Temat: Zanikający internet podczas ściagania plików
Witam,
Mam dosyć nietypowy problem na wstępie odpisze jaki mam internet, moim ISP jest osiedlowa kablówka łącze jakie posiadam to 20 Mbitow od 23 do 12, a od 12 do 12-23 10 Mbitów.
Tak więc w dzień mam prędkość ściągania 1.2 MB/s a w nocy 2.4 MB/s.
Problem polega na tym, że nie raz gdy ściągam jakiś plik z internetu to tak jakby go brakuje, dziwne jest to dla tego ponieważ łącza nie mam zapchanego.
Przykładowo ściągam plik 100 MB z prędkością 800-900 KB/s i wtedy wywala cały internet i nie ma, a plik się ściąga, więc na chłopski rozum łącza nie mogę mieć zapchanego bo w zapasie zostaje 400-300 KB/s co na ładowanie stron internetowych wystarcza. Teraz pytanie czemu tak się dzieje i czego to jest wina.
Takie rzeczy dzieją się od czasu do czasu nie mówię, że cały czas ale często się to zdarza i obojętnie czy ściągam pliki z internetu przez program do ściągania czy przez przeglądarkę bo rezultat jest ten sam.
Zauważyłem też, że na prędkości 10 Mbitów (czyli w dzień) ten problem rzadko kiedy występuję ale występuję. Ale za to na prędkości 20 Mbitów (w nocy) problem występuję dosyć często i jest to bardzo wkurzające.