201 (edytowany przez Johny_T 2025-11-29 21:36:20)

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

W akcie desperacji zawsze można napisać do producenta, do Dublina wink
https://xunison.com/contact/
Pewnie pomogą.

202 (edytowany przez MiG25 2025-11-29 22:22:54)

Ja myślę ,że to są Ci co zamówili ten sprzęt i nie odebrali , wiec Chińczycy napisali swój fw i sprzedają jako "unlock free " smile
Tak samo zresztą jak ten mój "stick USB modem 5G" On też chyba miał nigdy być sprzedawany na Ali , tylko normalnie przez zleceniodawcę w USA...
EDIT: Oczywiscie nie odbierajac mieli na pewno powod , nie zebym odrazu jednoznacznie ich na czarno ocenial...

203

Stwierdzili że się grzeje i... ***** to wink. A na poważnie, na stronie ajriszów sprzęt występuje jako 5G i nie-5G. Są też inne poważne projekta. Ale wujek Google na pytanie " xunison d50 where to buy in europe" odpowiada głównie - Aliexpress

204

Czy ktoś się spotkał z tym, że w opcjach protokołu WAN nie ma qmi (domyślnie DHCP)? Próba instalacji helperów i samego uqmi kończą się na tym, że... repozytorium nie zawiera ani uqmi, ani umibm, ani nic odpowiedzialnego za współpracę z kartą SIM. A to tylko początek problemów i najbardziej mnie dziwi fakt, że jeszcze nikt nie wspomniał o tym problemie!
Siedzę nad tym już wiele godzin, a teraz AI twierdzi, że bez qmi to albo soft od chińczyka i potencjalnie śmietnik albo zwrot.

205

fcfan napisał/a:

Czy ktoś się spotkał z tym, że w opcjach protokołu WAN nie ma qmi (domyślnie DHCP)? Próba instalacji helperów i samego uqmi kończą się na tym, że... repozytorium nie zawiera ani uqmi, ani umibm, ani nic odpowiedzialnego za współpracę z kartą SIM. A to tylko początek problemów i najbardziej mnie dziwi fakt, że jeszcze nikt nie wspomniał o tym problemie!
Siedzę nad tym już wiele godzin, a teraz AI twierdzi, że bez qmi to albo soft od chińczyka i potencjalnie śmietnik albo zwrot.

To ze ten soft jest okrojony i brakuje wielu rzeczy to juz wiemy, tez o tym pisalem ze az oczy bola. Nie wiem jak reszta uzytkownikow, ale ja zamowilem ten router z mysla o tym abym za rozsadne $ sprobowal nauczyc sie obslugi modemow w trybie pcie (aby dostosowac moje obecne pakiety lub nawet napisac nowe) bo na usb mysle ze doszlismy do sciany. Nie ma qmi/mbim bo modem dziala tu na innych dedykowanych pakietach, protokolach od quectela.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

206

fcfan napisał/a:

Oni wkładają tam qmodem, inaczej się to konfiguruje niż w openwrt. Zrobili po swojemu po prostu.

I tak, na chwilę obecną czystego openwrt nie ma, więc albo używasz to co jest albo zwracasz/wywalasz. Zresatrtuj do ustawień domyślnych, niech się skonfiguruje ponownie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

207

...Modem mi sie laczyl ale tylko 4G i nie bylo internetu. Dopiero jak wszedlem w Siec->lnterfejsy->5g_pcie (edytuj) ->Ustawienia zaawansowane -> odznaczylem "Uzyj serwerów DNS rozglaszanych przez peera" -> w "Uzyj wlasnych serwerów DNS" dodalem 194.204.159.1 i 194.204.152.34 Dopiero wszystko poszlo lacznie ze swiatelkiem 5G na obudowie.
Moze komus sie przyda

Znalezione na pepper. Kupilem to cudo dla kogoś z rodziny. Nie udało mi się ustawić 5g w nju.

Czytając ten wątek wiedzę że sprzęt taki sobie.

208

Na Orange flex działa u mnie bez problemu, łącznie z ipv6. Nie podejrzewam nju o duże różnice

209

W sieci Orange trzeba zmienić APN na "internet" i PDP na IPv4 żeby całość działała. Menu: Modem, QModem, zakładka APN Settings, edytuj, ustawienia zaawansowane i zmienić rodzaj PDP na IPv4. Potem trzeba zrestartować router.

210

quote=dismango]

.

Znalezione na pepper. Kupilem to cudo dla kogoś z rodziny. Nie udało mi się ustawić 5g w nju.

Czytając ten wątek wiedzę że sprzęt taki sobie.

Wczoraj doszedł i do mnie ten wynalazek.
Męczyłem go cały wieczór, ustawienia wszystkie możliwe, wymiana SIM na różnych operatorów, rozebrałem obudowę bo pisali że potrafią się pigtajle odpinać i 5g nie działa, podpinałem zewnętrzne anteny, które wykorzystuje obecny b818 i nic,  łączył się z Lte od strzała ale 5g ani drgnął, cały czas dioda na czerwono migała.
Pisałem ze sklepem z Ali ale nie pomogli za wiele, miałem go dziś pakować i odsyłać.
Podjechałem dziś autem pod sam BTS z nim i pierwszy efekt był taki sam jak wczoraj jednak po ustawieniu wyboru sieci na 4g i 5g oraz resecie z przycisku na obudowie, czego wcześniej nie robiłem, zaskoczył i mimo powrotu do domu dalej działa na dowolnej karcie SIM i z antenami zewnętrznymi jak i bez. Zobaczymy jak długo smile

211

taki mały rant na qualcomm ipq5018:
mam obecnie nieprzyjemność robić port OpenWrt zyxela SCR50AXE routera 3-band  z wifi6e i 1GB RAM. Ten qualcomm to nie jest dobry sprzęt pod czyste OpenWrt. Sam CPU robi 2700 punktów w coremark (jeden wątek). mt7981 ma 4400 na cudy wr3000. Niby 61% tego co ma mediatek ale narzut sterownika ath11k na CPU jest koszmarny. iperf3 puszczony LAN <-> WiFi 5Ghz nie przebija 350Mbit wysyłanie i 450Mbit odbieranie. Pasmo 160Mhz potrawi być nawet wolniejsze. A gdzie tu jeszcze sqm czy sesja pppoe.

212

Samo ipq50xx wydaje mi się być ślepią ścieżką Qualcomma. No ale cóż poradzić, wybrali taki a nie inny soc.

213

Ale ma nss , i to zaimplementowane i włączone chyba powoduje czary smile

214

Tylko że NSS na ipq5xx nie działa poza oficjalnymi firmware producentów.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

215

Ale pod OpenWrt jeszcze nikomu nie udało się uruchomić NSS... Nawet na firmware dla ath11k które jest wzięte z oprogramowania OEM.

216 (edytowany przez lukasz3134 2025-11-30 17:57:43)

W nieoficjalnych bulidach działa. Tylko że IPQ 807x i 806x.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

217 (edytowany przez c#Hunter 2025-12-02 09:47:26)

Jak komuś wystarcza to co daje Chińczyk to polecam.. Działa stabilnie, nie zauważyłem OOM itp. Jak ktoś potrzebuje więcej to niech zapomni. To nie jest OpenWRT tylko ulep oparty na OpenWRT. Jak zresztą większość routerów na rynku...

Szkoda czasu Cezarego na ten wynalazek, jak wiemy sama platforma ipq5xx jest słaba i typowo operatorska. Bez binarek Qualcomma nie ma szans to dobrze działać a te binarki mają swoje ograniczenia. Akceptujesz albo nie. Z Orange Flex u teścia się sprawdziło. Inni operatorzy wprowadzają różne ograniczenia np. T-Mobile blokuje internet w modemach na różne sposoby. Czy osoby piszące, że "w telefonie super 5g a w tym routerze nic nie działa" wiedzą o tym? Tak samo czytam (na pepper), że ludzie probują robić opkg update opkg upgrade...

Jak ktos kompilował kiedyś OpenWRT z blobami to widzi co jest grane. Ten soft źle nie działa. Jakby Chińczyk dał swoje pliki i configi kompilacji można by zerknąć. Bez tego, moim zdaniem, to strata czasu.

218

@mvincm wypożyczył mi sprzęt, więc on i tak już idzie do mnie. Będę miał chwilę czasu to zobaczymy co się da zrobić, jeżeli ktoś się za niego zabrał lub zabiera to niech da znać, żeby nie duplikować prac.

219

c#Hunter napisał/a:

Szkoda czasu Cezarego na ten wynalazek, jak wiemy sama platforma ipq5xx jest słaba i typowo operatorska. Bez binarek Qualcomma nie ma szans to dobrze działać a te binarki mają swoje ograniczenia.
(...)
Jak ktos kompilował kiedyś OpenWRT z blobami to widzi co jest grane. Ten soft źle nie działa. Jakby Chińczyk dał swoje pliki i configi kompilacji można by zerknąć. Bez tego, moim zdaniem, to strata czasu.

Po takim pozytywnym opisie mam ochote od razu spakowac router i wystawic go na sprzedaz.

Wszyscy doskonale wiemy ze to router budzetowy i za te $$$ nie powinien sie nawet uruchamiac, a co dopiero zeby dawal dostep do internetu.

c#Hunter napisał/a:

Tak samo czytam (na pepper), że ludzie probują robić opkg update opkg upgrade...

Dlatego warto sprobowac dorobic wsparcie, aby ta "puszka z modemem" miala normalna funkcjonalnosc.

Postaw kawę

220

Cezary napisał/a:

@mvincm wypożyczył mi sprzęt, więc on i tak już idzie do mnie. Będę miał chwilę czasu to zobaczymy co się da zrobić, jeżeli ktoś się za niego zabrał lub zabiera to niech da znać, żeby nie duplikować prac.

Ja na ten moment zrobilem kopie partycji/ustawien, rozpiske gpio/led, cos walczylem z wlasnym mini dts ale bez powodzenia. Ciezko mi ruszyc bo nie ma drugiego takiego routera w dts, chyba ze mi umknelo.

Kierowalem sie:

root@Exigo_Hub:~# swconfig list
Found: switch0 - QCA MP
Found: switch1 - QCA AR8337

Aby moze latwiej bylo przeniesc na dsa. Z QCA AR8337 mamy taki Linksys MR5500, Xiaomi AX6000.

Postaw kawę

221

Odebrałem go 2 godzinki temu. I co? I już uszkodziłem włącznik zasilania bo myślałem że od spodu coś z nim się robi a nie że po prostu jest wciskany. Pierwsza krew się polała.

Ten router wymaga duuuużo miłości. Działać działa:

root@OpenWrt:~# free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:         441260       47776      354056       34628       39428      331880
Swap:             0           0           0
root@OpenWrt:~# cat /tmp/sysinfo/board_name 
xunision,exigo_hub_d50_5g
root@OpenWrt:~# cat /tmp/sysinfo/model 
XUNISION Exigo Hub D50 5G
root@OpenWrt:~# cat /proc/cpuinfo 
processor    : 0
BogoMIPS    : 48.00
Features    : fp asimd evtstrm aes pmull sha1 sha2 crc32 cpuid
CPU implementer    : 0x51
CPU architecture: 8
CPU variant    : 0xa
CPU part    : 0x801
CPU revision    : 4

processor    : 1
BogoMIPS    : 48.00
Features    : fp asimd evtstrm aes pmull sha1 sha2 crc32 cpuid
CPU implementer    : 0x51
CPU architecture: 8
CPU variant    : 0xa
CPU part    : 0x801
CPU revision    : 4
root@OpenWrt:~# cat /etc/os-release 
NAME="OpenWrt"
VERSION="SNAPSHOT"
ID="openwrt"
ID_LIKE="lede openwrt"
PRETTY_NAME="OpenWrt SNAPSHOT"
VERSION_ID="snapshot"
HOME_URL="https://openwrt.org/"
BUG_URL="https://bugs.openwrt.org/"
SUPPORT_URL="https://forum.openwrt.org/"
FIRMWARE_URL="https://downloads.openwrt.org/"
BUILD_ID="r31614+312-6d51c80424"
OPENWRT_BOARD="qualcommax/ipq50xx"
OPENWRT_ARCH="aarch64_cortex-a53"
OPENWRT_TAINTS="no-all"
OPENWRT_DEVICE_MANUFACTURER="OpenWrt"
OPENWRT_DEVICE_MANUFACTURER_URL="https://openwrt.org/"
OPENWRT_DEVICE_PRODUCT="Generic"
OPENWRT_DEVICE_REVISION="v0"
OPENWRT_RELEASE="OpenWrt SNAPSHOT r31614+312-6d51c80424"
OPENWRT_BUILD_DATE="1763582631"

Co prawda na razie w ramie bo na flash to jeszcze przyjdzie czas, mam lany, mam przyciski, mam ledy. Miałem też wifi przez pewien czas na jakiś generycznych steerownikach, teraz popsułem i nie działa. Nie ma modemu, bo chyba magistralę pci muszę włączyć, wan też nie działa, bo jest na innych switchu niż lany. Roboty trochę jest, ale odkładam zaraz sprawę  i musi poczekać na swój czas.

222 (edytowany przez IceG 2025-12-02 20:47:02)

Cezary napisał/a:

Odebrałem go 2 godzinki temu. I co?

Ja bym odpisal.. I już tyle do przodu.
Nie ma to jak doswiadczenie smile. Cezary szacun.

P.S.
Ja sie nie pokaleczylem, przycisk tez caly, ale tak.. trzeba delikatnie rozbierac lub miec narzedzia.

Postaw kawę

223

Kompletnie nie znam tej platformy. Nie wiem dlaczego wan jest na innych switchu i patrząc na inne urządzenia w nich też jest tak porobione (choć odnoszę wrażenie że w każdej możliwej konfiguracji). Dziwne to działa. Pierwsze uruchomienie spoko, dsa działa. Mam dziwne przeczucie że to co teraz poszło to była ta łatwiejsza część,  teraz pewnie trzeba przysiąść i dowiedzieć się jak reszta powinna działać.

224 (edytowany przez IceG 2025-12-02 22:17:34)

Cezary napisał/a:

Mam dziwne przeczucie że to co teraz poszło to była ta łatwiejsza część,  teraz pewnie trzeba przysiąść i dowiedzieć się jak reszta powinna działać.

Co konkretnie Cezary masz na mysli? sugerujesz ze bedze wiecej zabawy z WAN, modemem (tu chyba gpio 31 do wlaczenia), flash?

Bazowales na ktoryms juz istniejacym dts?

Postaw kawę

225

Na glinecie. Kilka zmian i prowizorka działa.

A co do reszty - trzeba po prostu odkryć co zrobić żeby wan działa, co zrobić żeby pci działało itp.