1 (edytowany przez Cezary 2025-11-21 20:43:43)

Temat: Urządzenia od GL.iNet

Flint 3e, Mudi 7, Beryl 7, Comet 5G, Brume 3. Jeżeli słyszeliście o GL.iNet, a pewnie słyszeliście bo oni rozwijali się prawie w tym samym czasie co my, to powinniście kojarzyć także te nazwy. Przeszli długą drogę od prostych routerów do tego co widzimy w ich ofercie obecnie - mają urządzenia z modemami 5G, mobilne, travel, domowe, wyposażone w najnowsze technologie (WiFi7, 5G, esim). Ich oprogramowanie to autorska nakładka na OpenWrt (nie czystego, forka, bo używają różnych sdk w różnych wersjach), ale z wersji na wersję robię się to oprogramowanie co raz bardziej zaawansowane i wyposażone w różnorodne funkcje. Jest także portal z tłumaczeniami na którym jest wersja polska, więc za chwilę (o ile już nie ma, bo jestem trochę do tyłu jeżeli chodzi o ostatnie wersje) to oprogramowanie może być także w naszym języku. Niektóre urządzenia są oficjalnie wspierane przez czyste OpenWrt.

Mamy czarne piątki i tygodnie, więc sprawdźcie co mają nowego: https://www.gl-inet.com/products/ (nie wszystkie jeszcze są dostępne), możecie także sprawdzić co ciekawego mają w sprzedaży po przecenach: https://store-us.gl-inet.com/pages/blac … nday-deals

Ich produkty można także znaleźć także na allegro czy amazonie, choć do tanich nie należą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Urządzenia od GL.iNet

Jak się zapiszesz na newslettet to też spamują ofertami. Kurła ten beryl 7 mintowy to to by mi pasował *.*

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3 (edytowany przez spamsool 2025-11-22 10:43:20)

GL.iNet Slate 7 to niezły kocur, jak cena trochę spadnie to pewnie wezmę na router podróżny. Zastąpi mi obecnego GL.iNet Beryl AX

https://www.gl-inet.com/campaign/gl-be3600-pl/
https://www.youtube.com/watch?v=5jDs882gB8g

4

Cezary napisał/a:

Flint 3e, Mudi 7, Beryl 7, Comet 5G, Brume 3. Jeżeli słyszeliście o GL.iNet, a pewnie słyszeliście bo oni rozwijali się prawie w tym samym czasie co my, to powinniście kojarzyć także te nazwy. Przeszli długą drogę od prostych routerów do tego co widzimy w ich ofercie obecnie - mają urządzenia z modemami 5G, mobilne, travel, domowe, wyposażone w najnowsze technologie (WiFi7, 5G, esim). Ich oprogramowanie to autorska nakładka na OpenWrt (nie czystego, forka, bo używają różnych sdk w różnych wersjach), ale z wersji na wersję robię się to oprogramowanie co raz bardziej zaawansowane i wyposażone w różnorodne funkcje. Jest także portal z tłumaczeniami na którym jest wersja polska, więc za chwilę (o ile już nie ma, bo jestem trochę do tyłu jeżeli chodzi o ostatnie wersje) to oprogramowanie może być także w naszym języku. Niektóre urządzenia są oficjalnie wspierane przez czyste OpenWrt.

Sam stałem nad wyborem/koniecznością wymiany FritzBox 4040 na coś co bez "wodotrysków" obsłuży prędkość gigabit na WAN-niekoniecznie z WiFi. Co prawda takich płytek "jest na wagę" multum wspieranym przez OpenWRT, ale z jakością delikatnie mówiąc jest słabo (nawet ze stajni Banana...). GL.iNet na tle pospolitej chińszczyzny wypada całkiem oki/dlatego wybrałem Beryl AX (GL-MT3000) ze względu na wsparcie Gargoyle. Co prawda wolałbym router wyposażony w CPU Qualcomm- stabilność i lepsza wydajność wsteczna radia, nie wiem co to za patent z aktywnym chłodzeniem i czy to działa-jest od spodu zamontowany mikro-wiatraczek.

5

Gl.iNet prowadzi nabór do betatetstów (oni zawsze prowadzą, link jest oficjalnie dostępny: https://www.gl-inet.com/beta-testing/ )

Zapisałem się (tak jak kiedyś), pewnie nic z tego nie będzie, ale spróbować można.

6

O proszę, też zapisałem się. Może coś przyślą, smyczką i podstawką pod kubek też nie pogardzę wink.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Zakwalifikowałem się! Ale nie mogę napisać co będę betatesterował aż nie zaczną tego sprzedawać.

8 (edytowany przez ansu 2025-11-28 08:27:16)

Używam jako główny router  GL-iNet Flint 2 GL-MT6000 ich FW v4.8.99.

Firmware Version
OpenWrt 21.02-SNAPSHOT / LuCI openwrt-21.02 branch git-22.335.71649-0ecaf74
Kernel Version
5.4.246

Działa ok Tailscale, AdGuard Home

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

9

Cezary napisał/a:

Zakwalifikowałem się! Ale nie mogę napisać co będę betatesterował aż nie zaczną tego sprzedawać.

Gratulacje Cezary. Fajnie że poznamy kolejny sprzęt potencjalnie nadający się pod openwrt big_smile

10

Cezary napisał/a:

Gratulacje! Ciekawe co to bedzie :E

11

Cezary napisał/a:

Z ciekawości: Czy urządzenie masz potem odesłać czy dostajesz w ramach prezentu za testy?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

12

Nie mam jeszcze pojęcia na jakiej zasadzie będzie. Na razie była deklaracja że mam zdać raport z testów do określonego dnia oraz nie gadać o produkcie dopóki nie rozpocznie się sprzedaż.

13

Sprzęt można zatrzymać.

14

Dziś i ja dostałem maila że zostałem zakwalifikowany do testów jednego z urządzeń! ;-)

15

Mi do tej pory nie przysłali kolejnego mejla informacyjnego

16

No ja na razie tylko tyle że jestem zakwalifikowany i że mam wypełnić do 8 grudnia formularz bo inaczej przepada miejsce testera. Po tej dacie maja wysłać NDA do podpisu i ma być wysyłka urządzenia. Raport z testów mam potem odesłać do 11 stycznia.

Fajnie bo odkąd zapowiedzieli to urządzenie to w sumie mocno rozważałem że je później kupię a tu nawet jakiś wkład mogę wnieść i jeszcze dostanę zabaweczkę. smile

17

Dostałem informację o wysyłce, z numerem listu przewozowego. Czekam na zabawkę. ;-)

18

Ja dostałem info 3 grudnia, tylko tyle że nadawca przygotował wysyłkę ale kurier jej jeszcze nie odebrał

19

ja w śledzeniu widzę że ten przygotowane (wczoraj) i jeszcze nie nadane. Co ciekawe jako skąd mam Francja, dokąd Krakow, PL. Ciekawe kiedy wyślą smile

20

Chyba to idzie przez jakiegoś pośrednika/spedytora stąd nadawca jest Francja, Ty @cezary masz że nadane skąd?

I do dziś status masz że oczekuje na przesyłkę?

21 (edytowany przez Cezary 2025-12-16 10:11:40)

Cały czas czeka.  Mi ma iść gls, ale szczegółów nie widzę

22 (edytowany przez Cezary 2025-12-17 10:46:58)

Właśnie dostałem mejla że paczka idzie.

EDIT: podobna paczka będzie dziś, w doręczeniu jest. Więc wysłali wcześniej, a status dotyczy pojawienia się w Polsce.

23

Potwierdzam, przesyłka dziś przyszła. Tak po prostu przyniósł kurier GLS i już, żadnych opłat, ceł itp.

24 (edytowany przez spamsool 2025-12-17 22:06:59)

I możesz się pochwalić co przysłali czy obowiązuje Cię póki co embargo/NDA? smile

25

Nie mogę się pochwalić.