Odp: Cudy C200P
Zauważyłem. Niemniej w zakładce luci jest zgodnie z tymi na obudowie. Rozumiem, że w poleceniach jest pomieszane tak?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Cudy C200P
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 26 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zauważyłem. Niemniej w zakładce luci jest zgodnie z tymi na obudowie. Rozumiem, że w poleceniach jest pomieszane tak?
Luci wyświetla jak na obudowie i wie jak to przełożyć na dane do binarki.
Dobra wgrałem najnowszy CezareOs i problemy z modemem znikły. Hula tak jak trzeba
Cezary napomknąłeś podczas spotkania o sterowniu zasilania portem USB. Podasz polecenie które go wyłącza i które je załącza?
w /sys/class/gpio jest chyba power_usb czy coś podobnego eksportowany. Wiec 1 włączy 0 wyłączy wpisane do value w tym katalogu
(ps. w moim sofcie, bo w innych tego nie ma)
Wręcz przeciwnie, można bez eksportowania gpio:
https://www.kernel.org/doc/Documentatio … utput.yaml
Potrzebne kmod-regulator-userspace-consumer.
Przykład zastosowania patrz "Notes" w opisie komitu, oraz qca9550_dell_apl27-0b1.dts:
https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 33369aaa36
A sprawdzałeś??
Już pisaliśmy o tym że to nie działa.
A ja zmieniłem dla niego DTS, tak że WAN jest w switch. Jako typowy switch - CPU się nudzi. Przewala z HW offloading Gigabita i CPU w idle 97% dla portu WAN.
W końcu muszę go ustawić. Aż głupio się przyznać, ale leży na szafie i zbiera kurz...
Robiłeś może jakieś pomiary ile prądu to ciągnie na tym fabrycznym wysokonapięciowym zasilaczu jako AP?
Nie.
Mam tylko jeden AP zasilany po PoE i na próbę wpiałem, go to kilka postów wyżej chyba pisałem. W idle pobierał mi AP wg strony POE na cudy 4-5W a gdy puściłem speedtest po wifi, to poszedł na ok 7W. WAC510 na ipq40xx. Mam do wygrania uruba 105, ale nie mam zasilacza i chyba wlutuje się w gniazdo, bo tam wtyk musi być bodajże 4.0/1.7 a nic mi nie pasuje. Leży już drugi tydzień. Wtedy coś więcej bym mógł powiedzieć. Dla dwóch AP po peo i powiedzmy.
Dla potomnych
:
załączenie zasilania USB - echo 1 > /sys/class/gpio/power_usb/value
wyłączenie zasilania USB - echo 0 > /sys/class/gpio/power_usb/value
sprawdzenie stanu zasilania USB - cat /sys/class/gpio/power_usb/value
I ponownie - tylko w moim sofcie z openwrt 24.10.
No wiadomo Cezary. Jedyne słyszne.... by CezareOs
Jakby co na chwile obecną na Twoim soficku wszystko hula jak trzeba. Modem E3276 uptime 3 dni bez żadnych zwiech. Ap-ek NWA50ax PRO doń podpięty też śmiga luksusowo
A sprawdzałeś jak dokładność wskazań? Co prawda cudy zaokrągla to do 1w, ale sprawdzałeś czy te 5w to faktycznie jest tyle?
@Cezary, a chciałoby Ci się, gdybym podrzucił Ci DTS i ewentualnie osobny wpis w mt7621.mk dla Cudy, ale żeby pracowały wszystkie porty w switch, z pominięciem CPU, zrobić osobny obraz?
Generalnie w zastosowaniu jako router stracimy poprawkę o której wspominałem kilka postów wyżej, ale w zastosowaniu jako typowy switch, CPU nie robi nic przy przerzucaniu przez WAN.
Hmm no nie sprawdzałem. Ale jak prosisz to mogę wziąć fluka 43b i pomierzyć w wolnej chwili. Nie będzie to łatwe i proste ale przy okazji dowiemy się jaki schemat zasilania (A czy B) używa cudy C200P tudzież zyxelik NWA50ax PRO. Trzeba bezie skrętkę częściowo okorować i zapiąć się tam cęgami prądowymii i sprawdzić które pary rzeczywiście są wykorzystywane do zasilania a które do danych a może tak jak jest w przypadku niektórych kamer dahuy że pracują właśnie w schemacie A czyli 1/2 i 3/6 lecą tym i dane i zasilanko.
Jak Ty cęgami będziesz mierzył prąd stały ,którego wartość będzie 0,3A to to nie będzie dokładny pomiar
Te cęgi są na 2000A…
Nie wiem o jakich cęgach piszesz. Najlepiej podać symbol. Na prąd pierwotny o którym pisałeś tez mamy a nawet na jeszcze większe ale w tym przypadku nadadzą się co prawda obarczone niestety błędem kątowym cęgi Fluke 80i-110s. Niestety są na wyjeździe i nie wiem kiedy wrócą. Jutro zmierzę tym co mam pod ręką czyli kyoritsu kew2033. Wyniki ma bardzo podobne do Fluke 80i-110s różnica +-10 mA jak testowałem. Myślisz Migu25 że te będą dobre ? ![]()
A sprawdzałeś jak dokładność wskazań? Co prawda cudy zaokrągla to do 1w, ale sprawdzałeś czy te 5w to faktycznie jest tyle?
Wydaje mi się, że chodziło bardziej, czy 5W to 5W a nie np 8, czy 3W.
Wg mnie wystarczyło by, gdybyś wpiął jakiś watomierz który pokaże Ci pobór samego Cudy np. z transferem po LAN pod Gb. Powiedzmy, że wyjdzie Ci 3W. Następnie wpinasz pod PoE jakiś AP i robisz ten sam test ale już dla AP i Cudy przy przesyłaniu na full Gb. Powiedzmy, że teraz masz 8W.
Teraz w GUI masz np 6W wskazanie.
A u Ciebie 8W-3W=5W więc błąd to ok 1W, zakładając, że watomierz to Twoje źródło odniesienia.
Pomijamy zaokrąglanie wyniku itd...
To nie laborka z miernictwa ![]()
Ale lexmarku3200 przecież my chcemy mieć prąd strony wtórnej zasilacza ba nawet nie tyle zasilacza co samego wyjścia danego portu. Zużycie strony pierwotnej w stanie jałowym podałem na początku postu o tym sprzęcie ile wynosi. Najlepsze by było wpięcie się bezpośrednio w szereg drutów do AP-eka. Ale tego nie chcę robić żeby przypadkiem go nie uszkodzić. Cęgi będą w tym przypadku moim zdaniem najlepsze. Tym bardziej, że na kyoritsu będziemy mieli dokładność do 2 miejsca po przecinku.
Miernictwo no fajna rzecz ale ja te laboratoria źle wspominam - Pan który tego nas uczył miał złe podejście i nikt prawie go nie rozumiał. W technikum za to fajnie uczyli i to wspominam miło, żaróweczki, te czarne pudełka z woltomierzami i amperomierzami no miód malina. Fajne to czasy były.
Ok.
Zmierz i daj znać.
Jestem ciekaw.
Ale nawet znając zużycie mierzone po stronie pierwotnej zasilacza, jesteś w stanie określić dokładność wskazania GUI.
Tutaj zmienia się tylko dołączone obciążenie w postaci AP na PoE. Resztę masz bez zmian.
Mierząc po stronie pierwotnej też określisz ile zużywa AP pod PoE i czy przekłamuje GUI czy nie.
Ale zmierz i daj znać. Jestem sam ciekawy wyników.
Cęgi będą w tym przypadku moim zdaniem najlepsze.
No właśnie nie będą....
Cęgami to można sobie mierzyć prąd rozruchowy akumulatorów , a nie miliampery.
Co z tego ,że będziesz miał wynik z dwoma miejscami po przecinku , jak to wcale nie jest dokładność. Inaczej te cęgi położysz i będzie inny wynik , coś z zewnątrz wygeneruje jakieś pole magnetyczne , to samo. Przy prądach rzędu 300A to czy pomierzysz 1A w tą czy w drugą to będzie bez znaczenia ( bo to przecież błąd 0,33%) , ale nie ,kiedy mierzysz małe prady , tu +-1A to błąd rzędu 300%... oczywiście wachania będą dużo mniejsze , ale za bardzo wieszysz w te sprzęty za duże pieniądze.
Do pomiaru takich prądów najlepszy jest pomiar bezpośredni (w sensie mierzenie spadku napięcia na boczniku ) , tak jak to robią amperomierze wpinane w obwód...
Podejrzewam ,że takie chińskie coś zmierzyłoby dokładniej niż pomiar cęgami nawet najlepszym sprzętem https://pl.aliexpress.com/item/32999011 … -KLSZlqmfG
Mozesz kupic i porownamy wyniki.Przestowalismy 2 firmie multum cegow porownujac wskazania z amepromierzami szeregowymi i wiemy czego uzywamy.Ale fakt potwierdzam ze na rysnku jest sporo szajsu nawet drogiego ktory zle miierzy.Ale zeby to wiedziec musisz cos kupic sprawdzic przetestowac a z tym sie schodzi nawet w latach...
@Cezary, możesz zerknąć, czy poprawnie zmieniłem DTS, aby wrzucić do 24.10.
Nie wiem, czy LED od POE może być, czy powinno być coś innego?
https://pastebin.com/WhMwjjtC
Ale w sensie kompatybilności z poe-demonem? Coś innego, oem:green:poe ma się nazywać.
Nie. Żeby przejść oficjalnie ze snapshot, czyli żeby weszło do 24.
Z deamonem, to wiem, że tak musi być ![]()
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 26 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Cudy C200P
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc