1

Temat: Zanikający internet podczas ściagania plików

Witam,
Mam dosyć nietypowy problem na wstępie odpisze jaki mam internet, moim ISP jest osiedlowa kablówka łącze jakie posiadam to 20 Mbitow od 23 do 12, a od 12 do 12-23 10 Mbitów.
Tak więc w dzień mam prędkość ściągania 1.2 MB/s a w nocy 2.4 MB/s.
Problem polega na tym, że nie raz gdy ściągam jakiś plik z internetu to tak jakby go brakuje, dziwne jest to dla tego ponieważ łącza nie mam zapchanego.
Przykładowo ściągam plik 100 MB z prędkością 800-900 KB/s i wtedy wywala cały internet i nie ma, a plik się ściąga, więc na chłopski rozum łącza nie mogę mieć zapchanego bo w zapasie zostaje 400-300 KB/s co na ładowanie stron internetowych wystarcza. Teraz pytanie czemu tak się dzieje i czego to jest wina.
Takie rzeczy dzieją się od czasu do czasu nie mówię, że cały czas ale często się to zdarza i obojętnie czy ściągam pliki z internetu przez program do ściągania czy przez przeglądarkę bo rezultat jest ten sam.
Zauważyłem też, że na prędkości 10 Mbitów (czyli w dzień) ten problem rzadko kiedy występuję ale występuję. Ale za to na prędkości 20 Mbitów (w nocy) problem występuję dosyć często i jest to bardzo wkurzające.

2

Odp: Zanikający internet podczas ściagania plików

Operator ma słabe łącze i następuje współzawodnictwo o pojemność łącza?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tylko, że gdy podłączę się poza router to wszystko działa i nie urywa internetu. Może czegoś nie skonfigurowałem na tym openWRT? bo od momentu wgrania ustawiałem tylko wifi.

4

Nie, nic kompletnie nie musisz zrobić. Chyba że qos włączyłeś.

5

QoS jest wyłaczony kiedyś coś z tym kombinowałem ale najwidoczniej to nie działa. Najgorsze jest to ze do łącza mojego internetowego mojego ISP nie mogę się doczepić bo gdy ściągam obojętnie jak dużo plików w tym samym czasie poprzez modem (dla testu ściągałem 12 plików jednocześnie) i nic sie poprzez ten czas nie działo. Podłączyłem router i nie ma internetu nawet gdy pobieram jeden plik. Wygląda to tak, że plik ściąga się prędkością 900 KB/s i strony internetowe nie chcą wskakiwać na niczym ani moim komputerze, ani laptopie poprzez wifi ani nawet w telefonie. Po prostu jest tak jakbym wtyczke WAN odpiął od routera z tą różnicą, że na moim komputerze pobiera się jeden plik.

6

Wygląda więc jak byś miał tak wysycone łącze że nic więcej nie jest w stanie zrobić.

7

Ale tak jest wtedy gdy moje polaczenie wyglada tak  ISP ---> Modem ---> Router ---> Inne komputery i to nie zdarza sie cały czas tylo co jakiś czas, bo nie zawsze tak mam.
A gdy przeprowadzałem testy na połączeniu ISP ---> Modem ---> Moj komputer to działa wszystko normalnie.
Wiec mój router tak robi, teraz tylko pytanie czemu?

8

Najgorsza jest ta część: "nie cały czas tylko co jakiś czas". Bo tak prawdę mówiąc nie wiesz do czego się przyczepić.

Czy podczas pobierania tego pliku, gdy inne strony nie działają, czas odpowiedzi pingu wzrasta znacznie?

9

To wtedy na pingi wcale nie odpowiada nic tak jakby intetnetu nie było, są 4 na 4 starty na pakietach.
A więc tak gdy próbuję pingować google.pl po adresie IP to wtedy mi wyrzuca:

C:\Users\krol-julian>ping 173.194.70.99

Badanie 173.194.70.99 z 32 bajtami danych:
Upłynął limit czasu żądania.

Statystyka badania ping dla 173.194.70.99:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4
(100% straty),

Lecz jak to zrobie poprzez ping google.pl to wtedy mam tak:

C:\Users\krol-julian>ping google.pl
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta google.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.

10

Czyli w ogóle nie masz transmisji. Na razie nie wiem, pierwszy raz widzę takie ograniczenie.

11

Teraz gdy odłączyłem całkowicie router i podpiąłem się bezpośrednio pod modem to mam dokładnie tak samo. Jest to o tyle wkurzające, że nawet nie raz ładowanie się filmu na Youtubie potrafi zawiesić cały internet tak, że tylko film się ładuje i jest dokładna sytuacja jak wcześniej czyli brak transmisji na resztę.
Teraz pytanie co powiedzieć mojemu usługo dawcy internetowemu gdy będę mu to zgłaszał? Bo przede wszystkim lipa z tym jest taka, że tak się nie dzieje cały czas tylko przypuśćmy 6 razy na dzień bądź co 2 dzień, ale to strasznie wkurza i z tym się właśnie pogodzić nie mogę.

12

W sumie to nawet nie masz jak mu tego udowodnić.

13

Niby mam bo kumpela mieszka niedaleko mnie i korzystamy z tego samego serwera bo każde osiedle ma swój serwer i ma dokładnie ten sam problem co ja. wink Trzeba będzie jutro zadzwonić i powiedzieć, że krasnoludki które dostarczają internet maja dziurawe wiaderka. ^^