276

Odp: MiFi

Tu mam propozycję, której przyglądam się dłuższy czas. Mianowicie chodzi o watchdog - wydaje mi się całkiem sensowna 3cia akcja - restart modemu a w razie kilku niepowodzeń restart routera. Widywałem taką opcję na niektórych firmówkach. No bo w ogóle wszystkich modeli reset modemu resetowi modemu nierówny. I tak na przykład miewam w starszych TPLinkach, które proszą się o pełny reset, ale dopiero w ostateczności, bo np. wifi jest używane lokalnie.
Co sądzicie ?

277

To nawet teraz już możesz zrobić. Jest skrypt wołany przy akcji watchdoga, możesz zliczac ile tego było i jak trzy to restart routera. Dość elastycznie to zrobiłem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278

Cezary napisał/a:

To nawet teraz już możesz zrobić. Jest skrypt wołany przy akcji watchdoga, możesz zliczac ile tego było u jak trzy to restart routera. Dość elastycznie to zrobiłem.

Może źle rozumiem. Czyli że akcja Reboot odpala po x nieudanych restartach modemu ?

279

Nie. To są oddzielne akcje. Ale sam możesz sobie oskryptowac to co chcesz, później jak będę przy komputerze to ci napisze jak.

280

Opisałem to tutaj: https://eko.one.pl/?p=easyconfig-tipsan … orpoczenia w sekcji "mamy jakiś problem z modemem, jeżeli nie będzie internetu po trzech restartach połączenia ... "

281

Cezary, podpowiedz mi proszę czy moge jendą z kart WiFi w TR3000 (Cudy) użyć jako klienta WiFi, a drugą rozgłaszać swoją sieć?

282

W konsoli tak, możesz. Z gui nie, easyconfig nie obsługuje radia w trybie klienta.

283 (edytowany przez dav4dav4 2025-07-22 19:22:28)

Ten granatowy kolor w ciemnym motywie jest jakoś tak słabo czytelny - fajnie byłoby go zamienić na coś bardziej wyraźnego wink

MiFI

284

Mogę polecieć z tym samym kolorem co linki są czy czymś podobnym.

285

Cezary napisał/a:

W konsoli tak, możesz. Z gui nie, easyconfig nie obsługuje radia w trybie klienta.

ok, dzięki za info

Pozdrawiam

286

Nastąpiła mała zmiana w projekcie easyconfig - skrypty do modemu zostały przeniesione do oddzielnego pakietu o nazwie modemdata. Same obrazy mifi będą miały wszystko co trzeba, ale jeżeli ktoś sam kompiluje lub instaluje osobno easyconfig a korzysta z modemów to musi także później doinstalować pakiet modemdata.

Sam pakiet pojawi się w weekend w repo wraz z kolejnymi kompilacjami obrazów.

287

Czołem !
Cezary a czy jakieś grube powody wyszły, że zdecydowałeś nie dodać do GUI butonów "zmień / wyłącz"  i podawania pinu ?

288

O czym piszesz ?

289

No jest skrypt easyconfig_pincode.sh  ale w sumie możliwość wpisania PINu w UI też by się przydała, a idąc dalej opcja wyłączenia pinu.

290

Możesz w gui podać pin  do odblokowania karty.

Zaś sama zmiana pinu - nie robisz tego kilka razy dziennie żebyś musiał mieć to od razu w gui. Od wielkiego dzwona się pin zmienia czy wyłącza, więc możesz to zrobić z konsoli. Lub poleceniami at, to w gui też jest.

291

OK a czy ta komenda do wyłączania   AT+CLCK="SC",0,"<pin>"   jest uniwersalna ?

292

wisipior napisał/a:

OK a czy ta komenda do wyłączania   AT+CLCK="SC",0,"<pin>"   jest uniwersalna ?

Teoretycznie komenda uniwersalna ale niektóre karty SIM mają zablokowaną opcję wyłączenia kodu PIN.

293

Każdy modem powinien ją implementować. Choć oczywiście nie ma gwarancji że jakiś producent nie zrobił tego po swojemu.

294 (edytowany przez secam7 2026-02-10 19:02:10)

Mam zainstalowane na vps w Proxmox Generic x86/64 MiFi (25.12).
Działa poprawnie, ale w menu Status Sieć Lokalna mam tylko ETH0 .
Ikonka nie wykazuje że coś do karty jest wpięte i brak prędkości połączenia.
Router ma 2 karty. Poniżej fragment pliku network

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    list ports 'eth0'

config interface 'lan'
    option device 'br-lan'
    option proto 'static'
    option ip6assign '60'
    list ipaddr '192.168.1.1/24'

config interface 'wan'
    option device 'eth1'
    list ipaddr 'x.x.x.x/24'
    option gateway 'x.x.x.x'
    option proto 'static'
    option peerdns '0'
    list dns '8.8.8.8'

Jeszcze z takich przydatnych rzeczy, pole macaddres by się przydało przy konfiguracji dhcp (i static) na wan.

295

Na wirtualkach nie ma prędkości podawanej w plikach. No i drugą kartę masz na wanie, a tamta prezentacja pokazuje tylko porty lanowe pod bridgem bez wanu. Zawsze tak pokazywało. Chyba że wan dołączysz do lanu.

296

Jasne, dzięki za wyjaśnienie.

Do przyszłych wersji easyconfig warto dodać dla dhcp na wan okienko 'macaddress'.
To często jedyne 'zabezpieczenie' przy takiej konfiguracji wan.

297 (edytowany przez Cezary 2026-02-12 18:31:14)

Pewnie, da się zrobić.

EDIT: Będzie wraz z następną wersją.

298 (edytowany przez wisipior 2026-03-15 19:06:15)

Przymierzam się do jakiegos mifi na 5G i mam takie naiwne pytanie.
Na moim btsie 5G wdrożył tylko Plusgsm a więc pasmo jako nośnik nadaje zatem czy np. karta orange może dostać 5G przez roaming ?

299

karta orange nie może "pociągnąć" danych z btsa Plusa..

300

wisipior napisał/a:

Przymierzam się do jakiegos mifi na 5G i mam takie naiwne pytanie.
Na moim btsie 5G wdrożył tylko Plusgsm a więc pasmo jako nośnik nadaje zatem czy np. karta orange może dostać 5G przez roaming ?

Plus jako jedyny operator w Polsce nie inwestuje w 5G w paśmie C (mają jedną stację uruchomioną we Wrocławiu na bodajże budynk Nokii). Jeśli chodzi o znaczek 5G to jest to trik który zrobili wszyscy operatorzy kiedy jeszcze pasmo C nie było rozdysponowane przez państwo Polskie i wszyscy puścili "5G" w częstotliwościach LTE. W paśmie C (3,6 GHz) możesz przekraczać 1Gbps, a średnio powyżej 500Mbps prędkość powinna się utrzymywać.