Odp: Router pod OpenWrt na WiFi 7 - kiedy i jaki?
Bardzo OT: Compex pokazał kart WiFi która nie wymaga sterowników i jest jako karta sieciowa: https://www.cnx-software.com/2025/09/22 … hroughput/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Router pod OpenWrt na WiFi 7 - kiedy i jaki?
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bardzo OT: Compex pokazał kart WiFi która nie wymaga sterowników i jest jako karta sieciowa: https://www.cnx-software.com/2025/09/22 … hroughput/
urządzenie fajne, ale to raczej pod budowanie routera z komputera stacjonarnego?
bo żaden Raspberry tego nie przyjmie w sensie brak złącza.
Compex ma całą masę swoich płytek...
Podobno na najnowszym Snapshocie działa MLO z Mediatekami. Wygląda na to, że dochodzimy do momentu gdy obsługa WiFi 7 staje się kompletntna ![]()
Hej, zdradź szczegóły...
Hej, zdradź szczegóły...
Tu ktoś o tym wspomina: https://github.com/openwrt/openwrt/pull … 3341802613
switche 2,5Gb/s przyszły, wpiąłem w sieć, prędkość nic nie spadła w relacji testu komputer router.
obecne podsumowanie wg AI drogi:
komputer > switch > router > switch > NAS
Podsumowanie testów iperf3 (LAN 2,5 GbE)
UDP
500 Mb/s → średnio ~499 Mb/s, straty ~0,12–0,18%, jitter ~0,04 ms (bardzo stabilnie).
1 Gb/s → średnio ~998 Mb/s, straty spadły do ~0,08%, jitter ~0,04 ms.
2 Gb/s → średnio ~1,55 Gb/s, straty ~0,18%, jitter ~0,04 ms – limit niższy niż zadany.
TCP
1 strumień → ~2,35 Gb/s stabilnie, brak strat (mechanizm retransmisji).
4 strumienie (-P 4) → ~2,37 Gb/s łącznie, każdy ~590 Mb/s – bardzo dobre skalowanie.
Ocena
Sieć osiąga pełny potencjał łącza 2,5 GbE w TCP (2,35 Gb/s).
UDP jest stabilne i praktycznie bezstratne do 1 Gb/s, przy 2 Gb/s spada do ~1,55 Gb/s z minimalnymi stratami.
Niski jitter (<0,05 ms) i mała utrata pakietów świadczą o wysokiej jakości i stabilności połączenia.
Ograniczenie przy 2 Gb/s UDP wynika raczej z obciążeń sprzętowych/protokolarnych niż z problemów w samej sieci.
C:\iperf3>iperf3.exe -c -t 30
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-30.00 sec 8.22 GBytes 2.35 Gbits/sec sender
[ 4] 0.00-30.00 sec 8.22 GBytes 2.35 Gbits/sec receiver
C:\iperf3>iperf3.exe -c -u -b 2G -t 30
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Jitter Lost/Total Datagrams
[ 4] 0.00-30.00 sec 5.43 GBytes 1.55 Gbits/sec 0.044 ms 1280/711726 (0.18%)
[ 4] Sent 711726 datagrams
C:\iperf3>iperf3.exe -c -u -b 500M -t 30
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Jitter Lost/Total Datagrams
[ 4] 0.00-30.01 sec 1.74 GBytes 499 Mbits/sec 0.039 ms 271/228539 (0.12%)
[ 4] Sent 228539 datagrams
C:\iperf3>iperf3.exe -c -t 30 -P 4
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-30.00 sec 2.07 GBytes 594 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-30.00 sec 2.07 GBytes 594 Mbits/sec receiver
[ 6] 0.00-30.00 sec 2.07 GBytes 593 Mbits/sec sender
[ 6] 0.00-30.00 sec 2.07 GBytes 593 Mbits/sec receiver
[ 8] 0.00-30.00 sec 2.06 GBytes 591 Mbits/sec sender
[ 8] 0.00-30.00 sec 2.06 GBytes 591 Mbits/sec receiver
[ 10] 0.00-30.00 sec 2.06 GBytes 591 Mbits/sec sender
[ 10] 0.00-30.00 sec 2.06 GBytes 591 Mbits/sec receiver
[SUM] 0.00-30.00 sec 8.27 GBytes 2.37 Gbits/sec sender
[SUM] 0.00-30.00 sec 8.27 GBytes 2.37 Gbits/sec receiver
Test pobierania pliku 3GB poprzez zmapowany dysk w otoczeniu sieciowym pokazywał transfer pomiędzy 1,7 a 2,2Gb/s
podczas testów GL-BE9300, obciążenie procka 0%, temperatura 70stC.
Wifi działa dość stabilnie, zalecam ustawić kraj na US, jak się ustawi roaming to pojawia się kultura pracy, niestety marketing z Wifi 7, który daje niby 9,3Gb/s to bajki, 900/900Mb/s leci max czy to podczas testu iperf3 czy ze speedtesta orange.
wracając do switchy UbiQuiti USW-FLEX-2.5G-5
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę zarządzać tymi switchami
aplikacja na telefon UniFi wykrywa mi switche, ale brak opcji dodania do serwera
na kompie a aplikacji UniFi os server nic nie wykrywa
No UniFi Devices Have Been Adopted
If device(s) are missing, please ensure they are on and connected to your network.
ma ktoś jakiś pomysł?
Złe pytanie na to forum...
niby tak niby nie ![]()
Zrobiłem testy przepustowości LAN/wifi GL-BE9300, przy okazji wypowiedziałem się w zakresie switcha który był poruszany w tym temacie i napotkałem problem w jego zarządzaniu
, więc korzystając z okazji zadałem na końcu pytanie...
I kompletnie nie związane z forum, jako że tam nie ma openwrt.
Zaloguj się przez ssh i ustaw jawnie przez set-inform na adres gdzie masz kontroler.
[ciach]
Zaloguj się przez ssh i ustaw jawnie przez set-inform na adres gdzie masz kontroler.
Kompletnie już nie na moje nerwy ![]()
"Network error: Software caused connection abort", jakby nie mogli zrobić GUI przez www jak tplinki czy inne.
ehh
Więc masz problem jakiś z siecią i połączeniem.
Więc masz problem jakiś z siecią i połączeniem.
windows a w zasadzie ESET, po wyłączeniu od razu wskoczyły, dość ciekawe opcje.
no ale to nie openwrt, więc rozpisywać się nie będę, szkoda, że nie ma testu długości kabla jak w tplinkach ![]()
Tu już dziesiątki postów było że ESET powoduje różne problemy z połączeniami.
Tak się zastanawiam jakim cudem W1700K jest w tak niskiej cenie dostępny i jak długo to potrwa. Kupiłem dwa ![]()
Ponoć działają już port 10G, w mt76 powoli dodają wsparcie do NPU (zamiast Mediatek WED) - ciekawe jak przy tym wypadną testy bufferbloat. GPS z tego co pisali działa, ZigBee i Bluetooth nie za bardzo (jest jakieś customowe firmware, z którym trzeba umieć gadać). Konkretne bebechy - routery z radiem tej klasy kosztują ~2000zł. Z minusów natomiast:
- słaby CPU, na SQM nie ma co liczyć na >600Mbps
- porty USB nie są wyprowadzone
Tak się zastanawiam jakim cudem W1700K jest w tak niskiej cenie dostępny i jak długo to potrwa. Kupiłem dwa
Też się na początku zastanawiałem czy to nie kradzione bo oni też mają karę za brak zwrotu sprzętu. Nie chciałem trafić na czarną listę interpolu ![]()
Ale sprawa jest prosta. Lumen/Quantum Fiber został przejęty przez AT&T. AT&T na własnej infrastrukturze używa swoje routery i najwidoczniej nie chce im się integrować wsparcia dla W1700k. Podobno poszczególne oddziały firmy pozbywają się tego sprzętu i dlatego niektórzy sprzedawcy mają tego tony w zbiorczych kartonach ![]()
Niestety ceny W1700k zaczynają już rosnąć. Miesiąc temu można było wyrwać nowe po 190 zł z opłatami celnymi jak się zamówiło 5 sztuk. Widać, że zainteresowanie rośnie i znikają z rynku. Tak samo było w lutym, gdy na ebayu pojawiło się ich bardzo dużo i po miesiącu prawie wszystkie sztuki znikły, więc może to chwilowe.
Pewni zauważyliście, ale weszło wsparcie dla TP-LINK Archer BE450 (na masterze na razie).
W cenie od 720 zł 1x 10gbit (rj) + 1x 2.5 + 3x gigabit + 1x 3.0 usb wydaje się ciekawą opcją na mediateku.
Co o tym myślicie?
- drogo ![]()
- masz klienta który to wykorzysta? Bo dla samego faktu że ci się iphone połączy na wifi7 to nadal... drogo
Fajnie, że coś się ruszyło, fajnie jak by miał już tego switcha 4x2.5Gb.
zawsze mozna podpiąć switch zarządzalny za 150 zł 5x2.5+sfc do tego, nie jest źle...
W sumie jakby ktoś chciał pobawić się WiFi 7 to mogę odstąpić komuś z forum jedną sztukę W1700k po cenie zakupu (ja płaciłem 250zł). Nówka sztuka prosto z Utah. Instalacja OpenWrt we własnym zakresie. Preferowany odbiór osobisty w Warszawie ![]()
Teraz mówisz?
Wczoraj zamówiłem. Niestety już jest drożej. Dla mnie plus wifi 7 to bardziej popularne jak wcześniej pasmo 6ghz i pal licho, ze sprzęt będzie działać na ax. Niestety urządzeń z 6e jest mało. A takich, które mają radia 4x4 na każdym paśmie, to praktycznie w ogóle.
W sumie jakby ktoś chciał pobawić się WiFi 7 to mogę odstąpić komuś z forum jedną sztukę W1700k po cenie zakupu (ja płaciłem 250zł). Nówka sztuka prosto z Utah. Instalacja OpenWrt we własnym zakresie. Preferowany odbiór osobisty w Warszawie
Cześć, nadal masz ten sprzedaż? ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Router pod OpenWrt na WiFi 7 - kiedy i jaki?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc