ASU? Obecne mój sprzęt składa obrazy w 5-10 minut, co jest ciutkę za długo. Jak będzie na tym to się okaże po konfiguracji, A że luci-app-attendedsysupgrade stał się obowiązkowym elementem LuCI to od przyszłego wydania (albo nawet już w tym) chciałbym domyślnie przestawić obrazy na możliwość takiej aktualizacji przez budowanie, a nie bazować na moich stałych buildach. Co i jak to pewnie się okaże w okolicy nowego roku, jak znajdę parę dni na spokojne doprowadzenie tego do wymaganej funkcjonalności.