Odp: XUNISON Exigo D50 5G
Tam jest luci-app-3ginfo-lite, więc to samo graficznie powinno się wyświetlać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tam jest luci-app-3ginfo-lite, więc to samo graficznie powinno się wyświetlać.
Macie do testów: https://dl.eko.one.pl/test/xunison-exigo-d50-5g/
Luci, język polski, modemmanager do modemu, wiregaurd, kilka podstawowych modułów. Nie ja robiłem wsparcie, kompilat za to jest już mój. Źródła do tego są zawarte są w https://github.com/Dragoboss/openwrt/co … c58c8627ae
Niech ktoś przetestuje czy w ogóle działa. Pamiętajcie że to wersja rozwojowa openwrt, w której nie wszystko musi działać.
Siamanko,
A ja mam głupie pytanie z racji tego że do tej pory miałem tylko modemy działające w trybie usb.
Czy mamy pod OpenWrt sprawdzone pakiety do obsługi tego modemu w pcie? tak aby działał QMAP i modem był w stanie pokazać pełnie mocy. Wizja używania MM raczej mnie nie nastraja pozytywnie.
No to teraz moja kolej na głupie pytanie ,dlaczego sądzisz , że ten modem jest połączony przez PCI , a nie USB ?
No to teraz moja kolej na głupie pytanie ,dlaczego sądzisz , że ten modem jest połączony przez PCI , a nie USB ?
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 32#p323332
Modem 5G LTE
• Model modemu: Quectel RM500Q-AE (firmware RM500QAEAAR13A03M4G)
• Interfejs sprzętowy: PCIe z obsługą MHI (Modem Host Interface)
• Protokoły: QMI, MBIM, Gobinet, PPP (w zależności od konfiguracji)
Pogłoski, bo nikt logread nie pokazał.
Aż dziwne.. tyle osób router kupiło, a jakoś małe jest ciśnienie na dorobienie oficjalnego wsparcia.
Aż dziwne.. tyle osób router kupiło, a jakoś małe jest ciśnienie na dorobienie oficjalnego wsparcia.
I teraz ciekawostka - mimo tylu postów i mejli które dostałem, to co skompilowałem dotychczas pobrało... 2 userów.
Siamanko,
A ja mam głupie pytanie z racji tego że do tej pory miałem tylko modemy działające w trybie usb.Czy mamy pod OpenWrt sprawdzone pakiety do obsługi tego modemu w pcie? tak aby działał QMAP i modem był w stanie pokazać pełnie mocy. Wizja używania MM raczej mnie nie nastraja pozytywnie.
qmi_wwan implementuje qmap'a w pewien sposób, ale o wiele więcej jest tego w quectelowym qmi_wwan_q. Natomiast czy i jak działa - nie wiem, też nie mam żadnego sprzętu z pci.
I teraz ciekawostka - mimo tylu postów i mejli które dostałem, to co skompilowałem dotychczas pobrało... 2 userów.
Dobre
, to chyba przerasta moją logikę. Chociaż chętnie posłucham wyjaśnień użytkowników.
qmi_wwan implementuje qmap'a w pewien sposób, ale o wiele więcej jest tego w quectelowym qmi_wwan_q. Natomiast czy i jak działa - nie wiem, też nie mam żadnego sprzętu z pci.
Narobili tych pakietów Quectel-CM, Gobinet, itp.
Jest ten zestaw QModem, widziałem że w Immortal też coś mają "dodane" dedykowanego. Bez sprzętu mogę sobie gdybać, co i jak.
IceG napisał/a:Aż dziwne.. tyle osób router kupiło, a jakoś małe jest ciśnienie na dorobienie oficjalnego wsparcia.
Myślę że to przez film "TECHGLOBUZ"a który odsyła do filmu na YT w którym pokazuje jak to zrobić i jest tam link do tego samego FW.
Sam tak robiłem
Powitać wszystkich
Może i jestem początkujący w temacie OpenWrt natomiast widziałem że prosiliście o dump więc udało mi się zgrać poprzez ssh
Jeśli ktoś by chciał się podjąć zrobienia normalnej wersji softu na ten router to z chęcią pomogę i przekażę niekoniecznie chce udostępniać publicznie ze względu na adresy MAC/SN modemu itp jeśli ktoś podpowie mi jak bezpiecznie testować to również mogę pomóc od piątku będę miał ponownie dostęp do urządzenia
W razie potrzeby mam TTL na 3,3v i 5v
Dodatkowo programator SVOD4 jeśli trzeba by jakieś odczyty bezpośrednio zrobić
dev: size erasesize name
mtd0: 00080000 00020000 "0:SBL1"
mtd1: 00080000 00020000 "0:MIBIB"
mtd2: 00040000 00020000 "0:BOOTCONFIG"
mtd3: 00040000 00020000 "0:BOOTCONFIG1"
mtd4: 00100000 00020000 "0:QSEE"
mtd5: 00100000 00020000 "0:QSEE_1"
mtd6: 00040000 00020000 "0:DEVCFG"
mtd7: 00040000 00020000 "0:DEVCFG_1"
mtd8: 00040000 00020000 "0:CDT"
mtd9: 00040000 00020000 "0:CDT_1"
mtd10: 00080000 00020000 "0:APPSBLENV"
mtd11: 00140000 00020000 "0:APPSBL"
mtd12: 00140000 00020000 "0:APPSBL_1"
mtd13: 00100000 00020000 "0:ART"
mtd14: 00100000 00020000 "0:XUCERT"
mtd15: 00080000 00020000 "0:TRAINING"
mtd16: 03a00000 00020000 "rootfs"
mtd17: 03a00000 00020000 "rootfs_1"Ja nie mogę potestować kompilacji Cezarego bo to nie dla mnie było kupione. W zasadzie jak Cezary by się chciał pobawić i wyrazi chęć to może zrzuta i kupić mu taki na mikołajki? Da rade to wyrwać z kuponami za 100-105$.
Powitać wszystkich
Może i jestem początkujący w temacie OpenWrt natomiast widziałem że prosiliście o dump więc udało mi się zgrać poprzez ssh
Jeśli ktoś by chciał się podjąć zrobienia normalnej wersji softu na ten router to z chęcią pomogę i przekażę niekoniecznie chce udostępniać publicznie ze względu na adresy MAC/SN modemu itp jeśli ktoś podpowie mi jak bezpiecznie testować to również mogę pomóc od piątku będę miał ponownie dostęp do urządzenia
Kilka postów wyżej masz firmware do testowania. Na początek - sprawdzenie czy on w ogóle działa. Jeżeli nie działa - musisz się nauczyć reanimować router i przywrócić soft publicznie dostępny.
Jeżeli działa - sprawdzasz po kolei czy wszystko działa. Diody, przyciski, ledy, ethernety, modem itd. Jak coś nie działa (na poziomie sprzętowym) - zgłasza issue na githubie (nie tu! tu autor tego repo nie zagląda, choć możesz tu opisać swoje doświadczenia). Jeżeli zaś nie działa spowodowane jest brakiem np. pakietu - to to można doinstalować lub dokompilować.
Może na początek jednak rozkręcić i zobaczyć ,co konsola i uBoot mówią ( i czy da się przywrócić fw przez uBoot - odceglić).
A może ( tak jak w późniejszych AW1000 jest uBoot a'La Pepe2k - czyli po podaniu napięcia z wciśniętym przyciskiem jest strona web z której da się wgrać fw) - to jest najważniejsze ,żeby wiedzieć jak odceglić.
No i niech w końcu ktoś wstawi wynik polecenia logread
Albo jak już sie podłączy ktoś do konsoli , to log ze startu ![]()
Ja nie mogę potestować kompilacji Cezarego bo to nie dla mnie było kupione. W zasadzie jak Cezary by się chciał pobawić i wyrazi chęć to może zrzuta i kupić mu taki na mikołajki? Da rade to wyrwać z kuponami za 100-105$.
Ja nie wnikam czy ktoś zrobi zrzutę czy nie. Przekupny jestem.
A w ogóle - przydał by się do routera dysk (lub kilka) nvme 2TB lub 4TB. Nie ma czasami ktoś dobrych kontaktów z marketingiem jakiegoś samsunga, kioxia czy wd?
A w ogóle - przydał by się do routera dysk (lub kilka) nvme 2TB lub 4TB. Nie ma czasami ktoś dobrych kontaktów z marketingiem jakiegoś samsunga, kioxia czy wd?
Kiedyś pisałem o tanich i całkiem przyzwoitych NVME: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 87#p300887
Nie wiem jak obecnie z dostępnością.
No nie ma już po takich dyskach śladu ![]()
Zamowilem ten wynalazek, wiec o ile za czas jakis dotrze do mnie (i to jeszcze sprawny) to sie przylacze do testowania i psucia.
A od biedy 960 GB M.2 SATA by podpasował? ![]()
Jutro wieczorem powinienem mieć go u siebie (obecnie znajomy bada możliwości 5g na swojej wiosce) ale wracając do wątku jutro zapnę konsole i zobaczymy czym to pluje jak ktoś ma chęć poświęcić chwilę to możemy odpalić jakiegoś discorda czy inne cudo i pomęczyć testami około 17-18 będę coś dłubać
Logread: https://app.filen.io/#/d/b175ffdf-0526- … 574c637345
Za build Cezarego serdecznie dziękuję, ale nie mogę wypróbować bo moja sztuka już się realizuje "na produkcji" ![]()
Weź zrób ten logrread od razu po restarcie żeby były logi od startu systemu, teraz jest po prostu śmieciowisko z działającego systemu. Kompletnie nie przydatne.
Cezary napisał/a:A w ogóle - przydał by się do routera dysk (lub kilka) nvme 2TB lub 4TB. Nie ma czasami ktoś dobrych kontaktów z marketingiem jakiegoś samsunga, kioxia czy wd?
A od biedy 960 GB M.2 SATA by podpasował?
Niestety m.2 sata nie mam gdzie umieścić.
Ja nie mogę potestować kompilacji Cezarego bo to nie dla mnie było kupione. W zasadzie jak Cezary by się chciał pobawić i wyrazi chęć to może zrzuta i kupić mu taki na mikołajki? Da rade to wyrwać z kuponami za 100-105$.
Mój modem pracuje "produkcyjnie" i to w miejscu nie dostępny z domu od tak. Więc nie dość, że zdalny eksperyment pewnie by się porażką zakończył to dwa użytkownicy by mnie zabili ![]()
Nie mniej jednak opcja z dedykowanym sprzętem dla Cezarego dobry pomysł.
+1 do pomysłu. Czyli jak rozumiem mamy na tą chwilę dwóch chętnych.
Ktoś jeszcze?
c#Hunter napisał/a:Ja nie mogę potestować kompilacji Cezarego bo to nie dla mnie było kupione. W zasadzie jak Cezary by się chciał pobawić i wyrazi chęć to może zrzuta i kupić mu taki na mikołajki? Da rade to wyrwać z kuponami za 100-105$.
Mój modem pracuje "produkcyjnie" i to w miejscu nie dostępny z domu od tak. Więc nie dość, że zdalny eksperyment pewnie by się porażką zakończył to dwa użytkownicy by mnie zabili
Nie mniej jednak opcja z dedykowanym sprzętem dla Cezarego dobry pomysł.
+1 do pomysłu. Czyli jak rozumiem mamy na tą chwilę dwóch chętnych.
Ktoś jeszcze?
Jutro będę testować mam router do prywatnego użytku więc jak ubije najwyżej pożyje tydzień na LTE z mydelniczki ![]()
Na początek sprawdzę co wypluwa log startowy i jak działa u-boot jak będzie wszystko ok to wgrywam paczkę i zobaczymy czy wybuchnie czy będzie śmigać
będzie szybciej niż czekanie na zamówiony sprzęt niestety mam czas tylko wieczorami lub weekendy ale myśle że to do przeżycia jak będzie działająca kompilacja to sprawdzimy co da się wyłuskać z tego cuda techniki ew jak ubije się bardzo to odeślę do ćinćika
PS. napisałem do sprzedawcy odnośnie tego czy ma jakaś nieskompilowaną paczke do tego niestety udostępnił mi gotowca i z tego co widzę ma inny rozmiar jak to co jest na forum udostępnione
https://drive.google.com/file/d/1_qZeOd … sp=sharing
Edit: to jendnak ten sam plik udostępniony wcześniej na forum
Ten router ma USB więc można zobaczyć czy jest wsparcie w uboocie i jeśli jest to można łatwo odpalić system w pamięci.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → XUNISON Exigo D50 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc