Temat: Dysk sieciowy w domu

Cześć,
chciałbym utworzyć w domu dysk sieciowy, tak aby każdy z domowników mógł swobodnie (jednocześnie) z niego korzystać, stabilnie  i bez zacięć.
Jestem laikiem w tym temacie i chciałbym poznać Wasze propozycje.
Na czym najlepiej (w łatwy i niezawodny sposób) to zrobić w rozsądnych pieniądzach?
Jeśli coś trzeba doprecyzować, to proszę pytać.
Z góry serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem.

2

Odp: Dysk sieciowy w domu

Jakiego transferu oczekujesz?  Jeżeli superszybkiego (w sensie pod ten gigabit) to kupuj dedykowany NAS i z głowy.
Jeżeli masz już jakiś PC który działa 24/7 to możesz dodać mu dysk na SATA, zainstalować sambę i będzie to samo.
Jeżeli masz router z USB to możesz dysk na usb (raczej z własnym zasilaniem) lub jakiś dedykowany duży pendrive czy dysk w kieszeni, zainstalować ksmbd/sambę i tez to będziesz miał. Tylko transfery raczej będą średnie, a jak masz router zrobiony po taniości i nie ekranowany to samo USB (3.0) może ci zakłócać wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jakiego transferu oczekujesz?  Jeżeli superszybkiego (w sensie pod ten gigabit) to kupuj dedykowany NAS i z głowy.
Jeżeli masz już jakiś PC który działa 24/7 to możesz dodać mu dysk na SATA, zainstalować sambę i będzie to samo.
Jeżeli masz router z USB to możesz dysk na usb (raczej z własnym zasilaniem) lub jakiś dedykowany duży pendrive czy dysk w kieszeni, zainstalować ksmbd/sambę i tez to będziesz miał. Tylko transfery raczej będą średnie, a jak masz router zrobiony po taniości i nie ekranowany to samo USB (3.0) może ci zakłócać wifi.

4

Obecnie na jednym z laptopów udostępniany jest po prostu jeden katalog, ale to jest laptop "pracujący", wiec gdy się próbuje do niego dostać kilku użytkowników, a na samym laptopie też jest coś robione, no to są zacięcia.
Jeżeli chodzi o szybkość, to w sumie byłaby to praca na dokumentach (edycja) i zdjęciach (przeglądanie).
W sumie w opcji "po taniości" to się zastanawiałem nad routerem z pendrivem.
Pendrive, wydaje mi się, że ograniczyłby ryzyko rozłączeń, w porównaniu z dyskiem zewnętrznym. Czy dobrze myślę?
Mam R6220, no ale to jest tylko usb 2.0, więc rozumiem, że za wolne?
Czy router z usb 3.0 byłby już zauważalnie lepszy (jeśli chodzi o dostęp do plików) niż obecnie używany laptop?
Ogólnie router pełniłby tylko rolę dysku sieciowego (no i ew. switcha), czyli serwer dhcp i wifi byłoby wyłączone.

5

Powinno być lepiej, ale zanim się przesiądziesz docelowo to dobrze by było żebyś sprawdził czy takie transfery są dla Ciebie zadowalające. Bo się może okazać że dokumenty wcale się nie są takie małe.

Pendrive - zależy co kupisz. To co jest w sklepach po parę złotych to potrafi mieć transfery na poziomie 20MB/s odczytu i 3MB zapisu, więc praktycznie poza przechowywaniem kopii to do niczego się nie nadają. Pendrive o niezłych transferach trochę może kosztować.
Dyski zewnętrzne są pod tym względem lepsze - bo zapewniają jakieś sensowne transfery, ale są albo większe albo bardziej wymagające jeżeli chodzi o zasilanie.

6

usb 3.0 w routerze nie zawsze równa się usb 3.0 w komputerze jeśli chodzi o realną przepustowość.

to że producenci piszą "NAS" na opakowaniach swoich nędznych routerów (R6220) to nie znaczy, że będzie to pracować w zadowalający sposób.
Chyba że router jest z górnej półki to jakoś to ogarnie.

Ale znowu wydawać kilka setek na router, który robi za switch z dyskiem/pendrivem to szkoda kasy.

Tak jak pisał Cezary, lepiej kupić dedykowany NAS.
Jak chesz po super taniości to są Zyxele NSA 310 poniżej 100 zł na pewnym portalu.
Transfer będziesz miał na poziomie 35-38 MB/s

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

No i sam R6220 z sambą nie będzie miał dużych prędkości  , myślę ,że taki max to 20-25MB/s , więc i z drugiej strony nie ma co się silić na szybsze pendrivy ( byleby prądkość zapisu była znośna i na tym poziomie).

8

@FUTURISTA  Kup cienkiego klienta, musi mieć możliwość podłączenia wewnątrz dwóch dysków  albo jednego  dysku  plus USB wewnętrzne. Dzięki temu nic nie będzie wystawać a domownicy nic nie rozłączą. . Na jednym nośniku instalujesz OpenWrt a drugi jest nośnikiem danych. Muszą być dwa bo robiąc prostą aktualizację systemu szybko pozbędziesz się danych.  I oczywiście Samba albo/i NFS.  Będziesz ograniczony tylko przepustowością skrętki.  Jak zechcesz zaszaleć- dołączysz kolejny dysk przez USB3, dlatego cienki klient powinien mieć je na stanie. Ale wtedy zabezpiecz całość przed dostępem ciekawskich rąk.

9 (edytowany przez FUTURISTA 2025-11-03 13:59:27)

Bardzo serdecznie dziękuję za propozycje.
Co do rozwiązania z routerem, to myślałem np. nad TR3000, ale jego koszt i koszt zewnętrznego dysku z własnym zasilaniem, to już się robi spora kwota.
Nie ukrywam, że najchętniej przyjrzałbym się propozycjom jakiegoś NASa, tylko nie bardzo jestem zorientowany czego szukać.
Widzę propozycję @mar_w i będę bardzo wdzięczny za ew. kolejne tego typu propozycje, również droższe. Rozumiem, że do takiego Zyxela wystarczy włożyć dysk i skonfigurować?

10

Nie wiem co tam jeszcze w domu jeszcze masz ale jest jeszcze np. rPi5 albo 4 gdzie możesz oprócz samby postawić plex czy jellyfin. Ja mam OpenHAB na takim rpi 4 i dodatkowo sambę , bramkę BT i coś tam jeszcze .

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

11

No niestety, nie mam nic co mogłoby dodatkowo pełnić rolę serwera plików.
Obecnie nawet router mam bez usb smile.
Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku jakiemuś używanemu i taniemu serwerowi NAS do którego włożę dysk.

12 (edytowany przez ansu 2025-11-03 14:07:39)

Mam na Raspberry pi5: OMV i Nextcloud. Dane na nvme pcie, sieć 1GB  jest ograniczeniem. Router OpenWrt z  tailscale reverse proxy dostęp z sieci lokalnej i przez VPN.
Działa zajefajnie

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

13 (edytowany przez janusz07 2025-11-03 15:44:45)

Ja ostatnio kupiłem na olx WD My Cloud Home z dyskiem 2TB WDRed za 150 na oryginale był dramat ale wgrywając OMV6 + Debian okazało się że samba lata po 115Mbps i nawet 1GB ram jest wystarczający na prostego NASA.
W idle z dyskiem 2TB konsumuję 5W z gniazdka więc mam to w innej lokalizacji jako backup i sprawdza się znakomicie.
Gdyby kogoś interesowało to cała wiedza na ten temat na forum 4pda.to
a link do tematu tutaj https://4pda.to/forum/index.php?showtop … y130116995

14

@FUTURISTA
jak chcesz typowy NAS na openwrt to szukaj w tabeli wpisując w Device Type: NAS
https://openwrt.github.io/toh-openwrt-o … pe,picture

PS. żeby była jasność moja wcześniejsza propozycja spełniała 2 warunki:
1.

FUTURISTA napisał/a:

...W sumie w opcji "po taniości" to się zastanawiałem nad routerem z pendrivem.

2.
i jest dostępny od ręki po taniości w odróżnieniu od innych propozycji NASa z 4-core CPU których nie kupisz do 150 zł
Chyba że masz czas czekać do 2030 roku na okazję.

Kupuj najlepszy na jaki Cię stać, i który jest sprawny oraz dostępny gdziekolwiek, ale może się to wiązać z wydaniem większej kasy, tym bardziej że chcesz:

FUTURISTA napisał/a:

... aby każdy z domowników mógł swobodnie (jednocześnie) z niego korzystać, stabilnie  i bez zacięć.

PS2. zastanawia mnie jeszcze konfrontacja Twoich 2 wpisów"

FUTURISTA napisał/a:

...Mam R6220, no ale to jest tylko usb 2.0, więc rozumiem, że za wolne?

oraz

FUTURISTA napisał/a:

..Obecnie nawet router mam bez usb smile...

i nie bardzo kumam czemu nie sprawdziłeś w boju tego R6220....

* DVBT2 - T230C *

15 (edytowany przez FUTURISTA 2025-11-03 20:34:03)

@mar_w, ok, rozumiem. Dziękuję za doprecyzowanie.
W dalszym ciągu rozważam różne opcje, choć coraz bardziej skłaniam się ku dedykowanemu urządzeniu.
R6220 już jakiś czas temu poszedł w odstawkę. Próbowałem na nim uruchomić Tailscale ale niestety wieszał się, a nie ukrywam, że być może w dalszej perspektywie chciałbym tworzony serwer plików podpiąć właśnie pod Tailscale.

16

Im dalej w las tym ciemniej... Nic nie pisałeś o VPN....

A gdzie planowałeś postawić ten Tailscale?
Na głównym routerze, czy na tym zakupionym NAS-ie?

bo jeżeli na NAS-ie, z jednoczesną pracą kilku userów, stabilnie i bez zacięć,  to nie może być byle co, czyli ...
Cena: sortuj od największej wink

* DVBT2 - T230C *

17

Ja postawiłem na wygodę i do dzielenia się plikami zainstalowałem w kontenerze domownikom Copyparty (https://github.com/9001/copyparty) i sobie śmigają przez przeglądarkę - rozgłasza się przez zeroconf także do Windowsów. Ale innych opcji jest mnóstwo do copyparty, w tym montowanie.

18

czasem mozna bylo kupic tanio zyxel nsa320 na olx czy cos, dziala nawet spoko na dwa dyski choc mlody nie jest. dzis pewnie jednak bym poszukam asusto as6102 czy nowszy, licka na 4 kamery ip w cenie , ram mozna zwiekszyc na 16GB i to to zapierdziela. plus hdmi, toslink i esata, oprocz dwoch lanow gbit, dziala karta na usb 2.5Gb.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

19

Albo kupić miniPC na n100/n150 np. na Alihttps://pl.aliexpress.com/item/10050084 … in_prod%3A
Może na black friday będzie za ok 350 zł. Sprzęt mega wydajny, mam jeszcze drugi ala NAS na n100 z dwoma zatokami na dysk z zainstalowanym truenas i m.in. Immich, naprawdę dobrze to działa.

20 (edytowany przez ansu 2025-11-04 13:43:23)

Kiedyś do słabego routera podłączyłem dysk USB  i przez WinSCP kilka komputerów z Windows wymieniało dane

Pozdrawiam Andrzej

21 (edytowany przez pijetja 2025-11-04 20:46:34)

Cześć,
Też mam właśnie TR3000 + SSD 2TB najtańszy z Amazona. Transfery po sambie WiFi około 600 Mbit Dobija do 700.
Po FTP identycznie. Duże znaczenie ma pierdołka bo Kabel do dysku.
Na Xiaomi Mir3G 200 mbit Też SSD. Spięty po Wifi z TR3000.

Pozdr. P.

22

mar_w napisał/a:

bo jeżeli na NAS-ie, z jednoczesną pracą kilku userów, stabilnie i bez zacięć,  to nie może być byle co, czyli ...
Cena: sortuj od największej wink

smile, nie wiedziałem, że Tailscale jest aż tak bardzo zasobożerny.

ansu napisał/a:

Kiedyś do słabego routera podłączyłem dysk USB  i przez WinSCP kilka komputerów z Windows wymieniało dane

Mi raczej chodzi o udostępnianie folderów i edycję plików przez użytkowników bezpośrednio na dysku sieciowym.

Dzięki za wszystkie propozycje, pomyślę i coś wybiorę smile.

23

Jak  samemu robić to CasaOS lub OMV

Pozdrawiam Andrzej

24

CasaOS z tego co się orientuję, nie ma opcji tworzenia wielu użytkowników. W tym kontekście OMV wypada lepiej. Może GUI ma takie sobie, ale to serwer NAS. Ma być prosto i stabilnie.

25

Jeżeli ma być nas to truenas lub omv, co kto lubi. OpenWrt z ksmbd smile