Odp: Szybki niedrogi router z modemem 5G?
Nie warto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Szybki niedrogi router z modemem 5G?
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie warto.
Nie warto.
A czy anteny zewnętrzne jak są to czy wtedy zmniejsza się promieniowanie w pokoju?
Może warto dla tego powodu?
Po takiej informacji, żadną. Anteny się zmienia gdy wiadomo co chce się osiągnąć, w danym miejscu z konkretnym sprzętem. Trzeba by było ustalić do których pasm i jakiej konfiguracji MIMO są przyporządkowane te gniazda antenowe i które wewnętrzne zastępują. Przy niedużej odległości i ogólnie dobrych osiągach zmiana może wręcz zaszkodzić.
Drodzy,
chciałbym dokończyć moją historię z routerem ZTE 888 Pro oraz sklepem ME.
O ile nie jest to typowy problem stricte związany z OpenWRT, to – jak wiemy – wybór routerów 5G jest mocno ograniczony. Dlatego mam nadzieję, że moja historia będzie dla kogoś przestrogą, aby nigdy i pod żadnym pozorem nie kupować ważniejszego sprzętu elektronicznego w sklepach typu Media Expert.
Jak już pisałem w tym wątku, oddałem router do reklamacji z powodu losowych zawieszeń występujących w różnych momentach. Zasięg był obecny, jednak router ewidentnie się wieszał i świecił czerwoną diodą. Serwis z Krosna odesłał urządzenie praktycznie od ręki z informacją, że sprzęt jest sprawny, a całą winę zrzucono na kartę SIM.
Dziś jestem przekonany, że panowie serwisanci nawet nie otworzyli pudełka, a jeśli już to zrobili, to w ogóle nie przeprowadzili żadnej rzetelnej diagnostyki.
Gdybym – jako humanista – nie miał pasji informatycznych i ciągot do technologii, pewnie do dziś bujałbym się z ME t w kolejne zabawy w ciuciubabkę i znosił następne wymówki serwisu w stylu: karta SIM, lodówka stojąca za blisko routera albo słońce świecące zbyt mocno na obudowę.
Na szczęście jestem na tyle świadomym użytkownikiem, że (co prawda dopiero za drugim razem, ale jednak) udało mi się odczytać logi routera i wyłapać moment, w którym urządzenie faktycznie się zawiesza. Jeśli będzie taka potrzeba, mogę oczywiście wrzucić konkretne pliki z logami.
Co dokładnie dzieje się w logach?
1. Połączenie z siecią formalnie istnieje
W logach wielokrotnie pojawiają się wpisy:
CONNECTED: IPV4V6
NETWORKTYPE: LTE-NSA / EN-DCOznacza to, że:
modem jest zalogowany do LTE + 5G (NSA),
sesja PDP jest aktywna,
czerwona dioda nie świeci się dlatego, że „nie ma zasięgu”.
2. Krytyczny błąd: Out of memory
Kluczowe linie (powtarzające się setki razy):
[dns]: dns resolv failed, status= [12, Out of memory]To bardzo poważny sygnał:
router wyczerpuje pamięć RAM,
nie jest w stanie rozwiązywać DNS,
nie może wykonać testów łączności (ping, cutoff URL).
To nie jest normalne zachowanie, nawet przy słabym sygnale.
3. Mechanizm „cutoff” wpada w pętlę
cutoff_process(): check link failed
CUTOFF_URL_VALID invalid
invalid url, do nothing!Oznacza to, że:
router próbuje sprawdzić dostęp do Internetu,
nie może rozwiązać DNS (brak pamięci),
uznaje link za martwy,
ale nie wykonuje żadnej skutecznej akcji naprawczej.
4. Watchdog widzi problem, ale go nie naprawia
[ROUTER] ping_check(): watchdog, inform rebootI teraz watchdog zgłasza potrzebę rebootu,ale router się nie restartuje,
czasami trwa to kilkadziesiąt minut albo kończy się „martwym” stanem.
To dokładnie tłumaczy sytuację:
„router świeci czerwoną diodą i nie wraca do sieci, dopóki nie wyjmę wtyczki”.
Oznacza to, że: watchdog programowy zawiesza się razem z systemem,
działa wyłącznie twardy reset zasilania.
5. Brak ruchu danych mimo połączenia
[DATA] no ul pkts NOTIFY
ulpkts=0, dlpkts=0Router jest formalnie „połączony”, ale nie przesyła ani jednego pakietu,
modem i system operacyjny są w stanie niespójnym.
To klasyczny deadlock firmware.
Oczywiście natychmiast zwróciłem router na prawach rękojmi, z żądaniem zwrotu pieniędzy i jednoznacznym zakazem jakiejkolwiek dalszej „naprawy” przez niekompetentny serwis z Krosna. Sklep ME próbował mnie przeczekać i stosował różne triki prawne – informując, że sprzęt został wysłany do naprawy, że czekają na stanowisko serwisu itd.
Jest to oczywiście sprzeczne z zasadami rękojmi. Po miesiącu przepychanek i po konsultacjach z zaprzyjaźnionym prawnikiem sklep „łaskawie” zdecydował się na zwrot pieniędzy.
Dlatego przestrzegam wszystkich przed zakupami sprzętu elektronicznego w m**** E*****. Jak widać, gwarancja przy współpracy z mało kompetentnymi serwisami może w praktyce nie istnieć.
Owszem, mógłbym obejść problem za pomocą smart gniazdka, jak proponowano w tym wątku, ale dlaczego mam dopłacać i naprawiać coś, co zepsuł producent routera? Naprawdę śmieszy mnie fakt, że sztaby ludzi pracujących w fabrykach takich jak ZTE nie potrafią zdiagnozować tak prostych usterek w realnych scenariuszach użytkowych.
W grudniu producent wypuścił kolejną wersję firmware’u, która oczywiście się zaktualizowała, ale nie wniosła żadnej poprawy w tej sytuacji.
Mam nadzieję, że mój kolejny router nie będzie robił takich psikusów. Chyba jestem skazany na MikroTika 5G, bo ryzykowanie zakupu Arcadiana AW1000 z Chin średnio mi odpowiada – tym bardziej że na forum nie widać, aby osiągał transfery powyżej 500 Mb/s. Tymczasem ZTE bardzo często osiągał wyniki bliskie 1 Gb/s.
Czy ewentualnie ktoś ma pomysł gdzie można z uprawnieniami gwarancji doskonale realizowanej i rękojmi ewentualnie bezproblemowego zwrotu nabyć router MikroTik Chateau 5G ax R17?
To nie jest odosobniony przypadek. Im się albo po prostu nie chce wnikać ale nie umieją z naciskiem na to drugie
Kiedyś kupiłem na portalu używany uszkodzony ZTE mf286d z opisem usterki opisanym Uwaga przez serwis zte
Uszkodzenie polegało na tym, że w gndieżdzie utknęła karta włożona przez klienta w formacie micro. Powinien włożyć cały rozmiar ale mniejsza o to. Serwis napisał, ze klient nie zgodził się na wymianę bo za duże koszty a wycenili naprawę na ponad 300zł. Wziąłem 2 szpilki i w 15 sekund karta został wyjęta. Oni chyba chcieli to tydzień naprawiać i medytować nad tym
także sam widzisz jak to w serwisach funkcjonuje...
Ale przy okazji humoru mi wtedy za darmo sprezentowali ![]()
Haha, niezła historia. Super, że udało Ci się kupić sprzęt okazyjnie, który udało Ci się łatwo naprawić. Serwis mógł też chcieć wyłudzić kasę od zdesperowanego klienta licząc, że uda się zedrzeć pieniądz za darmo.
No cóż, póki co szukam tego MikroTik Chateau 5G ax R17, bo to jeden z bardzo nielicznych modeli wartych w ogóle zainteresowania jeśli chodzi o routery 5G
No tak ten mikroticzek ma już modem z X75 wiec rozwojowy. Mi ostatnio wpadł w ręce zyxelik nr7302 z X65. Też zacnie zasuwa. Póki co od tygodnia jak pracuje nie zaliczył zwiechy
@WinstonSmith To co piszesz w poście 80 na temat ME to są dywagacje. Piszesz, że oddałeś urządzenie do serwisu jako reklamację, jednocześnie żądając rękojmi? Twoja historia jest dziwna.
A teraz wyśpij się i przeczytaj ze zrozumieniem raz jeszcze. Bez wątpienia dywagacją jest to, co napisałeś o opisanym przeze mnie przypadku. Jeśli będziesz potrzebował wyjaśnień odnośnie gwarancji oraz rękojmi, znajdziesz je w bardzo wielu miejscach w sieci.
Czytanie ze zrozumieniem to wymierająca umiejętność dziś... Po przepychankach w ujnia expert i dronem dji , myszką logitech i ssd nvme to nigdy w życiu u tych oszustów nic nie kupię...
Jako, że pewne forum zniknęło to zapytam tutaj, co może być powodem sporych spadków siły sygnału 5G?
Router jest cały czas w tym samym miejscu, nikt go nie dotyka
Czy operator bawi się w ograniczanie mocy? Router pokazuje cały czas ten sam PCI dla 5G.
Może to ,że RSRP jest generalnie słabe ( poniżej -100dBm) i stąd czułe na inne zakłócenia.
Też mam SINR dla 5G zależny od pory dnia (ewidentnie widać ,że od godz 0:00 -1:00 wzrasta ,a o godz 8:00 momentalnie słabnie.
Za to RSRP jest stabilne ...
Panowie omal nie umarłem z zachwytu.
Pogoniłem tego ZTE, ME oddał pieniądze i wybrałem jego - Mikrotika Chateau 5G AX R17.
Ileż tu jest opcji, jakie ogromne bogactwo konfiguracji, WinBox, aplikacja na Androida...
Da się ustawić dosłownie wszystko, jeśli coś nie działa, to zaraz są łatki - Stable, Long-Term, development, stable jest ogromnie często aktualizowana, long-term też nie rzadko...
Watchdog działa genialnie, przez pomyłkę nie włączyłem interfejsu lte po wprowadzeniu zmian i cyk - router się zrebootował z powodu watchdoga.
No i tak to powinno działać.
Niestety nie mogę osiągnąć najwyższych prędkości, tj. nie przebiłem się ponad te 800 Mbps. Próbowałem rozmowy z AI, stwierdziła, że ZTE jest agresywny i olewa warunki radiowe, powodując WOW podczas speedtestów, natomiast MikroTik jest konserwatywny, uczciwy i dba o czystość w eterze
))
Wszystkie parametry radia są pięknie pokazane, nie tylko w WinBox, ale nawet (moja humanistyczna dusza sobie radzi z ssh
przez terminal.
admin@Norka] > /interface/lte monitor lte1
status: running
manufacturer: Quectel
model: RG650E-EU
current-operator: nju
current-cellid: 58140488
enb-id: 227111
sector-id: 72
phy-cellid: 382
data-class: 5G NSA
session-uptime: 1h21m35s
primary-band: B8@5Mhz earfcn: 3764 phy-cellid: 382
ca-band: n78@100Mhz earfcn: 640704 phy-cellid: 162
dl-modulation: qpsk
cqi: 13
ri: 1
mcs: 0
rssi: -40dBm
rsrp: -62dBm
rsrq: -8dB
sinr: 4dB
nr-dl-modulation: qpsk
nr-rsrp: -76dBm
nr-rsrq: -10dB
nr-sinr: 11dB Mieszkam jakieś 250m od BTS. Patrząc na zaszumienie, ustawiłem samo B8 jako pasmo - bo SNR przy innych pasmach było zaszumione. Zwędrowałem całe 20m2 mieszkanie
by znaleźć punkt, w którym radio będzie najczystsze, sygnał najlepszy.
Niestety, nie udało mi się osiągnąć lepszej modulacji (mam qpsk czyli najniższą) oraz RI cały czas jest na 1 więc nie mam MIMO.
Czy macie może jakiś pomysł, jak wycisnąć w tych warunkach radiowych więcej niż 500-600 Mbit/s ?
Złe forum wybrałeś na takie pytanie. Mikrotik ma swoje forum gdzie możesz takie pytania zadawać. Tu rozmawiamy o OpenWrt.
@Cezary to przez ogrom wiedzy jaką macie na każdy temat tu na tym forum ![]()
SPróbuję zapytać na forum MikroTika, oni tam też znają się na optymalizacji lte/5g?
No i będę czekał na pojawienie się OpenWRT na ten model bo przenigdy, ale to nigdy OpenWRT z tego forum mnie nie zawiódł i jak tylko jestem u Rodziców cały czas aktualizuję im starego NetGear który działa super.
Dzięki za to, że towarzyszyliście mi w całej przeprawie no i czekam na OpenWRT na MikroTika R17
))
Wersja R17 oparta jest na IPQ6010. Sama architektura jest wspierana, więc żeby się pojawiło wsparcie to ktoś kto ma router musi przysiąść i zabrać się do pracy.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Szybki niedrogi router z modemem 5G?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc