26

Odp: Dysk sieciowy w domu

@Cezary, TrueNas ma chyba większy apetyt na zasoby niż OMV.
OpenWRT z ksmbd lub z pełną sambą - jak najbardziej. (na dir2660z mt7621 - samba wyciąga 90-100MB/sek - fakt, że CPU leci na pełnych obrotoach - natomiast nie potrafię zmusić ksmbd aby puścił więcej jak ok 50-55MB/sek.)
Kwestia na co postawi kolega (czy router z opcją dysku, czy coś osobnego).
Mam u siebie s920 z OMV - jeden dysk hdd 1TB - transfer po sieci wysyca Gb. Jak dla mnie wystarczające - korzystam głównie ja. Domownicy w sumie tam nie zaglądają.

27

Dopiero zaczynam przygodę z OMV na Raspberry pi5 4mb nvme pcie, gdzie mam jeszcze Nextcloud i kilka innych w kontenerach. Prędkość tyle ile pozwala ethernet i nie wielkie obciążenia zasobów widzę.
Na routerze OpenWrt z tailscale nginx AdGuard Home. Internet z modemu MC889. na zewnątrz.
Pod moje potrzeby daje radę, jak zrobi się mało miejsca to hdd się podłączy jeszcze. Nawet testowałem  8TB przez usb3
OpenWrt to raczej „routerowy” system
Jak się mylę to poprawcie .

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

28

Raczej tak. Choć obecne ludzie wykorzystują go jako normalny system do różnych celów - głównie dlatego że jest mały objętościowo i nie trzeba się główkować nad niektórymi rzeczami jak skonfigurować i uruchomić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Jakiś czas temu testowałem s920 4*2.4GHz z 16GB ramu , truenas scale na msata, intel x520 w pcie niby 4*2.0 się zlinkował, cztery wd black 500gb raid0 i o ile arc ogarnial trochę ponad 500MB/s to macierz trochę mniej. Po sambie, reszta też całkiem nieźle śmigała.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

30

@ambrozy5 mam, ale wersję gx-415.
Wg mnie, każdy musi pomyśleć co do końca potrzebuje, dla jednego będzie mało, a dla drugiego w sam raz. Jak to zwykle bywa w każdej dziedzinie wink

@Cezary, ja wychodzę z założenia, że jednak openWRT to dla routera i głównie do tego używam. Ale każdy ma swoje zdanie i wiadomo jak bywa...
Resztę na terminalu, choć myślę, czy na USB3.0 w dir2660 nie zrobić backup poprzez rsync. Raz w tygodniu żeby sobie zaciągnął zmiany z OMV.
Wg mnie takie zastosowanie w typowym leciwym już routerze jest akurat, CPU dla dumb AP i tak nic nie robi...

31

lexmark3200 napisał/a:

@ambrozy5 mam, ale wersję gx-415.
Wg mnie, każdy musi pomyśleć co do końca potrzebuje, dla jednego będzie mało, a dla drugiego w sam raz. Jak to zwykle bywa w każdej dziedzinie wink

@Cezary, ja wychodzę z założenia, że jednak openWRT to dla routera i głównie do tego używam. Ale każdy ma swoje zdanie i wiadomo jak bywa...
Resztę na terminalu, choć myślę, czy na USB3.0 w dir2660 nie zrobić backup poprzez rsync. Raz w tygodniu żeby sobie zaciągnął zmiany z OMV.
Wg mnie takie zastosowanie w typowym leciwym już routerze jest akurat, CPU dla dumb AP i tak nic nie robi...

no ten gx-415 ma dużą zaletę - zauważalnie mniej się grzeje, choć w zimie to wada ;p niemniej jednak polecam ten terminal bo jest bardzo fajny no i pcie x4 , można dysk nvme wsadzić i na mini pcie adapter pcie na karte 2.5 / 5Gb i już całkiem miło będzie smigać.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

32

ja bym polecił WD cloud gen2 ,cloud mirror gen2 lub ex2 ultra + OpenWrt wraz z ksmbd.  Sprzęt fabrycznie przystosowany do trzymania dysków 3,5" i pełna elastyczność OpenWrt.

33 (edytowany przez edass 2025-11-12 12:34:57)

nicefile napisał/a:

ja bym polecił WD cloud gen2 ,cloud mirror gen2 lub ex2 ultra + OpenWrt wraz z ksmbd.  Sprzęt fabrycznie przystosowany do trzymania dysków 3,5" i pełna elastyczność OpenWrt.

WoW ! Dałeś czadu! Mam WD My cloud gen2 4TB od kilku lat ale nigdy go nie używałem ... Teraz mam zamiar zrobić NAS i okazuje się , że sprzęt już jest a fajny soft właśnie wjechał.
Mam tylko prośbę - czy możesz podać parametry zasilacza do MyCloud? Mój zaginął w pudle z kabelkami i muszę go odszukać.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

34

edass napisał/a:

Mam tylko prośbę - czy możesz podać parametry zasilacza do MyCloud? Mój zaginął w pudle z kabelkami i muszę go odszukać.

12V*3A=36W

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

35

@edass wsparcie zostawiłem w PR/17125 bo sprzęt był na wylocie. WDC mirror gen2 wsparcie dostał a WDC gen2 poszedł w świat.

36

Uuuu a już się cieszyłem sad

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

37 (edytowany przez nicefile 2025-11-13 08:02:15)

edass napisał/a:

Uuuu a już się cieszyłem sad

Nadal możesz się cieszyć! instalacja jest manualna ale wymaga tylko włączenia ssh na OEMowym sofcie. Jest w pełni odwracalna wystarczy podmienić folder /boot . Skoro masz już sprzęt to mogę wystawić swój build 24.10.1 na testy.

38

Jeśli możesz to podeślij ale zajmę się tym pewnie dopiero w grudniu albo styczniu bo obecnie przenoszę dom z OpenHAB na Home Assistant.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

39

Bananapi BPI-R3 z dyskiem nvme, mało prądu wciąga a szybkie smile

40 (edytowany przez lexmark3200 2025-11-22 10:05:09)

Z czystej ciekawości postawiłem wczoraj na SSD Adata 2.5", Ubuntu serwer oraz Debian 13 bez GUI. Pacjent to Lenovo Tiny m700 - 8GB DDR4, i5-6500T. Miernik pokazuje przy starcie 18W, później podchodzi do 30W, po czym po chwili zaczyna spadać i osiąga magiczne 5-7W a nawet coś poniżej. Gdyż mój miernik ma zakres od 5W, a wskazania skaczą między 0 a 6W, podczas logowania SSH, wskoczy do 7W. Podczas aktualizacji Ubuntu do najnowszej podszedł do 27W po czym spadł do tych 6W. Ale odbywa się to dość szybko, jak na ten CPU.
Choć wg mnie na Debian szybciej schodzi w idle niż na Ubuntu. Praktycznie zaraz po starcie pokazuje coś ok 6W. Pomimo, że na Ubuntu tryb wybrany to powersave, to zauważalnie dłuższy trzyma wyższy pobór prądu między 10-16W,dopiero po dłuższej chwili się uspokaja i skacze do wspomnianych wskazań 0-6W.
Myślę, że to dzięki sprawdzaniu czy są jakieś aktualizacje do pobrania.
Reasumując:
Jeśli wystarczy czy Ci jeden dysk w sieci, to możesz zobaczyć za czymś takim. Lenovo Tiny. U mnie mogę zamontować m2 sata oraz 2.5" dysk. Teoretycznie można wystartować jeszcze z USB.

P.S. może gdyby dał.pasywne chłodzenie zamiast wentylatora, to o te 0.5-1W może by jeszcze coś urwał, odłączając głośnik systemowy, ale to już chyba taka sztuka dla sztuki ;-)

41 (edytowany przez spamsool 2025-11-22 10:52:22)

lexmark3200 napisał/a:

Z czystej ciekawości postawiłem wczoraj na SSD Adata 2.5", Ubuntu serwer oraz Debian 13 bez GUI. Pacjent to Lenovo Tiny m700 - 8GB DDR4, i5-6500T. Miernik pokazuje przy starcie 18W, później podchodzi do 30W, po czym po chwili zaczyna spadać i osiąga magiczne 5-7W a nawet coś poniżej. Gdyż mój miernik ma zakres od 5W, a wskazania skaczą między 0 a 6W, podczas logowania SSH, wskoczy do 7W. Podczas aktualizacji Ubuntu do najnowszej podszedł do 27W po czym spadł do tych 6W. Ale odbywa się to dość szybko, jak na ten CPU.
Choć wg mnie na Debian szybciej schodzi w idle niż na Ubuntu. Praktycznie zaraz po starcie pokazuje coś ok 6W. Pomimo, że na Ubuntu tryb wybrany to powersave, to zauważalnie dłuższy trzyma wyższy pobór prądu między 10-16W,dopiero po dłuższej chwili się uspokaja i skacze do wspomnianych wskazań 0-6W.
Myślę, że to dzięki sprawdzaniu czy są jakieś aktualizacje do pobrania.
Reasumując:
Jeśli wystarczy czy Ci jeden dysk w sieci, to możesz zobaczyć za czymś takim. Lenovo Tiny. U mnie mogę zamontować m2 sata oraz 2.5" dysk. Teoretycznie można wystartować jeszcze z USB.

P.S. może gdyby dał.pasywne chłodzenie zamiast wentylatora, to o te 0.5-1W może by jeszcze coś urwał, odłączając głośnik systemowy, ale to już chyba taka sztuka dla sztuki ;-)

Nie wiem czy testowałeś z podłączonym czy odpiętym monitorem. Na odpiętym powinien jeszcze niżej zejść. Przynajmniej mój m910q z i5-6500T tak ma. O ile pamiętam moje stare m900 tiny bo już sprzedałem to 700 też powinien mieć w nowym biosie opcję włączenia APM na auto?

Dodatkowo uruchom jeszcze skrypt autoaspm.py to pobór mocy powinien jeszcze spaść.

https://github.com/notthebee/AutoASPM

A Python script that automatically activates ASPM for all supported devices on Linux.

It parses the lspci -vv output to determine which ASPM level is supported by a device (e.g. L0s, L0sL1 or L1).

42

@spamsol. Tak z odpiętym monitorem.
Zobaczę te ustawienia w BIOS jeszcze, ponadto ten skrypt muszę obadać. Aż mnie zdziwko wzięło, jak nisko schodzi to maleństwo. U mnie kiedyś robił za HTPC. Teraz praktycznie stoi i się kurzy....

43 (edytowany przez tomciu 2025-11-22 15:03:45)

Z całym szacunkiem dla Was, czy te 3-5 złotych w lewo, prawo na "prądzie" robi Wam aż taką dziurę budżetową? Bo dla mnie liczy się wydajność.
Nie oceniam, tylko pytam, bo tez mam u siebie podłączone kupę swoich wynalazków i zabawek, ktore mi powiększają miesieczny rachunek za prad na pewno o ok. 20 zl miesięcznie. Ale to hobby jest.
Wiem, ze sa taryfy, ktore promują niskie zużycie, ale z drugiej strony nie popadajmy w skrajności.
Jak czasami odpalam spawarkę, czy cyrkularke na weekendzie, to ona przez dwie godziny pociągnie wiecej niz takie routerki i nasy przez miesiąc wink

44

Dodałem info od siebie w kwestii poboru mocy, nic poza tym. Czy robi różnicę, trudno powiedzieć, co kto woli. Dla jednego tak, dla drugiego nie.
Jak czytam czasem propozycje, które kosztują ponad 1k i ktoś pisze, że pobiera 5-7W, to masz porównanie, takie Tiny, ile pobiera na dzień dobry, i ewentualnie można jeszcze coś urwać. A kosztuje na pewno poniżej 1k. (Mówimy o takim m700 - jak wyżej pisałem).
Takie s920, które jako zwykły NAS dla wielu w zupełności jest aż nadto, a kosztuje ok 100 zł i pobiera też ok 6-7W, zamyka Gb przy kopiowaniu. Bo trzeba zadać sobie pytanie, ilu użytkowników w domu, zapisuje/odczytuje w tej samej chwili....
Ja u siebie mam dodatkowo kilka dockerow i daje radę.

45

tomciu napisał/a:

Z całym szacunkiem dla Was, czy te 3-5 złotych w lewo, prawo na "prądzie" robi Wam aż taką dziurę budżetową? Bo dla mnie liczy się wydajność.
Nie oceniam, tylko pytam, bo tez mam u siebie podłączone kupę swoich wynalazków i zabawek, ktore mi powiększają miesieczny rachunek za prad na pewno o ok. 20 zl miesięcznie. Ale to hobby jest.
Wiem, ze sa taryfy, ktore promują niskie zużycie, ale z drugiej strony nie popadajmy w skrajności.
Jak czasami odpalam spawarkę, czy cyrkularke na weekendzie, to ona przez dwie godziny pociągnie wiecej niz takie routerki i nasy przez miesiąc wink

Mówisz 3-5zł ale chyba dziennie. Mój dom w "idle" pobiera ponad 300W mnożymy razy 24h i mamy około 8zł dziennie ...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

46 (edytowany przez tomasi 2025-11-23 15:49:25)

Czasami sprzęty chodzą za upsem- jak nie ma prądu, to fajnie jakby kamery się nie wyłączyły, a sam router z punktami ap popracował kilka godzin. Przy poborze mocy 100w plus, sprzęty aby to pociągnęły przez kilka godzin są w miarę drogie. Teraz weszło lifepo4, ale na razie mało popularne w ups. Stacje zasilania zaś przeważnie nie mają jeszcze bypasów, więc wszystko leci z baterii.

47

tomasi napisał/a:

Czasami sprzęty chodzą za upsem- jak nie ma prądu, to fajnie jakby kamery się nie wyłączyły, a sam router z punktami ap popracował kilka godzin. Przy poborze mocy 100w plus, sprzęty aby to pociągnęły przez kilka godzin są w miarę drogie. Teraz weszło lifepo4, ale na razie mało popularne w ups. Stacje zasilania zaś przeważnie nie mają jeszcze bypasów, więc wszystko leci z baterii.

Ja mam w garażu zasilanie 12v do webasto i kamer na 12v, do wyjscia podpiąłem kondensator bodaj 4700uF , działa bez problemu. Aku 12.6V 60Ah. Jedynie go doładuję co jakiś czas.

https://a.aliexpress.com/_EvXKZxW

48 (edytowany przez tom3636 2025-12-18 10:06:38)

Moj NAS to komputer HP G4 600 z i3-7100. Kupiłem poniżej 2 stów. Dołożyłem 16 Giga RAMu (jak jeszcze były tanie) 1 ssd na system i 3.5 cala 4TB na dane. System to............Win 11 Pro. U mnie Nas pracuje tylko wtedy, kiedy jest potrzebny. Czasem raz na parę miesięcy go odpalę, żeby zrzucić jakieś backupy lub puścić aktualizacje. Z tego co pamiętam w IDLE pobiera około 12W z dyskiem 4TB

Wszystko mieści się w obudowie, nie trzeba cudować z przejściówkami USB, z zasilaniem dysku itp. Komputer leży sobie na szafie już parę lat bez monitora i klawiatury. Nic złego się nie dzieje.