576

Odp: Cudy C200P

A to jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

577 (edytowany przez lexmark3200 2025-12-04 19:57:51)

Czyli może tak być? Generalnie wg Ciebie DTS wygląda poprawnie? W stosunku do rozwojowej, zmieniłem regulator, bo z wersji rozwojowej nie kompilował oraz ledy.

aliases {
        led-boot = &led_sys;
        led-failsafe = &led_sys;
        led-running = &led_sys;
        led-upgrade = &led_sys;
        label-mac-device = &gmac0;
    };

z:

aliases {
        led-boot = &led_status_green;
        led-failsafe = &led_status_green;
        led-running = &led_status_green;
    };

Reszta bez zmian.

578

I chyba to były jedne wymagane zmiany.

579

Ok, Dziękuję, wrzucam na github i zobaczymy czy scalą.

580

lexmark3200 napisał/a:

Czyli może tak być? Generalnie wg Ciebie DTS wygląda poprawnie? W stosunku do rozwojowej, zmieniłem regulator, bo z wersji rozwojowej nie kompilował oraz ledy.

aliases {
        led-boot = &led_sys;
        led-failsafe = &led_sys;
        led-running = &led_sys;
        led-upgrade = &led_sys;
    };

z:

aliases {
        led-boot = &led_status_green;
        led-failsafe = &led_status_green;
        led-running = &led_status_green;
    };

Reszta bez zmian.

Ja wsadziłem

aliases {
        led-boot = &led_green_status;
        led-failsafe = &led_green_status;
        led-running = &led_green_status;
        led-upgrade = &led_green_status;
    };

581

Cezary napisał/a:

Ja wsadziłem

aliases {
        led-boot = &led_green_status;
        led-failsafe = &led_green_status;
        led-running = &led_green_status;
        led-upgrade = &led_green_status;
    };

Czyli tak jak mieliśmy przy dodawaniu wsparcia. Nie wiem czy tak może być, czy nie, żeby znowu się nie czepiali. Kompilowac kompiluje bez problemów.
A prócz DTS nie muszę nic innego dodawać w sensie plików.

582

Nic od poe nie ma w openwrt, więc nie. Tylko 02_network jest do zmiany oczywiście.

583 (edytowany przez lexmark3200 2025-12-04 20:16:41)

Żebym nie namieszał. Mamy scalone z wersją rozwojową c200p, tam już dodawałem do m.in. 02_network wpis z etykietą portów LAN.
Teraz zrobiłem synchro mojego forka, żeby zassał wszystkie zmiany. Po ściągnięciu na sówj PC, mam wszystkie zmiany, które dodawałem przy c200p, w tym w 02_network.
Czy coś tam muszę zmienić?

cudy,c200p|\
cudy,r700|\
mikrotik,routerboard-750gr3)
        ucidef_set_interfaces_lan_wan "lan2 lan3 lan4 lan5" "wan"

584

Domyślna konfiguracja interfejsów do sieci tam było. I tyle.

585

smereka napisał/a:

Mozesz kupic i porownamy wyniki.Przestowalismy 2 firmie multum cegow porownujac wskazania z amepromierzami szeregowymi i wiemy czego uzywamy.Ale fakt potwierdzam ze na rysnku jest sporo szajsu nawet drogiego ktory zle miierzy.Ale zeby to wiedziec musisz cos kupic sprawdzic przetestowac a z tym sie schodzi nawet w latach...

A jakie prądy mierzycie i porównujecie ? I czy to były ampery czy miliampery...

586 (edytowany przez lexmark3200 2025-12-04 20:24:51)

To teraz z mojego forka, robię branch-a, w którym zmieniam DTS na ten co wyżej przesłałem. Czy muszę dodawać do commita pliki 02_network i mt7621_mk, skoro nic w nich nie zmieniam?
Dalej rozumiem, że tylko oznaczam PR:

[24.10] ramips: add support for Cudy c200p

587

Robisz u siebie branch 24.10, robisz zmiany i wysyłasz PR. Bo masz zmienionego DTS'a i nie robisz bezpośrednio cherry-pick bo dts musi być inny.

588

Nie ma to jak git lol

589

Utworzyłem na swoim forku openwrt, branch 24.10, Zmieniłem DTS, teraz mam zrobić tylko git add, git commit i git push? Czy w jakiś magiczny - dla mnie nieznany sposób dowiązać zmiany w dwóch pozostałych plikach (które zmieniałem przy dodawaniu do wersji rozwojowej) 02_network i mt7621.mk ?? Bo po synchro, te zmiany mam już u siebie, więc git diff pokazuje mi tylko DTS, nic poza tym.

590

No jak zmieniłeś branch to tam zmian w 02_network i mt7621.mk nie ma dla tego modelu. Więc albo masz lokalne niezatwierdzone zmiany albo nie masz brancha od 24.10.

591

@Cezary, ale mówisz o forku openwrt, czy o openwrt ( https://github.com/openwrt/openwrt.git) ?
Bo dla swojego forka:

marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ git branch 24.10
marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ git branch 
  24.10
* main
marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ git checkout 24.10 
Przełączono na gałąź „24.10”
marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ git branch 
* 24.10
  main
 marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ cat target/linux/ramips/mt7621/base-files/etc/board.d/02_network |grep c200p
    cudy,c200p|\
marcin@marcin-Z240:~/lexmark3200/openwrt$ 

592

Jeżeli zacomitowałeś lokalnie to przez git diff tego już nie widzisz. Ale w tym samym commicie powinieneś mieć dodany dts.

593

Nic nie commitowałem jeszcze. Zmieniam na swoim forku DTS i to widzę w git diff.
Natomiast reszta plików jest już zmieniona.
zrobiłem testowo

git clone https://github.com/openwrt/openwrt.git 

No i mam wszystkie pliku z wersji rozwojowej.
Więc prócz zmiany w DTS nic więcej nie zmienię.

594

Jeśli dobrze kombinuję, to obecne zmiany nie robię na swoim forku, tylko na normlanym openwrt.

marcin@marcin-Z240:~/temp_openwrt/openwrt$ git checkout v24.10.0
Uwaga: przełączanie na „v24.10.0”.

Jesteś w stanie „odłączonego HEAD”. Możesz się rozglądać, tworzyć
eksperymentalne zmiany i je składać, i możesz odrzucić wszystkie zapisy,
które złożysz w tym stanie, bez wpływu na żadną gałąź, przełączając z powrotem na jakąś gałąź.

Jeśli chcesz utworzyć nową gałąź, która zachowa zapisy, które złożysz,
możesz to zrobić (teraz lub później) używając -c w ponownym poleceniu przełączenia.
Przykład:

git switch -c <nazwa-nowej-gałęzi>

Lub cofnąć tę operację przez:

git switch -

Wyłącz tę poradę ustawiając zmienną konfiguracji advice.detachedHead na false

HEAD wskazuje teraz na 1fad1b4965 OpenWrt v24.10.0: adjust config defaults
marcin@marcin-Z240:~/temp_openwrt/openwrt$ cat target/linux/ramips/image/mt7621.mk |grep c200p
marcin@marcin-Z240:~/temp_openwrt/openwrt$ 

Teraz nie ma nic o c200p.
Czyli tutaj robię zmiany i wysyłam tak?

595

Nie masz uprawnień żeby coś modyfikować w normalnym openwrt. Bierzesz źródła 24.10, robisz nowego brancha ze zmianami, modyfikujesz i robisz PR tylko nie do main a do brancha openwrt-24.10. Dokładnie tak jak już zrobiłeś poprzednio tylko strzelasz do innego brancha.

596

Dobrą chyba mam.
Na stronie githuba, dałem nowy branch w swoim fork, a tam w źródłach wybrałem 24.10 teraz chyba pójdzie. Ale to już jutro powalczę.
Sporo nauki mnie czeka, zanim dogadam się z gitem
Dzięki Cezary, za cierpliwość i chęć odpowiadania.
Pozdrawiam

597 (edytowany przez smereka 2025-12-05 11:21:31)

No dobra. Porobiłem o co prosiliście. Zmierzyłem prąd i napięcie wyjściowe z portu cuddy c200p do którego podłączyłem AP-eka zyxela model NWA50AX pro. Na pierwszym zdjęciu przedstawiłem pomiar prądu zarówno cyfrowym multimetrem Fluke 179 (wpięty w szereg w jedną z żył potencjału ujemnego) jak i cęgami pomiarowymi firny Kyoritsu model KEW-2033. To tak dla porównania odczytu cęgów pomiarowych i cyfrowego amperomierza. Niestety nie mam w chwili obecnej bezpiecznika na zakres 400mA więc zrobiłem to w zakresie 10A. Pomiar mniej dokładny ale checieliście aby było to "mniej więcej" smile Pomiar dokonany w stanie spoczynku zyxela czyli nic do niego nie podłączone no i trzeba wziąć pod uwagę, że to pomiar jednej z żył potencjału ujemnego. Z prawa Kirchoffa w idealnych warunkach trzeba by było pomnożyć odczyt x2 ale całkowity pomiar oby żył w następnym zdjęciu będzie.

https://i.ibb.co/23q9YFGG/20251205-102528-0.jpg

Na zdjęciu poniżej macie pomiar prądu i napięcia w stanie spoczynku czyli żadnego transferu. Napięcie odczytane to 53,48 a prąd oscylował w granicach 0,09 do 0,11 A co daje nam moc w graniach 4,81W- 5,88W. Lucyna (zakładka Poe manager)pokazała 5W

https://i.ibb.co/RG4JfpkJ/20251205-103138.jpg

Na zdjęciu poniżej macie pomiar prądu i napięcia w stanie wykonanego speedtest poprzez wifi zyxela na 5GHz jednego komputera przy parametrach łącze 300/30 mbit/s. Napięcie odczytane to 53,37 a prąd oscylował w granicach 0,18 do 0,20 A co daje nam moc w graniach 9,60W- 10,67W. Lucyna (zakładka Poe manager) pokazała 10W

https://i.ibb.co/cXpybVqN/20251205-105141.jpg

Reasumując ten cały cudy mierzy moc nie najgorzej big_smile

Oczywiście pomiary dokonane prymitywnym sposobem i w spartańskich warunkach smile

598

To teraz jeszcze z czystej ciekawości, zmierz jak masz watomierzem po stronie pierwotnej i porównaj.
Jestem ciekawy jakie wyniki będą.

599

Normalnie gadać z tym githubem się nie da... Zrobiłem tak jak pisałem wyżej, czyli na stronie swojego forka, dałem nowy branch, tam dałem jako źródło openwrt-24.10.
Zadowolony naniosłem poprawki w swoim forku na PC.
Git diff widział wszystkie 3 pliki.
Dałem commita i PR, a tam mi wywaliło do openWRT:main. No masakra jakaś. Musiałem zamknąć PR.
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/21054

Totalnie na innych falach nadajemy.... lol

@Cezary, możesz mi jakoś podpowiedzieć, co mam klępnac, aby zrobić to prawidłowo?

600

Jeżeli swoje robisz na 24.10 to robiąc pr automatem chce robić do tego samego brancha. Więc czemu ci poszło do main?